Автоматизована інформаційна система «ЕнергоГород / ЕнергоГубернія» - незалежний арбітр на ринку енергоспоживання

  1. Основні функції АІС
  2. Візуалізація карт / мнемосхем
  3. моніторинг параметрів
  4. моніторинг якості
  5. енергоефективність
  6. енергозбереження
  7. Періодичність опитування параметрів
  8. Глибина архівування даних
  9. Аналітика
  10. досягаються результати

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Мал. 1. Структура АІС «ЕнергоГород / ЕнергоГубернія»

При створенні ефективних систем значну проблему енергозбереження представляє відсутність на муніципальному рівні комплексних систем збору і аналізу даних про витрату енергії, а також єдиної інформаційної бази про організації - постачальників і споживачів енергоресурсів. Вирішення цієї проблеми не може бути досягнуто тільки технічними засобами: впровадженням «розумних» приладів обліку, сучасного телекомунікаційного устаткування збору і транспортування даних, сховищ даних великої ємності і аналітичних методів їх обробки. Слід забезпечити прозору систему розрахунків для всіх без винятку суб'єктів правових і економічних відносин у житловій та комунальній сферах.

Саме для таких цілей і призначена автоматизована інформаційна система (АІС) «ЕнергоГород / ЕнергоГубернія» (рис. 1), яка використовується не тільки в масштабах ТСЖ або керуючої компанії, але і цілого регіону.

Основні функції АІС

  • Автоматизований комерційний облік енергоресурсів, споживаних об'єктами житлово-комунальної та бюджетної сфери, за допомогою вимірювання кількісних, якісних і режимних параметрів енергоносіїв з тарифікацією споживання різного ступеня складності:
    • загальнобудинковими системами і приладами обліку: на вводах / висновках будинкових котелень, теплових пунктів (при їх наявності), будівель і споруд;
    • поквартирні (індивідуальними) системами і приладами обліку.
  • Централізований автоматизований збір і зберігання даних вимірювань з вузлів обліку споживачів (загальнобудинкових і квартирних) і енерготранспортних компаній (трансформаторних підстанцій, теплових пунктів, газорозподільних пунктів, насосних станцій), систематизація отриманих даних за окремими групами споживачів (будинок, ТСЖ, КК і т. П .).
  • Моніторинг аварійних ситуацій (наприклад, розрив мереж) на основі оперативних даних автоматизованого обліку з передачею відомостей в режимі реального часу в аварійну міську службу.
  • Моніторинг стану енергоспоживання та енергопостачання, автоматичне відстеження і розрахунок кількості недопоставлених або поставлених понад договірних зобов'язань енергоресурсів, відстеження кількості енергоресурсів, поставлених (спожитих) з порушенням режимних параметрів, значних розбіжностей за планом / фактом енергоспоживання, виявлення небалансів, в тому числі питомих витрат всіх енергоресурсів в розрахунку на 1 м2, 1 м3, на одного споживача.
  • Ведення звітної електронної документації.
  • Надання єдиної точки доступу (веб-портал) персоналу і користувачам системи (ТСЖ, МУП, ДЕЗ, керуючі компанії, енергопостачальні організації, зацікавлені служби районів та міської адміністрації) до всієї необхідної інформації (до даних вимірювання вузлів обліку енергоносіїв, до розрахункових показників енергозабезпечення, звітної документації, нормативно-довідковим і паспортними даними) з розмежуванням рівнів доступу до інформації.
  • Автоматизована передача комерційних даних (показань лічильників споживачів енергоресурсів) в міський розрахунково-касовий центр.

Більш детально функції АІС представлені в табл. 1.

Таблиця 1.

