Банкір, програміст і кадровик: як знайти роботу людям з обмеженими можливостями здоров'я

  1. Центр зайнятості населення
  2. Кар'єрна «Перспектива»
  3. Навчання і професійна реабілітація

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сучасні програми наставництва і соціальної адаптації для людей з інвалідністю дозволяють їм не тільки отримувати нові навички, а й реалізовувати професійний потенціал. Вони дають учасникам можливість вирішувати різні завдання - від підготовки до першого в житті співбесіди до отримання нової спеціальності.

Для людини з обмеженими можливостями здоров'я є кілька способів отримати допомогу при вирішенні питань працевлаштування. Можна звернутися в центр зайнятості населення або в некомерційні та громадські організації, що діють за підтримки Уряду Москви.

Центр зайнятості населення

Працевлаштуванням людей з обмеженими можливостями здоров'я в центрі зайнятості населення (ЦЗН) займається цілий відділ. Його співробітники підбирають вакансії з урахуванням індивідуальної програми реабілітації здобувача. З 2011 року вони допомогли знайти роботу майже 10 тисячам москвичів. Сьогодні в базі ЦЗН близько 370 підприємств, готових приймати на роботу людей з обмеженими фізичними можливостями.

Серед них міжнародні виробники спортивного екіпірування, харчових продуктів, вітчизняні нафтові компанії, банки, найбільші інтернет-портали.

Знайти вакансії можна і на сайті ЦЗН , Де є розділ для особливих категорій громадян. До них відносяться і інваліди.

Влаштуватися на роботу можуть представники різних професій. За допомогою ЦЗН люди з інвалідністю найчастіше отримують роботу в сфері банківської справи, менеджменту, програмування і продажів. Велика кількість вакансій відкрито для соціальних агентів, диспетчерів, кур'єрів, складальників деталей і виробів, операторів заправних станцій, комірників та інших робітників.

Завдання фахівців ЦЗН не обмежуються пошуком вакансій - при необхідності вже працюють москвичі можуть звернутися сюди за консультацією про те, як налагодити робочий процес і почати діалог з начальством і колегами. Тут же городяни з обмеженими можливостями здоров'я можуть пройти курс профорієнтації або підвищення кваліфікації.

Зорієнтуватися в переліку послуг центру маломобільних громадян допомагають спеціальні виїзні бригади, співробітники яких проводять консультації і підбирають вакансії в зручному для здобувача місці. У мобільному центрі також можна отримати розклад тренінгів і ярмарків вакансій.

У мобільному центрі також можна отримати розклад тренінгів і ярмарків вакансій

Кар'єрна «Перспектива»

Аналогічні послуги для людей з обмеженими можливостями здоров'я надають і некомерційні об'єднання. Серед них регіональна громадська організація інвалідів (РООІ) «Перспектива», завдяки якій за останні сім років роботу знайшли понад 1200 осіб.

Сьогодні «Перспектива» пропонує п'ять механізмів пошуку нових кар'єрних можливостей. У їх числі профорієнтація, підготовка до співбесіди і адаптація на робочому місці, допомога студентам і молодим фахівцям, робота з наставниками з бізнес-спільноти, навчання і працевлаштування ІТ-фахівців, участь в конкурсах під керівництвом наставників з великих організацій. «Перспектива» співпрацює більш ніж з 50 партнерами, серед яких найбільші міжнародні компанії. Більшість з них пропонують людям з обмеженими можливостями здоров'я роботу на адміністративних посадах, в сфері бухобліку, юриспруденції, підбору персоналу та інформаційних технологій. Умови працевлаштування та середні зарплати не відрізняються від ринкових, але, як і в більшості великих компаній, здобувачам часто пропонують спочатку пройти стажування або попрацювати на проектах, а вже після оформитися в штат.

