Порядок реєстрації громадян Російської Федерації за місцем перебування або за місцем проживання і постановки на облік за місцем перебування або реєстрації за місцем проживання іноземних громадян та осіб без громадянства в період проведення в Російській Федерації

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Відповідно до Указу Президента Російської Федерації від 9 травня 2017 р № 202 «Про особливості застосування посилених заходів безпеки в період проведення в Російській Федерації чемпіонату світу з футболу FIFA 2018 року і Кубка конфедерацій FIFA 2017 року»   [1]   введено посилені заходи безпеки, що передбачають, зокрема, особливий порядок реєстрації громадян Російської Федерації за місцем перебування та за місцем проживання і постановки на облік за місцем перебування або реєстрації за місцем проживання іноземних громадян та осіб без громадянства   [2]

Відповідно до Указу Президента Російської Федерації від 9 травня 2017 р № 202 «Про особливості застосування посилених заходів безпеки в період проведення в Російській Федерації чемпіонату світу з футболу FIFA 2018 року і Кубка конфедерацій FIFA 2017 року» [1] введено посилені заходи безпеки, що передбачають, зокрема, особливий порядок реєстрації громадян Російської Федерації за місцем перебування та за місцем проживання і постановки на облік за місцем перебування або реєстрації за місцем проживання іноземних громадян та осіб без громадянства [2] .

Так, в період проведення з 25 травня по 25 липня 2018 р чемпіонату світу з футболу FIFA 2018 року [3] на територіях міст Волгограда, Єкатеринбурга, Казані, Калінінграда, Москви, Нижнього Новгорода, Ростова-на-Дону, Самари, Санкт-Петербурга, Саранська, Сочі термін звернення громадян Російської Федерації для реєстрації за місцем перебування скорочується з 90 (за місцем проживання - 7 ) до 3 днів з дня прибуття, а термін обігу для постановки на облік за місцем перебування або реєстрації за місцем проживання іноземних громадян скорочується з 7 робочих днів до 1 доби з дня прибуття іноземного громадянина в місце проживання або місце перебування.

  • Особливості реєстрації громадян Російської Федерації за місцем перебування та за місцем проживання

Громадяни Російської Федерації, які прибули для тимчасового проживання в житлові приміщення (за винятком лікарень, готелів, санаторіїв, будинків відпочинку, пансіонатів, кемпінгів, туристських баз та інших місць тимчасового перебування і проживання), які не є їх місцем проживання, або які прибули для постійного проживання до новим місцем проживання, зобов'язані особисто звернутися в підрозділ з питань міграції територіального органу МВС Росії [4] із заявою про реєстрацію за встановленою формою і представити документи, передбачені законодавством Російської Федерації '.

Виключаються випадки подачі заяв про реєстрацію громадян Російської Федерації за місцем перебування та за місцем проживання через осіб, відповідальних за прийом і передачу в підрозділи з питань міграції документів для реєстрації і зняття з реєстраційного обліку громадян Російської Федерації за місцем перебування та за місцем проживання в межах Російської Федерації, багатофункціональні центри надання державних і муніципальних послуг [5] , Єдиний портал державних і муніципальних послуг (функцій) [6] , Організації поштового зв'язку.

Необхідно відзначити, що при вселенні громадян - членів сім'ї наймача жилого приміщення проживають разом з наймачем повнолітні користувачі висловлюють свою згоду на проживання громадянина в письмовій формі, а при вселенні інших громадян як проживають разом з ним членів своєї сім'ї також необхідна згода наймодавця. Згода на проживання громадянина в житловому приміщенні, що знаходиться в частковій власності, виражається усіма її учасниками в письмовій формі. Підписи громадянина і власника (співвласників) житлового приміщення або наймача житлового приміщення і членів його сім'ї засвідчуються посадовою особою підрозділу з питань міграції.

Посадова особа підрозділу з питань міграції при поданні громадянами вищевказаних документів в день звернення:

