Судово-психіатрична експертиза питання і відповіді

  1. В яких випадках проводиться СПЕ?
  2. У якого роду процесах найчастіше потрібно СПЕ?
  3. Яким чином можна ініціювати СПЕ?
  4. Які документи необхідні для СПЕ?
  5. Який порядок дій при проходженні СПЕ?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Проведення СУДОВО-ПСИХІАТРИЧНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ

Проведення СУДОВО-ПСИХІАТРИЧНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ

На запитання відповідає експерт Березанцев Андрій Юрійович

В яких випадках проводиться СПЕ?

Судово-психіатрична експертиза (СПЕ) призначається в зв'язку з сумнівами в психічної повноцінності обвинуваченого, підозрюваного, потерпілого, свідка, цивільного позивача і відповідача, а також особи, щодо якої вирішується питання про його цивільну недієздатність. Сумнів у психічній повноцінності - це обґрунтоване припущення про наявність у даної особи психічного розладу, здатного вплинути на юридично значущу поведінку.

Згідно ст. 283 ЦПК судово-психіатрична експертиза обов'язкова у справах про визнання громадян недієздатними.

Обов'язковість експертизи означає, що зазначені в законі обставини не можна вважати доведеними без проведення відповідної експертизи. Так, обвинуваченого не можна визнати неосудним, а особа недієздатним без судово-психіатричної експертизи, проведеної в порядку, встановленому процесуальним законодавством. При сумнівах в осудності обвинувачуваного йому обов'язково проводиться СПЕ. В інших випадках питання про необхідність СПЕ вирішується індивідуально.

Судово-психіатричні експертизи проводиться в СПЕУ - судово-психіатричних експертних установах (мають ліцензію на виробництво СПЕ) в рамках кримінальної або цивільного судочинства в тих випадках, якщо є дані, що свідчать про наявність у особи психічного розладу, яке могло вплинути на його здатність:

У кримінальному процесі - усвідомлювати фактичний характер і суспільну небезпеку своїх дій і керувати ними при вчиненні правопорушення (неосудність, обмежена осудність, ст. 21, 22 КК РФ).

У цивільному процесі - розуміти значення своїх дій та керувати ними на майбутнє час (недієздатність, обмежена дієздатність, ст. 29, 30 ГК РФ), а також ретроспективно розуміти значення своїх дій та керувати ними при здійсненні угоди в цивільних справах про визнання угоди недійсною ( «несделкоспособность» - ст. 177 ЦК України)

В рамках цивільного судочинства можуть також проводитися СПЕ у справах, пов'язаних з вихованням дітей, після розірвання шлюбу (ст. 24, п. 3 ст. 65, ст. 66 СК); в зв'язку з обмеженням батьківських прав (ст. 73 СК), а також у справах про компенсацію моральної шкоди (ст. 151 ЦК України). Необхідно відзначити, що останні три види експертиз практично завжди проводяться як комплексні (психолого-психіатричні за участю експерта-психолога), тоді як СПЕ у справах про недієздатність і несделкоспособності в більшості випадків як однорідні (бере участь тільки психіатр-експерт або комісія експертів).

У якого роду процесах найчастіше потрібно СПЕ?

За статистикою СПЕ найчастіше призначаються в рамках кримінального судочинства, але в останні десятиліття стрімко зростає роль СПЕ в цивільному процесі в зв'язку з розвитком ринкових відносин, почастішанням майнових суперечок і структуруванням інститутів громадянського суспільства.

Яким чином можна ініціювати СПЕ?

Підставою для проведення СПЕ в кримінальному процесі є постанова слідчого (дізнавача), в цивільному процесі - визначення суду. Причому в постанові (ухвалі) має зазначатися конкретне експертна установа, якій доручається проведення СПЕ.

Які документи необхідні для СПЕ?

Крім постанови (ухвали) до матеріалів справи повинні бути долучена вся доступна медична документація, яка свідчить про наявність у підекспертного психічного розладу.

Який порядок дій при проходженні СПЕ?

При дорученні експертизи СПЕУ слідчий (суд) направляє керівнику установи постанову (визначення) про призначення експертизи та матеріали, необхідні для її виробництва. Керівник СПЕУ доручає її проведення експертам з числа працівників своєї установи (ч. 1 і 2 ст. 199 КПК; ч. 1 ст. 84 ЦПК). Співробітники СПЕУ не має права приймати доручення про проведення експертизи безпосередньо від слідчого або суду (ст. 16 Закону про державну судову експертної діяльності в РФ). Мабуть, правила, затверджені для державних СПЕУ можна поширити і на недержавні експертні установи.

Початком експертизи вважається момент надходження в розпорядження експертів або експертної установи постанови (ухвали) про її призначення і матеріалів (об'єктів), необхідних для дослідження. Експертизу можна вважати закінченою, коли оформлене і підписане експертом (експертами) висновок надсилається особі (органу), за дорученням якого вона проводилася.

Термін амбулаторної експертизи не повинен перевищувати 30 днів з моменту надходження в експертну комісію постанови (ухвали) про її призначення з усіма необхідними матеріалами до дня подання письмового експертного висновку (акта експертизи) та матеріалів справи слідчому або суду (див. «Протокол ведення хворих. Судово -психіатрична експертиза ». Затверджено заступником міністра охорони здоров'я РФ 23.05.2005г.).

При цьому не більше 20 днів відводиться на експертні дослідження і не більше 10 днів на складання висновку. Такі ж терміни встановлені для заочних і посмертних СПЕ. В термін виробництва амбулаторної експертизи не включаються витрати часу, пов'язані з наданням експертам додаткових матеріалів, несвоєчасним прибуттям (доставкою) підекспертного, а також інші тимчасові витрати, допущені з вини експертів або експертної установи.

В яких випадках проводиться СПЕ?
У якого роду процесах найчастіше потрібно СПЕ?
Яким чином можна ініціювати СПЕ?
Які документи необхідні для СПЕ?
Який порядок дій при проходженні СПЕ?
У якого роду процесах найчастіше потрібно СПЕ?
Яким чином можна ініціювати СПЕ?
Які документи необхідні для СПЕ?
Який порядок дій при проходженні СПЕ?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online