У центрі Донецька руйнується житловий будинок: мерія дозволила

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Ілліча, 58. Мешканці будинку протистоять новому власнику їх підвалу і не дають згоди на руйнування. Фото: Д. Філенко

Житловий будинок в центрі Донецька на проспекті Ілліча, 58 тріщить по швах. Його мешканці мітингували вчора під мерією, дорікаючи влади міста в бездіяльності і потуранні беззаконню. Вийти на площу перед міськрадою донеччан змусив власник підвалу в п'ятиповерхівці, який вирішив перетворити технічне приміщення в офіс. Для цього фундамент будинку був зруйнований в трьох місцях. Відразу 53-річний будинок пішов по швах, а грунтові води з виробок шахти Калініна, що проходять під будівлею, підступили до першого поверху. Жителі бояться, що їхній будинок може звалитися в будь-яку хвилину.

"Ми шість років пишемо листи меру, в управління ЖКГ , Архстройінспекцію і прокуратуру, але все без толку, - розповіла "Сегодня" мешканка 54 квартири Катерина Шпаргало. - Приватний підприємець, якій був проданий наш підвал, вирішила, що двох уже наявних входів у підвал мало і треба зробити ще парочку. Почала пробивати несучі стіни, стверджуючи, що у неї є всі дозвільні документи. У підсумку через це фундамент будинку почав просідати, двері в квартирах після кожного дощу доводиться підрізати, оскільки вони деформуються від постійної вогкості. В санвузлах у людей відвалюється облицювальна плитка, а в підвалі по стінах пішли великі тріщини ".

За твердженнями мешканців, нова господиня хоче зробити в підвалі офіси і здавати їх в оренду. Однак стали юридично підкованими за шість років спілкування з владою мешканці будинку кажуть, що в підвалах проходять комунікації, і доступ до них уже перекритий - власник підвалу забрала ключі і не збирається їх віддавати. "Доходило до того, що в одній з квартир прорвало трубу, і господарі не змогли навіть перекрити воду, тому що слюсарі не були в підвал, ключів не було, - поділилася мешканка будинку Зінаїда Бондар . - В результаті затопило все п'ять поверхів ".

До мітингувальників проти такого свавілля жителям вийшли заступники мера Валерій Ляховець і Валерій Литвинов, возглавлющій і управління житлового господарства міста. За їх словами, дійсно, на всі дії підприємниці є дозволи. "Комісія з інспекції ДАБК обстежила будинок і прийшла до висновку, що все в нормі", - заявили чиновники. Правда, Зінаїда Бондар каже, що власниця підвалу без згоди мешканців приступила чи не для її реконструкції, що було заявлено в усіх документах, а до його капремонту. "Природно, ніхто не питав нашої згоди, але в мерію були надані підроблені листи з підписами, де фігурують особи, які вже років 10 як не живуть тут або ніколи і не жили. Нібито приголосних на знесення несучих стін з усього нашого 60-квартирного будинку набралося аж 14 чоловік ", - обурюється Бондар.

Чиновники обіцяли ще раз оглянути будинок і підвал. "Сегодня" ж побачила, що фасад півстолітнього будівлі дійсно знівечений робочими інструментами, якими хтось намагався зробити новий вхід в підвал. Відмостків немає, під вікнами першого поверху - постійно сира земля, над якою прекрасно себе почувають комарі, адже під будинок після дощів зливається вся вода.

Жителі розповіли про тріщини на стінах, які вони постійно замазують шпаклівкою, однак це захід тимчасовий і невідомо, наскільки глибокі ці тріщини, адже експертну оцінку балансоутримувач будинку, жек, не проводив. "Також власниця підвалу Інна Мандичева планує замість висадженої мешканцями клумби у дворі облаштувати платну автостоянку, - каже Катерина Шпаргало. - Хтось хоче заробити ще грошей, а ми можемо втратити і житла, і життя!"

Також мешканці згадують трагічний інцидент в Донецьку, який стався 30 років тому. Тоді через підмив і руйнування фундаменту звалилася половина житлового будинку на вулиці Рози Люксембург, загинули люди. "Це була така ж хрущовка, як і наша. Наш будинок був розрахований на 30 років експлуатації, і 23 роки тому він вже виробив свій ресурс. Ми живемо, як на міні!" - резюмували жителі.

Власниця підвалу Інна Мандичева через свого представника відмовилася спілкуватися з "Сегодня", посилаючись на хворобу.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online