Борець з "лохотронами" розповів, як шахраї дурять народ під час війни

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Верховна Рада України збирається струсити пил з азаровського законопроекту "Про заборону фінансових пірамід в Україні" (номер і дата реєстрації - 0959, 27.11.2014), який не прийняли за старої влади. Ужгородський юрист Богдан Хаустов багато років ефективно бореться з компаніями-шахраями, виграючи позови на користь потерпілих. Він стверджує, що в поданій редакції документ не принесе користі суспільству. Навпаки - підтримає власників "пірамід".

Держфінпослуг і інші розробники забули про наявність близько 500 фірм, які використовують принцип "піраміди", мошеннічая з позиками. Вони маскуються під кредитні компанії, мають розвинену мережу філій і обороти в десятки мільйонів. За допомогою ряду зацікавлених депутатів у 2011 році псевдо-кредитним компаніям вдалося легалізуватися, назвавши свою діяльність "адмініструванням покупок товарів в групах".

Богдан Хаустов застерігає: нині у аферистів бум. Одні займаються "перекредітація біженців з Донбасу" і дурять воїнів АТО, яким знадобилися гроші на амуніцію, інші спеціалізуються на доларових боржниках банків. Їх реклама обіцяє швидкі позики без довідки про доходи, але замість позики консультанти "розкручують" клієнта на перший внесок (так званий "комісійний платіж") і умовляють підписати договір, який накладає на клієнта обов'язок щомісяця вносити платежі за право брати участь в кредитній лотереї.

Цей бізнес процвітає у всіх великих містах України, які не уникаючи і окупованих територій, а найбільші псевдо-кредитні компанії відкривають філії в Росії. Зубожіння сотень тисяч співгромадян в умовах війни і інфляції, кредитні шахраї сприймають як додаткову можливість нажитися на чужому горі.

У цьому інтерв'ю "Обозреватель" розповість, як працюють лже-кредитори і до яких хитрощів вдаються консультанти нечистоплотних компаній.

- Як змінилася ситуація з кредитними шахрайствами під час війни?

- Під час кризи завжди загострення. Особливо перед новим роком: нормальних кредитів немає, паніка по валюті і нерухомості - ідеальні умови для цієї зарази. Число бажаючих обманутися перевищує пропозиції. На ринок повилазили навіть ті з них, хто пішов в тінь 2-3 роки тому. Наприклад, було 2 роки тому ТОВ "Український прогрес". Пропало після того, як пішов вал скарг. Тепер реклама в 4 обл.центрах, люди скаржитися знову стали.

Відкрийте будь-яку газету оголошень, яку безкоштовно роздають в метро, ​​з тиражем в сотні тисяч примірників - там суцільно реклама псевдокредітних організацій.

- І на кожному кроці буквально можна зустріти різноманітні "швидкі позики", "Швидко гроші" - це що?

- За даними, які у мене є, швидше за все - ті ж кредитні шахраї і відкрили ці лавочки. Вони туди посилають своїх клієнтів, яким нічим платити перший внесок. Там можна позичити 2000 гривень під 30-50% в місяць, і потім отримані в борг гроші люди віддають кредитним шахраям. В результаті людина залишається повинен і швидко-позикової конторі, яка під величезний відсоток позичила йому кілька тисяч, і, відповідно до кабальним договором, залишається повинен того ж "Альянсу Україна". Не отримавши нічого.

Зараз найсильніші - це "Альфа Гроші", "City Credit", "Credit Invest", "Ренесанс-кредит", "Європейський Кредит", що належать одному власнику. Один офіс такої компанії за тиждень приносить від декількох десятків тисяч до декількох сотень тисяч гривень. Цей бізнес вже коли продається, він продається з інструкцією для обману.

- Технології обману удосконалюються?

- Наприклад, людина, залишаючи свою онлайн заявку на брокерське сайті, сам отримає дзвінок від кредитних шахраїв з радісними звісткою: "Вам такий-то банк затвердив кредит!". Консультант в колл-центрі інструкцію знає на пам'ять, готовий відповісти на будь-яке питання. Його завдання: будь-якими способами переконати людину, щоб він приніс перший внесок (вони це ще називають - захистом від інфляції, страховкою, гарантійним платежем), а коли людина після сплати перевіряє документи, він бачить, що перший внесок виявився оплатою за консультаційне обслуговування, а програма являє собою фінансову піраміду.