  1. Засвідчує підписи громадянина і власника (співвласників) житлового приміщення або наймача житлового приміщення і членів його сім'ї.
  2. Виробляє реєстрацію громадянина.
  3. Щодоби вносить відомості про зареєстрованих громадян в інформаційну систему МВС Росії.
  4. Присвоює заяви про реєстрацію за місцем перебування або заяви про реєстрацію за місцем проживання порядковий номер, який відповідає порядковому номеру журналу обліку заяв про реєстрацію за місцем перебування або журналу обліку заяв про реєстрацію за місцем проживання за встановленими формами (відповідно).
  5. Заповнює за допомогою інформаційної системи МВС Росії адресні листки прибуття (вибуття) і листки статистичного обліку прибуття.
  6. У разі реєстрації громадянина за місцем проживання проставляє в основному документі, що посвідчує особу громадянина Російської Федерації на території Російської Федерації, відмітку про реєстрацію за місцем проживання (для осіб, які не досягли 14-річного віку, видає свідоцтво про реєстрацію за місцем проживання за встановленою формою) . У разі реєстрації громадянина за місцем перебування видає свідоцтво про реєстрацію за місцем перебування за встановленою формою.
  7. Запитує у осіб, відповідальних за прийом і передачу в органи реєстраційного обліку документів для реєстрації і зняття з реєстраційного обліку громадян Російської Федерації за місцем перебування та за місцем проживання в межах Російської Федерації, картки реєстрації, поквартирні картки, будинкові книги для внесення відомостей про реєстрацію громадян . Заяви про реєстрацію за встановленою формою та документи, передбачені законодавством Російської Федерації, ставляться на контроль до внесення відомостей про реєстрацію громадян в картки реєстрації, поквартирні картки, будинкові книги, після чого підшиваються в справи.

Зняття громадян Російської Федерації з реєстраційного обліку за місцем перебування або за місцем проживання здійснюється в порядку, передбаченому законодавством Російської Федерації.

Даний порядок реєстрації громадян Російської Федерації за місцем перебування або за місцем проживання не поширюється на громадян Російської Федерації, які є учасниками чемпіонату світу з футболу, а також представників FIFA, дочірніх організацій FIFA, конфедерацій та національних футбольних асоціацій, включених в списки FIFA.

  • Про порядок постановки іноземних громадян на облік за місцем перебування і реєстрації їх за місцем проживання

Підрозділи з питань міграції здійснюють постановку іноземних громадян на облік за місцем перебування і їх реєстрацію за місцем проживання відповідно до Федерального закону від 18 липня 2006 № 109-ФЗ «Про міграційний облік іноземних громадян та осіб без громадянства в Російській Федерації» [7] , Правилами здійснення міграційного обліку іноземних громадян та осіб без громадянства в Російській Федерації [8] з урахуванням обмежень і особливостей, встановлених Указом.

Відповідно до статті 8 Федерального закону від 7 червня 2013 р № 108-ФЗ «Про підготовку та проведення в Російській Федерації чемпіонату світу з футболу FIFA 2018 року, Кубка конфедерацій FIFA 2017 року і внесення змін в окремі законодавчі акти Російської Федерації» в період проведення чемпіонату не підлягають обліку за місцем перебування іноземні громадяни, які беруть участь в заходах, в тому числі учасники спортивних змагань, а також представники FIFA, дочірніх організацій FIFA, конфедерацій та національних футбольних асоціацій, винятком в списки FIFA.

При цьому Федеральним законом № 109-ФЗ на приймаючу сторону покладено обов'язок повідомити територіальний орган МВС Росії про прибуття всіх іноземних громадян в місце перебування.

З метою реалізації Указу приймаючій стороні або безпосередньо іноземному громадянину у випадках, передбачених частинами 3, 3.1, 4 статті 22 Федерального закону № 109-ФЗ [9] , Для постановки іноземного громадянина на облік за місцем перебування, протягом однієї доби з дня прібитіяіностранного громадянина в місце перебування необхідно звернутися до відповідного територіального органу МВС Росії і уявити повідомлення про прибуття іноземного громадянина в місце перебування [10] та інші необхідні документи відповідно до законодавства Російської Федерації.

Посадова особа підрозділу з питань міграції при поданні приймаючою стороною повідомлення про прибуття в день звернення:

  1. Перевіряє точність викладених в повідомленні про прибуття відомостей і наявність необхідних документів, передбачених пунктами 28-30 Правил міграційного обліку.
  2. Негайно проставляє відмітку про прийом повідомлення про прибуття.
  3. Повертає відривну частину повідомлення про прибуття приймаючій стороні.
  4. Присвоює повідомлення про прибуття порядковий номер, який відповідає порядковому номеру журналу обліку повідомлень про прибуття.
  5. Фіксує відомості про постановку іноземного громадянина на облік за місцем перебування в облікових документах підрозділу з питань міграції та в Державній інформаційній системі міграційного обліку.

Відомості про в'їзд іноземних громадян в Російську Федерацію і виїзд іноземних громадян з Російської Федерації (що містяться в обох частинах міграційних карт) протягом однієї доби з дати надходження від посадових осіб прикордонного контролю щодоби вносяться в Центральний банк даних з обліку іноземних громадян та осіб без громадянства, які тимчасово перебувають і тимчасово або постійно проживають в Російській Федерації, в тому числі учасників Державної програми зі сприяння добровільному переселенню в Російську Фе дераціі співвітчизників, які проживають за кордоном.

