Як українцю отримати російське громадянство, що потрібно для отримання

  1. Спрощена процедура отримання російського громадянства українцями
  2. Відео: особистий досвід українки в отриманні громадянства РФ
  3. спрощена процедура
  4. Носії російської мови
  5. переселення співвітчизників
  6. Вимоги та умови
  7. Відео: як швидко отримати громадянство РФ за програмою переселення
  8. переваги
  9. Відео: виплати учасникам програми переселення
  10. отримання громадянства
  11. Відео: особливості оформлення громадянства РФ для громадян України
  12. Дозвіл на тимчасове проживання за квотою
  13. Загальний порядок
  14. Де і як можна отримати паспорт
  15. Подвійне громадянство або його зміна?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Історично склалося так, що російський і український народи є найбільш близькими як ментально, так і територіально. Багатовікове сусідство позначилося на рівні відносин між країнами: величезна кількість росіян має родичів на Україні, за часів СРСР сформувалися міцні економічні зв'язки між республіками, які згодом стали незалежними державами. Сьогодні взаємини між нашими країнами переживають не найкращі часи, але тим не менше (або як наслідок) кількість українців, які виявили бажання отримати російське громадянство, щороку збільшується. Імміграція в Росію для більшості українців - найбільш доступний спосіб зміни місця проживання: безвізовий режим, спільну мову, швидка адаптація не можуть не сприяти щорічному зростанню кількості українців, які вирішили влаштуватися в Росії.

Спрощена процедура отримання російського громадянства українцями

З вересня 2017 року законодавстві РФ з'явилася можливість для громадян України, які бажають отримати російський паспорт, зробити це без отримання особливої ​​довідки про вихід з громадянства (отримати її було практично нереально). Сьогодні досить прикласти до пакету документів нотаріальний відмова від українського громадянства (актуально для будь-якого порядку отримання громадянства РФ).

Сьогодні досить прикласти до пакету документів нотаріальний відмова від українського громадянства (актуально для будь-якого порядку отримання громадянства РФ)

Зміни в законодавстві значно спростили процедуру отримання російського громадянства українцями: тепер їм достатньо докласти нотаріальна заява про відмову від попереднього громадянства

Ще однією новелою стала можливість отримання громадянства в спрощеному порядку за допомогою визнання заявника носієм російської мови. До цієї категорії включені громадяни, які народилися на території колишнього СРСР, Російської імперії або мають родичів по висхідній лінії, народжених в Росії.

В даному пакеті ключовий папером вважається архівна довідка про те, що його предки постійно проживали на території Росії, РРФСР або Російської імперії (в межах нинішніх кордонів РФ, в які в Москві включають і Крим).

Це найважливіший момент, який відразу відсікає значну частину українських претендентів російського громадянства. Так як їм потрібно довести, що тато-мама-бабуся-дідусь-прабабшука-прадід жили на території сучасної Росії.

Що, природно, зробити можуть далеко не всі.

При ідеальному розкладі термін отримання громадянства за спрощеною схемою для носіїв російської мови складе близько 7 місяців:

  • запис і очікування подачі документів на визнання носієм російської мови - 2 місяці,
  • відвідування іспиту з російської мови та очікування результатів - 1 тиждень,
  • подача документів на дозвіл на проживання і очікування документа - 2 місяці,
  • подача документів на громадянство і очікування результату - 3 місяці.

Якщо ж родичів, які проживали на території нинішньої Росії у заявника немає і не було, можна скористатися іншими способами (від традиційної натуралізації до участі в програмі з переселення співвітчизників).

Згідно з різними статистичними даними, за першу половину 2018 року біля 40 тис. Вихідців з України вирішили вибрати російське громадянство.

Відео: особистий досвід українки в отриманні громадянства РФ

Як поміняти українське громадянство на російське

За даними різних джерел, сьогодні в Росії проживають від двох до п'яти мільйонів українських громадян. У 2018 році одержати російське громадянство українець може за спрощеною або загальною процедурою. Спрощена схема передбачена для шукачів, які мають намір отримати статус громадянина:

  • через родинні зв'язки;
  • за квотою;
  • за програмою переселення співвітчизників;
  • як носій російської мови.

