Громадянство РФ для українців: докладна інструкція на 2019 рік

  1. Загальні положення для отримання громадянства Російської Федерації
  2. Детальніше про легальні способи знаходження на території РФ
  3. Придбання паспорта громадянина РФ на загальних підставах
  4. Отримання громадянства РФ за спрощеною схемою
  5. Отримання громадянства РФ по шлюбу
  6. Отримання громадянства Росії відповідно до програми переселення співвітчизників
  7. Отримання громадянства РФ уродженцем СРСР
  8. Етапи отримання громадянства РФ
  9. Що являє собою подвійне громадянство

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Низький рівень життя, відсутність перспектив кар'єрного зростання, а також політична криза, активно розвивається на території України, стали причиною масового переїзду громадян цієї країни з метою постійного проживання в Росії. У зв'язку з цим багато іммігрантів всерйоз замислюються про отримання громадянства Російської держави для того, щоб мати можливість користуватися тими правами, які мають російські громадяни.

У даній статті будуть вивчені умови, особливості процедури, переваги та недоліки різних способів отримання громадянства РФ громадянами України.

Загальні положення для отримання громадянства Російської Федерації

Громадянство за своєю природою є приналежністю особи до певної країни, внаслідок чого у нього одночасно з'являються права, користуватися якими можна на території всієї країни, і обов'язки по дотриманню діючих в державі правил і законів.

Для отримання паспорта громадянина Росії особи, які досягли віку 18 років і володіють російською мовою, повинні виконати ряд основних вимог:

  • вказати підставу для набуття громадянства (наприклад, якщо близькі родичі мають паспорти громадян Російської Федерації);
  • більше п'яти років проживати в Росії, попередньо оформивши для цього дозвільні документи, або мати диплом, виданий після липня 2002 року, про отримання освіти в Росії;
  • віддати на зберігання в міграційну службу, розташовану за місцем проживання, український паспорт і підписати відмову від наявного громадянства України;
  • підготувати відповідно до вимог міграційної служби комплект необхідних документів.

Якщо людина бажає отримати громадянство Росії, але при цьому має судимість, то уповноважені на це посадові особи будуть змушені відмовити в задоволенні його прохання.

Першим етапом процедури отримання громадянства є отримання тимчасового дозволу для проживання на території Російської держави. Законодавством передбачено кілька варіантів законного перебування українських іммігрантів в Росії:

  1. Тимчасове перебування. Цим способом можуть скористатися особи, які недавно приїхали в Росію і ще не встигли підготувати пакет необхідних документів для оформлення законності свого перебування в державі. Періодом перебування у цій підставі в межах Російської Федерації є дев'яностоденний термін, але при виникненні необхідності посадові особи міграційної служби можуть продовжити його до півроку (180 діб). Керуючись положеннями Федерального закону «Про правове становище іноземних громадян у Російській Федерації», продовження або скорочення періоду тимчасового перебування залежить від наявності обставин, які стали причиною в'їзду на територію Росії (наприклад, ведення воєнного стану на українській території).
  2. Тимчасовий притулок. Згідно з положеннями Федерального закону «Про біженців» воно надається в наступних випадках:
  • якщо особа, яка може отримати статус біженця, виявить бажання (в письмовому вигляді) отримати лише дозвіл для знаходження на території Росії на тимчасових умовах;
  • якщо депортація за межі Російської Федерації особи, яка перебуває на території країни без статусу біженця через відсутність підстав для його надання, буде суперечити принципам гуманізму.

Період надання тимчасового притулку становить 1 рік, але цей термін за наявності необхідності може бути продовжений на кожний наступний рік. Обов'язковою умовою подібної процедури є проходження медичного обстеження. Українські громадяни, які проживають на території Росії в зв'язку з тим, що їм надано притулок, мають права працювати, не оформлюючи для цього спеціального дозволу.

