Прийом на роботу держслужбовців: що треба знати

  1. Особливості працевлаштування колишнього державного службовця
  2. Скачайте документи зі статті
  3. Коли за прийом на роботу екс-чиновника оштрафують в подвійному розмірі
  4. Як дізнатися що працівник - колишній держслужбовець?
  5. Порядок прийому на роботу колишніх держслужбовців
  6. Особливості прийому на роботу за сумісництвом
  7. Як оформити повідомлення про прийом
  8. Строків повідомлення
  9. відповідальність роботодавця

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Робота в державних структурах має безліч нюансів і обмежень, які діють навіть після того, як людина звільняється. У статті читайте про особливості та обмеження при прийомі на роботу колишніх держслужбовців, скачайте зразки необхідних документів

З цієї статті ви дізнаєтеся:

Особливості працевлаштування колишнього державного службовця

Працевлаштування після звільнення з державної служби регулюється досить жорстко - є кілька законодавчих актів, які мають відношення до цього питання. Оскільки за порушення чинних норм передбачені санкції, є прямий сенс вивчити ці документи.

1. Федеральний закон №273 від 25.12.08, виданий з метою боротьби з корупцією, вводить ряд вимог з працевлаштування колишніх державних службовців. Ось основні:

  • Існує ряд посад і постів, після звільнення з яких працівник протягом двох років повинен повідомляти про своє колишнє місце роботи при новому працевлаштуванні.
  • Роботодавець, до якого влаштовується такий співробітник, повинен відправити повідомлення за місцем його останньої служби. Зробити це треба не пізніше, ніж через 10 днів після підписання договору.
  • Якщо здобувач влаштовується на підставі трудового договору в організацію, до державного управління якої він мав відношення, перебуваючи на держслужбі, потрібна згода спеціальної комісії.
  • Якщо вартість робіт за ЦПД з організацією, до державного управління якої колишній держслужбовець мав відношення, перевищить 100 тис. Рублів, теж потрібна згода комісії.

Скачайте документи зі статті

2. Умови укладення трудових контрактів з колишніми співробітниками держслужб описані в статті 64.1 Трудового Кодексу.

3. Посади, до яких відносяться обмеження, описані в декількох актах. Для федеральних держслужбовців - в президентському Указі №557 від 18.05.09. Для муніципальних і державних службовців суб'єктів Росії - в документах органів місцевої влади та самоврядування. Цей порядок встановлений Указом №925 від 21.07.10.

4. Робота спеціальної комісії, яка розглядає питання працевлаштування працівників держструктур на високооплачувані посади і контролює конфлікти інтересів, регламентована Указом №821 від 01.07.10.

5. Порядок повідомлень з боку нового роботодавця встановлений урядовою Постановою №29 від 21.01.15.

Всі ці документи видані з антикорупційної метою, тому дотримання їх умов перебуває під особливо пильною наглядом з боку контролюючих органів.

Коли за прийом на роботу екс-чиновника оштрафують в подвійному розмірі

Як і за що карати тих, у кого працюють екс-чиновники, а також куди слати повідомляти про спроби держоргану більше не існує, судам роз'яснив Пленум ВС РФ. Експерти журналу "Довідник кадровика" зібрали відповіді на вісім питань, які допоможуть вам виконати вимоги закону і пояснять, хто в компанії буде відповідати за його порушення.

З наведених вище нормативних актів випливає, що обов'язково повідомляти на минулому місці роботи про новий працевлаштуванні, якщо одночасно виконуються дві умови:

  1. З моменту звільнення минуло менше двох років.
  2. Колишня посаду входить до спеціального переліку.

Повідомляти повинен як сам здобувач, так і роботодавець, який його наймає. Додатково до повідомлення може знадобитися згода спецкомісії, якщо:

  1. Співробітник влаштовується за трудовим договором на роботу в компанію, з якою раніше взаємодіяв по службі.
  2. Людина укладає ГПД на суму більше 100 000 рублів на місяць з компанією, до якої був причетний за колишньою службі.

Для більшості ж колишніх державних службовців працевлаштування на новому місці не пов'язане з додатковими труднощами і обмеженнями.

Як дізнатися що працівник - колишній держслужбовець?

Перш за все, про це повинен повідомити сам здобувач - так вимагає трудове законодавство. Зробити це він може як на словах, так і написавши заяву: в законі немає ніяких вказівок щодо форми повідомлення з боку працівника. Бланк заяви ви можете скачати і роздрукувати в цій статті.

Крім того, факт служби в держорганах буде відображений в трудовій книжці . По суті це єдиний достовірний документ, який роботодавець може отримати від здобувача в момент працевлаштування.

По суті це єдиний достовірний документ, який роботодавець може отримати від здобувача в момент працевлаштування

Як роботодавцю дізнатися, що колишній держслужбовець, який влаштовується на роботу, - саме той, до якого відносяться особливі вимоги? Основні списки є в Указах Президента №№557 і 925. Щоб перевірити всі варіанти, можна скористатися методичними рекомендаціями з Листа Міністерства праці №18-4 / 10 / П-2943 від 11.05.2017. Ось, коротко, основні:

  • вивчити переліки в довідково-правових системах;
  • вивчити матеріали розділу про боротьбу з корупцією на офіційному сайті державного органу;
  • перевірити інформацію на офіційному сайті держоргану, де служив здобувач;
  • дати запит в госструктуру, де проходив службу новий співробітник.

