Прийом іноземних громадян на роботу в 2018 році покрокова інструкція

  1. Навіщо наймають іноземців
  2. Інструкція: як прийняти на роботу іноземця в 2018 році
  3. Етап 1. Перевірити документи при прийомі на роботу іноземця
  4. 1. Документ, що засвідчує особу
  5. 2. Трудова книжка
  6. 3. Страхове свідоцтво обов'язкового пенсійного страхування
  7. 4. Документ про освіту
  8. 5. Спеціальні документи іноземців
  9. Етап 2. Укласти трудовий договір
  10. Етап 3. Ознайомити з правилами внутрішнього трудового розпорядку
  11. Етап 4. Повідомити МВС

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Компанія в РФ має право прийняти на роботу не тільки громадян нашої країни. З іноземцями теж можна укласти трудовий або цивільно-правовий договір. Але є особливості і відмінності. Про них ми розповімо в статті. Для вашої зручності наведемо покрокову інструкцію з прийому іноземних громадян в 2018 році.

Відповідно до російського законодавства, іноземний громадянин - це фізична особа, яка не є громадянином РФ і має докази наявності громадянства (підданства) іншої держави. Статтею 13 Федерального закону «Про правове становище іноземних громадян у Російській Федерації» передбачено, що роботодавцем іноземного громадянина може бути як фізична, так і юридична особа - обмежень немає.

Навіщо наймають іноземців

Іноземців простіше найняти на низькокваліфіковану роботу: прибиральники, двірники, вантажники, різноробочі і т.д. Роботодавці отримують співробітників, які готові за меншу зарплату працювати більше, ніж росіяни. Таким чином організація економить і на робочій силі, і на страхові внески із заробітної плати.

Деякі компанії наймають іноземців по зовсім протилежним причин - вони шукають висококваліфікованих фахівців, яких не можуть знайти серед співвітчизників. Фірми з іноземним капіталом теж воліють наймати в управлінці іноземців ( см. також податок на прибуток ставка 2018 ).

Якщо компанія укладає трудовий договір з іноземцем, то потрібно врахувати нюанси їх оформлення. Праця громадян інших держав знаходиться під більш пильною увагою контролюючих органів. Якщо порушити процедуру, доведеться платити чималі штрафи. Наприклад, якщо порушить правила столична або підмосковна компанія, то компанію можуть оштрафувати на суму до 1 млн руб. Таке ж покарання буде і у фірм Санкт-Петербурга і Ленобласті (ч. 3 ст. 18.16 КоАП РФ). У решті регіонів штрафи менше, але вони все одно відчутні для бюджету компанія - до 800 тис. Руб. У разі покарання вигода від мігранта сумнівна.

Підприємство має право приймати на роботу співробітників, яким вже виповнилося 18 років. Якщо брати осіб молодшого віку, то можливий штраф. Якщо компанія укладає договір (трудовий чи підряду) з негромадянином Росії, то у неї не повинно бути неоплачених штрафів за незаконне працевлаштування іноземців.

Інструкція: як прийняти на роботу іноземця в 2018 році

Алгоритм працевлаштування іноземця в 2018 році залежить від його правового статусу:

  • тимчасово перебуває;
  • тимчасово проживає;
  • який постійно проживає на території РФ.

Етап 1. Перевірити документи при прийомі на роботу іноземця

Іноземець, як і громадянин РФ, при працевлаштуванні повинен пред'явити роботодавцю документи. Розповімо докладніше про кожен з них.

1. Документ, що засвідчує особу

Це може бути паспорт або інший документ, який визнається в РФ таким документом. Якщо в документі П. І. Б. записані на іноземній мові, попросіть співробітника перевести дані.

2. Трудова книжка

Для оформлення іноземних громадян все роботодавці (фізичні та юридичні особи) заповнюють трудові книжки своїм співробітникам. Працівники-іноземці - не виняток.

Зараз використовують трудові за формою, яку затвердило постанову Уряду РФ від 16.04.2003 № 225. Можна використовувати документи і більш ранніх зразків. Наприклад, якщо співробітник надасть трудову 1973 року, то можна внести в неї записи. Якщо ж співробітник приніс іноземну трудову, то її заповнювати не можна. В такому випадку, а також, якщо у іноземця взагалі немає трудової, то роботодавець сам оформляє документ.