Громадянин України може оформити російське громадянство, не виїжджаючи зі своєї країни: для цього він повинен звернутися в консульство РФ на території країни свого громадянства. Такий спосіб доступний тільки обмеженому колу претендентів, в числі яких:

  • особи, у яких хоча б один з батьків є громадянином РФ і постійно там проживає (т. е. в його російському паспорті є відмітка про прописку);
  • неповнолітні діти, чиї батьки або опікуни (або один з них) є громадянами РФ.

спрощена процедура

Зробити громадянство РФ за спрощеною схемою мають можливість громадяни України, які зуміють підтвердити свою приналежність до однієї з пільгових категорій заявників (ст. 14 Федерального закону від 31.05.2002 № 62-ФЗ):

  1. Особи, які мають хоча б одного з батьків з російським громадянством, що проживає на території РФ.
  2. Особи без громадянства, які мали громадянство СРСР, проживали і проживають в державах в складі СРСР, але не отримали громадянства цих держав і залишаються в результаті цього особами без громадянства.
  3. Особи при наявності певних умов, зокрема, якщо вони:
    • народилися на території РРФСР і мали громадянство СРСР;
    • перебувають у шлюбі з громадянином РФ не менше трьох років;
    • є непрацездатними і мають повнолітніх дієздатних дітей - громадян РФ.
  4. Особи, визнані носіями російської мови.

На «спрощенку» можна подавати, якщо ви закінчили вуз на території Росії, якщо перебуваєте в шлюбі з громадянином або громадянкою РФ, якщо у вас є старі батьки на території РФ, якщо ви на момент розвалу СРСР були повнолітнім і мали підстави для оформлення громадянства РФ , але замість цього оформили громадянство України. Список неповний, як то кажуть, для отримання більш докладної інформації гугл і офіційні джерела в допомогу.

Носії російської мови

Загальновідомий факт того, що переважна більшість українців впевнено говорить російською мовою. У зв'язку з цим особливої ​​актуальності для громадян України набуває можливість оформити громадянство РФ на підставі приналежності до категорії носіїв мови. Щоб опинитися в числі претендентів, необхідно отримати відповідну санкцію ФМС. Серед вимог до претендента:

  • повноліття і дієздатність;
  • впевнене володіння російською мовою і використання його в повсякденному житті;
  • постійне проживання на території Росії в даний час (або в минулому) або наявність мінімум одного родича по висхідній лінії, яка постійно проживає або проживав раніше в Росії.

Термін «постійне проживання» означає в даному випадку наявність у претендента ВНЖ або РВП в Росії. Тому першим кроком є, як правило, легалізація перебування на території РФ. Після цього подається запит про визнання в ФМС. Далі здобувач буде запрошений на співбесіду в офіс ФМС, за результатами якого буде винесено рішення про визнання (або невизнання) іноземця як носія російської мови.

Далі здобувач буде запрошений на співбесіду в офіс ФМС, за результатами якого буде винесено рішення про визнання (або невизнання) іноземця як носія російської мови

З питань імміграції в Росію слід звертатися у Федеральну міграційну Службу країни

Якщо рішення ФМС позитивне, претендент може починати оформлення за спрощеною процедурою. Крім того, якщо до цього моменту у претендента немає ВНЖ, слід відразу ж почати його оформлення.

У тому випадку, коли заявнику відмовлено у визнанні, він має право звернутися з повторною запитом через рік або подати клопотання на іншій підставі (не в якості носія мови), не чекаючи прошествия року.

Звертаючись до міграційної служби з клопотанням, заявник повинен представити:

  • посвідчення особи;
  • правильно заповнену заяву;
  • підтвердження законності перебування на території РФ;
  • підтвердження факту проживання в Росії родичів;
  • докази наявності родинних зв'язків.

Рішення комісії міграційної служби заявник дізнається через 5 днів після проходження співбесіди.

