Новий закон про держслужбу: великі зарплати, заборони і особливі вимоги до чиновників

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Чиновника підвищать зарплати. Фото: Facebook.com

Новий закон про держслужбу: великі зарплати, заборони і особливі вимоги до чиновників Олександр Литвин https://cdn.segodnya.ua/img/article/6706/26_main.jpg https://cdn.segodnya.ua/img/article/6706 /26_tn.jpg 2015-11-26T12: 16: 36 + 02: 00 Політика Якщо Рада прийме закон, міністри втратять частину своїх повноважень, а чиновників стане менше

Верховна Рада сьогодні розгляне в другому читанні закон №2490 "Про державну службу", в результаті якого тисячі чиновників можуть позбутися свого статусу, а зарплати на держслужбі виростуть у кілька разів. Про те, як закон вплине на можновладців, з'ясовував сайт "Сегодня.ua".

Підтримка активістів і надії на "нових чиновників"

В соцмережах прийняття закону підтримали сотні активістів. А під Радою проходить акція "тисне! № 2490". Громадські активісти закликають нардепів підтримати закон і сподіваються, з прийняттям закону "кожен зможе брати участь в конкурсі на посади держслужбовців", "держслужбовець не призначатиме під патронатом політиків", "держслужбовці зможуть працювати виключно в профільних міністерствах".

До слова, після прийняття закону вищий корпус державної служби (заступники міністрів, керівники Апарату президента (АП), уповноважені ВР, члени ЦВК і т.д.) отримає категорію "А". При цьому, як говориться в законі, чиновники категорії "А" повинні мати ступінь магістра, загальний стаж роботи не менше семи років, досвід роботи на посадах державної служби категорій "А" або "Б".

Керівники підрозділів Кабміну, АП, апарату Ради і т.д. отримають категорію "Б". Всі інші чиновники - категорію "В". Крім того, держслужбовці категорії "А" будуть мати 1,2 або 3 ранг, "Б" - 4, 5, 6 ранг, "В" - 7, 8, 9 ранг. Від рангу і категорії будуть залежати розмір зарплати і вимоги до чиновників.

Відповідно до закону, державний службовець не може бути членом політичної партії, проводити або брати участь в передвиборній кампанії. Якщо чиновник захоче балотуватися в депутати - на час кампанії він повинен піти у неоплачувану відпустку. Крім того, держслужбовці не мають права проводити і брати участь в страйках.

Акція на підтримку закону. Фото: Facebook.com

Як розповів експерт реанімаційне пакету реформ Микола Виговський, в результаті закону з'явиться нова посада - державний секретар. Саме він буде призначати керівників апаратів міністерства.

"Основний момент - деполітизація. Також поділяють політичні та адміністративні посади. Втрачають статус чиновників патронатна служба - радники, прес-секретарі, помічники, вводиться посада державного секретаря. Це буде держслужбовець, який обирається на відкритому конкурсі і він очолить апарат міністерств. Це буде замість заступника-керівника апарату ", - розповідає експерт.

"Втрачають статус чиновників патронатна служба - радники, прес-секретарі, помічники, вводиться посада державного секретаря. Це буде держслужбовець, який обирається на відкритому конкурсі і він очолить апарат міністерств", - розповідає експерт.

Чиновників категорії "А" і держсекретарів буде вибирати Комісія, а держслужбовців стане менше

В результаті закону створять комісію з питань вищого корпусу держслужби. До неї увійдуть представники Верховної Ради, АП, Кабміну, Національних агентств і громадськості (не менше ¼ від загального складу). Комісія буде вибирати чиновників категорії "А". Решту держслужбовців виберуть в результаті конкурсу, який проведуть самі керівники.

"Суть в тому, що держсекретар призначається на конкурсній основі серед професіоналів і він відповідальний за те, кого виберуть. Один професіонал вибирає інших професіоналів", - розповідає експерт реанімаційне пакету реформ.

В результаті децентралізації і перерозподілу повноважень в цьому році стало на 20% чиновницьких підписів менше. Як зазначає експерт, фонд зарплат при цьому не зміниться - гроші будуть перерозподіляти між тими працівниками, які залишилися на службі - зарплати виростуть.

Акція на підтримку закону. Фото: Facebook.com

В Україні працюють близько 300 тисяч чиновників. У 2019 му році, коли завершиться реформа держслужби, держслужбовців в Україні буде близько 150 тисяч, каже голова Національного агентства з питань державної служби Костянтин Ващенко . 2 з них - чиновники категорії "А".

"Ми йдемо за оптимістичним сценарієм і, якщо парламент прийме закон (про реформа держслужби, - ред.), Півроку нам знадобитися, щоб прийняти відповідні підзаконні акти. З 1 січня закон вступить в дію, але з урахуванням того, що цю всю машину потрібно перебудувати я думаю, що до трьох років у нас це все займе. На виході сподіваюся, що ми отримаємо ефективну державну службу в Україні. За підсумком в органах виконавчої влади залишиться тисяч 150 державних службовців, і тисяч 200 працюватимуть в органах місцевого самоврядування. Ця цифра п іблізітельная, але відображає приблизно суть того, що ми хочемо побачити ", - сказав Ващенко в інтерв'ю "Сегодня.ua".

"З 1 січня закон вступить в дію, але з урахуванням того, що цю всю машину потрібно перебудувати я думаю, що до трьох років у нас це все займе. На виході сподіваюся, що ми отримаємо ефективну державну службу в Україні", - заявив Ващенко .

Крім того, європейський донатор, якщо закон буде прийнятий, обіцяє виділити на його реалізацію 355 млн євро . "Законопроект розроблявся громадськими експертами, пройшов 1308 правок в комітеті до другого читання, отримав позитивні відгуки від європейських експертів. Ми його оцінюємо на 9 з 10", - говорить Микола Виговський.

У Національному агентстві з питань державної служби кажуть, закон допоможе залучити на роботу в органах влади талановитих фахівців.

"Прийняття нової редакції Закону України" Про державну службу ", перш за все, дасть можливість підвищити професіоналізм державної служби та відновити її престижність, встановити конкурентну оплату праці службовців в порівнянні з аналогічними категоріями працюючих громадян, а також дозволить залучити на конкурсній основі талановитих фахівців", - заявив Костянтин Ващенко.

Нагадаємо, що 25 грудня Верховна Рада прийняла законопроект про внесення змін до Закону України "Про державну службу" (щодо відстрочки вступу в силу). Відповідно до законопроекту, дата вступу в силу закону "Про держслужбу" переноситься на 1 січня 2016 роки (планували 1 січня 2015).

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online