Як пересидіти кризу в селі

  1. Прикріплений файл:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

«Трипільске коло». Митрофан продає свої вироби на фестивалі. Фото Є. Іхельзон

Економічна криза, якому в Україні скоро виповниться рік, змусив більшість по-новому поглянути на життя. Багато з тих, хто втратив роботу в великих містах, повернулися на "історичну батьківщину", в малі міста і села. Туди, де вони можуть без особливих зусиль прожити без роботи, частково харчуючись з власного городу, жити на відкладені раніше гроші, або ж працювати за мізерну зарплату, звівши до мінімуму всі витрати.

А що ж робити які втратили роботу жителям великих міст, яких в селах і райцентрах ніхто не чекає? У великому місті заощадження, якщо вони були, швидко перетворюються в ніщо через те, що ціни на товари і послуги значно вище. Напрошується вихід - продати поки що дороге житло, взяти гроші і переїхати в провінцію, дихати свіжим повітрям, пити справжнє домашнє молоко, вмочати в сільську сметану домашні вареники, насолоджуватися гарними видами, відчувати старовину історичних пам'яток. Саме так вчинив відомий генерал Олексій Пукач, який переховувався від правосуддя принаймні рік в глухому селі Житомирської області. Селяни досі розповідають, що свої гроші він зберігав в мішках, які вилучили працівники СБУ.

Проміняти задушливий курний місто на невеликій райцентр або тихе село на перший погляд здається дуже привабливим, однак, як нам вдалося встановити, чи не кожна така історія має щасливе продовження. Автор цієї публікації з початку весни побував в Шаргороді, Острозі, Браїлові, Косові, Розівці, Малоянісоль, Умані, Володарську, Паньківка, Сквирі, Верховині, Вижниці, Немирові, Воробіївка, Кам'янці-Дніпровській, Нікополі. Вибір місць пояснюється їх історичним значенням і природними красотами - набагато краще жити поблизу красивих місць або історичних пам'яток, ніж в невідоме населеному пункті. Якщо вдасться прижитися, то нове чудове місце може стати батьківщиною для ваших дітей і онуків. Місце, в якому для вас почалося нове життя, вони стануть вважати по-справжньому рідним. І дуже важливо, щоб мотивом переїзду не було просто "втеча від кризи", інакше останній може послідувати за вами. Першими переселенцями в глибинку в Україні поки стають в основному люди, захоплені творчістю, однак після переїзду у них, як правило, народжуються різні бізнес-ідеї. Найголовніше - не варто переїжджати в українську глибинку в пошуках роботи, її там точно немає. Мотиви для переїзду можуть бути наступними - почати нову справу, перечекати кризу, економлячи кошти, або ж спокійно дожити до глибокої старості. Отже, їхати чи ні? Якщо так, то за яких умов.

1. Дистанція

Як кажуть все "виїхали" з міст, відстань від нового місця проживання до першого по-справжньому великого міста має величезне значення при переїзді. Якщо оселитися більш ніж за 100 км від обласного центру, необхідні поїздки ляжуть на ваш бюджет серйозною вагою. Доїхати від Кам'янки-Дніпровської до Запоріжжя коштує 40 гривень в одну сторону, а якщо взяти з собою дружину і дитину, то один вояж обійдеться в 240. Частково проблему може вирішити власний транспорт, але витрати на бензин все одно істотні. У глибинці східних і центральних областей взагалі не дуже добре з транспортом, в окремих місцях автобус взагалі з'являється лише два рази в день. Особливо це важливо, якщо ви плануєте провести в новому місці залишок життя.

2. Планування

Щоб по-справжньому зменшити витрати і спокійно прожити до того моменту, поки не вдасться створити нове джерело доходу, необхідно все порахувати заздалегідь, інакше заощадження можуть раптово закінчитися. Наприклад, продавши квартиру в большом городе, варто купити автомобіль або хоча б мотоцикл, без яких в сільській місцевості доведеться туго. При покупці будинку обов'язково звертати увагу на величину ділянки землі, навіть якщо ви не збираєтеся займатися землеробством. Може наступити такий момент, коли вирощування овочів і фруктів просто врятує вашу сім'ю, ділянка може з роками перетворитися в фруктовий сад, який приносить самі доходи, або на пасовище для невеликого поголів'я худоби.

3. Заняття

Якщо бажання жити ближче до природи в вас сильно, варто визначитися з майбутнім родом діяльності і шукати нове місце проживання в залежності від своїх ідей. Бажано, щоб воно якось було пов'язано з вашими захопленнями або освітою, служило розвитку особистості і приносило хоча б невеликий прибуток. Заощаджень в $ 10 000 може вистачити на два роки скромного життя сім'ї з двох чоловік, за цей час можна досконало вивчити гончарне або швейну справу, пару іноземних мов, стати справжнім знавцем степових трав або краєзнавцем - гідом по тій місцевості, куди ви переїхали.