Для реєстрації за місцем проживання в період проведення чемпіонату тимчасово або постійно проживає іноземному громадянину протягом однієї доби з дня свого прибуття в місце проживання необхідно звернутися до відповідного територіального органу МВС Росії із заявою про реєстрацію за місцем проживання та подати документи та їх копії, передбачені законодавством Російської Федерації.

Посадова особа підрозділу з питань міграції при поданні вищевказаних документів в день звернення:

  1. Засвідчує підписи іноземного громадянина і власника (співвласників) житлового приміщення або наймача житлового приміщення і членів його сім'ї.
  2. Виробляє реєстрацію іноземного громадянина за місцем проживання шляхом проставлення відмітки про реєстрацію в документі, що засвідчує особу іноземного громадянина, або в дозволі на проживання, або в дозволі на тимчасове проживання особи без громадянства, або в посвідченні біженця, або в свідоцтві про надання тимчасового притулку на території Російської Федерації, а також в заяві про реєстрацію іноземного громадянина за місцем проживання.
  3. Присвоює заяви про реєстрацію за місцем проживання порядковий номер, який відповідає порядковому номеру журналу обліку заяв про реєстрацію іноземного громадянина за місцем проживання.
  4. Фіксує відомості про реєстрацію іноземного громадянина за місцем проживання в облікових документах підрозділу з питань міграції та в інформаційній системі МВС Росії.

Зняття іноземних громадян з обліку за місцем перебування або з реєстрації за місцем проживання здійснюється в порядку, встановленому законодавством Російської Федерації.

  • Відповідальність за порушення законодавства Російської Федерації про міграційний облік

Відповідно до статті 24 Федерального закону № 109-ФЗ особи, винні в порушенні законодавства Російської Федерації про міграційний облік, несуть відповідальність відповідно до законодавства Російської Федерації.

Іноземні громадяни, які не поставлені на облік за місцем перебування, не підлягають відповідальності за порушення правил міграційного обліку, за винятком випадків, якщо обов'язок подати відомості про місце свого перебування відповідно до чинного законодавства Російської Федерації покладена на відповідного іноземного громадянина.

Інформація про порядок перебування і постановки на облік за місцем перебування іноземних громадян в період проведення чемпіонату світу з футболу FIFA 2018 року

У період, що починається за десять днів до дати проведення першого матчу чемпіонату світу з футболу FIFA 2018 року [11] і закінчується в день останнього матчу ЧС-2018 (з 4 червня по 15 липня 2018 року) іноземні громадяни та особи без громадянства, які прибувають в Російську Федерацію в якості глядачів ЧС-2018 [12] , В'їжджають в Російську Федерацію, а в період, що починається за десять днів до дати проведення першого матчу і закінчується через десять днів після дати проведення останнього матчу ЧС-2018 (з 4 червня по 25 липня 2018 роки) іноземні глядачі виїжджають з Російської Федерації без оформлення віз за дійсними документами, котрі засвідчують їх особу та визнаним Російською Федерацією в цій якості, і паспорту вболівальника (персоніфікованої карті глядача), як на паперовому носії (заламинировать бланку), так і в електронній формі [13] .

Паспорт вболівальника підтверджує право іноземного глядача на в'їзд в Російську Федерацію, перебування в Російській Федерації та виїзд з Російської Федерації в зазначений період.

Паспорт вболівальника (FAN Ш) - персоніфікована карта глядача, яка є частиною системи ідентифікації футбольних уболівальників і видається з метою комфортного і безпечного перебування глядачів ЧС 2018 на стадіонах проведення матчів ЧС-2018 в Російській Федерації. Таку карту повинен отримати кожен глядач, який купив квиток (и) на футбольні матчі ЧС-2018.

Паспорт вболівальника є іменним, оформляється безкоштовно, одного разу на кожного глядача і являє собою заламінований бланк.

При в'їзді в Російську Федерацію кожному іноземному громадянину видається міграційна карта, яка повинна знаходитися у нього протягом всього терміну його перебування в Російській Федерації.

У разі псування або втрати міграційної карти іноземному громадянину необхідно негайно звернутися в підрозділ з питань міграції територіального органу МВС Росії за місцем свого знаходження [14] для отримання дубліката міграційної карти.

