Газова війна: дачі зносять через труб «Газпрому»

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Чим закінчиться суперечка між газовим гігантом і дачниками, здебільшого пенсіонерами, чиї будинки фактично опинилися на трубі «Газпрому». Поки монополія веде в рахунку ... Чим закінчиться суперечка між газовим гігантом і дачниками, здебільшого пенсіонерами, чиї будинки фактично опинилися на трубі «Газпрому»

Фото: Володимир Смирнов / ТАСС

Газова атака. «Газпром» згадав, що поруч з його трубами по всій країні варто величезна кількість дач і житлових будинків, і зажадав від власників їх знести, по суду, за свій рахунок. Чому держава видавала свідоцтва на право власності на відчужену землю? І чому тепер залишає дачників розбиратися з «Газпромом» один на один?

Про свої магістральних газопроводах і про те, що в небезпечній близькості від них знаходяться сотні, якщо не тисячі будинків, «Газпром» згадав лише кілька років тому, і суди почалися по всій країні. Так, в Пермському краї заручниками ситуації опинилися жителі населених пунктів Адіщево, Архіерейка, Ерепети, на законних підставах колись купили земельні ділянки. Люди отримали в органах влади свідоцтва про державну реєстрацію цих ділянок і зведених на них будівель. Пізніше з'ясувалося, що по цих землях проходять газопроводи. Але, оскільки раніше ділянки трубопроводів не були поставлені на кадастр і були відсутні на карті Росреестра, вийшло, що власники будинків сидять буквально на трубі.

За рішеннями судів відповідачі зобов'язані знести свої будинки за власний рахунок, без будь-якої компенсації. Землю у них ніхто не викуповує, будувати на ній нічого не можна. Аналогічні ситуації в Томську, Тамбові, Сиктивкарі, Воронежі ... У Казані в 2007 році селище Салмачі увійшов в межі міста. Тоді житель Казані Данис вирішив здійснити свою давню мрію і побудувати власний будинок. Він продав все що було, а в результаті отримав рішення суду про знесення.

Зараз в Приволзькому районному суді Казані знаходяться ще 16 подібних справ. Відправивши запит в «Газпром трансгаз Казань» ми отримали таку відповідь: «Ми вважаємо, що з'явилися в засобах масової інформації повідомлення з даного питання є спробою чинити тиск на суд». Відповідь більш ніж дивний. Взагалі-то ЗМІ і існують, щоб розповідати про те, що відбувається в країні. А запит ми відправили якраз для того, щоб з'ясувати позицію іншої сторони. Більшість дачних будівель і раніше стоять на місці, от тільки боротьба за своє кровне влітає в копієчку. Та ще в яку. Штрафи за невиконання судових рішення віднімають прямо з пенсій, каже Галина Михайлова з Тамбова.

Не оминула ця біда і Підмосков'ї. «Берізки», садівниче товариство Дослідно-конструкторського бюро автоматики, «Аксеново» ... Вимоги позивача одні і ті ж - знести будинки, які потрапляють в 150-метрову «зону відчуження», за свій рахунок. У листі членів СНТ «Аксеново» губернатору Московської області Андрію Воробйову йдеться, що земельні ділянки надавалися ще в 70-х роках минулого століття. Всі домовласники є добросовісними набувачами. При будівництві дачних будинків ніяких обмежень місцевими владою не накладалося. І в даний час при оформленні у власність земельних ділянок та будівель ніяких обтяжень не було. Газопровід ж високого тиску побудований і експлуатується з 1975 року. Проте, «Газпром» наполягає на своєму - будинки побудовані незаконно. Вже є кілька рішень судів. Одне з них отримала Світлана Олександрівна Гусарова. У неї дача в Подільському районі Підмосков'я в СНТ «Відпочинок». Їй 76 років. Вони з чоловіком пенсіонери, і у них немає навіть грошей на знесення власного будинку.

Представник Світлани Олександрівни в суді Віктор Савушкін каже, що в таких ситуаціях «Газпром» і адміністрація, яка видавала дозволи, повинні виплачувати компенсацію. Але «Газпром» вимагає визнати споруди незаконними і на цій підставі знести.

Гендиректор групи компаній «Гео Девелопмент» Максим Лещев вважає, що в даній ситуації власники будинків не винні. У них дійсно є на руках всі документи. Але щось повинно бути не так, інакше «Газпром» не став би влаштовувати таку масштабну акцію по всій країні, впевнений Лещев.

Виникає питання - чому «Газпром» раніше не займався цим? І чому не звертається до адміністрації районів? На наш запит в «Газпром трансгаз Москва» відповіли, що в зв'язку з розширенням меж Нової Москви, а також рядом техногенних аварій на газопроводах в Москві і Підмосков'ї було прийнято рішення про систематизації роботи. Що стосується адміністрацій, то вони залучаються в якості третьої особи в разі потреби. Патова ситуація склалася в садівничому товаристві Дослідно-конструкторського бюро автоматики. Там «Газпром трансгаз Москва» вимагає знести понад два десятки будинків, так як вони знаходяться в небезпечній близькості від газорозподільної станції. У «зону відчуження» потрапив і будинок інваліда 3 групи Юрія Тихонова.

Є важливий факт. Будинок побудований в 1975 році. Тоді діяв СНиП 1962 року народження, в якому мінімальна відстань від труби в містах та населених пунктах становило 100 метрів. І ще. Як нам пояснили в «Газпром трансгаз Москва», ГРС «Хотьково» була введена в експлуатацію в 1964 році, в період, коли в СНиП був відсутній сам об'єкт ГРС. Був вказаний лише об'єкт «території компресорних станцій» із зоною мінімальних допустимих відстаней і того менше - 75 метрів. Як випливає з відповіді на наш запит, межі мінімальних відстаней від огорожі ГРС до, зокрема, колективних садів з садовими будиночками були встановлені тільки в 1985 році. Тоді-то і з'явилися 150 метрів. Так чому тоді «Газпром» вимагає через суд зносити будинки, та ще за свій рахунок? Чому адміністрація, яка видавала дозволи, залучається в якості третьої особи в разі потреби? Коли хто, як не вона є порушником? А власники будинків, між іншим, мають не тільки всі необхідні документи, а й всі ці роки справно платили податки. Тому вони цілком добросовісні набувачі. Що до 1985 року, що після. Так що в даному випадку вже точно треба б заплатити компенсацію. Занадто дорогою ціною обходиться людям «народне надбання».

Додати BFM.ru в ваші джерела новин?

Чому держава видавала свідоцтва на право власності на відчужену землю?
І чому тепер залишає дачників розбиратися з «Газпромом» один на один?
Виникає питання - чому «Газпром» раніше не займався цим?
І чому не звертається до адміністрації районів?
Так чому тоді «Газпром» вимагає через суд зносити будинки, та ще за свій рахунок?
Чому адміністрація, яка видавала дозволи, залучається в якості третьої особи в разі потреби?
Коли хто, як не вона є порушником?
Ru в ваші джерела новин?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online