Правила прийому на роботу іноземних громадян в 2018 році

  1. Статус іноземного громадянина
  2. Прийом на роботу іноземця з посвідкою на проживання
  3. Прийом на роботу іноземного громадянина з дозволом на тимчасове проживання в Росії
  4. Прийом на роботу тимчасово перебуває візового іноземця
  5. Прийом на роботу тимчасово перебуває безвізового іноземця
  6. Особливості укладення трудових договорів з іноземцями в 2018 році
  7. штрафи

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Перебування на території Росії громадян іншої держави завжди має бути легальним, відповідно, всі маніпуляції з документами і оформленням працевлаштування таких громадян також повинні здійснюватися строго в рамках закону

Перебування на території Росії громадян іншої держави завжди має бути легальним, відповідно, всі маніпуляції з документами і оформленням працевлаштування таких громадян також повинні здійснюватися строго в рамках закону.

Можливо, в якості підприємця ви вже могли зіткнутися зі складнощами в офіційному оформленні на роботу іноземця. Могли навіть охрестити про себе цей процес головним болем, однак пошук шляхів "попроще" в цьому відношенні зразок найму нелегалів - це не вихід із ситуації, оскільки подібні кроки можуть обернутися для вашої компанії великими штрафами, а для бізнесу - втратою.

У цій статті розглянемо питання, що стосуються правового становища іноземних працівників і правила їх прийому на роботу в 2018 році.

Статус іноземного громадянина

Насамперед ви повинні з'ясувати статус іноземного громадянина. Порядок оформлення на роботу вашого майбутнього співробітника залежить саме від цього. Всього статусів три:

  • тимчасово перебувають на території РФ. До цієї категорії відносяться іноземні громадяни, які працюють за візою або міграційній карті;
  • тимчасово проживають в Росії. Це ті іноземці, у яких є дозвіл на тимчасове проживання в країні, що видається терміном до 3 років;
  • які постійно проживають в Росії іноземні громадяни, у яких є вид на проживання, що видається строком на 5 років (документ може продовжуватися в міру необхідності).

Прийом на роботу іноземця з посвідкою на проживання

Іноземного громадянина, у якого є посвідка на проживання, приймають на роботу точно так же, як і громадянина Росії. Додаткових дозволів в даному випадку не потрібно, однак роботодавцю потрібно уважно поставитися до перевірки терміну дії ВНЖ.

Крім того, приймаючи на роботу, такого іноземця, ви повинні в триденний термін повідомити територіальне відділення МВС Росії про укладення трудового договору. Це правило встановлено пунктом 8 статті 13 закону про правове становище іноземців. І ніяких винятків для постійно проживають іноземців не передбачено.

Прийом на роботу іноземного громадянина з дозволом на тимчасове проживання в Росії

Прийом іноземця, який має дозвіл на тимчасове проживання в Росії, проводиться за аналогією з прийомом громадянина іноземної держави, який має тут ВНЖ. Однак тут варто відзначити, що свій статус тимчасово проживає такий працівник повинен щорічно підтверджувати в міграційній службі.

Прийом на роботу тимчасово перебувають іноземних громадян

Саме ця категорії іноземців відноситься, згідно з пунктом 1 статті 2 закону про правове становище іноземних громадян, до іноземним працівникам. Порядок прийому їх на роботу буде залежати від того, чи потрібна іноземцю віза для в'їзду на територію Росії чи ні.

Прийом на роботу тимчасово перебуває візового іноземця

Щоб прийняти на роботу тимчасового перебуває візового іноземця, потрібно виконати певний ряд дій:

  • направити заявку про потребу у фахівцях в службу зайнятості, щоб державні органи підтвердили доцільність залучення іноземних працівників;
  • подати в міграційну службу заяву на отримання дозволу на залучення і використання іноземних працівників;
  • сплатити держмито, яка становить 10 000 рублів за кожного іноземного працівника;
  • подати до територіального відділення ФМС Росії клопотання про видачу запрошення на в'їзд іноземному громадянину.

Протягом 20 робочих днів після цього вам повинні будуть видати запрошення, за яке потрібно буде сплатити державне мито розміром 800 рублів.

Після цього вам потрібно буде звернутися в ГУВМ МВС Росії за дозволом на роботу для іноземця. Вам потрібно буде скласти пакет документів, який в обов'язковому порядку повинен включати заяву, фотографію іноземця, копію паспорта. Також при цьому буде потрібно сплатити держмито - 3 500 рублів.

Після цього ви зможете повідомити міграційну службу про прибуття іноземця (зробити це потрібно в термін до 3 днів) і укласти з ним трудовий договір.

Прийом на роботу тимчасово перебуває безвізового іноземця

Для того щоб прийняти на роботу іноземця, у якого немає візи, вам не потрібно буде отримувати дозвіл на залучення і використання іноземних працівників. Однак самому іноземцю в цьому випадку буде потрібно патент для роботи в Росії.

