Прийом на роботу іноземних громадян: правила і порядок повідомлення ГУВМ МВС

  1. статус іноземця
  2. Відео: про повідомлення про прийом на роботу іноземців
  3. безвізові співробітники
  4. Візові співробітники
  5. Громадяни з країн ЄАЕС
  6. Іноземці з ВНЖ
  7. Іноземці з РВП
  8. Висококваліфіковані фахівці (ВКС)
  9. Трудовий договір
  10. кадрова документація
  11. Відео: про порядок прийому на роботу іноземців

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Багато російських компаній економічно зацікавлені в прийомі на роботу іноземців. Для одних організацій актуальне некваліфікований іноземну працю, який є дешевшим в порівнянні з російським. Іншим вигідно залучення топ-менеджерів з-за кордону, мають серйозний досвід роботи та солідний багаж знань. Російське законодавство покладає на роботодавців, які хочуть бачити в своєму штаті громадян з інших країн, додаткові обов'язки. Працевлаштування таких осіб пов'язано, як правило, з додатковим документообігом і фінансовими витратами на оплату різного роду мит.

статус іноземця

Порядок прийому на роботу іноземця залежить від його статусу. Можна виділити кілька категорій мігрантів:

До окремих груп відносяться висококваліфіковані фахівці і громадяни Євразійського економічного союзу (ЄАЕС).

Для всіх перерахованих категорій мігрантів існує загальне правило: організація зобов'язана повідомити ГУВМ МВС (колишня ФМС - ред.) Про працевлаштування іноземця. Повідомлення про прийом на роботу іноземного громадянина складається на уніфікованому бланку (* Оновлений 08.06.19) і передається в ГУВМ МВС в 3-денний термін.

Детальніше про варіанти подачі можна дізнатися на порталі держпослуг .

Далі докладніше розглянемо повідомлення по різних випадках.

За порушення термінів інформування роботодавець несе відповідальність. Передбачено штраф:

  • До 800 000 рублів - на організацію;
  • До 50 000 рублів - на керівників.

В іншому сама процедура працевлаштування буде залежати від статусу мігранта.

Відео: про повідомлення про прийом на роботу іноземців

тимчасово які

Це особлива категорія трудових мігрантів. Більшість заборон і регламентів стосуються саме цих осіб. Почнемо з того, що такі іноземці, якщо вони планують знайти робоче місце, зобов'язані отримати додаткові папери. Візовий іноземець повинен оформити дозвіл на роботу , Безвізовий - патент .

Урядом РФ щороку розробляються квоти, які визначають граничну частку іноземців у деяких економічних сферах. Наприклад, в 2019 році для мігрантів обмежена робота:

  • У сільському господарстві в плані вирощуючи овочевих культур (до 50%);
  • У будівництві (до 65%);
  • При перевозі пасажирів і транспортуванні вантажів (до 28% - в кожному);
  • У спортивній сфері (до 25%).

Закон забороняє приймати іноземців для торгівлі лікарськими препаратами в аптеках та інших пунктах продажу. Мігранти не можуть працювати в роздрібній торгівлі на ринку та інших нестаціонарних об'єктах. Тут варто уточнити, що ці обмеження стосуються лише тимчасово перебувають мігрантам. Іноземці з ВНЖ або РВП вправі отримати місце фармацевта в аптеці або продавця на ринку без обмежень. Подібні правила також не стосуються громадян з країн ЄАЕС.

безвізові співробітники

Щоб влаштувати на роботу безвізового мігранта, компанія повинна отримати дозвіл на наймання іноземців. На майбутнього співробітника лягає обов'язок по самостійному оформленню патенту. Його вартість повністю залежить від терміну проживання іноземця в регіоні, де він планує знайти робоче місце. Фіксований платіж становить 1558 рублів на місяць, але фактично для кожного регіону РФ він різний.

