Прийом на роботу білоруса в 2019 році: основні правила

  1. Як укладається трудовий договір
  2. Прийом на роботу: порядок
  3. Міграційний облік громадянина Білорусі
  4. Що з ПДФО
  5. Суми щомісячних страхових внесків

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Припустимо, вам потрібно прийняти на роботу висококласного фахівця-іноземця Припустимо, вам потрібно прийняти на роботу висококласного фахівця-іноземця. Процедура оформлення іноземної фізичної особи значно спрощується, якщо він громадянин Білорусі. Багатьом може здаватися, що прийом на роботу громадян із сусідніх держав - одиничний випадок, але це не так.

Виходячи з офіційної статистики, на сьогоднішній день в Росії офіційно працює понад півмільйона білорусів. Цікаво, що більшість з займаних ними посад пов'язані з інтелектуальною діяльністю, також простежується тенденція створення білорусами в Росії власного бізнесу.

Чому в 2019 році громадянина Білорусі раді прийняти на роботу в РФ? Перш за все, це пов'язано з особливим привілейованим статусом робочої сили з Білорусі. На роботодавця не поширюється безліч міграційних особливостей, яким він повинен слідувати, співпрацюючи з іншими іноземцями.

Правила прийому на роботу щодо білорусів наступні:

  1. Прийом на роботу іноземця з Білорусі не вимагає від наймача отримання відповідного дозволу в держінстанціях, яке підтверджує залучення співробітників, спочатку які проживають та зареєстровані за кордоном.
  2. Громадянина Білорусі не стосується норма закону, що обмежує прийом на роботу фізичних осіб, які прибули в країну на тимчасовій основі, навіть якщо здійснення ними професійної діяльності має на увазі роздрібну купівлю-продаж. Сюди ж підпадає торгівля алкогольними напоями та лікарськими медичними препаратами.
  3. Прийом на роботу громадянина сусідньої держави дозволяє не повідомляти установи ФМС і зайнятості про оформлення та, навпаки, розрив трудових відносин з жителем Білорусі, а також про надання відпускних днів без підрахунку за цей час заробітної плати, якщо відпустка триває більше 30-31 календарного дня на протягом 1 року.

Саме через ці привілеїв, які надав уряд Росії, громадянина Білорусі вважають «своїм» іноземцем і не бояться брати на роботу. Більш того, багато начальників і підприємці впевнені в тому, що прийом на роботу білоруса - практично те ж саме, що найняти росіянина. Хоча якщо покопатися в законах, можна побачити, що це не зовсім так.

Читайте також: Особливості прийому на роботу громадян України

Як укладається трудовий договір

Якщо розглядати покроковий порядок оформлення громадянина Республіки Білорусь на роботу в 2019 році, він не має особливих відмінностей, але все ж існують відмінні ознаки, і полягають вони в кількох важливих моментах:

  1. У разі коли білорус як трудової книжки являє документ радянського зразка, проблем при фіксації записів виникнути не повинно. Згідно із законом такі книжки досі дійсні на території РФ.
  2. Якщо ж трудова книжка замінена на книжку зразка, який затверджений в Білорусі, потрібно мати на увазі, що такий документ по праву є іноземним, а значить визнати дію свідоцтва в Росії не можна. Щоб потім не довелося нести відповідь за порушення чинного вітчизняного законодавства, потрібно завести і зробити відповідні записи в новій трудовій книжці, причому немає необхідності переносити і дублювати в оновлений зразок раніше зроблені позначки.

Прийом на роботу: порядок

Отже, трудовий договір між роботодавцем і найманим працівником, де в якості останнього виступає громадянин Білорусі, в 2019 році складається в наступному порядку:

  1. Не вірте вашим майбутнього співробітника на слово. Не соромтеся попросити його ознайомитися з документом, що підтверджує громадянство. Для цього достатньо оригіналу паспорта або іншого офіційно зареєстрованої паперу, яка відображає приналежність до того чи іншого громадянства.
  2. Візьміть у громадянина Білорусі трудову книжку. Якщо ж оформляється цивільно-правовий договір, трудова книжка не потрібна.
  3. Якщо у білоруса на руках є страхове свідоцтво щодо державного страхування по пенсії, і, крім цього, він отримав статус тимчасово або постійно проживає на території Росії громадянина, найманого працівника слід застрахувати за статтею обов'язкового пенсійного страхування. Якщо свідоцтва немає в наявності, і до цього білорус ніколи не працював в РФ, вам доведеться потурбуватися і оформити цей вид документа самостійно, в місцевих органах ПФР.
  4. Також знадобиться диплом про отримання освіти або виписка з відповідного навчального закладу. Поцікавтеся, чи немає у фахівця додаткової паперу про присвоєння певної кваліфікації або спеціальних знань для здійснення своєї професійної діяльності.