Особа може втратити отримане право на тимчасовий притулок:

  • якщо сприяли отриманню статусу обставини перестали існувати;
  • якщо громадянин України набуде громадянство РФ (або будь-який інший країни) або відповідний дозвіл на проживання в Росії на постійній основі;
  • якщо вирішить виїхати за межі Росії, бажаючи повернутися до свого колишнього місця проживання;
  • якщо зробить на території Російської Федерації кримінально каране діяння, за яке буде засуджений;
  • якщо надасть для отримання тимчасового притулку відомості, що містять завідомо недостовірну інформацію, або підроблені документи.

У вищевказаних випадках особа повинна покинути межі Російської держави протягом 30 днів.

Детальніше про легальні способи знаходження на території РФ

  1. Біженці. Оформлення такого статусу в відношенні громадян країни, які покинули її через наявність надзвичайних (небезпечних для життя) обставин (війни, катастрофи), здійснюється протягом 3 місяців. При цьому громадяни України, які бажають легалізації свого положення на території Росії подібним способом, зобов'язані підтвердити наявність тих обставин, які спонукали їх скористатися захистом Російської Федерації. Особам, які мають цей статус, слід проходити переоблік для його підтвердження. Рішення з таких питань приймає спеціально створена комісія.
  2. Тимчасове перебування громадян України в Росії. Якщо особа бажає узаконити своє перебування на території Російської Федерації подібним чином, то йому необхідно оформити тимчасову реєстрацію, попередньо сплативши державне мито в установленому законом розмірі. Видається такий дозвіл тільки за умови наявності допустимої квоти для припливу іммігрантів (для кожного регіону Росії визначені свої ліміти). Термін видачі становить три роки.

Якщо ліміти для перебування іммігрантів вичерпані, то підставою для отримання дозволу для тимчасового проживання можуть служити повідомлення про наявність недієздатних родичів, які є громадянами Російської Федерації, або необхідність отримання недієздатним громадянином України допомоги з боку родичів, які є громадянами Росії.

Придбання паспорта громадянина РФ на загальних підставах

У порівнянні з іншими способами процедура отримання російського паспорта в загальному порядку досить складна і довга У порівнянні з іншими способами процедура отримання російського паспорта в загальному порядку досить складна і довга. Рішення з питання отримання громадянином України громадянства РФ в зазначеному порядку приймає виключно Президент Росії протягом одного року. Відлік даного терміну ведеться з того моменту, коли письмове звернення вказаної особи було офіційно отримано (зареєстровано).

Чинним законодавством Російської Федерації передбачають наступні вимоги до кандидатів на отримання громадянства:

  1. Проживання в Росії протягом п'яти років безперервно. Починається відлік зазначеного терміну в той день, коли особою буде отримано документ, що дає йому право проживати на території Російської держави постійно. Завершується цей період письмовим зверненням, що містить клопотання про прийняття до громадянства. Безперервність проживання передбачає постійне перебування в країні, при цьому особа має право виїжджати за кордон, проте період перебування протягом року за межами держави не повинен перевищувати тримісячного терміну. Обов'язковою умовою справжнього вимоги є наявність посвідки на проживання.

Зазначене вище правило має обмежену кількість винятків, завдяки яким значно скорочується час отримання громадянства в загальному порядку:

  • період обов'язкового проживання в межах Росії може скласти всього лише один рік, цей спеціальний термін застосовується тоді, коли кандидат має таку рівнем професійної підготовки, який може бути застосований в інтересах Російської держави. Людина, який отримав політичний притулок у Росії, або має статус біженця також може розраховувати на скорочення п'ятирічного строку;
  • громадянин України, не маючи дозволу на проживання, може стати володарем громадянства РФ без дотримання вимоги про термін обов'язкового п'ятирічного проживання за умови наявності особливих заслуг перед Російською державою або укладення трирічного контракту для проходження військової служби в лавах Збройних Сил Російської Федерації.
  1. Гарантоване дотримання вимог законодавства Росії. Особа, прийняте в громадянство, в процесі заповнення заяви в спеціальній графі бланка ставить особистий підпис, що свідчить про його зобов'язання щодо дотримання законів приймаючої його держави.
  2. Наявність легального джерела доходів (аліменти, посібники, пенсія, заробітна плата і т.д.).
  3. Напрямок письмового повідомлення в консульство або посольство України, що знаходиться на території Росії, про відмову від свого громадянства.