Патент видається на строк від 1 до 12 місяців і продовжується при необхідності. Після закінчення терміну дії документа мігрант не має права продовжувати трудову діяльність в Росії і зобов'язаний покинути межі країни. Для оформлення патенту іноземець звертається в ГУВМ МВС самостійно або через довірену представника з документами:

  1. Заявою на видачу патенту;
  2. закордонним паспортом;
  3. Міграційної картою з уточненням мети візиту в РФ (робота);
  4. Медичним страховим полісом;
  5. Квитанцією про оплату мита;
  6. Меддовідки, що підтверджує відсутність небезпечних захворювань і наркозалежності;
  7. Сертифікатом про знання російської мови.

Візові співробітники

Оформлення в штат візового співробітника досить трудомісткий в плані документообігу та витратний через оплату додаткових мит процес. Щоб прийняти таку людину в штат потрібно виконати ряд дій. Покрокового алгоритм оформлення виглядає так:

  • Роботодавець відправляє заявку про те, що компанія має потребу в іноземній робочій силі, щоб в подальшому в ГУВМ МВС підтвердити обґрунтованість такого найму.
  • У ГУВМ МВС подається прохання , В якому роботодавець просить дозвіл залучити іноземців до роботи. При цьому за майбутнього працівника оплачується держмито в розмірі 10 000 рублів.
  • На кожного співробітника в ГУВМ МВС подається Заява про видачу запрошення на в'їзд (складається на паперовому носії у двох примірниках), прикладаються копія паспорта іноземця та гарантійний лист від роботодавця, де вказується, що майбутнього співробітника забезпечать житлом, грошима і оформлять медполіс. Клопотання розглядається протягом 20 днів. Вартість держмита - 800 рублів.
  • Роботодавець звертається в ГУВМ МВС із заявою про видачу дозволу на роботу для іноземця. До папері додаються копії отриманих раніше документів (пункт 1-3), а також фотографії співробітника, копію його паспорта. Вартість держмита становить 3500 рублів.
  • Після прибуття відрядженого працівника до Росії роботодавець направляє в ГУВМ МВС повідомлення про прибуття іноземця.
  • Укладається трудовий контракт, про що доводиться до відома ГУВМ МВС.

Громадяни з країн ЄАЕС

Громадяни з країн ЄАЕС

Для громадян держав ЄАЕС (Росія, Казахстан, Білорусь, Киргизія, Вірменія) процес прийому на роботу максимально спрощений, для таких працівників передбачено деякі преференції:

  1. Організація має право не брати до уваги квоти, що стосуються найму іноземців;
  2. Мігрантам не потрібен патент, як наприклад, для громадян Таджикистану або Грузії;
  3. Документи про освіту таких співробітників визнаються в Росії;
  4. Доходи працівників оподатковуються за ставкою 13% з першого дня роботи.

Іноземці з ВНЖ

Оформлення іноземного громадянина на роботу в разі, якщо у нього є ВНЖ відбувається на однакових з росіянами умовах. Роботодавець зобов'язаний при працевлаштуванні переконається, що термін дії ВНЖ не закінчився: документ видається на 5 років і може продовжуватися без обмежень. Варто врахувати, що в російському трудовому законодавстві відсутня така підстава для розірвання трудового договору, як закінчення строку дії документів. Тому доцільно укладати терміновий договір на період дії ВНЖ. У майбутньому, якщо іноземець надасть діючий документ, можна продовжити договір.

Іноземці з РВП

Мігрантів з РВП приймають за стандартною процедурою, як і громадян Росії Мігрантів з РВП приймають за стандартною процедурою, як і громадян Росії. Тут варто мати на увазі, що іноземець повинен щороку підтверджувати свій статус проживання в РФ в Міграційної служби.

Компанії, яка приймає іноземця на роботу, досить упевнитися, що у найманого працівника є чинне РВП в регіоні, де роботодавець здійснює свою діяльність. Документ видається на 3 роки без продовження. Надалі мігрант зобов'язаний або покинути межі РФ, або оформити ВНЖ. По закінченню терміну дії РВП організація зобов'язана розірвати трудовий договір, в іншому випадку можливі правові наслідки, неприємні для роботодавця.

