Тимчасова реєстрація за місцем перебування для громадян РФ в 2019 році

  1. Реєстрація за місцем перебування
  2. Процес оформлення тимчасової реєстрації в 2019 році
  3. Реєстрація неповнолітнього за місцем перебування
  4. Нюанси оформлення тимчасової реєстрації в 2019 році
  5. Нюанси тимчасової реєстрації для власника житлового приміщення
  6. Недотримання термінів тимчасової реєстрації

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Тимчасова реєстрація за місцем перебування була введена законодавством для обліку громадян, які проживають на території РФ Тимчасова реєстрація за місцем перебування була введена законодавством для обліку громадян, які проживають на території РФ. Тимчасова реєстрація не є обов'язковою процедурою, тому що закон наділив її повідомним характером.

Розглянемо, за яких обставин може знадобитися тимчасова реєстрація і як проходить порядок оформлення даної процедури.

Реєстрація за місцем перебування

Оформлення тимчасової реєстрації за місцем перебування рекомендовано громадянам, які виходять за межі місця свого постійного проживання більше 90 діб. При цьому місцем перебування може бути як житло (наприклад, орендоване за договором соціального чи комерційного найму), так і державні або приватні установи - готелі, будинки відпочинку, лікарні, будинки престарілих, установи соціального типу і т.д.

Згідно з правилами надання державних послуг, тимчасова реєстрація оформляється протягом 3-8 робочих днів. Крім того, закон позначає час, протягом якого заявник повинен отримати свідоцтво про реєстрацію. Наприклад, при особистій подачі документів до відділу ФАС час очікування черги не має перевищувати 30-ти хвилин, а при подачі за попереднім записом - 15-ти хвилин. Процес отримання документів, а також подача відсутніх позицій не повинен перевищувати 10-ти хвилин. Якщо ж громадянин бажає звернутися до посадових осіб для отримання консультації, то час очікування в черзі не повинно перевищувати 30-ти хвилин.

Скористатися правом реєстрації за місцем перебування може абсолютно будь-який громадянин Росії. При цьому за реєстрацію не стягується держмито.

Зверніть увагу, що тимчасова реєстрація необхідна навіть в тому випадку, якщо громадянин зареєстрований за однією адресою населеного пункту, а проживає по іншому.

Читайте також: Як отримати громадянство Росії народженим в СРСР за спрощеним порядком в 2019 році

Процес оформлення тимчасової реєстрації в 2019 році

Оформити тимчасову реєстрацію за місцем перебування можна трьома способами:

1. Особиста подача документів до реєстраційних органів;

2. Поштою;

3. За допомогою єдиного порталу державних послуг.

Порядок оформлення тимчасової реєстрації залежить від форми подачі документів. При особистому візиті до реєстраційних органів заявник повинен надати наступний набір документів:

• Заява;

• документ, що засвідчує особу;

• документ, що підтверджує підставу для оформлення тимчасової реєстрації (наприклад, договір про комерційне наймання);

• згода власника житлового об'єкта на вселення заявника (вказується в заяві).

Документи розглядаються протягом трьох робочих днів, після чого ФАС видає заявнику свідоцтво про реєстрацію за місцем перебування. Тривалість розгляду документів може бути збільшена до 8-ми робочих днів у тому випадку, якщо заявник не надав будь-якої необхідний документ, наприклад, договір про комерційне наймання.

Однак якщо мова йде про тимчасову реєстрацію в орендованому житлі, замість заявника подати документи може і власник житлового об'єкта. Для цього йому необхідно взяти документи реєструється громадянина і звернутися з ними до уповноваженого дільничного поліції. Після отримання схвалення власник житла повинен передати документи до відділу ФМС, де протягом трьох робочих днів буде оформлено свідоцтво про реєстрацію.

Якщо документи подаються через відділення поштового зв'язку, то пакет обов'язкових позицій доповнюється адресним листком прибуття і листком статистичного обліку прибуття (в тому випадку, якщо реєстрація оформляється на термін, що перевищує 9 місяців). Після отримання документів уповноважений співробітник органів ФМС здійснює перевірку наданих даних. Якщо документи оформлені відповідно до чинного законодавства, заявнику надсилається повідомлення із зазначенням, що протягом трьох днів він повинен з'явитися в орган ФМС з документом, що посвідчує особу. Свідоцтво про тимчасову реєстрацію видається заявнику протягом однієї години. Після видачі свідоцтва про тимчасову реєстрацію орган ФМС зобов'язаний повідомити власника житлового приміщення про завершення процедури.

Якщо заявник вирішив подати документи через єдиний портал державних послуг, для початку йому необхідно зареєструватися. Підтвердження реєстрації здійснюється через особисту пошту користувача або у відділенні зв'язку шляхом видачі унікального логіна і пароля. Щоб подати заявку на оформлення тимчасової реєстрації необхідно зайти в особистий кабінет і вибрати відповідну послугу. В даному випадку пакет необхідних документів складається з наступних позицій:

• Заява;

• копія документа, що підтверджує підставу для проживання в приміщенні;

• адресний листок прибуття;

• листок статистичного обліку прибуття (якщо термін реєстрації становить 9 і більше місяців).

