Ділянки до восьми соток звільнять від сплати податку на землю

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Дачники, які володіють присадибними ділянками менше 8 соток, не повинні сплачувати земельний податок. Такий законопроект внесений до Держдуми.

Одні експерти його схвалюють і вважають, що садівники-городники взагалі повинні бути звільнені від подібних зборів. А інші заперечують і побоюються, що введення пільги для однієї категорії громадян влада спробує компенсувати, збільшивши навантаження на всіх інших.

Законодавці ініціативу про пільгу для власників 8 соток пояснюють так: для багатьох наших співвітчизників власна маленька грядка - практично єдина можливість забезпечити себе продуктами і заодно душею відпочити. З огляду на, що ця категорія громадян далеко не сама платоспроможна, слід звільнити її від обов'язку сплачувати земельний податок.

"Я б не обмежувався 8 сотками, а скасував земельний податок для всіх садівників-городників", - говорить голова Московського міжрегіонального союзу садівників Андрій Туманов. "За радянських часів ділянки видавалися на самих невпорядкованих територіях: осушених торфовищах, колишніх смітниках і т.п. Люди вже витратили купу грошей і сил, щоб облагородити цю землю і що-небудь на ній виростити. На Заході їх за це преміювали б", - пояснює він свою позицію.

А за оцінкою члена Комітету Держдуми із земельних відносин і будівництва Олега Валенчук, в середньому за сезон сім'я вкладає в свою ділянку від 15 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. "Щорічно садівники інвестують 300 мільярдів рублів в нашу землю. Це колосальна сума", - вказує він. Дачники несуть чималі витрати, наприклад, по оплаті і підведенню води, купують добрива. Так що вирощені на власних грядках ягоди та овочі за великим рахунком зовсім не безкоштовні.

Чи велика в цих витратах частка земельного податку, розрахувати важко. Згідно із законом, цей податок належить до місцевих, і на федеральному рівні визначено лише максимальний розмір податкової ставки - для дачників він становить 0,3 відсотка від кадастрової вартості землі. "А визначення розміру податкової ставки в конкретному муніципальній освіті - це вже компетенція виключно представницьких органів муніципальних утворень, - нагадує керуючий партнер групи юридичних та аудиторських компаній Кіра Гін-Барісявічене. - Наприклад, в Москві на 2013 рік встановлено розмір ставки 0,025 відсотка, в Краснодарі максимальна ставка - 0,3 відсотка, а ось в Єкатеринбурзі 0,12 відсотка ". Але і кадастрова вартість землі теж різниться. Причому навіть всередині області. І тому якщо, скажімо, в якомусь Павлово-Посадському районі Московської області дачники сплачують земельний податок, виходячи з розрахунку: одна сотка - сто з невеликим рублів, то де-небудь в районі Рубльовки доводиться платити зовсім інші гроші.

Не виключено, що проти скасування земельного податку - навіть для власників невеликих ділянок - виступлять місцеві влади. Цей збір йде виключно в їх бюджет. Іноді набігають досить значні суми. Скажімо, до бюджетів муніципальних утворень Підмосков'я земельний податок приніс у 2012 році понад 12,6 мільярда рублів.

"Втім, концентрація дачних господарств в різних регіонах різна. Для кого-то втрати будуть значні, для кого-то немає", - говорить керуючий партнер юридичної фірми "Тимошенкова і партнери" Олександра Тимошенкова ".

"І побоюється, що пропоновані заходи викличуть чергове зростання кадастрової вартості інших земельних ділянок, які виступлять в якості противаги зниження статті доходів місцевого бюджету. З подібною ситуацією, між іншим, деякі власники підмосковних ділянок вже зіткнулися, коли кілька років тому була проведена кадастрова оцінка землі і в окремих районах її вартість зросла відразу в 10-20 разів.

Є й інші заперечення. "Велика кількість людей підхід, запропонований депутатами, буде вважати несправедливим, - каже Олександра Тимошенкова.

Каже Віталій Бородкін, старший юрист юридичної компаній "ПРІОРИТЕТ":

"На дачних ділянках в нашій країні в деяких випадках люди проживають цілий рік. Мені абсолютно незрозумілий критерій, за яким депутати розділили тих, хто повинен бути звільнений від сплати та хто ні. Крім того, подібна позиція суперечить основному принципу земельного законодавства - платності землі. В якщо запропоновані поправки внесуть до Податкового кодексу, в нашій країні виникне суперечність з Земельним кодексом, яке також потребує вирішення.

До того ж не зовсім зрозуміло, що пільга може торкнутися тільки дачників. В законодавчій ініціативі депутатів не визначена категорія земель, які планується вилучити з переліку об'єктів оподаткування, уточнює Віталій Бородкін.

Та й питання про звільнення від сплати земельного податку фізичних осіб, що володіють 8 сотками землі, не вимагає додаткового законодавчого врегулювання, він може бути вирішене на місцевому рівні, - додає він.

Тобто шляхом прийняття відповідних нормативних актів представницькими органами муніципальних утворень "

Які пільги є по земельному податку?

Каже Віталій Бородкін:

"За Податковим кодексом, до пільговиків належать і релігійні організації та фізичні особи, пов'язані з корінних нечисленних народів Крайньої Півночі, Сибіру, ​​Далекого Сходу"

На федеральному рівні передбачена лише можливість зменшення податкової бази на неоподатковувану суму в розмірі 10 тисяч рублів на одного платника податків для окремих категорій громадян "- уточнює керуючий партнер групи юридичних та аудиторських компаній" СБП "Кіра Гін-Барісявічене. - До них відносяться Герої Радянського Союзу, РФ, повні кавалери ордена Слави. А також інваліди першої та другої групи, чорнобильці ". Але додаткові пільги можуть встановлювати самі муніципалітети. "Наприклад, в Москві звільнені від податку Герої Радянського Союзу, РФ, Соцпраці, повні кавалери орденів Слави, Трудової Слави і" За службу Батьківщині в Збройних Силах СРСР ". Крім того, для частини федеральних пільговиків є можливість зменшення податкової бази на один мільйон рублів ", - розповідає вона. А В Тюмені і в Липецьку передбачені свої відрахування від кадастрової вартості для пенсіонерів.

А В Тюмені і в Липецьку передбачені свої відрахування від кадастрової вартості для пенсіонерів

"Російська газета"

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online