- Стрибок долара як вплинув на цю сумну картину?

- Дозволив шахраям вписати в свою рекламу слово рефінансування (або як вони виражаються - перекредітація). Половина людей, які до них звертаються - це ті, хто має валютні кредити і готовий викласти 10-20-30 тисяч гривень першого внеску. А ще шахраї користуються базами даних клієнтів - наприклад, одного з найбільших українських банків (можливо, отримали через свою агентуру в банках). Спрацьовує феномен: "Ми все про вас знаємо". Боржникам банку, які мають проблеми з погашенням, шахраї пропонують рефінансування. Люди хочуть, щоб їх ніхто не чіпав, і заради цього віддають останнє. Шахраї знають, що це закінчиться судовими розглядами і відбиранням майна, так як банку кредит все одно доведеться повертати. І виправдовують себе тим, що якщо не нам людина віднесе останні гроші, то віднесе їх іншим, адже таких фірм зараз дуже багато. І коли вони мали справу з тими ж бійцями АТО, або тяжко хворими людьми, які, довіряючи, розповідали консультантам - яке у них тяжке становище, консультант продовжував брехати.

- Консультант ж сидить на відсотку: чим більше ошуканих, тим вище його зарплата?

- Абсолютно вірно. Якщо говорити про "Альянс Україна", їх головний офіс знаходиться зараз в Донецьку, і вони кажуть обдуреним клієнтам: "У нас біда, у нас стріляють, ми не можемо віддавати гроші за судовими рішеннями (тим позовами, які вони програли і за якими суд зобов'язав повернути обманутому людині "комісійний внесок"). І в той же час вони продовжують там працювати.

При цьому фінансовим компаніям плювати - знаходиться людина на окупованій території, або в зоні АТО, все одно йому треба їхати в той же Маріуполь. Хоч в біле простирадло обернувшись (через лінію фронту) і оплачувати кредит. Або відправляти гроші з того світла.

- Варто уточнити: "Альянс Україна" - той кредитний союз, на який було заведено багато кримінальних справа про шахрайство? Після того як ошуканий клієнт цього "Альянсу", макіївчанин Андрій Калугін, якому потрібні були гроші на лікування сина аутиста, зрозумівши, що його "кинули", взяв у заручниці обманувшую його робітницю . Чим там закінчилося?

- Калугін сидить, а по керівництву "Альянс Україна" питання було вирішене за дуже більше гроші. Людям, які заступилися за Калугіна, підняли бунт ошуканих клієнтів, їм заткнули роти грошима. Або повернули первісний внесок або дали кредити. Але ви врахуйте, що навіть якщо "Альянс Україна" дасть обіцяну позику, це буде дуже невигідно ... Колишні співробітники говорять, що перша і найголовніша їх завдання - посадити людину на зобов'язання, за якими він буде платити і виплатить в результаті значно більше тієї суми, яку отримав в борг. Позика в результаті буде під такі невигідні умови ... Що набагато краще було б звернутися в банк або навіть до приватної особи.

"Альянс Україна" присутня десь на території чверті або третини областей України, центральні і південно-східні області - в основному. Причому, були аналогові випадки, як з Калугіна, і в інших регіонах. В Ужгороді обдурена жінка того ж соціального стану, що і він, правда - не так радикально надійшла з консультантом. Взяла за волосся робітницю і повозила особою по клавіатурі. Їй нещодавно суд виніс вирок по нанесенню легких тілесних ушкоджень консультанту.

- У таких випадках невідворотність покарання спрацьовує дуже швидко, а у випадку з покаранням шахраїв - ні?

- Зараз ряд їхніх офісів знаходиться під охороною приватних агентств. В офіс садять горилу, яка "заспокоює" обурюється людини, виштовхує з офісу. А ряд таких фірм знаходиться під опікою Держслужби охорони. Приїжджають наряди міліції і відразу починають переконувати »не писати дурниць" на адресу цих компаній, оскільки "правди все одно не досягнете."

"Альянс" відкриває офіси в Росії, зараз вони діють як "Супермаркет Кредитів". У Росії також щодо давно працює програма РСП - Російська Соціальна Програма. Раніше вони були у нас, називалися "УСП", "УСП Груп", "Авто Житло План". Маскувалися під соціальне кредитування для молоді на житло від держави, тому люди вкладали в їх піраміду десятки тисяч. Шахраї переїхали в Росію і організували там мережу по всій федерації.

