Кому дають великі пенсії і як заробити на пристойний "оклад" в старості - Бізнес новини - Отримуючи 10-11 тис. Грн. в місяць, заробите пенсію в 4 тис. грн. | СЬОГОДНІ

  1. Кому дають великі пенсії і як заробити на пристойний "оклад" в старості 12 вересня 2011, 7:30 Переглядів:...
  2. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  3. Орфографічна помилка в тексті:
  4. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  5. Орфографічна помилка в тексті:
  6. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  7. Орфографічна помилка в тексті:
  8. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  9. Орфографічна помилка в тексті:

Кому дають великі пенсії і як заробити на пристойний "оклад" в старості

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

12 вересня 2011, 7:30 Переглядів:

12 вересня 2011, 7:30 Переглядів:

Vip-пенсії вище 8 тис. Грн. сьогодні отримують лише близько 3,8 тис. громадян, причому 800 з них є Героями України, тоді як інші ставляться до держслужбовців вищого рангу.

Високі доходи не є гарантією гідної старості. За прикладом довго ходити не треба. Взяти хоча б тих же іменитих акторів-пенсіонерів, які зараз змушені зніматися в рекламі, тому що не можуть прожити на 1500 грн. пенсії. Тому ми вирішили розібратися, ким, де і скільки потрібно працювати, щоб в старості отримувати гідну пенсію.

ВІД 4 ТИС. ГРН. І ВИЩЕ. Ми довго обговорювали, яку пенсію сьогодні можна назвати великою. Спочатку планку виставили в 5000 грн. Але, поспілкувавшись з людьми, прийшли до висновку, що треба її знижувати до 4000 грн. Вже ця сума для українських пенсіонерів звучить як космічна. І вона на 42% вище, ніж середня зарплата по країні, яка, за даними Держкомстату, на початку 2011 року дорівнювала 2297 грн. у місяць. Втім, навіть щоб заслужити пенсію на рівні середньої зарплати, людині потрібно пропрацювати не менше 25 років з окладом ... 6 тис. Грн. Такими зарплатами можуть похвалитися актор II категорії театру ім. Франко, капітан круїзного теплохода, гірничий робітник очисного забою 4 розряду шахти ім. Скочинського. А ось пенсія в 4 тис. Грн., При стажі в 35-40 років, світить фахівцям, які отримують 10-11 тис. Грн. - це співробітники великих банків, IT-компаній, програмісти, науковий персонал антарктичної станції.

МОЇ РОКИ МОЄ БАГАТСТВО. Як бачите - посади різнопланові: при розрахунку пенсій для всіх, крім вчених і чиновників, посада не грає ніякого значення. "Розмір пенсій залежить від розміру середньомісячної заробітної плати та коефіцієнта страхового стажу. Таким чином, чим вище зарплата і чим довше працюєш, тим більшу пенсію будеш отримувати", - говорить Катерина Гутгарц, партнер адвокатського бюро "АБГ". Так, на пенсію в 4 тис. Грн. можуть розраховувати люди, які отримують і менш 10 тис. грн., але наростили великий трудовий стаж. Наприклад, юрист, який заробляє по 7 тис. Грн. в місяць, але працював протягом 50 років, буде отримувати 4725 грн. пенсії - стільки ж, скільки інженер на АЕС з 35-річним стажем і зарплатою в 10 тис. грн.

КОРДОНУ ДЛЯ ЗВИЧАЙНИХ ПЕНСІЙ. Як пояснив директор департаменту пенсійного забезпечення Мінпраці Микола Шамбір, сьогодні максимальний розмір доходу, від якого вважаються нарахування до Пенсійного фонду, обмежений. До реформи - 15-ма мінімальними зарплатами (виходячи з сьогоднішньої суми мінімалки 960 грн., Верхня планка по зарплаті, від якої нараховувалася пенсія, становила 14,4 тис. Грн.). Після реформи - 17-ма мінімальними зарплатами (з 1.10.2011 мінімалка буде дорівнювати 985 грн., А значить планка - складати 16 745 грн.). Тобто, і той, хто отримує 17 000 грн., І той, хто отримує 20 000 грн. при однаковому стажі і відсутності будь-яких надбавок і пільг, будуть мати однакову пенсію. Тобто для них підвищити розмір пенсії можна, тільки наростивши стаж.

ВІД 15 000 І ВИЩЕ. За словами віце-прем'єр-міністра Сергія Тігіпко , Vip-пенсії вище 8 тис. Грн. сьогодні отримують лише близько 3,8 тис. громадян, причому 800 з них є Героями України, тоді як інші ставляться до держслужбовців вищого рангу. Наприклад, колишні президенти країни. "Я і Леонід Данилович Кучма отримуємо близько 15 тисяч грн., - розповів в інтерв'ю" Сегодня "Леонід Кравчук. Примітно, що це - не президентська, а депутатська пенсія, так як закон про пенсії глави держави в Україні досі не прийнятий.