Співробітник має право працевлаштуватися тільки в регіоні, де він отримав РВП. З цієї вимоги є винятки, які стосуються, наприклад, робітників будівельних професій, водіїв, матросів, машиністів, журналістів, експедиторів та інше. Тобто людей, з обов'язку роботи змушених залишати регіон свого проживання.

Висококваліфіковані фахівці (ВКС)

До групи співробітників високої кваліфікації відносяться особи, які мають освіту та досвід роботи. Працевлаштування ВКС має ряд особливостей і відрізняється від стандартного порядку прийому на роботу іноземців:

  • Не потрібні квоти на видачу дозволів на роботу і запрошень в РФ;
  • ВКС дозволяється працювати в декількох регіонах РФ;
  • Мінімальний розмір оплати праці ВКС - 2 млн рублів в рік;
  • Роботодавцю не потрібен дозвіл на наймання іноземців. Однак ВКС зобов'язаний отримати дозвіл на роботу. Воно видається на 3 роки з правом продовження;
  • В обов'язки компанії-роботодавця входить добровільне медстрахування не тільки самого працівника, а й членів його сім'ї;
  • ВКС вправі оформити ВНЖ для себе і членів своєї сім'ї;
  • Робоча віза оформляється відразу на 3 роки з правом багаторазового в'їзду в РФ.

Порядок працевлаштування ВКС:

  1. Роботодавець подає в ГУВМ МВС прохання про притягнення ВКС.
  2. За підсумками його розгляду видається запрошення і дозвіл на роботу для ВКС.
  3. Роботодавець реєструє ВКС за місцем проживання.
  4. Роботодавець інформує ГУВМ МВС про постановку висококваліфікованого співробітника на облік в податкових органах.
  5. Кожні 3 місяці роботодавець зобов'язаний інформувати ГУВМ МВС про виконання своїх обов'язків по виплаті зарплати не менше встановленого мінімуму.

Трудовий договір

Трудовий договір

Для укладення трудового договору з іноземцем потрібна документація:

  • Паспорт, РВП, ВНЖ.
  • Віза, міграційна картка , Патент або дозвіл на роботу (в залежності від категорії мігранта).
  • Трудова книжка (якщо відсутня, роботодавець зобов'язаний її завести).
  • СНІЛС (якщо це перше місце роботи іноземця, то обов'язок з оформлення цього документа також лягає на роботодавця).
  • Диплом про освіту, документ про кваліфікацію або спеціальних знаннях (якщо для виконання посадових обов'язків працівнику потрібні особливі знання і вміння).

Військовий квиток для іноземців не потрібен. Якщо укладається договір цивільно-правовий договір, знадобляться такі ж документи, крім трудової книжки.

Щоб мати можливість працювати в РФ, іноземець зобов'язаний мати ВНЖ або РВП, патент або дозвіл на роботу. Крім цього, при прийомі на роботу іноземна особа (крім ВКС) зобов'язана пред'явити поліс ДМС, який оформляється в страховій компанії. Іноді компанія підписує договір з установою охорони здоров'я на надання послуг медичного характеру, тоді поліс не потрібен - страховку роботодавець оформить самостійно.

Варто мати на увазі, що підписання трудового контракту можливо тільки з повнолітнім іноземцем, на відміну від росіян, які мають право працевлаштуватися з 16 років, а в окремих випадках - і з 14 років. Контракт складається на російській мові в двох примірниках (допускається дублювання документа іноземною мовою). Він може бути як безстроковим (тобто без обмеження за часом), так і терміновим (складеним на певний період).

кадрова документація

На іноземців заповнюється вся кадрова документація, що і на штатних співробітників-росіян:

  1. Створюється наказ і особова картка;
  2. Вноситься запис до трудової книжки;
  3. Формується особова справа працівника;
  4. Підписується посадова інструкція, угода про матеріальну відповідальність (при необхідності), угоду про нерозголошення комерційної таємниці (якщо потрібно).

Після оформлення співробітника знайомлять під розпис з внутрішніми документами:

  • Положенням про преміювання;
  • Правилами внутрішнього розпорядку;
  • Колективним договором;
  • Інструкцією з охорони праці та інше.

Відео: про порядок прийому на роботу іноземців

також рекомендуємо:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online