Міграційний облік громадянина Білорусі

Що стосується міграційного обліку білорусів, в 2019 році поблажок чекати не доводиться. Прийом на роботу, як і інших іноземців, передбачає обов'язкову постановку робочої сили на облік. Мабуть, важлива відмінність полягає в тому, що, якщо білорус трудиться в Росії відповідно до трудової угоди, для його постановки на облік роботодавцю дається до 30 діб після його приїзду на територію Росії, після чого до наймача можуть застосовуватися штрафні санкції.

Однак жителям сусідньої держави не потрібно оформляти ніякі документи, що регламентують дату перетину кордону, прикордонній службі немає потреби ставити штамп про заповнення міграційних карт.

Але як тоді орієнтуватися роботодавцю? Як орієнтир може виступити залізничний або авіа-, автобусний квиток, який було збережено особою, раніше проживали в Білорусі. Співробітники органу ФМС, так чи інакше, відштовхуються від дати складання трудового договору.

Безумовно, до білорусів, які вчасно не встали на міграційний облік, відносяться більш лояльно, ніж до інших іноземців. Судовій практиці практично не відомі випадки, коли покарання було дуже суворим і істотним.

Але роботодавцю все одно не слід ставитися до цього правила прийому на роботу халатно. Якщо громадянин Білорусі вважає, що можна не поспішати, апелюючи наявністю корінця повідомлення про взяття на облік, перевірте його дії, проконтролюйте ситуацію і можете спати спокійно, не думаючи про те, що вас притягнуть до відповідальності.

Більш ніж просто переконливими є штрафи, які підприємству доведеться заплатити при порушенні російського законодавства в цьому питанні в 2019 році:

  • індивідуальному підприємцю доведеться пожертвувати сумою від 400 000 до 500 000 рублів;
  • особиста відповідальність начальника обчислюється в розмірі встановлених 40 000 - 50 000 рублів.

Щоб поставити громадянина Республіки Білорусь на облік, зробіть будь-яка з дій:

  1. Завітайте до найближчого відділення пошти та відправте звідти повідомлення.
  2. Якщо у вашому регіоні є Центр надання державних і муніципальних послуг, оформіть повідомлення прямо там.
  3. Складіть повідомлення і передайте його компетентним співробітникам ФМС, привело до відокремлення якої відноситься ваша фірма.

Заповнення форми повідомлення неможливо без наявності паспорта громадянина Білорусі. Коли процедура підійде до свого логічного завершення, іноземець отримає відривну частину документа, де буде проставлена ​​мітка поштового відділення або ФМС. Обов'язково отксерокопіруйте папір і підшийте до решти документів, що знаходяться в особовій справі працівника.

Що з ПДФО

В даному випадку ніяких премудростей не застосовується. У 2019 при укладанні трудової угоди, яке є безстроковим або передбачає здійснення професійної діяльності іноземцем на вашому підприємстві від півроку і довше, доходи співробітника обчислюються з розрахунку ставки ПДФО в розмірі 13%.

Білорус також має право розраховувати на відповідні податкові відрахування (якщо він підпадає під цю категорію). Якщо ж до кінця календарного року перебування іноземця складе менше 183 днів, ПДФО діє в величині 30%, про відрахування теж можна забути.

Суми щомісячних страхових внесків

Прийом іноземного колеги на роботу передбачає обов'язкові відрахування страхових внесків до скарбниці Росії. Великий вплив тут має статус мігранта:

  1. Отже, якщо фізична особа має посвідку на проживання в РФ, з його заробітної плати утримуються ті ж суми, що й з російського громадянина, який працює за наймом.
  2. Якщо на руках у білоруса є дозвіл на тимчасове проживання в країні, внески в ПФР стягуються зі страховою частини, тариф 22%. Решта суми дорівнюють величинам, застосовуваним до російських працівникам.
  3. Внески не беруться, якщо іноземець тимчасово перебуває в РФ, а трудову угоду складено на строк до 6 місяців включно.
  4. Договір, який діє понад півроку, нараховує внесок в ПФР за ставкою 22%, що залишилися відрахування не утримуються.

Заробітна плата, незалежно від статусу громадянина Білорусі, завжди обкладається внесками, які передбачають травматизм на місці роботи.

Читайте також: Як прийняти на роботу громадянина Киргизії

У 2017 році прийом на роботу білоруських громадян не передбачає економію на відрахуваннях до ПФР, постійно укладаючи трудову угоду, розраховане на короткий період часу. Сьогодні прийом на роботу передбачає страхування в ПФР будь-якого іноземця, якщо з ним був складений хоча б один трудовий контракт (або сукупність кількох), кожен з яких може діяти від півроку. Якщо ж через півроку працівник переходить на роботу до іншого роботодавця, терміни служби не підсумовуються, і відрахування в держфондів робити не потрібно.

Чому в 2019 році громадянина Білорусі раді прийняти на роботу в РФ?
Але як тоді орієнтуватися роботодавцю?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online