Для того щоб громадянин мав право звернутися із заявою про визнання його носієм російської мови і подальшої можливості отримання громадянства РФ у спрощеному порядку, необхідне дотримання двох умов: по-перше, що претендує на отримання громадянства на цій підставі людина повинна добре володіти російською мовою, а у друге, він сам або його родичі по прямій висхідній лінії повинні або в минулому, або в теперішньому часі проживати на території РФ в її сучасних кордонах.

переселення співвітчизників

Одним з найбільш популярних сьогодні способів придбання російського громадянства серед українців є участь в програмі переселення співвітчизників. Відповідно до її умов, співвітчизниками вважаються:

  • особи, які проживають поза територією Росії, але мають приналежність до історично населяють РФ народам;
  • іноземці, чиї батьки на утриманні раніше проживали в Росії;
  • жителі країн, що раніше входили до СРСР, які мали радянське громадянство;
  • особи, які в даний час проживають в інших країнах, але є вихідцями з СРСР або Російської імперії.

Отримати громадянство Росії за спрощеною процедурою можуть учасники програми переселення співвітчизників

Разом із заявником мають право брати участь в цій програмі його родичі:

  • подружжя;
  • діти і діти подружжя;
  • батьки і батьки подружжя;
  • дідусі і бабусі;
  • внуки;
  • рідні брати і сестри (рідні брати і сестри подружжя);
  • діти рідних братів і сестер.

Вимоги та умови

Для участі в програмі переселення співвітчизників претендент повинен відповідати вимогам:

  • 18 років або більше, дієздатність;
  • впевнене володіння російською мовою;
  • відсутність судимостей;
  • відсутність загрози громадському порядку і національної безпеки РФ з боку заявника;
  • незв'язаність з терористичними і екстремістськими організаціями;
  • відсутність рішень судових інстанцій про небажаність перебування заявника на території РФ і фактів депортації з Росії протягом 5 років, що передували подачі запиту на участь в програмі.

Крім того, до претендента можуть бути пред'явлені регіональні вимоги суб'єкта федерації, в який планується переселення.

Відео: як швидко отримати громадянство РФ за програмою переселення

процедура

Алгоритм дій заявника в цьому випадку виглядає наступним чином:

  • подача запиту на участь в програмі і отримання свідоцтва учасника. Для цього необхідно заповнити заяву за встановленою формою і прикласти до нього необхідний пакет документів. Якщо міграційними службами приймається позитивне рішення, заявник отримує свідоцтво учасника, яке поширюється на членів сім'ї і справді протягом трьох років;
  • прибуття на місце запланованого переселення;
  • звернення до відділення міграційної служби за місцем проживання для реєстрації в якості учасника програми;
  • постановка на міграційний облік за місцем проживання;
  • подача запиту на РВП;
  • реєстрація (прописка) за місцем проживання;
  • подача заявки на отримання громадянства.

переваги

Найбільш вагомими перевагами отримання громадянства за програмою переселення співвітчизників прийнято вважати:

  • можливо клопотати про громадянство без урахування встановленої державою квоти;
  • рішення міграційної служби про отримання РВП для себе і членів сім'ї заявник зможе дізнатися через 60 днів після подачі заявки;
  • отримати громадянство можна, минаючи стадію оформлення посвідки на проживання;
  • немає необхідності підтверджувати фінансову спроможність і знання російської мови;
  • рішення про присвоєння громадянства може бути отримано в 90-денний термін з моменту подачі заявки;
  • витрати на переїзд і оформлення паперів компенсуються державою;
  • учасник програми має право на допомогу для облаштування (якщо переселяється на території пріоритетного заселення) і щомісячну допомогу до отримання громадянства (але не більше півроку);
  • можна працевлаштуватися без отримання дозволу на роботу.

Відео: виплати учасникам програми переселення

Які документи необхідні

Претендент на участь у програмі переселення при зверненні в міграційні служби повинен пред'явити:

  • посвідчення особи - своє та членів сім'ї;
  • свідоцтво про шлюб;
  • підтвердження легального перебування в країні.

Крім того, на розгляд міграційної комісії необхідно підготувати пакет документів, що включає:

  • заповнений Заява встановленого зразка;
  • копії посвідчень особи;
  • копію свідоцтва про шлюб;
  • копії свідоцтв про народження дітей;
  • 2 фотографії розміром 35х45 мм;
  • дипломи та сертифікати про здобуту освіту;
  • копії документів, що підтверджують легальність перебування на території РФ.

