Житомир.info | У список найбільш безперспективних професій потрапили таксисти, вчителі і держслужбовці

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Спеціальності в сфері інформаційних технологій - найбільш перспективні. Так вважає половина «білих комірців». При цьому в список професій, у яких немає майбутнього, потрапили робочі спеціальності, а також такі професії, як таксист і ... учитель. Про це свідчать результати опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна .

За версією порталу CareerCast.com, рейтинг найкращих професій в США за 2013 рік очолив актуарій (фахівець зі страхової математики), друге місце зайняв біоінженер, і тільки третя позиція дісталася розробнику програмного забезпечення.

В Україні ж ситуація виглядає дещо інакше. На думку офісних співробітників, саме ІT-професії є найбільш перспективними (так думають 47% респондентів).

Якщо говорити про можливість появи нових спеціальностей, то більшість опитаних вважають, що, хоча істотних змін на українському ринку праці не передбачається, розвиток сфери IT очевидно.

На другому місці серед найбільш перспективних професій - підприємець або бізнесмен (16%). Третю позицію, обігнавши інженера різних областей, займає юрист, адвокат і прокурор (12%). Замикає ТОП-5 архітектор (10%).

Тільки кожен десятий офісний працівник вважає інженерно-технічні професії перспективними. При цьому респонденти вже через 5 років передбачають появу нових спеціальностей в цій сфері.

Крім цього, в десятку найбільш перспективних професій потрапили:

6-е місце - керівник, директор;

7-е місце - банкір;

8-е місце - менеджер з реклами, РR, маркетолог;

9-е місце - лікар;

10-е місце - менеджер з продажу.

«Білі комірці» обережні в своїх прогнозах щодо змін на ринку праці в найближчому майбутньому, але припускають, що з'явиться інтернет-специфікація багатьох професій. А діяльність продажників, маркетологів і консультантів здійснюватиметься за допомогою Інтернету.

Багато респондентів висловлюють впевненість в тому, що буде розвиватися медицина і психологія, а також припускають появу нових «екологічних» професій.

Як і рейтинг найменш престижних спеціальностей, список безперспективних професій очолили таксисти і водії. Кожен четвертий офісний працівник вважає, що у цій професії немає майбутнього. Але знаходяться і ті, хто розглядає в недалекому майбутньому можливість появи водіїв повітряних і навіть космічних таксі. Наскільки це реально - покаже час.

На друге місце вийшла професія вчителя, потіснивши робочі спеціальності на одну позицію. Робота в сфері послуг теж не розглядається «білими комірцями» багатообіцяючою (4-а позиція в антирейтингу і 13% голосів).

П'ятірку найменш перспективних професій замикають міліціонер і військовослужбовець. Більш того, ця професія сприймається трудящих і як непрестижна.

У ТОП-10 безперспективних професій потрапили: науковий співробітник, державний службовець, менеджер з продажу, машиніст, механік і спортсмен.

Більшість «білих комірців» впевнене, що, незважаючи ні на що, зникнення будь-яких професій в найближчі п'ять років українського ринку праці не загрожує. Хоча існує думка, що через автоматизації та комп'ютеризації багатьох процесів робочі спеціальності поступово будуть скасовуватися.

Також, на думку офісних співробітників, зникнення загрожує такими спеціальностями, як листоноша, бібліотекар, касир.

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua в серпні 2013 року. Всього було опитано 1770 респондентів (835 жінок і 935 чоловіків).

Житомир.info по матріалов hh.ua

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online