Примітно, що це - не президентська, а депутатська пенсія, так як закон про пенсії глави держави в Україні досі не прийнятий

Пенсії під 20 тис. Грн. заслужили до десяти співробітників Генеральної прокуратури, а також кілька високопоставлених осіб Нацбанку. Як розповів в інтерв'ю газеті "Сегодня" глава Пенсійного фонду Борис Зайчук, найбільшу пенсію в Україні - 41 тис. Грн. в місяць - отримує Герой України, льотчик. Ім'я володаря настільки гідної пенсії в Пенсійному фонді не оголошують. Але такі солідні пенсії призначаються на прохання президента країни, спікера Верховної Ради, прем'єр-міністра України або Автономної республіки Крим, а також діючих міністрів. Тепер же з прийняттям пенсійної реформи максимальний розмір пенсії для держчиновників будь-якого рангу - 7840 грн., А для Героїв України - 15 000 грн.

ЯКЩО ГРОШІ В КОНВЕРТІ. Сьогодні, за даними Державної податкової служби, близько 95% роботодавців порушують законодавство, виплачуючи зарплати в конвертах. І для багатьох з працюючого покоління скромні 1 тис. Грн., Які сьогодні отримують пенсіонери, можуть здатися розкішшю - так як трудящим за "конверти" світить пенсія на рівні трохи вище прожиткового мінімуму, який з жовтня буде 784 грн. "Моя помилка була в тому, що з моменту введення персоніфікованого обліку в 2000 році я втратила кілька років, працюючи на фірму з конвертами. І тільки потім перейшла в страхову компанію з високою" білої "зарплатою. Через втраченого часу я отримую пенсії за все 2,5 тис. грн., хоча мій стаж - 38 років! Якби я працювала на "білі" гроші, моя пенсія була б в 1,5-2 рази вище ", - розповідає свою історію 65-річна Ольга Силантьєва, екс -співробітникам великої страхової компанії. Очевидно, що найпростіший рецепт потурбуватися про пенсії - це перейти в компанію з високим офіційним окладом. Інший варіант - влаштовуючись на роботу за сумісництвом. Припустимо, харківський менеджер Олександр С. працює в приватній фірмі, на якій його офіційний оклад становить всього 960 грн. Якщо він домовиться з двома компаніями, приголосними оформити його за мінімальною ставкою - в ті ж 960 грн., Офіційний дохід Олександра збільшитися до 2880 грн. у місяць. З такими грошима він може розраховувати на пенсію вже в 1360 грн.

ПЕНСІЙНА РЕФОРМА: урізати пенсії ПРЕЗИДЕНТА В 3 РАЗИ

9 вересня Віктор Янукович підписав Закон "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи". Так що з 1 жовтня Україна заживе за новими пенсійним правилам. Жінки, як і чоловіки, будуть виходити на пенсію в 60 років (правда, тільки через 10 років - до того пенсійний вік для них буде збільшуватися на 6 місяців щороку з нинішніх 55 років). При цьому обов'язковий стаж виростає для них з 20 до 30 років, а для представників сильної статі - з 25 до 35 років. На розмір пенсії це відіб'ється несуттєво.

Судіть самі: за кожен рік сверхстажа покладена надбавка у вигляді 1% від прожиткового мінімуму (на сьогодні 7,64 грн.). До реформи чоловікові зі стажем в 40 років була покладена надбавка 76 грн. Тепер же у нього сверхстаж буде 5 років, а значить, надбавка - 38 грн. Але в цілому розмір пенсії для звичайних українців не зміниться, тому що не змінилася формула розрахунку пенсії. А ось пенсії для чиновників реформа урізала значно. Тепер ні президент, ні депутати не можуть отримувати пенсію, яка буде вище 10 прожиткових мінімумів. На 1 жовтня 2011 роки мінімум становитиме 784 грн., А значить, пенсійний "стелю" буде 7840 грн. Ця сума в 3 рази менша від тієї пенсії, на яку міг би розраховувати президент (27 900 грн.), І в 2 рази менше сьогоднішніх депутатських пенсій.

ЯК ВОНИ ЗАПРАЦЮВАЛИ ГІДНУ ПЕНСІЮ

Василь Іванович, 52 роки

Екс-майор міліції, ліквідатор аварії на ЧАЕС

Пенсія: 7000 грн.