Під час проведення ЧС-2018 в містах Волгограді, Єкатеринбурзі, Казані, Калінінграді, Москві, Нижньому Новгороді, Ростові-на-Дону, Самарі, Санкт-Петербурзі, Саранську, Сочі в період з 25 травня по 25 липня 2018 р іноземний громадянин в кожному місті, де він буде відвідувати спортивні заходи, підлягає взяттю на облік за місцем перебування протягом однієї доби з дня його прибуття в місце перебування. Якщо іноземний громадянин планує перебувати в місті проведення спортивних заходів менше однієї доби, то допускається відсутність постановки його на облік за місцем перебування, за винятком випадку знаходження в організації, яка надає готельні послуги.

Не підлягають обліку за місцем перебування іноземні громадяни, які беруть участь у спортивних заходах, в тому числі учасники спортивних змагань, а також представники FIFA, дочірніх організацій FIFA, конфедерацій та національних футбольних асоціацій, включені в списки FIFA [15] .

В якості приймаючої сторони можуть виступати як громадяни Росії, так і постійно проживають в Російській Федерації іноземні громадяни або особи без громадянства (мають посвідку на проживання), а також юридичні особи, їх філії або представництва, у яких іноземний громадянин буде фактично проживати (перебувати) .

При розміщенні іноземного громадянина в готелі, приймаючою стороною для нього є адміністрація готелю.

Іноземний громадянин для заповнення бланка повідомлення про прибуття в місце перебування [16] пред'являє приймаючій стороні документ, що засвідчує його особу, і міграційну карту. У разі прибуття в нове місце перебування додатково пред'являється відривна частина повідомлення про прибуття за попереднім місцем перебування в Російській Федерації.

Приймаюча сторона заповнює повідомлення про прибуття, яке разом з копією всіх сторінок документа, що посвідчує особу іноземного громадянина, а також копією міграційної карти представляється безпосередньо до органу міграційного обліку, де негайно проставляється відповідна відмітка про прийом повідомлення про прибуття, після чого відривна частина повідомлення повертається приймаючої стороні.

Далі приймаюча сторона передає іноземному громадянину відривну частину повідомлення про прибуття, наявність якої у нього підтверджує його постановку на міграційний облік.

Державне мито за постановку на облік за місцем перебування не стягується.

Неподання приймаючою стороною в орган міграційного обліку міграційної карти не є підставою для відмови в прийомі документів, необхідних для постановки іноземного громадянина на облік за місцем перебування.

Іноземний громадянин має право самостійно повідомити підрозділ з питань міграції територіального органу МВС Росії про своє прибуття в місце перебування при наявності документально підтверджених поважних причин (наприклад хвороба, фізична неможливість і т.д.), що перешкоджають приймаючій стороні самостійно направити повідомлення до органу міграційного обліку.

Постійно проживає в Російській Федерації іноземний громадянин (іноземний громадянин, який має посвідку на проживання) має право самостійно повідомити про своє прибуття в місце перебування безпосередньо відповідний підрозділ з питань міграції територіального органу МВС Росії з письмової згоди приймаючої сторони.

Іноземні громадяни, які не поставлені на облік за місцем перебування, не підлягають відповідальності за порушення правил міграційного обліку, за винятком випадків, якщо обов'язок подати відомості про місце свого перебування покладено на відповідного іноземного гражданіна1,

З метою своєчасного здійснення міграційного обліку іноземних глядачів в територіальних органах МВС Росії буде організований щоденний прийом заявників, в тому числі у вихідні та неробочі святкові дні.

[1] Далі - «Указ».

[2] Далі - «іноземний громадянин».

[3] Далі - «період проведення чемпіонату».

[4] Далі - «підрозділ з питань міграції».

[5] Далі - «МФЦ».

[6] Далі - «ЕПГУ».

[7] Далі - «Федеральний закон № 109-ФЗ»,

[8] Затверджено постановою Уряду Російської Федерації від 15 січня 2007 р № 9. Далі - «Правила міграційного обліку».

[9] Далі - «приймаюча сторона».

[10] Далі - «повідомлення про прибуття».

[11] Далі - «ЧС-2018».

[12] Далі - «іноземні громадяни».

[13] Федеральний закон від 7 червня 2013 р № 108-ФЗ «Про підготовку та проведення в Російській Федерації чемпіонату світу з футболу FIFA 2018 року, Кубка конфедерацій FIFA 2017 року і внесення змін в окремі законодавчі акти Російської Федерації». Далі - «Федеральний закон».

[14] Далі - «орган міграційного обліку»

[15] Стаття 8 Федерального закону.

[16] Далі - «повідомлення про прибуття».

Відповідно до статті 24 Федерального закону від 18 липня 2006 № 109-ФЗ «Про міграційний облік іноземних громадян та осіб без громадянства в Російській Федерації».

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online