Читайте також: Читайте також:

3. Страхове свідоцтво обов'язкового пенсійного страхування

Якщо іноземець - застрахований, то він повинен пред'явити зелене свідоцтво СНІЛС. Правило поширюється як на співробітників, які працюють за цивільно-правовими та трудовими контрактами.

Якщо іноземець укладає договір вперше, то страхове свідоцтво повинен оформити роботодавець.

Нагадаємо, що обов'язкове пенсійне страхування поширюється на:

  • постійно проживають іноземців;
  • тимчасово проживають;
  • тимчасово перебувають (крім висококваліфікованих фахівців).

4. Документ про освіту

Якщо професійна діяльність, до якої компанія залучає мігранта, вимагає спеціальних знань, підготовки, іноземний громадянин повинен пред'явити документи про освіту та (або) про кваліфікацію або наявність спеціальних знань.

5. Спеціальні документи іноземців

Тимчасово які іноземці повинні надати дозвіл на роботу або патент. Також такі іноземці повинні надати договір або поліс ДМС (якщо за умовами, роботодавець не укладає договір з медичною організацією з надання платних послуг працівникові). При цьому роботодавець повинен враховувати, що термін перебування такого працівника на території нашої країни обмежений тим періодом, на який видана віза.

Тимчасово проживають повинні мати дозвіл на тимчасове проживання в Росії. Які постійно проживають - вид на проживання.

Якщо іноземець прибув з країни, члена Євразійського економічного союзу - Вірменії, Білорусі, Казахстану, і Киргизстану, приймайте його в спрощеному об'єктивному порядку, так само як і російських громадян. Для працевлаштування в Росії громадянам цих країн не треба дозволу на роботу або патенту, їм не потрібно віз і запрошень на роботу.

Етап 2. Укласти трудовий договір

Трудовий договір оформляйте російською мовою. Якщо співробітник хоче отримати договір на своїй рідній мові, варто оформити документ відразу на двох мовах. Це не буде порушенням.

Етап 3. Ознайомити з правилами внутрішнього трудового розпорядку

Якщо у «фізика» все в порядку з документами і організація має право прийняти його на роботу, то після укладення контракту співробітника треба ознайомити з правилами внутрішнього трудового розпорядку. Крім того, в організації можуть бути і інші документи, які пов'язані з роботою новенького співробітника і з якими необхідно його ознайомити. Наприклад, якщо посада іноземця на увазі службові поїздки, то його треба ознайомити з становищем про відрядження або іншим аналогічним внутрішнім документом.

Етап 4. Повідомити МВС

Підприємства, які залучають мігрантів, протягом трьох робочих днів повинні повідомити в управління МВС про розірвання і укладання договору з іноземцем (п. 8 ст. 13 Федерального закону від 25.07.2002 № 115-ФЗ).

Якщо цього не зробити, то можливий штраф на компанію від 400 до 800 тис. Руб. (Ч. 3 ст. 18.15 КоАП). Можливе припинення бізнесу на термін від 14 до 90 днів. Контролери можуть оштрафувати і керівника компанії. Але для нього штраф менше - від 35 до 50 тис. Руб. для московських і пітерських фірм штрафи вище - на компанії - до 1 млн руб., на генерального директора - до 70 тис. руб.

Термін позовної давності за таким правопорушення - один рік (ст. 4.5 КоАП). Якщо протягом цього часу компанію не оштрафують, потім за пропуск строку покарання їй не загрожує.

Правило не поширюється на білорусів - не потрібно повідомляти міграційну службу, якщо компанія приймає їх на роботу. Так вирішив Верховний суд (постанова Верховного суду РФ від 30.05.2017 № 78-АД17-19). В даному випадку білоруси прирівнюються до росіян (рішення Вищої Ради Співтовариства Білорусі і Росії від 22.06.96 № 4). І величезних штрафів можна не побоюватися.

Зразок трудового договору з іноземним громадянином 2018

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online