"Свою високу пенсію я відсудив у держави. Під час аварії в Чорнобилі допомагав вивозити людей із зони. Але в 1998 році, коли прийшов час виходити на пенсію, мені дали третю групу інвалідності і ганебну пенсію в 680 грн.! У Пенсійному фонді запевняли, що я не зважаю на ліквідатором, хоча у мене 5-й ступінь опромінення. у 2008 році я пішов до суду, так як чорнобильцям покладається забезпечення в розмірі 8 мінімальних пенсій. я виграв суд, і сьогодні отримую 7 тис. грн. ".

Маріанна Миколаївна, 62 роки

Приватний підприємець, надає послуги з бухгалтерського супроводу

Пенсія: 6804 грн.

"Я працювала у фінансовому відділі великого підприємства, але коли в кінці 1990-х воно було закрите, в 49 років я пішла на курси підвищення кваліфікації і стала приватним підприємцем, провідним на дому бухгалтерський облік. У мене завжди був непоганий дохід. Так, за одного спрощенця я отримувала 500 грн., за середнє підприємство - декілька тисяч. Працюючи на єдиному податку, я ніколи не користувалася пільгою по Пенсійному фонду, що дозволяє платити внесок від мінімальної зарплати. І завжди платила в ПФ внески з усього мого заробітку, який становив в середньому $ 4 тис. На місяць. До того ж, у мене великий стаж - понад 35 років, і я продовжую працювати зараз ".

Людмила Мусатенко, 75 років

Член-кореспондент НАН України, заслужений діяч науки і техніки, доктор наук, професор Інституту ботаніки ім. Н.Г. Холодного НАН України.

Пенсія - 5148 грн.

"Моя пенсія становить понад 5 тис. Гривень, що більше, ніж у багатьох пенсіонерів. Але тільки при цьому мій робочий стаж - 53 роки, а зараз я ще продовжую працювати. Як учений, я є фахівцем в галузі вивчення ростових процесів рослин. Завдяки своєї діяльності, я отримую доплату як заслужений діяч науки і техніки України та член-кореспондент НАН України (пенсія наукових співробітників складає 80% від зарплати, і за кожен додатковий рік роботи після виходу на пенсію вони отримують надбавку в розмірі до 90% від середньомісячної за рплати. - Ред.) ".

Володимир Іванов , 60 років

Старший інженер відділу управління ресурсами продажів компанії "МТС Україна"

Пенсія: 4000 грн.

"Ще в липні 1993 року я прийшов працювати водієм в компанію-мобільний оператор. Через пару років перейшов до відділу обслуговування абонентів. А з 1998 року і по ці дні, я займався створенням, впровадженням, а потім управлінням принт-центром компанії. У мене був великий оклад (близько 8000 грн.), відповідно високими були і відрахування в Пенсійний фонд, тому і така висока пенсія ".

Олексій Кравчук, 65 років

Інженер з розробки та експлуатації систем управління АЕС, учасник ліквідації аварії на ЧАЕС

Пенсія: 4300 грн.

35 років я займався атомною енергетикою, причому останні 10 років працював в держструктурах. Щоб розмір пенсії був пристойним, останні 5 років до пенсії я влаштовувався на роботу за сумісництвом, в трьох організаціях, крім моєї основної роботи - як інженер і як консультант. Якби у мене була тільки одна робота, то розмір пенсії був би в 2 рази менше. Також як учасник робіт по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, я отримую надбавку "на харчування". Це смішні 160-170 грн. у місяць. Я ніколи не працював за "чорний нал", тому що це порожній швидкоплинний заробіток, з нього не надходять відрахування на пенсійний рахунок. Це ж раджу молоді - бути відсутнє на роботу з зарплатою в конверті ... ну хоча б після 30 років ".

ЯК РАХУВАТИ ПЕНСІЮ?

Розмір пенсії визначається, виходячи з вашого стажу, розміру заробітної плати і середньої зарплати по країні, що діє на момент призначення пенсії. Найпростішим способом підрахунку є електронний онлайн-калькулятор - буквально на днях його запустили на сайті Пенсійного фонду (pfu.gov.ua, розділ "Програмне забезпечення"). Правда, поки він працює зі збоями. Крім того, за словами заступника голови правління фонду Валентини Никитенко, калькулятор не може врахувати всіх обставин, які впливають на розмір пенсії (наприклад, надбавки до пенсій різних категорій пенсіонерів, то, що в різний час вводили або скасовували відрахування в ПФ з матеріальної допомоги і т.д.), і точну суму пенсії конкретній людині може визначити тільки працівник фонду на підставі всіх поданих йому документів.