4. Город

Як кажуть "вимушені переселенці", при переїзді в перший рік не варто розраховувати на те, що ви зможете харчуватися з власного городу. Як правило, у городянина відразу не все виходить, десь овочі не зійдуть, десь жук з'їсть. В результаті турботи про майбутній урожай можуть перетворитися на тортури і займати весь вільний час, який людина планував використовувати зовсім по-іншому. Потрібні для життя продукти краще купувати у селян, це дешевше, ніж в місті, і на перших порах звільняє від турбот.

5. Свідомість

Сільське життя може перетворити в селянина, а життя в маленькому містечку - в провінціала. Треба бути готовим до того, що через пару років про вас забудуть всі колишні друзі і їх поведінка буде здаватися вам зрадою. Щоб не опинитися в ситуації "мене все покинули", потрібно підтримувати зв'язки з містом і, як радять "антігорожане", ні в якому разі не перетворюватися в "місцевого". Тобто залишатися для сусідів диваком якомога довше, зберігаючи свої міські звички, - здійснювати вранці пробіжки, працювати на городі в купальнику, не лягати спати із заходом сонця і не заводити свиней.

6. Аскетизм

Життя в селі може бути щасливою, якщо звести до мінімуму життєвих потреб, насолоджуватися співом птахів і шумом вітру, є вегетаріанську їжу з власного городу. У деяких місцях річка після льодоходу може сама приносити у двір дрова, всі комунальні послуги обмежуються тільки електрикою, а 30-40 соток городу це більш ніж достатньо. Втім, якщо ваші амбіції значніше, або ви обтяжені сім'єю і дітьми, то такий шлях навряд чи підійде. Хоча аскету не важко прожити і за 100-200 гривень на місяць.

ДИВІТЬСЯ ДЕТАЛЬНІШЕ

ЗАКАРПАТСЬКЕ СЕЛО: "$ 300 В МІСЯЦЬ І ЖИВЕШ ЯК КОРОЛЬ"

Дмитро Копилець в Києві до кризи заробляв гроші, купуючи і продаючи нерухомість. Він купив будинок за $ 55 000 в селі Позови Закарпатської області, живе сам і мріє організувати на своїй землі справжній центр зеленого туризму. До робіт збирається приступити вже в наступному сезоні. "Ідея прийшла сама собою, до мене часто приїжджають друзі, всім тут подобається: навколо ліси і гори, мінеральні джерела, неподалік три лижних траси", - розповів він "Сегодня". У планах у Дмитра поставити на ділянці в 50 соток 4-5 будиночків, в яких туристи змогли б жити і взимку, і влітку, оновити заболочене озеро, влаштувати справжню лазню. Поки йому на життя ще вистачає заощаджень, хоча, за його словами, щоб прожити в Ісках, великих грошей не треба. "$ 300 в місяць - і живеш як король, хоча, в принципі, можна прожити і за 40 грн. В тиждень, обов'язкові витрати - це дрова (500 грн. / Т, вистачає на всю зиму) і електрику, від мобільного інтернету (200 грн. в місяць) можна відмовитися. Будь-які овочі на ринку в сезон - 2,5 грн. ", - говорить вегетаріанець Діма.

Колишній донеччанин Митрофан Носко переїхав в село ПРИСТРОМИ Переяслав-Хмельницького району Київської області. Разом з батьками-пенсіонерами купив будинок за $ 25 000, до якого додається город в 38 соток. Він займається виготовленням кераміки і етнічного одягу. "Плюс в тому, що ми живемо недалеко від Києва, і я впевнений, що вже в наступному році зможемо нормально заробляти", - вважає він. У мріях у Миті відокремитися і купити ділянку в Букрині на Канівському водосховищі. Там вони зараз по $ 10 000 разом з сільською хатою.

700 ГРИВЕНЬ НА МІСЯЦЬ НА ВСЕ: МАЙЖЕ РАЙ ДЛЯ МОЛОДИХ ПЕНСІОНЕРІВ

Браїлівський монастир. Поділля відоме своїми красотами. Фото Є. Іхельзон

Поки в Україні ще не підняли пенсійний вік, переїжджати ближче до природи є сенс для пенсіонерів. Жінка в 55, а чоловік в 60 цілком можуть обробляти город і доглядати за садом. При цьому прожити можна навіть на мінімальну пенсію, навіть не обтяжуючи себе городництвом. Грубо кажучи, провести старість у селі набагато дешевше, ніж в місті. Пенсія буде та ж, а про екологію (яка прямо впливає на тривалість життя) і говорити не доводиться.

За словами пенсіонерки Лідії Тучинської, колишньої шкільної вчительки з с. Михайлівці Муровано-Куриловецького району Вінницької області, місячні витрати складають не більше 700 гривень. Біля будинку у жінки ділянку землі розміром в 30 соток, з яких на 24 сотках розташовується сад - яблука, вишні, черешні, абрикоси, горіхи, а решта 6 - город. "Опалювати взимку дровами, які дістаються безкоштовно, в селі рубають засохлі дерева", - сказала вона "Сегодня". Ціни значно нижче міських: свіже молоко по 1 грн. / Л, помідори по 2,50, сир - 10-12 грн. / Кг. За словами пані Тучинської, багато покинутих хат, деякі з них придатні для відновлення. Хати в хорошому стані продаються за ціною 2500-15 000 грн. Ближче до Вінниці ціни вище - в Браїлові, наприклад, вже і до $ 15 000. При виборі села для життя потрібно звернути увагу на його благополучность - щоб не потрапити в оточення алкашів і наркоманів, які будуть вас обкрадати мало не щодня.

