П'ять кіл бюрократії: Як в РФ спростили отримання громадянства

  1. Новини по темі
  2. Новини по темі
  3. Новини по темі
  4. Новини по темі
  5. Новини по темі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Фото з відкритих джерел

Президент РФ Володимир Путін 31 липня підписав законопроект, який спрощує порядок надання українцям громадянства Російської Федерації. Згідно з документом, прийнятим раніше Державною думою Росії, тепер для отримання паспорта РФ українцям необхідно нотаріально завірений в Росії заяву про те, що вони відмовляються від українського громадянства. Аналогічну заяву буде направлятися в Україну, однак ніяких документів звідти про підтвердження виходу з громадянства більше не була необхідною. Також при отриманні громадянства Росії іноземець зобов'язаний буде приносити присягу новій батьківщині. Втім, українці, які вже встигли отримати громадянство РФ, особливо з числа жителів Донбасу, спішно покинули регіон в 2014 році, скептично ставляться до подібного "спрощення", стверджуючи, що таким чином просто узаконили становище, яке існувало в органах міграції РФ раніше, але з урахуванням процедури отримання громадянства це нововведення не сильно полегшить життя претендентам на російське громадянство

"Спрощене" російське громадянство за 2,5 року

Починаючи з 2014-2015 років жителі тимчасово непідконтрольних районів Донбасу, які залишили свої будинки, що опинилися на передовій бойових дій і перебралися в РФ, вирішили отримати громадянство нової країни. Однак зробити це виявилося непросто навіть за спрощеними мірками.

Про свій досвід розповіла донеччанка Вікторія. Вона каже, що у них з чоловіком ця процедура зайняла більше двох років.

"Ми з чоловіком вирішили отримати російське громадянство за спрощеною процедурою, простіше якої на той момент просто не було, - за програмою переселення співвітчизників, які проживали в інших країнах і вирішили переселитися в РФ", - розповідає Вікторія.

За її словами, спрощена процедура отримання російського громадянства тоді виглядала наступним чином:

1) отримання тимчасового притулку (ВУ) на території РФ - перший етап "легалізації" на російській території, який дозволяє перебувати в Російській Федерації до одного року, є необхідним заходом для прийняття інших дій, дозволяє уникнути сплати державного мита при здійсненні деяких подальших кроків по отриманню громадянства РФ. При цьому слід бути готовим до витрат у вигляді перекладу документів (паспортів, свідоцтв про народження дітей) з української на російську мову, що обійдеться від 500 російських рублів (200 гривень) за 1 документ, а також отримати тимчасову реєстрацію, за що зазвичай платять близько 1000 російських рублів (400 гривень) за 1 місяць. Втім, іноді зареєструвати у себе можуть безкоштовно.

Новини по темі

Новини по темі

2) оформлення участі в програмі переселення співвітчизників - дозволяє здорово спростити процедуру і прискорити отримання громадянства, крім того, в цю програму можна вписати членів своєї сім'ї. Що здорово полегшує процес, якщо отримати громадянство за спрощеною схемою хоче вся сім'я. Правда, не обходиться без різних "підводних каменів".

"За програмою переселення ти повинен оселитися в певному регіоні, причому в цьому регіоні повинна бути затребувана твоя спеціальність. Мені в цьому сенсі пощастило двічі: по-перше, моя професія виявилася затребуваною, втім, як і в будь-якому регіоні РФ (педагог, - авт .), по-друге, вже після нашого оформлення ввели пункт, згідно з яким учасник програми переселення співвітчизників зобов'язаний офіційно відпрацювати за своєю спеціальністю в регіоні до отримання російського громадянства. з огляду на зарплату педагогів, ціни на оренду житла та інше прожити було б дуже непросто ", - говорить про складнощі Вікторія.

Також на цьому етапі слід бути готовим до пристойним витрат, левову частку яких складуть все ті ж переклади офіційних документів з української на російську мову.

"На цьому етапі ти держмито не платять, але перекладів треба дуже багато. Особливо тим, хто прізвища міняв в результаті шлюбу, розлучення, судів тощо. У нас на переклади на цьому етапі пішло близько 5-6 тисяч рублів (2000-2400 гривень). І це з тим урахуванням, що у нас немає дітей, у обох перший шлюб, я не змінювала дівоче прізвище на прізвище чоловіка, тобто ми, можна сказати, за найдешевшим варіантом проскочили ", - уточнює Вікторія.

Втім, воно того варто, оскільки, за словами співрозмовниці, участь в програмі переселення співвітчизників дозволяє уникнути здачі іспиту на знання російської мови, історії та права РФ, а це потребує часу та коштів.