отримання громадянства

З огляду на ту обставину, що учасник програми звільнений від необхідності оформляти ВНЖ, заявку на громадянство можна подавати відразу після отримання РВП і реєстрації за місцем проживання. Для цього переселенець з України повинен:

  • засвідчити документально участь в програмі переселення співвітчизників;
  • підтвердити законність перебування в Росії;
  • зареєструватися за місцем проживання;
  • відмовитися від попереднього громадянства.

Пакет документів, який додається до заяви на громадянство, містить:

  • посвідчення особи;
  • підтвердження законного перебування в країні;
  • свідоцтво учасника програми;
  • підтвердження відмови від попереднього громадянства;
  • 3 фотографії 30х40 мм;
  • квитанцію про сплату мита в розмірі 3500 рублів;
  • в разі зміни імені або прізвища - документальне підтвердження;
  • для дітей у віці від 14 до 18 років - їх письмову згоду на отримання громадянства РФ.

Відео: особливості оформлення громадянства РФ для громадян України

Родичі в Росії

Отримати громадянство РФ за спрощеною схемою українець може на підставі наявності родинних зв'язків в Росії, т. Е. Якщо чоловік, дружина або батьки претендента є російським громадянами. Те ж саме відноситься і до осіб, народженим на території Росії. На розгляд клопотання в цьому випадку може піти до трьох років. Підставою для отримання громадянства за спрощеною схемою може бути:

  • наявність батьків (або одного з них), які проживають в Росії і які є громадянами РФ;
  • що мало місце раніше громадянство СРСР і проживання на території однієї з республік, що входили до СРСР;
  • 3 роки проживання в шлюбі з громадянином Росії;
  • непрацездатність претендента при наявності дітей, які проживають в Росії і які є громадянами РФ;
  • наявність дитини-громадянина Росії, якщо другий з батьків помер, позбавлений батьківських прав, недієздатний чи визнаний безвісно відсутнім;
  • наявність повнолітніх дітей-громадян РФ, визнаних недієздатними, якщо другий з батьків помер, позбавлений батьківських прав, недієздатний чи визнаний безвісно відсутнім.

Наявність батьків-громадян Росії є підставою для отримання громадянства

Дозвіл на тимчасове проживання за квотою

Квота для дозволів на тимчасове проживання - РВП - затверджується Кабінетом Міністрів України на кожен календарний рік для всіх суб'єктів федерації окремо.

У 2018 року квота становила 90360 дозволів на тимчасове мешкання в Російській Федерації.

Щоб отримати квоту, претендент повинен встати на міграційний облік за місцем проживання, після чого подати відповідний запит в ФМС. При розгляді запиту міграційна служба приймає до уваги:

  • ситуацію з мігрантами в суб'єкті федерації, проживати в якому планує заявник, криміногенну обстановку, ступінь міжнаціонального і міжетнічної злагоди в регіоні;
  • культурні та соціальні особливості регіону;
  • наявність у заявника нерухомого майна в регіоні;
  • чи є у претендента родичі в Росії, і в якому статусі вони проживають на території країни;
  • особливості ринку праці в даному суб'єкті федерації - які шанси на працевлаштування;
  • санітарно-епідеміологічну обстановку в регіоні;
  • наявність у заявника дозволу на роботу (патенту).

Рішення про надання квоти приймається з міркувань доцільності розміщення претендента на даній території. Оскаржити відмову в судовому порядку неможливо.

Єдиної загальнодержавної форми подачі заяви на надання квоти не існує - в кожному регіоні бланк можна отримати в місцевому відділенні ФМС. До заяви додаються:

  • посвідчення особи;
  • міграційна карта;
  • повідомлення про прибуття на місце проживання;
  • дипломи та сертифікати про здобуту освіту;
  • дозвіл на роботу, трудової патент;
  • при необхідності - підтвердження родинних зв'язків з громадянами Росії та наявності нерухомості в РФ.