Громадянин України може не направляти подібне звернення до дипломатичного представництва в разі:

  • виникнення таких обставин, що не залежать від волі заявника, але перешкоджають подібного відмови;
  • набуття статусу біженця на території Російської держави;
  • отримання політичного притулку.
  1. Знання російської мови. Якість володіння російською мовою (як усній, так і письмовій промовою) має бути достатнім для вільного спілкування кандидата всередині приймаючої його країни. Рівень володіння мовою вважається належним, якщо кандидат отримав освіту (мінімум середню) до періоду розпаду Радянського Союзу (на його території). У випадках, коли особа, яка бажає отримати російське громадянство, не відповідає вказаній вимозі, то йому доведеться здати платний державний іспит (що представляє собою тестування) на знання російської мови.

Для певних осіб передбачені винятки з вищевказаного правила:

  • чоловіків у віці від 65 років;
  • жінок у віці від 60 років;
  • інвалідів I групи;
  • недієздатних осіб.

Так як Україна раніше входила до складу колишнього СРСР, українські громадяни при отриманні паспорта Російської Федерації користуються певними пільгами, тому вони дуже рідко оформляють громадянство на загальних підставах, не користуючись наданими їм привілеями. Що стосується громадян України, як правило, застосовується спрощений порядок надання російського громадянства.

Отримання громадянства РФ за спрощеною схемою

Від загального спрощений порядок відрізняється тим, що термін розгляду заяви становить шість місяців, а компетентним органом, який приймає рішення про надання громадянства, є міграційна служба. Кандидати, які бажають отримати в спрощеному порядку паспорт громадянина Російської Федерації, повинні виконати точно такі ж вимоги, як і ті, хто оформляє громадянство Росії на загальних підставах (знання російської мови, стабільний дохід і т.д.).

При дотриманні всіх зазначених в законі умов громадянин України може стати громадянином Росії, застосовуючи спрощений порядок, в наступних випадках:

  1. Батьки (або батько) кандидата самі є громадянами Російської Федерації. Додатковою умовою є наявність документа, що свідчить про наявність необхідної реєстрації за місцем проживання, що знаходиться в Росії.
  2. Кандидат, який мав раніше громадянство СРСР, постійно перебував і продовжує перебувати на території України (колишнього СРСР), але при цьому не придбав українського громадянства. Такі люди офіційно вважаються особами без громадянства, їм немає необхідності заздалегідь отримувати вид на проживання, що поширює свою дію на всю територію Російської держави. Завдяки цьому заяву про отримання російського громадянства може бути ними подано навіть на території Української держави.
  3. Український громадянин (або громадянка) складається в офіційно укладеному шлюбі з російської громадянкою, тривалість якого повинна бути більше трьох років.
  4. Кандидат є недієздатною особою.
  5. Повнолітні і необмежені в дієздатності діти особи, яка має бажання отримати російський паспорт, є громадянами Росії.
  6. Громадянин України, який претендує на прийняття його до громадянства Російської Федерації, отримав в одному з освітніх установ Росії професійну освіту, після чого здійснював трудову функцію відповідно до отриманою спеціальністю протягом трьох років.
  7. Особа в установленому порядку спеціально створеною комісією визнано носієм російської мови. Керуючись цим положенням, людина може отримати громадянство Російської Федерації за 3 місяці. Додатковою вимогою, яке до нього пред'являється, є законне перебування (проживання) на території Росії (проживання в іншій державі, скористатися цією підставою не можна).