- Все-таки вам вдавалося посадити так званого співака-шахрая Максима Островського . Чому я не можу карати інших директорів і господарів "пірамід"?

- Є зацікавлені особи, в тому числі - у можновладців колах. Вони раз по "Альянсу" злили. Головний офіс в Донецьку, багато ошуканих людей в Одесі та Херсоні, і пов'язати це воєдино обласному управлінню міліції або обласному підрозділу УБОЗ досить складно, тому і не хочеться. Треба знати схему злочину, а вони, на жаль, навіть не спромоглися прочитати договори цих шахраїв з клієнтами і вже говорять: "Це цивільно-правові відносини". І те, що цей папірець не один раз заперечували в судах і визнавали нікчемною, а схему - пірамідальної - на це ніхто не дивиться. Договори інших шахраїв нічим не відрізняються від договорів Максима Островського, який зараз перебуває в СІЗО. Він спочатку був Максим Островський, житель Київської обл .. Будучи в бігах, користувався підробленими документами на ім'я Аркадій Білоус з Маріуполя, після другого арешту мені передали інформацію, що насправді він Віктор Кузьмич, 1984 р.н., з Волинської області. Ця людина купував собі підроблені документи і діяв під фальшивими іменами. Виконавець, який виконав одну пісню, і здійснив мрію потрапити в шоу-бізнес, щоб розважатися і жити на широку ногу. Чим благополучно і займався.

-І, в той же час - якщо людина попався в цей капкан, не потрібно впадати у відчай. Варто адже звертатися до суду за такими юридично нікчемним договорами?

- Звертатися варто. І не тільки до мене. Я останнім часом почав викладати судові рішення, практикуючим юристам розповідаю схеми, роблю зараз відеоролики, які допоможуть і постраждалим, і журналістам, які захочуть зрозуміти обсяги цього неподобства. На жаль, наша людина так влаштована: не хоче читати, і йому потрібно все показати, є розжувати.

- Може, в тому й біда? Люди не хочуть прочитати договір, який їм підсовують шахраї, і від того страждають?

- Частково. Тому що люди зараз звертаються до кредитних шахраям від крайньої потреби. До них біжать ті, кому більше вже нікуди. Тут на держрівні треба доопрацювати закон про боротьбу з фінансовими пірамідами. Внести зміну до законодавства про фінансові послуги, заборонивши покупки в групах. Якщо ця схема (покупки товарів в групах) жива, її можна віддати в руки Ощадбанку. І третє - у всіх випадках зробити обов'язковою відеофіксацію. Тоді не буде ніхто нікого ловити на слово. І це полегшить роботу комерційним банкам, де замість 15 хвилин, працівник витрачає годину, роз'яснюючи кожну строчку в договорі.

Шахраї навчилися протистояти позовними заявами, вписують нові пункти в договори, відкривають фірми одноденки. Попрацюють такі фірми півроку, залишаються потім без грошей і губляться. Тут добре працює залучення до відповіді саме працівників компаній. Зараз намагаємося отримувати з них моральну шкоду.

- Що ще можна порадити обманутим людям, щоб змусити шахраїв повернути авансовий внесок за участь в піраміді?

-Найбільш ефективний метод боротьби - це так звана "блокада" офісів. Я б назвав це обов'язком кожного потерпілого. Сенс цієї акції полягає в тому, щоб жертва афери перебувала під дверима шахрайського офісу з величезною табличкою, що туди йти за грошима не можна. Така акція підкріплюється заявою про безстрокове пікеті з 9.00 до 18.00 за таким-то адресою, і як раз громадський порядок такого заходу повинна забезпечувати міліція. Перші кілька спроб не змогли реалізувати себе на довгий термін, але було отримано достатньо даних про масштаби, суми і схемах, які провертають шахраї. На жаль, варто відзначити, що люди після обробки консультантами і іноді правоохоронними органами, які розповідають, що перспектив у цієї справи немає, втрачають останню надію. Іноді годинами доводиться повертати в реальність людини, якого переконали, що винен він сам. При тому, що держава на офіційному рівні дозволяє фірмам займатися обманом, хоча самі ж і визнають, що це погано.

