Перебування громадян України на території РФ: умови, правила, пільги

  1. особливості перебування
  2. Скільки можна перебувати в Росії
  3. Порядок реєстрації новоприбулих громадян
  4. продовження реєстрації
  5. Дозвіл на тимчасове проживання
  6. Папери для оформлення
  7. Хто має право на надання пільг

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Перебування громадян України на території РФ регулюється загальними правилами і законами Міграційної служби Росії. Але є і пільги, якими користуються жителі сусідньої держави. Які нові правила перебування українців на території РФ в 2019 році? Чи не змінилися умови перебування? Відповіді шукайте в нашій статті.

особливості перебування

Пільговий міграційний режим для українців існував завжди. Для перетину кордону не потрібно навіть закордонний паспорт - громадяни України можуть подорожувати з внутрішнім національним паспортом на руках. Для в'їзду в Росію не потрібна віза.

Безумовно, це полегшує переміщення для бажаючих відвідати родичів, знайти постійну або тимчасову роботу в Росії. Відсутність мовного бар'єру, культурні та економічні зв'язки наших країн також спрощують задачу мігрантів. Їм легко влаштуватися на новому місці, не виникає проблем з пошуком роботи.

Але не слід забувати, що строгі правила міграційної служби єдині для всіх. Контроль за термінами перебування, порядок реєстрації на новому місці, придбання патенту та укладення трудового договору для українців так само необхідні, як і для вихідців з інших країн. Не варто розслаблятися і нехтувати дотриманням формальностей.

Скільки можна перебувати в Росії

Скільки можна перебувати в Росії

Хоча громадяни України приїжджають до нас без візи, слід дотримуватися правил перебування в нашій країні. У 2016 році введено обмеження термінів проживання для українців, їх зрівняли з представниками інших національностей.

Згідно з вимогами ФМС, іноземні громадяни можуть перебувати в Росії не довше трьох місяців (90 днів) протягом півроку. Причому протягом 180 днів ви можете безперервно перебувати на території РФ три місяці, а можете приїжджати кілька разів, але при цьому строго стежити, щоб загальний термін не перевищив зазначених параметрів. Кількість прожитих днів легко визначити по штампам про перетин кордону.

Якщо термін вашого перебування закінчується, потрібно покинути Росію і виїхати на Україну. Наступний в'їзд можливий після того, як настане наступне півріччя. Відлік починається з дати першого перетину кордону.

Зрозуміло, необхідність їхати кожні три місяці не влаштує тих, хто приїжджає на довгострокову навчання або планує влаштуватися на постійну роботу. У цьому випадку буде потрібно отримати тимчасовий дозвіл на перебування або дозвіл на проживання.

Порядок реєстрації новоприбулих громадян

Нагадуємо, що в 2019 році діють правила, за якими приїжджають в РФ мігранти зобов'язані зареєструватися за місцем проживання протягом тижня (7 робочих днів) після прибуття. Для цього потрібно звернутися у відділення міграційної служби за місцем проживання та надати:

  • Закордонний або внутрішній громадянський паспорт.
  • Міграційну карту з відміткою про перетин кордону.
  • 2 фотографії паспортного зразка.
  • Заповнену заяву встановленого зразка. Завантажити бланк в PDF .
  • Квитанцію, що підтверджує оплату мита.

Інформацію про прибулих іноземців в міграційну службу можуть передати власники житла або співробітники служби розміщення в готелі або пансіонаті. Можна скористатися послугами пошти і переслати документи до територіального відділення ФМС.

продовження реєстрації

Пільговий міграційний режим для осіб, які прибули з України, передбачає можливість продовження реєстрації, коли встановлений законом термін - 90 днів - закінчився. Поки в Україні триває криза, пільги будуть діяти, хоча в 2019 році зменшена квота на прийом біженців.

Щоб продовжити перебування в Росії, громадянин України зобов'язаний звернутися до відділення міграційної служби за місцем проживання і подати заяву. До заяви додається паспорт і міграційна карта.