Функції АІС «ЕнергоГород / ЕнергоГубернія» Функція системи Рівень міста Рівень району Рівень об'єкта Сигналізація відхилень від встановлених меж (для холодного водопостачання, гарячого водопостачання, теплопостачання, електропостачання, газопостачання) Зведена по району + Зведена по керуючої компанії + Зведена по об'єкту + моніторинг поточних параметрів Теплосчетчик Тиск (подає / зворотний трубопровід) + Температура (подає / зворотний трубопровід) + Витрата (подає / зворотний трубопровід) + Теплова енерг я з Прилад обліку гарячого водопостачання Тиск (подає / зворотний трубопровід) + Температура (подає / зворотний трубопровід) + Витрата (подає / зворотний трубопровід) + Теплова енергія з Прилад обліку холодного водопостачання Тиск в трубопроводі + Витрата + Прилад обліку електроенергії (3 фазний) частота + Напруга по 3-м фазах (Ua, Ub, Uc) + Активна потужність по 3-м фазах (Pa, Pb, Pc) + Загальне споживання (кВт · год) + Загальне споживання за тарифом 1 + Загальне споживання за тарифом 2 Прилад обліку електроенергії (квартирний) Споживання про тарифом 1 + Споживання за тарифом 2 + Загальне споживання по 2-м тарифами + Паспорт приладу обліку Паспорт приладу обліку + Квитування сигналізацій (підтвердження виявлення сигналізації, що спрацювала оператором - скидання миготіння і звуку) Квитування сигналізацій + Зведене споживання за приладами Зведене споживання за приладами + + + Баланс Виявлення побудинкових небалансів +

Візуалізація карт / мнемосхем

Відображення інформації здійснюється на наступних рівнях:

  • Місто;
  • район;
  • будинок (об'єкт нерухомості);
  • кінцевий споживач (квартира, вузол обліку).

    Мал. 2. Карта міста

При переході на один з рівнів (місто, район, будівля) автоматично відкривається карта / мнемосхема, відповідна даному об'єкту. Вміст відображуваного виду може варіюватися в залежності від вимоги до конкретної системи.

На карті міста (рис. 2) схематично показані всі райони, підключені до системи. На даному рівні виводиться зведена інформація по кожному району, з якої видно, за якими видами енергоресурсів (холодне водопостачання, гаряче водопостачання, теплопостачання, електропостачання) виникла нештатна або аварійна ситуація в даному територіальному підрозділі.

Рис 3. Карта району

На карті району (рис. 3) схематично показані всі об'єкти, що належать конкретному територіальному підрозділу і підключені до системи. Користувачеві доступна зведена інформація, що показує всі позаштатні або аварійні ситуації по кожному енергоресурсу.

На третьому рівні відображається детальна інформація про встановлені приладах обліку (холодне водопостачання, гаряче водопостачання, теплопостачання, електропостачання) на певному об'єкті. На даному рівні користувачеві доступні поточні показання кожного загальнобудинкового лічильника (приклад представлений на рис. 4).

моніторинг параметрів

Мал. 4. Оперативне споживання енергоресурсів

АІС дозволяє відображати як оперативні, так і історичні тренди параметрів енергоспоживання. На рис. 5 показаний приклад одиночного тренда. Використання світлового пера дозволяє отримати інформацію
про значення параметра в момент часу, зазначений курсором.

Існує також аналітичний (груповий) тренд, що надає широкий набір інструментів для аналізу зміни показань приладів обліку. Основна перевага аналітичного тренда полягає в тому, що користувач сам може налаштовувати параметри графіка і вибрати тільки ті дані, які йому необхідні.

моніторинг якості

Мал. 5. Тренд тиску

Моніторинг якості призначений для візуалізації тривалості (в годинах і відсотках від загальної тривалості періоду) знаходження вимірюваного параметра за межами допустимих меж. Загальну тривалість періоду користувач вибирає сам - це може бути звітний місяць або добу. Контроль якості дозволяє в точці розбору виявити і зафіксувати інтервали часу, протягом яких відбувалися відхилення якісних показників холодної і гарячої води, опалення та електрики від параметрів, нормованих Постановою № 354 «Про надання комунальних послуг власникам і користувачам приміщень у багатоквартирних будинках і житлових будинках» .

Наведемо простий приклад того, як АІС «ЕнергоГород / ЕнергоГубернія» допомагає відслідковувати послугу, що надається і економити при виникненні витоку холодної води (постійну витрату більше 2 м3 / ч) (рис. 6).