Загальний порядок

Ситуація, коли українець не має підстав для отримання російського громадянства за спрощеною схемою, трапляється досить рідко, але якщо все ж громадянин України змушений проходити процедуру в загальному порядку, то він повинен відповідати наступним вимогам:

  • термін безперервного перебування на території РФ з видом на проживання повинен становити 5 років або більше. Він може бути перерваний, якщо претендент залишав країну більш ніж на 3 місяці протягом року;
  • претендент зобов'язується дотримуватися Конституції РФ;
  • є джерело коштів для існування;
  • іммігрант відмовився або готовий відмовитися від попереднього громадянства;
  • претендент володіє російською мовою.

В окремих випадках міграційна служба може дещо пом'якшити вимоги. Наприклад, термін безперервного перебування в країні може бути скорочений до 1 року для наступних осіб:

  • висококваліфікованого фахівця або володаря професії, що представляє особливий інтерес для економіки країни;
  • біженця або особи, яка отримала політичний притулок в Росії.

Термін безперервного перебування може бути скорочений для осіб, які мають статус біженців

Звільнено від вимоги дотримання цензу осілості і від необхідності оформляти РВП і ВНЖ:

  • особини, Які ма ють особливі заслуги перед РФ;
  • громадяни країн, що раніше входили до складу СРСР, які проходили службу за контрактом у лавах збройних сил РФ протягом трьох років або більше.

Якщо заявник закінчив середню школу з викладанням російською мовою, рівень володіння мовою вважається достатнім. В іншому випадку необхідно пройти тестування на знання російської мови.

Разом із заявою на громадянство претендент повинен подати на розгляд:

  • посвідчення особи;
  • підтвердження місця проживання;
  • 3 фотографії розміром 30х40 мм;
  • квитанцію про сплату мита в розмірі 3500 рублів;
  • документальне підтвердження зміни імені та прізвища (у разі потреби).

Рішення про надання громадянства в загальному порядку приймається президентом країни, термін розгляду запиту - 6 місяців.

Де і як можна отримати паспорт

Отримати готовий паспорт громадянин може в відділенні ФМС за місцем проживання. На оформлення йде, як правило, 2 місяці.

Згідно із законодавством, новий паспорт видається громадянину країни при досягненні 14, 20 і 45 років.

Російське законодавство не передбачає відповідальності за друге громадянство

Подвійне громадянство або його зміна?

Мати офіційно визнане подвійне громадянство в Росії можуть тільки громадяни Таджикистану та Туркменістану. Решта іноземці, в тому числі українці, мають право отримати громадянство Росії, тільки оформивши вихід з колишнього. Так що для більшості можлива тільки зміна громадянства з українського на російське. Але в цьому правилі є винятки.

Мають право не відмовлятися від попереднього громадянства:

  • особи, які не мають такої можливості через незалежні від них причин;
  • громадяни країн, з якими у Росії укладені договори про подвійне громадянство (таких країн у даний час дві - Таджикистан і Туркменістан);
  • біженці та особи, яким Росія надала політичний притулок.

Іноді при видачі нового російського паспорта колишній український залишається у заявника. З огляду на, що український МЗС вважає схему отримання нового громадянства шляхом направлення нотаріального відмови від громадянства попереднього незаконної (так як згідно з українським законодавством громадяни країни можуть отримувати іноземне громадянство тільки після підписаного президентом указу про вихід їх з громадянства українського), можна говорити про наявність у людини двох громадянств одночасно.

Отримати російський паспорт самостійно - цілком посильне завдання для більшості українців. Будучи вихідцями з СРСР, багато з громадян України мають можливість змінити громадянство на російське за спрощеною схемою. Пропоновані нововведення в законодавство ще більше спростять процедуру отримання громадянства РФ українцями, т. К. Передбачають можливість надання статусу громадянина по праву грунту. Серед переваг громадянства РФ - необмежене право на здійснення трудової діяльності, наявність виборчого права, можливість претендувати на вакансії в державних структурах, недоступних для негромадян. Існуючий стан справ у відносинах між країнами сьогодні дає підстави припускати, що кількість заяв на громадянство в відділеннях російської ФМС від українців найближчим часом зменшуватися не буде.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online