Якщо посаду здобувача не входить ні в один зі спеціальних переліків, відправляти повідомлення не потрібне.

Приділяйте увагу датам. Може так статися, що після звільнення з держслужби осіб пропрацює якийсь час в комерційної організації і потім прийде до вас. Тобто останнє місце роботи - НЕ держструктура. Вам все одно треба потурбуватися повідомленням, якщо з моменту відходу з держслужби пройшло менше двох років.

До прийняття рішення про укладення трудового договору з кандидатом на роботу ви повинні отримати відповіді на наступні питання.

До прийняття рішення про укладення   трудового договору   з кандидатом на роботу ви повинні отримати відповіді на наступні питання

Наша порада - якщо сумніваєтеся в минулому посади кандидата на держслужбі і мають намір вступити в листування з держорганом, відразу повідомляйте, що прийняли його на роботу. Не витрачайте час на запит про те, чи входить посаду колишнього службовця до Переліку.

Порядок прийому на роботу колишніх держслужбовців

Крім моментів, пов'язаних з повідомленнями, порядок прийому на роботу держслужбовця не відрізняється від всіх інших випадків. Якщо після співбесіди роботодавець вирішує взяти людину на роботу, відділ кадрів готує трудовий договір і після його підписання видає наказ про прийом нового співробітника.

Що потрібно врахувати в зв'язку з повідомленням? Ви не зобов'язані повідомляти по колишньому місцю служби вашого працівника, якщо в період служби посаду службовця не входила до Переліку. Це ж правило діє, якщо посада була в ньому, але до моменту, коли ви взяли екс-чиновника на роботу, її з Переліку виключили.

Також не має значення розмір зарплати за трудовим договором. Обмеження в 100 тис. Рублів на місяць діє тільки для цивільного договору . Це ж обмеження актуально для короткострокових цивільних договорів, за якими колишній службовець буде виконувати роботу менше місяця, але за роботу отримає більше 100 тис. Рублів

Особливості прийому на роботу за сумісництвом

Федеральні закони №25 і №79 обмежують сумісництво держслужбовців: не можна отримувати додатковий дохід без письмового дозволу основного роботодавця. Це означає, що без листи з місця державної служби сумісника приймати на роботу не можна.

Що буде, якщо людина не скаже, де він працює? Приховувати це довго навряд чи вийде, адже фінансові потоки працівників держструктур регулярно перевіряються. Якщо порушення виявиться, працівникові загрожує штраф і адміністративне покарання. А ось до роботодавця претензій не буде: його зобов'язання щодо повідомлення стосуються тільки тих держслужбовців, хто вже звільнився.

Які заходи щодо боротьби з корупцією повинні бути в ваших кадрових документах

Як оформити повідомлення про прийом

Згідно з Постановою №29 від 21.01.15, роботодавець повинен письмово повідомити в госструктуру про те, що приймає на роботу її колишнього службовця.

Лист треба скласти на фірмовому бланку компанії і включити в нього наступну інформацію:

  • ПІБ, дату і місце народження прийнятого працівника.
  • Державну посаду, про яку є запис у трудовій.
  • Назва компанії-роботодавця, з якою підписано новий трудовий договір.
  • Дані наказу про прийом на роботу і укладеного трудового договору: номер, дату, термін дії.
  • Назва посади на новому місці роботи, а також ключові службові обов'язки.

У Постанові немає чітких вказівок, як саме відправляти повідомлення: поштою або особисто. Фахівці рекомендують посилати рекомендований лист з повідомленням і переліком вмісту. Якщо ви вирішите доставляти повідомлення особисто, обов'язково зареєструйте його вхідний номер.

Строків повідомлення

Лист про працівника, який раніше служив на державній посаді, має бути надіслане не пізніше, ніж через 10 днів з моменту підписання трудового договору або ГПД.

Зафіксувати дату відправки допоможе поштове повідомлення або реєстрація вхідної кореспонденції безпосередньо за місцем попередньої роботи нового співробітника.

відповідальність роботодавця

Проігнорувавши нормативи прийому на роботу колишнього держслужбовця, роботодавець серйозно ризикує. Якщо при перевірці виявиться, що повідомлення не було або воно було відправлено невчасно, це може бути визнано порушенням антикорупційного закону №273. Стаття 19.29 КпАП України передбачає за це штраф: для юридичних осіб - від 100 000 рублів до півмільйона.

Цими ж статтями передбачені штрафи і для працівників-порушників.

Як дізнатися що працівник - колишній держслужбовець?
Як роботодавцю дізнатися, що колишній держслужбовець, який влаштовується на роботу, - саме той, до якого відносяться особливі вимоги?
Що потрібно врахувати в зв'язку з повідомленням?
Що буде, якщо людина не скаже, де він працює?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online