Федеральним законом "Про громадянство Російської Федерації" обумовлені випадки, коли отримання російського громадянства за спрощеною схемою можливо без наявності дозволу на проживання:

  1. Якщо український громадянин бере участь у затвердженій Указом Президента Російської Федерації Державну програму добровільного переселення співвітчизників на територію Росії. Єдине, що необхідно буде зробити цим людям, які беруть участь у зазначеній програмі, це підготувати пакет документів відповідно до передбаченого виключно для них переліком, їм навіть не доведеться підтверджувати наявність постійного доходу або знання російської мови.
  2. Ветерани Великої Вітчизняної Війни, у яких раніше був паспорт громадянина СРСР. Відносно вказаних осіб обов'язковою умовою є проживання, підтверджене наявністю за місцем проживання реєстрації, на день звернення із заявою на території Російської Федерації. Ветеранам також (як і попередньої категорії осіб) не доведеться проходити тестування, підтверджуючи знання російської мови, або надавати дані про отримання стабільного легального доходу.

Отримання громадянства РФ по шлюбу

Висновок законного шлюбу між українцем і росіянкою є одним із способів для придбання на законних підставах російського паспорта в прискореному режимі Висновок законного шлюбу між українцем і росіянкою є одним із способів для придбання на законних підставах російського паспорта в прискореному режимі. Одним з основних умов оформлення громадянства у цій підставі (крім обов'язкового оформлення посвідки на проживання) є проживання подружжя в Росії. Їхні стосунки повинні бути офіційно підтверджені шляхом оформлення в органах РАГСу, що знаходяться виключно на території РФ, відповідного документа (свідоцтва). Таке явище, як «цивільний шлюб», законодавством Російської Федерації браком не визнається зовсім.

Якщо шлюб укладений поза Російської держави на підставі законодавчих актів іншої держави, то він не може бути законною підставою для прийняття кандидата в громадянство в спрощеному порядку громадянства Росії.

Багато хто вважає, що придбати громадянство через шлюб найпростіше, але вони помиляються, так як для оформлення паспорта громадянина Російської Федерації українець повинен бути одружений на росіянці більше трьох років, і до моменту направлення клопотання про надання громадянства шлюб повинен бути актуальним (не розірвано). Такі умови, передбачені законодавством РФ з метою виключення випадків вступу в фіктивні шлюби, які укладається з метою отримання певної вигоди, при цьому бажання створити сім'ю повністю відсутня. Якщо шлюб визнаний в судовому порядку фіктивним, то отримане на його основі громадянство визнається недійсними.

Отримання громадянства Росії відповідно до програми переселення співвітчизників

Програма переселення співвітчизників з 2013 року стала безстроковою. Її учасниками можуть стати дієздатні повнолітні люди, які на момент звернення із заявою мають громадянство колишнього СРСР, придбане ними ще під час існування зазначеної держави. До обов'язкових умов також відноситься наявність професійної освіти, необхідного для працевлаштування громадян в Російській Федерації, і відсутність будь-яких зобов'язань перед іншим іноземним державою.

Так як участь у зазначеній державній програмі дає право на оформлення громадянства Російської держави в спрощеному порядку, то термін, протягом якого особа отримає російський паспорт, становить півроку.

Отримання громадянства РФ уродженцем СРСР

Після розпаду Радянського Союзу багато людей, народжені на території СРСР, перетворилися в громадян іноземних держав. У подібних випадках (при наявності бажання) повернення до громадянства Російської Федерації можливо при наявності нижчезазначених документів:

  • заяви;
  • посвідки на проживання;
  • документа, що посвідчує припинення громадянства РФ;
  • підтвердження стабільного доходу;
  • письмово оформленого відмови від підданства іншої країни;
  • підтвердження володіння російською мовою.

Етапи отримання громадянства РФ

Процес отримання громадянства Російської Федерації образно можна поділити на кілька етапів.

