Реєстрація шлюбу з іноземцем в Україні

  1. 1. Вибір РАГСу для реєстрації шлюбу з іноземцем
  2. 2. Вибір дня подачі заяви / запис на прийом (за бажанням)
  3. 3. Подача заяви на реєстрацію шлюбу з іноземцем в Україні
  4. Що робити, якщо один з майбутнього подружжя не може з'явитися для подачі заяви?
  5. 5. Призначення дати реєстрації шлюбу
  6. 6. Реєстрація шлюбу з іноземцем в Україні
  7. 7. Легалізація свідоцтва про шлюб

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Дорогі читачі, Ви дуже часто питаєте про нюанси реєстрації шлюбу з іноземцем в Україні. І хоча процедура подачі заяви на реєстрацію шлюбу і сама реєстрація відрізняється від стандартної процедури реєстрації шлюбу в Україні несуттєво, але деякі особливості все ж є. Про них читайте в цій статті.

Насамперед, як і при подачі заяви громадянами України, звичайно, потрібно переконатися чи дотримані умови для створення нової сім'ї . Якщо коротко, то таких умов шість:

  • досягнення шлюбного віку на момент подачі заяви на реєстрацію шлюбу - 18 років для чоловіків і жінок;
  • добровільна згода нареченого і нареченої;
  • дієздатність нареченого і нареченої;
  • на момент подачі заяви обидва заявника повинні бути вільні, тобто І не зостається в іншому шлюбі;
  • майбутнє подружжя повинні бути різностатевими: в Україні одностатеві шлюби заборонені;
  • жених і наречені не можуть бути близькими родичами.

Для початку потрібно зібрати і оформити пакет документів для подачі в ЗАГС. Як показує практика, часто підготовка документів іноземця для реєстрації шлюбу в Україні займає більше часу, ніж вся процедура реєстрації. Отже, що потрібно підготувати:

Документи для заявника - громадянина України. Громадянину України потрібно подати стандартний пакет документів, а саме:

  • паспорт,
  • ідентифікаційний код (для оплати квитанцій);
  • якщо Ви вже раніше перебували в шлюбі - документ, що підтверджує припинення попереднього шлюбу або визнання його недійсним (свідоцтво про розірвання попереднього шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу, рішення суду або закінчення РАГСу про визнання шлюбу недійсним, свідоцтво про смерть другого з подружжя).

Документи для заявника - іноземця. При подачі заяви іноземець повинен подати:

  • копію паспорта з нотаріально завіреним перекладом на українську мову, оригінал паспорта надається для огляду;
  • документ, що підтверджує законність перебування на території України (копія сторінки паспорта з штампом про в'їзд в Україну);
  • якщо іноземець був у шлюбі раніше - документ, що засвідчує припинення попереднього шлюбу. Такий документ повинен бути належним чином легалізований, перекладений на українську мову та нотаріально посвідчений.

Звертаю Вашу увагу, що згідно із змінами, внесеними 24 лютого 2015 року в Правила реєстрації актів цивільного стану з переліку документів виключено документ, про те, що іноземець не перебуває в шлюбі, виданий в країні його громадянства або в країні його постійного проживання (так звана довідка про сімейний стан), тобто його подавати НЕ потрібно.

Якщо документи зібрані, можна приступати до самої процедури реєстрації.

1. Вибір РАГСу для реєстрації шлюбу з іноземцем

Подати заяву на реєстрацію шлюбу і зареєструвати шлюб з іноземцем можна абсолютно в будь-якому РАГСі на території України. Вибір залежить виключно від смакових уподобань майбутнього подружжя. Однак я б порадила дізнатися заздалегідь, які РАГСи у Вашому місті найбільше реєструють шлюби з іноземцями і звертатися туди. Вони більш досвідчені в такого роду справах і вже напрацювали стандартну практику.

Справа в тому, що процедура реєстрації шлюбу з іноземцями врегульована не особливо детально, на практиці виникають деякі розбіжності між співробітниками різних РАГСів. Особливо, якщо іноземець не може сам прилетіти в Україну на подачу заяви і заяву від його або її імені подає представник. Аж до того, що деякі РАГСи відмовляються приймати заяву за дорученням.

Вибрати ЗАГС і ознайомитися з графіком 1) прийому заяв на реєстрацію шлюбу і 2) днями, коли ЗАГС проводить реєстрацію шлюбів, можна на сайті Міністерства Юстиції України .