Новини по темі

Новини по темі

Також участь в програмі переселення позбавляє від необхідності очікування квот на дозвіл на тимчасове проживання (РВП) в РФ. Число останніх, до речі, за останні роки незмінно падає зі 146627 квот у 2014 році до 110880 квот на 2017 рік.

Після здачі всіх необхідних документів відповіді про участь / неучасть в програмі потрібно чекати близько двох тижнів.

3) оформлення дозволу на тимчасове перебування (РВП) - оформляється в управлінні з внутрішньої міграції за місцем проживання, потребують платного проходження лікарні для отримання медичних довідок, що обійдеться от 3000 російських рублів (1200 гривень) і оплати держмита понад 2000 російських рублів (близько 800 гривень), а також перекладів деяких документів (паспорт, свідоцтва про шлюб, якщо міняв прізвище, і про народження дитини) і заповнення ряду анкет.

На кожному етапі заповнюється стос анкет і фото, причому в управлінні внутрішньої міграції наполягають, щоб фото і анкети робили в їх паспортно-візовий сервісі. Якщо робити в іншому місці, то часті сильні причіпки, в ході яких постійно знаходять помилки, так що іноді простіше зробити відразу в управлінні міграції.

"Весь процес здачі документів на РВП супроводжується величезними чергами, можна тижнями ходити і толком нікуди так і не потрапити. Треба спочатку прийти, відстояти чергу, записатися, щоб подати кудись документи. Заповзятливі громадяни навіть бізнес організували - місця в таких чергах продають" , - говорить про біче російських міграційних органів Вікторія.

Новини по темі

Новини по темі

Після здачі всіх документів рішення про отримання РВП слід чекати близько 3-4 місяців, і в разі його надання можна легально проживати в РФ до трьох років. Але для цього після позитивного рішення про надання РВП слід поставити в паспорт спеціальний штамп, що також потребують певного часу і нервів, а потім оформити тимчасову реєстрацію, що, як зазначалося вище, можна оформити за 1000 російських рублів (400 гривень) на місяць або ж при везінні безкоштовно.

4) отримання російського громадянства - найбільш жаданий етап, для якого, власне кажучи, і були прийняті зміни в російському законодавстві в плані спрощення процедури отримання російського громадянства. Їх суть полягає в спрощеному відмову від українського громадянства, без чого документи на отримання громадянства РФ просто не приймуть.

Цікаво, що, за словами Вікторії, ці зміни фактично і так вже використовувалися міграційною службою РФ при оформленні громадянства.

"В Україні є своя процедура відмови від громадянства зі сплатою держмита. Тому вже дуже давно практикується такий варіант: охочі отримати російське громадянство йдуть до нотаріуса, пишуть нотаріальна заява, що ми хочемо російське громадянство і повідомляємо про це українському консульству, робиться нотаріально завірена копія цього заяви і надсилається рекомендованим листом поштою, а поштова квитанція пред'являється в міграційних органах РФ. Ми самі так робили ще в 2016 році, так що фактично цей законопроект просто узаконить ж існуючий стан речей і не несе особливих нововведень ", - коментує спрощення отримання громадянства РФ для українців Вікторія.

Особливість цього положення полягає в тому, що згідно зі статтею 20 Закону України "Про громадянство" "громадянин України, який подав заяву про вихід з громадянства України або щодо якого оформляється втрата громадянства, до видання указу Президента України про припинення громадянства України користується всіма правами і несе всі обов'язки громадянина України ".

Або, як заявляв раніше радник міграційної служби України Сергій Гунько, позбавити українського громадянства може лише президент України своїм Указом, як ми вже бачили у випадку з Михайлом Саакашвілі.

Таким чином, людина, що скористався таким спрощеним порядком, для України буде залишатися українським громадянином, втім, особливих юридичних наслідків на практиці це за собою не спричинить.

Крім відмови від українського громадянства претенденту на громадянство РФ слід принести анкету, фото, знову переклади ряду документів і оплатити 3500 російських рублів (1400 гривень) держмита, що спричинить за собою витрати в сумі 8-10 тисяч рублів (3200-4000 гривень).

Як показує досвід, рішення по громадянству згідно зі спрощеною програмою слід чекати 3-4 місяці.

5) отримання паспорта громадянина РФ - останнім етапом оформлення громадянства РФ після позитивного рішення про його надання залишається отримання паспорта, що також потребуватиме деяких засобів і капіталовкладень.

Після отримання паспорта необхідно знову-таки оформити реєстрацію, тимчасову або постійну, правда з другим складно: не кожен власник квартири захоче прописати у себе квартирантів на постійній основі, особливо якщо у сім'ї є маленькі діти, так як існує упередження, що в такому випадку квартирантів не можна буде примусово виписати, якщо вони перестануть платити за житло і зможуть претендувати на житлову площу.