Зверніть увагу, що копія документа, що підтверджує підставу для проживання в приміщенні, повинна бути завірена нотаріусом або посадовою особою реєстраційного органу. Але під час візиту до відділу ФМС для отримання свідоцтва про реєстрацію заявник повинен надати цей документ в оригінальному вигляді. До відправки заяви на тимчасову реєстрацію громадянин, використовуючи сервіси порталу, підтверджує згоду власника на вселення. При цьому відповідальність за надані відомості лягає на заявника. Після завершення подачі документів і заяви на оформлення тимчасової реєстрації надані дані відправляються посадовим особам органу ФМС. Протягом трьох робочих днів документи будуть перевірені, після чого заявник отримає повідомлення про те, що він повинен з'явитися за свідоцтвом про реєстрацію. Під час візиту до відділу ФМС необхідно мати при собі паспорт, а також документ, який є підставою для вселення в житлове приміщення. Якщо заявник не зможе підійти до відділу ФМС в зазначені терміни, оформлення тимчасової реєстрації не буде вважатися завершеним, і надання адміністративної послуги припиниться. При цьому заявник отримає відповідне повідомлення.

Видача свідоцтва підтверджує завершення процесу реєстрації, після чого орган ФМС повинен повідомити про це власника житлового приміщення протягом трьох днів.

Читайте також: Школа за пропискою: як дізнатися, яка і потрібна тимчасова реєстрація для вступу?

Реєстрація неповнолітнього за місцем перебування

Якщо неповнолітній реєструється за місцем перебування батьків, згода власника жилого приміщення не потрібно. Це правило стосується також і до договорів найму в державному і муніципальному фонді. Відповідно, список обов'язкових документів для оформлення тимчасової реєстрації дитини скорочується на документ, що підтверджує підставу для вселення. Даний документ не вимагається, оскільки підставою для реєстрації неповнолітнього є факт реєстрації в житловому приміщенні його батьків або законний представників.

Але зверніть увагу, що при оформленні тимчасової реєстрації дитини необхідна особиста присутність власника приміщення, дані і підпис якого вносяться в заяву.

Нюанси оформлення тимчасової реєстрації в 2019 році

Громадянин зможе оформити тимчасову реєстрацію в житловому приміщенні тільки за згодою таких осіб:

1. Наймача і всіх повнолітніх громадян, які проживають в приміщенні (якщо мова йде про державному або муніципальному житловому фонді). При цьому наймодавець обов'язково повідомляється про новий тимчасовий мешканця (стаття 80 Житлового кодексу РФ). У житловому фонді даного типу термін тимчасової реєстрації не може перевищувати 6-ти місяців поспіль. Зверніть увагу, що наймодавець має право заборонити оформлення тимчасової реєстрації в зв'язку з тим, що при в'їзді нового мешканця норми житла на одну людину скоротяться;

2. Юридичних осіб, які є власниками житлового фонду;

3. Власників приміщення;

4. Правління житлового кооперативу (якщо член кооперативу не є власником приміщення).

Згідно із загальним правилом, діти, які не досягли повноліття, реєструються за місцем перебування батьків без згоди вищеназваних осіб.

Згода на тимчасову реєстрацію оформляється в письмовому вигляді, після чого засвідчується нотаріально або у органу, відповідального за тимчасову реєстрацію. Після оформлення згоди обидві сторони домовляються про термін перебування громадянина в житловому об'єкті (даний термін не може перевищувати 5-ти років).

Читайте також: Працевлаштування іноземних громадян в Росії в 2019 році

Нюанси тимчасової реєстрації для власника житлового приміщення

Може виникнути ситуація, що після оформлення договору найму на новий мешканець не виправдає надій власника приміщення, і той захоче його виселити. Варто відзначити, що власник не зможе виселити тимчасово зареєстрована особа без відповідного судового рішення. Тому при виникненні конфліктної ситуації насамперед необхідно переговорити з мешканцем, попросивши його виїхати самостійно. Якщо ж тимчасово зареєстрований громадянин не бажає вести діалог, власнику доведеться звернутися в суд.

По закінченню терміну, зазначеного в заяві, тимчасова реєстрація припиняється автоматично. Якщо ж громадянин достроково виїжджає з місця тимчасового перебування, він зобов'язаний звернутися до відділу ФМС, щоб його зняли з обліку тимчасової реєстрації.

Оформляючи на своїй житлоплощі тимчасового мешканця, власник повинен бути готовим до того, що рахунки за комунальні платежі збільшаться. Тому нюанси їх оплати потрібно обговорити заздалегідь.

Недотримання термінів тимчасової реєстрації

Недотримання вимог чинного законодавства щодо реєстрації за тимчасовим місцем проживання карається наступними штрафами:

1. Для осіб, які проживають поза місцем свого постійного проживання без відповідної реєстрації, розмір штрафу в 2019 році становить від 2000 до 3000 рублів. У Москві і Санкт-Петербурзі розмір штрафу за це правопорушення становить від 3000 до 5000 рублів;

2. Власникові житлового приміщення, в якому проживають незареєстровані особи, доведеться сплатити штраф у розмірі від 2000 до 5000 рублів. У Москві і Санкт-Петербурзі розмір цього штрафу становить від 5000 до 7000 рублів.

Чи не знайшли відповіді на своє питання? Дізнайтеся, як вирішити саме Вашу проблему - зателефонуйте прямо зараз:

+7 (499) 703-32-46 (Москва)

+7 (812) 309-26-52 (Санкт-Петербург)

Це швидко і безкоштовно!

Додати коментар

Чи не знайшли відповіді на своє питання?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online