2. Вибір дня подачі заяви / запис на прийом (за бажанням)

Для того щоб забронювати бажану дату розпису, потрібно подати заяву заздалегідь, але в будь-якому випадку не менше, ніж за 1 місяць до моменту наміченої дати реєстрації шлюбу. У липні 2015 року Міністерство юстиції України запустило сервіс - веб-портал «Звернення в сфері державної реєстрації актів цивільного стану» , Через який можна подати заяву онлайн (якщо у Вас є електронний цифровий підпис) або записатися на прийом до співробітника РАГСу для подачі документів. Детально як скористатися цим сервісом Ви можете почитати тут .

3. Подача заяви на реєстрацію шлюбу з іноземцем в Україні

Якщо Ви записалися на прийом на веб-порталі «Звернення в сфері державної реєстрації актів цивільного стану» , До забронювати часу обом майбутньому подружжю потрібно з'явитися на прийом в ЗАГС. Якщо Ви пропустили 2 пункт, Ви можете прийти в будь-який приймальний день і подати заяву в порядку черги.

Що робити, якщо один з майбутнього подружжя не може з'явитися для подачі заяви?

У тому випадку, якщо один з майбутнього подружжя через поважну причину не може особисто подати заяву на реєстрацію шлюбу, допускається подача заяви через представника за нотаріально посвідченої довіреності.

Важливо знати, що якщо іноземець не може самостійно подати заяву на реєстрацію шлюбу, ця заява від його імені може подати представник за дорученням. АЛЕ ні в якому разі таким представником НЕ може бути другий з майбутнього подружжя.

4. Оплата держмита та інших платежів за реєстрацію шлюбу

При подачі заяви на реєстрацію шлюбу заявникам потрібно пред'явити квитанцію про оплату державного мита за реєстрацію шлюбу. згідно Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито» за реєстрацію шлюбу потрібно сплатити державне мито в розмірі 0,85 грн. (Це 0,05 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян). Також, Вам можуть видати квитанцію або квитанції на оплату інших послуг РАГСу, якщо Ви їх замовляєте.

5. Призначення дати реєстрації шлюбу

У момент подачі заявленіясотруднік РАГСу призначить дату і час реєстрації шлюбу. За загальним правилом, це буде не раніше ніж через місяць після подачі заяви. Швидше зареєструвати шлюб можна при наявності на те поважних причин (наприклад, важка хвороба, майбутня тривале відрядження, призов на строкову військову службу тощо). Керівник РАГСу може перенести реєстрацію шлюбу на більш ранню дату.

У разі вагітності нареченої, народження нею дитини, а також якщо є безпосередня загроза для життя нареченої або нареченого (бойові дії, епідемії, стихійні лиха, наявність відомостей, які б свідчили, що по відношенню до нареченого або нареченої може бути скоєно замах на вбивство), шлюб реєструється в день подання відповідної заяви або у будь-який інший день за бажанням наречених протягом одного місяця.

6. Реєстрація шлюбу з іноземцем в Україні

У призначений день і час наречений і наречена особисто (на цій стадії представник не допускається) повинні з'явитися на реєстрацію шлюбу і пред'явити співробітнику РАГСу паспорта. Співробітник РАГСу в свою чергу сформує актового запису про реєстрацію шлюбу і надасть її на підпис заявникам. Перед підписанням уважно перевірте всі дані, що б не було помилок і описок. Після підписання актового запису, співробітник РАГСу оформить Свідоцтво про шлюб і з підписом і печаткою начальника РАГСу вручить його подружжю.

Також в паспорті громадянина України на сторінці «про сімейний стан» проставлять позначку про те, що був зареєстрований шлюб. У позначку вноситися інформацію про назву РАГСу, в якому оформляється реєстрація шлюбу, ПІБ чоловіка (дружини), його (її) рік народження, реквізити актового запису про реєстрацію шлюбу.

7. Легалізація свідоцтва про шлюб

Для того, щоб шлюб визнавався і в країні громадянства іноземця або в будь-якій країні, де подружжя планує проживати, його потрібно легалізувати, тобто поставити апостиль для країн учасниць Гаазької конвенції, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів або пройти процедуру консульської легалізації, якщо країна не підписала конвенцію.

Сподіваюся, стаття допомогла Вам розібратися в питанні «Реєстрація шлюбу з іноземцем в Україні», якщо ж питання залишилися - задавайте їх у коментарях або пишіть їх мені особисто на сторінці Задати питання юристу .

Що робити, якщо один з майбутнього подружжя не може з'явитися для подачі заяви?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online