Новини по темі

Новини по темі

В цілому за словами Вікторії процес отримання російського громадянства для чоловіка зайняв більше двох років і коштував близько 20 тисяч російських рублів (8000 гривень), не рахуючи витрат на оренду житла, харчування та проживання.

"Зрозуміло, громадянство за програмою переселення співвітчизників, найпростішого способу, отримати можна і швидше, приблизно за рік, але для цього потрібно не працювати, а займатися тільки паперами і тримати чергу в органах міграції або ж платити посередникам, наприклад, РВП можна зробити за суму від 100 доларів США. Є й інший варіант - оформити програму переселення співвітчизників в консульстві РФ на території України, звичайно, там свої тонкощі, але все ж легше - економиш на реєстрації та оренди житла в Росії ", - ділиться особеннос ями оформлення громадянства Вікторія.

Правда, останнім часом деякі лазівки для цього способу стали перекривати, наприклад, практично перестали надавати ВУ, що дозволяло економити час і гроші при легалізації в РФ, а також рятувало від необхідності платити держмито на деяких етапах оформлення громадянства.

Так, не отримавши ВУ, легалізуватися на території РФ можна через отримання трудового патенту, оформлення якого в середньому коштує понад 10 тисяч російських рублів (понад 4000 гривень) і займає 1,5-2 місяці, або ж РВП, чия кількість, як вже писалося , постійно знижується. Наприклад, в Криму в 2017 році його зможуть отримати всього 1800 чоловік.

"Якщо не оформиш програму переселення, доведеться ще й вид на проживання оформляти, а це ще близько трьох років часу і чимала сума грошей, без РВП ж взагалі нічого не оформити, якщо тільки ти не мільйонер, здатний інвестувати в економіку певну суму для отримання посвідки на проживання без РВП ", - продовжує Вікторія.

Словом, прийняте спрощення процедури на тлі проходження інших етапів є досить слабкою поступкою, хоча і аж ніяк не марною.

Спрощення для прихильників "русского мира"

В цілому нові зміни в законодавстві в деяких сенсах дійсно полегшить життя бажаючим отримати російське громадянство. Так, до закону протягом року було потрібно отримати офіційну відмову держави від громадянства, тепер же для цього достатньо нотаріального доручення і поштової квитанції.

Також згідно з недавнім рішенням Управління внутрішньої міграції на жителів непідконтрольною Україні частини Донбасу перестало поширюватися правило 90/180 про перебування на території РФ не більше 90 днів протягом півроку, що дозволило їм довше проживати в Російській Федерації та займатися оформленням громадянства. На даний момент основні претенденти на отримання російського паспорта - саме біженці з Донбасу. Причому найчастіше з вельми "цікавою" долею.

Новини по темі

Новини по темі

Як вже зазначалося, згідно з українським законодавством навіть нотаріально завірений відмова від громадянства України не є підставою для позбавлення громадянства, зате буде відмінною лазівкою для учасників незаконних збройних формувань "ЛДНР" і активістів самопроголошених республік.

Припустимо, що знаходиться в розшуку на території України бойовик скористається спрощенням процедури отримання паспорта і вишле нотаріально завірений відмова від українського громадянства. Для України він буде продовжувати залишатися її громадянином, який повинен постати перед судом, але для РФ цього буде достатньо для видачі російського громадянства.

Згідно з російським законодавством подвійне громадянство не забороняється, але за статтею 8 Федерального закону "Про громадянство Російської Федерації" "громадянин Російської Федерації, що має також інше громадянство, розглядається Російською Федерацією тільки як громадянин Росії, за винятком випадків, передбачених міжнародним договором Російської Федерації або федеральним законом ".

Таким чином, стосовно до прихильників самопроголошених "народних республік" людина, яка отримала російське громадянство, не підлягає видачі іншій країні за скоєний злочин.

Для більшості ж пересічних претендентів російського громадянства його користь буде набагато нижче.

"Російське громадянство поки оформили тільки чоловікові, собі я не поспішаю. У чоловіка інвалідність, так що він може претендувати на отримання пенсії, але житла або хорошої роботи, що дозволяє на нього заробити, громадянство РФ не дає, так що його практична цінність без власного житла , хорошої роботи і грошей не так вже й велика ", - робить висновок Вікторія.

Микита Синицин

Редакція може не поділяти думку автора. Якщо ви хочете написати в рубрику "Думка", щоб ознайомитись з публікацій і пишіть на [email protected].

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online