Українці отримують можливість продовжити реєстрацію, якщо:

Українці отримують можливість продовжити реєстрацію, якщо:

  • Надійшли до навчального закладу.
  • Уклали контракт на роботу або придбали патент.
  • Запрошені як висококваліфіковані фахівці.
  • Отримали статус біженців.
  • Подали заяву на надання тимчасового притулку на території РФ.
  • Отримали дозвіл на тимчасове проживання або подали заяву на отримання цього дозволу.

При влаштуванні на роботу українські громадяни отримують право продовжити термін проживання на час, поки діє трудовий договір, але в цілому не більше ніж на один рік. Продовження реєстрації здійснюється шляхом проставлення відміток в міграційній карті.

Дозвіл на тимчасове проживання

Тим громадянам України, хто планує пов'язати своє майбутнє з Росією, придбати житло або влаштуватися на постійну роботу, перебратися до родичів, радимо звернутися за дозволом на тимчасове проживання на території РФ. Це перший етап на шляху отримання посвідки на проживання. Отримання РВП дає право на надання медичної допомоги, пристрій на роботу без оформлення дозволу, можливість здобувати освіту.

РВП може бути оформлено як окремий документ або виглядати ка відмітка в паспорті. Існують квоти на прийом мігрантів для кожного регіону Росії, тому вільно переміщатися по країні не вийде. Якщо ви оформите дозвіл на тимчасове проживання в рекомендованих районах, вам доведеться жити і працювати постійно в обраному регіоні.

Дозвіл видається на три роки. Його не можна продовжити, можна клопотати про видачу нового документа або подавати прохання про надання посвідки на проживання.

Папери для оформлення

Щоб оформити РВП, слід звернутися в територіальне відділення міграційної служби і принести:

  • Заява, заповнюється в двох примірниках. Завантажити бланк в PDF .
  • Паспорт або інше посвідчення особи.
  • 2 фотокартки розміром 35 × 45 мм, зображення анфас, паспортного зразка.
  • Міграційну карту.
  • Підтвердження оплати держмита.
  • Довідку з медичної установи про відсутність інфекцій, ВІЛ, наркотичної залежності (діє 30 днів після видачі).

Прохання розглядається протягом двох місяців з дня звернення. Якщо прийнято позитивне рішення, потрібно пройти процедуру дактилоскопії. Реєстрація за місцем проживання після отримання РВП для громадян України обов'язкове.

Громадяни України, які отримали РВП, можуть без проблем проживати на території Росії три роки. Після року постійного проживання можна подавати документи на отримання виду на проживання в Росії.

Хто має право на надання пільг

Ви можете претендувати на отримання дозволу на тимчасове проживання без урахування квот, якщо:

  • Народилися в РФ або були громадянином СРСР.
  • Чи маєте чоловіка (дружину) - громадян Росії.
  • У вас є непрацездатний батько, громадянин РФ, або ви самі потребуєте допомоги, а ваші діти законно проживають в Росії.
  • Ви оформляєте РВП неповнолітнім дітям, які переїжджають разом з батьками, опікунами.
  • Ваша дитина є громадянином РФ.
  • Проходьте службу в збройних силах за контрактом.
  • Ваша сім'я бере участь в програмі переселення співвітчизників.
  • Вкладаєте кошти в розвиток економіки (інвестиції).

У 2016 році Уряд РФ скорочує кількість людей, яким надається статус біженця і тимчасовий притулок на території Росії. Раніше всі особи, які проживають в ЛНР І ДНР, могли розраховувати на отримання притулку. Зараз кожен випадок розглядається індивідуально, терміни проживання в пунктах тимчасового перебування обмежуються.

Таким чином, незважаючи на деякі посилення, правила перебування в Російській Федерації для громадян України досить лояльні і зберігають пільгові умови для деяких категорій переселенців. Якщо ви маєте намір легально перебратися в Росію, ви можете бути впевнені, що після дотримання всіх формальностей ви отримаєте бажаний документ. Успіхів!

Які нові правила перебування українців на території РФ в 2019 році?
Чи не змінилися умови перебування?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online