- Без серйозної "даху" в правоохоронних органах такий бізнес навряд чи міг би існувати?

- Для багатьох "птахів високого польоту" гроші, на жаль, не пахнуть. А проблему необхідно вирішувати комплексно. Я боюся, коли ми нарешті почнемо реальному забороні фінансових пірамід, вже й не залишиться людей ...

Коли ми тільки почали займатися Островським, пішов пресинг з боку прокуратури. Кілька власників шахрайського бізнесу, які знали про хід слідчих дій, прямо говорили, що прокуратура не зацікавлена ​​в розгляді по цим компаніям. Притому, що ряд опонентів знали про розслідування дещо таке, що не знали навіть слідчі.

А по "Альянс Україна" (він же - ПП "Грандфінресурс" (Київ), ТОВ "Гранфінресурс" (Донецьк) і "Супермаркет кредитів") мені неодноразово погрожували Ренатом Кузьміним. Говорили, що він був тіньовим власником і "татком" цього бізнесу по всій Україні.

- Припустимо, нова влада захоче розібратися з цим кримінальним бізнесом, що б ви порадили?

- Перше: вести такі справи треба не на обласному рівні. За місяць-два набирається кілька сотень постраждалих в кожній області, уявіть собі роботу обласного міліціонера. якому необхідно потонути в купі паперів, взяти на себе відповідальність, ризикуючи залишитися ні з чим? Йому знадобиться закинути все інші справи. Займатися цим треба на всеукраїнському, міністерському рівні. Друге - вести нормальну інформаційно-роз'яснювальну роботу. Що є такі фірми, куди звертатися не варто. Вже є достатньо даних, для того щоб притягнути до відповідальності шахраїв. Але треба витратити півроку - рік, впровадити туди співробітника, зробити прослушку, і ще доведеться опиратися іншим особам з тієї ж системи, які зацікавлені в отриманні грошей.

- Що це за тип людей, які готові працювати в шахрайських конторах консультантами? Не кожен адже здатний відверто обманювати, ризикуючи щодня отримати по обличчю?

- Їх внутрішні зошити, в яких консультанти пишуть номери телефонів та паспортні дані людей, які до них зверталися, дуже цікаві. Там багато коментарів про клієнтів: "лошара", "придурок, прийшов з юристом", "людина сумнівається". Є у них і система "маячків" (сигналів) між співробітниками.

Така група людей нічим не відрізняється від будь-якої іншої організованого злочинного угруповання, де є керівництво і є найдрібніше ланка - сміття, гарматне м'ясо.

Консультантами беруть дівчат від 18 років, з досвідом роботи адміністратором залу ігрових автоматів, де у людей забирають останнє. Потенційний працівник - стріляний горобець, хто вміє брехати, дивлячись в очі. Найбільш цінуються ті, хто вже працював в подібних компаніях. Є певні тренери. Вчать - якщо людина прийшла на нервах або з одним правоохоронцем, як зберігати незворушність, жартувати. А коли і - підняти істерику, почати кричати: "Караул! Побили!". А іноді - почати обзивати людина придурком, який сам винен. "Ви заплатили свою ціну за власну дурість".

На цьому відео представлено роботу з клієнтом, який почав сумніватися. Консультант задурюють голову, як вулична ворожка, запевняючи, що для людей з донецькою пропискою, яких "ніхто не хоче кредитувати" і "не бере на роботу", у них розроблена спеціальна програма:

Не пропусти блискавку! Підписуйся на нас в Telegram

Як змінилася ситуація з кредитними шахрайствами під час війни?
І на кожному кроці буквально можна зустріти різноманітні "швидкі позики", "Швидко гроші" - це що?
Технології обману удосконалюються?
Стрибок долара як вплинув на цю сумну картину?
Консультант ж сидить на відсотку: чим більше ошуканих, тим вище його зарплата?
Варто уточнити: "Альянс Україна" - той кредитний союз, на який було заведено багато кримінальних справа про шахрайство?
Чим там закінчилося?
У таких випадках невідворотність покарання спрацьовує дуже швидко, а у випадку з покаранням шахраїв - ні?
Чому я не можу карати інших директорів і господарів "пірамід"?
Варто адже звертатися до суду за такими юридично нікчемним договорами?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online