Райцентр: ЗАХІД дорожче СХОДУ

Старина. Шаргород знаменитий синагогою XVI століття. Фото Є. Іхельзон

Серед райцентрів Західної і Східної України можна знайти чудові місця для переселення, пов'язані з глибинами української історії. Правда, в Західній Україні мешканці історичних місць вже почали усвідомлювати свою винятковість - нерухомість в таких містечках, як Острог Рівненської області та Шаргород Вінницької, практично не впала в ціні після кризи. За трикімнатну в Острозі попросять не менш ніж $ 40 000-50 000, а за хороший будинок - $ 25 000. І це при тому, що в самому центрі, неподалік від замку князів Острозьких, є покинуті будинки, які виглядають цілком нормально, та й сам місто не справляє враження процвітаючого. За оренду однокімнатної в Острозі - близько $ 100. Місце, в принципі, хороше: маршрутки в Рівному щопівгодини - всього за 8 гривень, місто мальовничий, чистий. Обід в самому "крутому" місцевому ресторані без спиртного - до 40 гривень. Нерухомість в знаменитому єврейському Шаргороді з синагогою XVI століття не дешевше, ніж в Острозі, незважаючи на віддаленість від обласного центру (до Вінниці 2,5 години на маршрутці). За звичайний добротний сільський будинок - $ 20 000-25 000, приблизно стільки ж за однокімнатну квартиру, оренда - за $ 100. ШАЙГОРОДСЬКИЙ, як вони самі себе називають, люди привітні. Місто надзвичайно красивий, розташований на пагорбах на вододілі трьох невеликих річок. Цікаво, що за старою традицією сир на базарі там продають не на кіло, а на чашки. Чашка в 450 грам - 4 гривні, значно дешевше, ніж у великому місті.

У Східній Україні примітний Слов'янськ - знаменитий грязьовий і РАПН курорт з солоними озерами. Там нерухомість значно дешевше: трикімнатні є і по $ 20 000, а однокімнатну можуть здати за 500 грн. в місяць, розповіла нам славянчанка Світлана Вьюніченко.

Слов'янськ оточений лісами, неподалік знаходиться Святогірськ з його Лаврою, крейдовими горами і мальовничій річкою Сіверський Донецьк (ці місця називають Донецькою Швейцарією). А в сусідньому Дружківці (трохи південніше Слов'янська), за словами місцевого жителя Сергія Оленченко, можна знайти квартиру і безкоштовно, оплачуючи тільки "комуналку".

Малоянісоль: НА МИШЕЙ ЙДЕ СІМ ВІДСОТКІВ ГРЕЧКИ

Нове життя городянина. Гранітний берег ставка на річці Калці. Фото Є. Іхельзон

Володарський район Донецької області - один із наймальовничіших в донецькому степу. Поруч з красивими гранітними скалками і річкою Калкою (там, за переказами, проходила знаменита битва на Калці) оселився художник з Донецька Геннадій Фісун з сім'єю. Він продав свій будинок в столиці Донбасу за $ 50 000 і купив будинок на краю грецького села Малоянисоль. Щоб прожити, сім'я займається чимось на зразок "народних промислів": Гена створює твори мистецтва і просто посуд з глини, сам склав грубку для випалу. Його дружина Дарина шиє етнічний одяг кочівників, головні убори та сумки. Все це вони продають на етнофестивалях по всій території України. Правда, в зв'язку з кризою заробіток в порівнянні з минулим роком впав більш ніж удвічі. Геннадій, правда, сподівається на краще, але вважає, що якісну кераміку можуть оцінити поки тільки в столиці: "Тут користуються попитом дешеві тарілки і керамічні конячки". Сім'я принципово не займається городництвом, вважаючи, що землеробство псує навколишній вид і висушує землю. За його словами, життя в селі пов'язана з труднощами, дров в степовій зоні немає, а тонна вугілля коштує зараз близько 1000 грн., На зиму треба 4 тонни. Крім того, близько 150 гривень йде в місяць на електрику. "Економія в тому, що крупи можна закуповувати раз на рік, мішками, правда, 5-7% йде мишам, але це можна пережити. На решту їжу йде до 100 грн. На тиждень, крім того, у нас 10 кіз, робимо сир і сир з козячого молока ", - сказав він" Сегодня ". У селі поки недоступний інтернет від мобільних операторів.

Прикріплений файл:

Прикріплений файл:


Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку

А що ж робити які втратили роботу жителям великих міст, яких в селах і райцентрах ніхто не чекає?
Отже, їхати чи ні?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online