Форма патенту затверджена наказом ФМС Росії від 8 грудня 2014 року № 638 . Вартість дозволу на роботу розраховується з урахуванням регіону трудової діяльності і терміну.

Іноземні громадяни, які влаштувалися на роботу за патентом, можуть працевлаштуватися тільки в тих регіонах, де він виданий. При цьому потрібно враховувати, що без візи такий працівник може працювати в одній компанії не більше двох років поспіль. Після закінчення ж цього терміну іноземному громадянину доведеться виїхати з території РФ і знову в'їхати. Тільки потім він до уповноваженого відомства за отриманням нового патенту в якості новоприбулого іноземця.

Для того щоб оформити патент, іноземцю (або його довіреній особі) необхідно звернутися із заявою та повним пакетом документів-додатків до нього в ГУВМ МВС Росії. Після перевірки наданих відомостей прохачеві буде видано дозвільний документ. Обов'язковими умовами дійсності патенту визнані оплата внесків і законність перебування в країні.

Важливо! Патент на роботу іноземних громадян в 2018 році видають на термін від 1 місяця до року. При цьому він може бути продовжений на період від одного місяця.

Отриманий патент може бути продовжений, але потурбуватися цим питанням потрібно буде не менше ніж за 10 діб до закінчення дії документа. Підставою збільшення періоду виступає клопотання роботодавця.

Якщо ж термін патенту закінчився, то договір з іноземним співробітником повинен бути розірваний або ж такий співробітник повинен бути тимчасово відсторонений від виконання службових обов'язків.

Іноземцям, які тимчасово або постійно проживають в Росії, отримувати патент не потрібно.

Без оформлення будь-яких додаткових дозвільних документів в нашій країні можуть працювати громадяни країн СНД (Білорусі, Вірменії, Киргизії і Казахстану). Це передбачено Договором про Євразійський економічний союз від 29 травня 2014 року. Патент на роботу потрібна громадянам Абхазії, Азербайджану, Узбекистану, України.

Патентне правило не стосується громадян ДНР, навіть тимчасово перебувають, оскільки дана категорія претендентів має статус біженців і, відповідно до законодавства, купувати патент не повинна.

Особливості укладення трудових договорів з іноземцями в 2018 році

Постановою Уряду РФ № 1467 від 4 грудня 2017 року були не введені обмеження на залучення іноземних працівників в деяких галузях економіки в 2018 році. Таким чином, дія документа, що регулював гранично допустимий питома вага працівників-мігрантів в штаті організацій в минулі роки, було продовжено.

Так, наприклад, питома вага іноземців у штаті організацій сухопутного пасажирського транспорту в 2018 році знижено на 2% і становить 28% від загальної штатної чисельності персоналу (30% - у 2017 році), в штаті організацій в області спорту залишився без змін.

Порівняльна таблиця обмежень за питомою вагою іноземних громадян в штаті російських компаній (в%).

Напрямок економічної діяльності організації 2017 рік 2018 рік Вирощування овочів (виняток становлять деякі регіони країни) 50 (за винятком деяких регіонів) 50 (за винятком деяких регіонів) Роздрібна торгівля в нестаціонарних об'єктах і на території ринку 0 0 Роздрібна реалізація ліків через спеціалізовану мережу - аптеки 0 0 Торгівля в роздріб будь-якими товарами без прив'язки до конкретної стаціонарної точці 0 0 Інший сухопутний пасажирський транспорт 30 28 Роздрібна торгівля тютюновими виробами через специализиров ські торгові об'єкти 15 15 Роздрібна реалізація алкогольних напоїв у стаціонарних об'єктах 15 15 Автомобільний вантажний транспорт 30 28 Інша діяльність у сфері спорту 25 25

Як і раніше не допускається працевлаштування іноземних громадян в таких галузях економіки країни, як

  • роздрібна реалізація медикаментів через аптечну мережу;
  • торгівля в роздріб на ринках і через нестаціонарні торгові павільйони, точки;
  • будь-яка роздрібна торговельна діяльність без прив'язки до конкретного адресою місця на ринку, магазину або намети.

штрафи

Якщо роботодавець знехтував правилами прийому на роботу іноземців, то щодо його можуть бути застосовані санкції у вигляді адміністративного штрафу, розмір якого буде залежати від правового статусу порушника.

Якщо роботодавець не подає повідомлення в МВС або порушує терміни подачі або форму подачі повідомлення, то в містах федерального значення, таких як Москва і область, також як Петербург і Ленобласть, на нього накладається штраф у розмірі

  • від 5 000 до 7 000 рублів на громадян Російської Федерації (фізичні особи);
  • від 35 000 до 70 000 рублей на посадових осіб;
  • від 400 000 до 1 000 000 рублів на юридичні особи.

Також в якості покарання можливо призупинення діяльність організації на термін від 14 до 90 діб. Як ви розумієте, не в ваших інтересах ігнорувати встановлені державою правила.

Як ви розумієте, не в ваших інтересах ігнорувати встановлені державою правила

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online