«Конкурс був центральним заходом, а й тренінги були корисні, вони полегшували розуміння процесу найму персоналу з точки зору компанії, з точки зору рекрутера і з точки зору людини, яка шукає роботу теж. Конкурс я не виграв, хоча дивлячись що вважати виграшем. Призове місце я не зайняв, але за тиждень отримав пропозиції від, здається, дев'яти компаній. А поточний роботодавець мені взагалі подзвонив на наступний день після конкурсу. Подібні проекти дійсно дуже важливі і корисні, тому що якби цього конкурсу не було, я б сам в знамениту німецьку компанію не пішов - побоявся б. Ну і плюс своєрідний психологічний бар'єр "а як ми повідомимо роботодавцю про свої складнощі, скажімо, що чогось не можемо" залишається. І коли є хаб, який об'єднує роботодавців, які шукають співробітників, і людей, які знають, що можуть знайти роботу, це добре, тому що це розкріпачує », - розповів консультант найбільшої міжнародної компанії - виробника програмного забезпечення для організацій Павло Новіков.

Учасники кар'єрних програм проходять тренінги і отримують консультації рекрутерів і HR-фахівців найбільших міжнародних компаній. Наставники та тренери допомагають оцінити свої професійні вміння та досвід, підібрати вакансію і грамотно скласти резюме, а також розвинути навички самопрезентації перед зустріччю з майбутнім роботодавцем і колегами. Заходи для шукачів проводять безкоштовно.

Можна скористатися послугами центру зайнятості населення і некомерційних організацій одночасно.

Можна скористатися послугами центру зайнятості населення і некомерційних організацій одночасно

«Мені була цікава освітня частина ЦЗН і" Перспективи ", тому що там проходять тренінги зі складання резюме, робота з наставником, вчать правильно проходити інтерв'ю, - зазначила Анна Драгіна (їй вдалося знайти роботу - вона стажист відділу корпоративних комунікацій однієї з найбільших міжнародних косметичних компаній). - З цієї точки зору мені було вкрай цікаво всьому цьому навчитися, щоб я вже до виходу з бакалаврату була з якоїсь робочої базою і знала, як все правильно робити ».

На думку Ганни Драгіна, робота таких організацій, як ЦЗН і «Перспектива», дуже важлива: «Коли я вчилася, мої однокурсники, незважаючи на те, що вони не мають інвалідності, стикалися з тими ж проблемами. Але я вчасно потрапила в РООІ "Перспектива", пройшла там кілька тренінгів, прийшла з їх допомогою на свою першу стажування, і це допомогло мені зрозуміти себе, зрозуміти, яка професія мені цікава, і влитися в цю робочу середу. Тому що до цього я, звичайно ж, ніколи не працювала і не уявляла, що таке робота, що мені може бути взагалі цікаво ».

Навчання і професійна реабілітація

Протягом 25 років в Ліанозова працює Науково-практичний реабілітаційний центр , В якому городяни з обмеженими можливостями отримують середню професійну освіту. Спеціальності, які можна освоїти в центрі, найчастіше носять не тільки прикладної, але і творчий характер. Термін навчання становить один рік і 10 місяців, після чого випускники отримують дипломи - наприклад, живописця, вишивальниці або садівника. З моменту заснування центру навчання тут пройшли понад 600 осіб.

Крім того, в центрі проводять заняття з лікувальної фізкультури, плавання, танців та інших видів фізичної активності. Відвідувачі проходять медичну та соціальну реабілітацію, беруть участь в роботі вокальної та театральної студій, відвідують літературні вечори та курси комп'ютерної грамотності.

Подібні організації відкриті і в інших районах столиці. Сьогодні в місті діє 21 установа для навчання і соціальної адаптації людей з обмеженими можливостями здоров'я. Серед них комплексний реабілітаційно-освітній центр в Ново-Передєлкіно , реабілітаційний центр для інвалідів «Ремесла» в Зеленограді, а також школа-інтернат № 1 для навчання і реабілітації сліпих в Олексіївському районі.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online