6)

Мал. 6. Контроль якості

Тариф на холодну воду = 26,96 руб. за 1 м3. За місяць було спожито 1950 м3 холодної води, і по тарифу за це заплатили 52 572 руб. З них витік становить 73,8% (1440 м3 холодної води). Сума до зменшення платежу за місяць - 30 734 руб. Таким чином, при впровадженні системи кінцевий споживач буде менше платити, а постачальник енергоресурсу буде прагнути підвищувати якість послуг населенню.

енергоефективність

Показники енергетичної ефективності включають наступну інформацію:

  • Питоме споживання кожного виду енергоресурсу на 1 м2 площі (по місяцях або по рокам).
  • Питоме споживання кожного виду енергоресурсу на 1 м3 обсягу (по місяцях або по рокам).
  • Питоме споживання кожного виду енергоресурсу на людину, який зареєстрований на об'єкті, з розкладкою (по місяцях або по рокам). Кількість зареєстрованих людей для кожного об'єкта відображається в його паспорті.

енергозбереження

АІС «ЕнергоГород / ЕнергоГубернія» здійснює порівняння і фактичного споживання за звітний місяць базового і обраного року. Далі порівнюється скорочення планованого і фактичного споживання. Якщо споживання знизилося, але склало менше планованого, то план вважається невиконаним. А якщо скорочення більше планованого, то план вважається виконаним. Для отримання необхідної інформації користувач сам вибирає базовий рік, показання за який вважаються «еталонними», а також рік, за який необхідно провести розрахунок.

Періодичність опитування параметрів

Опитування оперативних параметрів, а також зчитування архівів приладів обліку проводиться з періодами, представленими в табл. 2.

Таблиця 2.

Періодичність опитування Тип параметра Період передачі даних на верхній рівень Оперативні параметри 1 раз в 10 хв Опитування часових архівів 1 раз на годину Опитування добових архівів 2 рази на добу Опитування місячних архівів 1 раз на добу

Глибина архівування даних

Система забезпечує зберігання інформації, прочитаної з приладів обліку, протягом періодів, які представлені в табл. 3.

Глибина архівування повідомлень протоколу подій, а також звітних документів обмежена тільки розміром сховища даних обладнання.

Таблиця 3.

Глибина зберігання Тип параметра Період зберігання інформації в базі даних Оперативні параметри 3 міс. Вартові архіви 3 міс. Добові архіви 3 роки Місячні архіви 10 років

Аналітика

  • Формування звітів про споживання енергоресурсів в розрізах.
  • Оперативний моніторинг показників енергоефективності, в тому числі питомих витрат всіх енергоресурсів в розрахунку на 1 м2, 1 м3, одного споживача та інших показників.
  • Оперативний контроль над досягненням планових показників по зниженню енергоспоживання в режимі реального часу.
  • Прогнозування споживання енергоресурсів.

досягаються результати

економічні:

  • зниження навантаження на бюджет регіону;
  • плата за фактично спожиті ресурси;
  • зниження рівня розкрадань і необґрунтованим втратам;
  • істотне зменшення витрат завдяки оперативному контролю відхилень від планового режиму.

соціальні:

  • зменшення соціальної напруженості, пов'язаної із зростанням тарифів;
  • прозорість розрахунків;
  • постійний доступ споживачів, в тому числі населення, до інформації про споживаних енергоресурсах, що дозволить істотно знизити недовіру населення до реформ ЖКГ.

Керуючі:

  • оцінка потенціалу енергозбереження та формування плану реалізації необхідних заходів;
  • виявлення організаційно-правових чинників, що заважають реалізації заходів з підвищення енергоефективності;
  • інтеграція в інформаційний простір управлінням регіону;
  • прозорість зняття показань і розрахунків за споживання;
  • рівний доступ до свідчень користувачів системи (постачання, КК, споживачі).

***

АІС «ЕнергоГород / ЕнергоГубернія» поєднує в одній автоматизованій системі збір даних з усіх приладів обліку на об'єктах, оперативний контроль якості енергоресурсів у всіх постачальників, оперативний моніторинг стану інженерних мереж і аналітику (формування показників енергоефективності та енергозбереження), що дозволяє використовувати АІС для незалежного як від постачальників, так і від споживачів об'єктивного контролю кількості та якості споживаних енергоресурсів.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online