  1. Перший етап. Перетин кордону Російської держави.
  2. Другий етап. Обов'язкова реєстрація после Прибуття в Россию. Виходячи з вимог вимогами російського законодавства, мігрант повинен довести до відома міграційну службу протягом тижня після свого приїзду.
  3. Третій етап. Оформлення мігрантом в установленому порядку дозволу на тимчасове перебування в Російській державі. Такий документ дає йому право на законне проживання на території Росії за вказаною підставі протягом трьох років, проте термін подібного перебування не підлягає продовженню. Для оформлення свого перебування в Російській державі мігрант подає за місцем свого проживання, особисто з'явившись на прийом до посадовця в міграційну службу, заяву, до якого додається:
  • паспорт
  • Чотири фотографии;
  • дві фотографії на дитину;
  • міграційну карту, яка повинна містити запис про в'їзд заявника в Російську Федерацію;
  • платіжний документ про сплату держмита встановленого законом розміру;
  • медичне свідоцтво, яке підтверджує відсутність небезпечних захворювань.

Заява з усіма додатками розглядається відділом міграційної служби протягом двох місяців. Після закінчення цього часу уповноваженою посадовою особою приймається рішення або про задоволення міститься в заяві клопотання про дозвіл тимчасового перебування в Росії, або про відмову у видачі подібного дозволу. Інформація про результати розгляду надсилається рекомендованим листом з повідомленням про вручення за місцем проживання заявника.

  1. Четвертий етап. Оформлення дозволу на проживання в Російській Федерації. Це дає іммігранту право на укладення трудового договору (контракту) з будь-якої російської компанії (без спеціального дозволу), вільно виїжджати за кордон Росії та повертатися назад, на отриманні пенсії при досягненні встановленого законом віку. Вид на проживання діє протягом п'яти років.

Для оформлення посвідки на тимчасове проживання мігрант повинен підготувати комплект документів, який складається з наступних найменувань:

  • написане російською мовою заяву (у двох примірниках);
  • паспорт;
  • отримане раніше дозвіл на тимчасове перебування;
  • будь-документальне підтвердження стабільного джерела доходу;
  • Квитанція про Сплату мита;
  • висновок спеціаліста, яке підтверджує відсутність небезпечних захворювань;
  • докази, що підтверджують наявність постійного місця проживання.

Вивчивши всі подані документи, посадові особи міграційної служби приймають або рішення про надання дозволу на проживання громадянину України, або про відмову в задоволенні клопотання. Період розгляду заяви становить півроку, після закінчення якого заявнику надсилається письмове повідомлення, що містить інформацію про прийняте по заявленому їм питанню рішення.

  1. П'ятий етап. Оформлення громадянство. Кандидат на отримання паспорта громадянина Російської Федерації зобов'язаний подати до відділу ФМС, що знаходиться за місцем його постійного проживання, такі документи:
  • заяву Встановлення бланках;
  • Чотири фотографии;
  • оформлений належним чином вид на проживання;
  • свідоцтва про народження та шлюб, представлені у вигляді копій, завірених нотаріально;
  • нотаріально завірені документи про наявність як середнього, так і вищої освіти;
  • відмова від попереднього громадянства;
  • письмову згоду другого з батьків дитини, який молодший за чотирнадцяти років;
  • згоду в письмовому вигляді дитини, якщо вона досягла віку чотирнадцяти років;
  • висновок, підписаний медичний спеціаліст про відсутність захворювань;
  • квитанцію про сплату державного мита;
  • перекладене і нотаріально завірене пенсійне посвідчення;
  • документ, що підтверджує, що кандидат здав належним чином іспит з російської мови.

Вищевказаний список документів в залежності від обставин, що склалися може бути або розширений, або зменшений.

Що являє собою подвійне громадянство

Законодавством Російської Федерації встановлено, що отримання громадянства Росії можливо лише в разі добровільної відмови від громадянства тієї держави, поданим якого раніше був мігрант. Винятками з цього правила є випадки укладення між державами міжнародного договору, за умовами якого особа, не відмовляючись від першого громадянства, при цьому може отримати друге і одночасно бути підданим двох країн. В даний час існують тільки два подібних договору, підписаних Російською Федерацією: з Республікою Таджикистан і Туркменістаном. Таким чином, громадяни інших країн (включаючи Україну) не зможуть одночасно бути підданими і Росії, і держави первинного свого громадянства.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online