), і точну суму пенсії конкретній людині може визначити тільки працівник фонду на підставі всіх поданих йому документів

Для самостійного розрахунку вам потрібні два коефіцієнта. Перший - так звана оцінка одного року страхового стажу, визначається Кабміном. Сьогодні він дорівнює 1,35%. Другий показник - Кз, коефіцієнт зарплати - визначається як відношення вашого заробітку за весь період роботи до середньої зарплати по країні, що діє на момент призначення пенсії (на червень 2011-го, за даними Пенсійного фонду, становив 2574 грн. 35 коп). Припустимо, для 1703 грн. - мінімальної середньої зарплати, яку сьогодні отримують, за даними Держкомстату, в Чернігівській області, Кз = 0,66. А ось для топ-менеджера банку, який отримує 16-17 тис. Грн., Кз = 5,59.

Сама пенсія обчислюється за формулою: Кз (ваш середній заробіток / середня зарплата по країні) х Стаж х 1,35% х 2574,35 (середня зарплата по країні) = пенсія. Так, водій з Харкова, який заробляє в середньому 5 тис. Грн., При стажі в 35 років буде отримувати пенсію в розмірі 2362,5 грн. Розраховувати ж на пенсію, що дорівнює свого заробітку, він зможе, заслуживши стаж в ... 75 років. В середньому ж, за словами Миколи Шамбіра, розмір пенсії дорівнює приблизно половині заробітної плати, яку людина отримувала, виходячи на пенсію. Тобто при зарплаті в 2500 грн. пенсія буде приблизно 1200-1300 гривень. У той же час, українець, який отримує середню зарплату по країні, може розраховувати на пенсію в 5 тис. Грн., Пропрацювавши ... 150 років.

Любов Ормоцадзе

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Кому дають великі пенсії і як заробити на пристойний" оклад "в старості". інші бізнес новини дивіться в блоці "Останні новини"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Кому дають великі пенсії і як заробити на пристойний "оклад" в старості

12 вересня 2011, 7:30 Переглядів:

12 вересня 2011, 7:30 Переглядів:

Vip-пенсії вище 8 тис. Грн. сьогодні отримують лише близько 3,8 тис. громадян, причому 800 з них є Героями України, тоді як інші ставляться до держслужбовців вищого рангу.

Високі доходи не є гарантією гідної старості. За прикладом довго ходити не треба. Взяти хоча б тих же іменитих акторів-пенсіонерів, які зараз змушені зніматися в рекламі, тому що не можуть прожити на 1500 грн. пенсії. Тому ми вирішили розібратися, ким, де і скільки потрібно працювати, щоб в старості отримувати гідну пенсію.

ВІД 4 ТИС. ГРН. І ВИЩЕ. Ми довго обговорювали, яку пенсію сьогодні можна назвати великою. Спочатку планку виставили в 5000 грн. Але, поспілкувавшись з людьми, прийшли до висновку, що треба її знижувати до 4000 грн. Вже ця сума для українських пенсіонерів звучить як космічна. І вона на 42% вище, ніж середня зарплата по країні, яка, за даними Держкомстату, на початку 2011 року дорівнювала 2297 грн. у місяць. Втім, навіть щоб заслужити пенсію на рівні середньої зарплати, людині потрібно пропрацювати не менше 25 років з окладом ... 6 тис. Грн. Такими зарплатами можуть похвалитися актор II категорії театру ім. Франко, капітан круїзного теплохода, гірничий робітник очисного забою 4 розряду шахти ім. Скочинського. А ось пенсія в 4 тис. Грн., При стажі в 35-40 років, світить фахівцям, які отримують 10-11 тис. Грн. - це співробітники великих банків, IT-компаній, програмісти, науковий персонал антарктичної станції.

МОЇ РОКИ МОЄ БАГАТСТВО. Як бачите - посади різнопланові: при розрахунку пенсій для всіх, крім вчених і чиновників, посада не грає ніякого значення. "Розмір пенсій залежить від розміру середньомісячної заробітної плати та коефіцієнта страхового стажу. Таким чином, чим вище зарплата і чим довше працюєш, тим більшу пенсію будеш отримувати", - говорить Катерина Гутгарц, партнер адвокатського бюро "АБГ". Так, на пенсію в 4 тис. Грн. можуть розраховувати люди, які отримують і менш 10 тис. грн., але наростили великий трудовий стаж. Наприклад, юрист, який заробляє по 7 тис. Грн. в місяць, але працював протягом 50 років, буде отримувати 4725 грн. пенсії - стільки ж, скільки інженер на АЕС з 35-річним стажем і зарплатою в 10 тис. грн.

КОРДОНУ ДЛЯ ЗВИЧАЙНИХ ПЕНСІЙ. Як пояснив директор департаменту пенсійного забезпечення Мінпраці Микола Шамбір, сьогодні максимальний розмір доходу, від якого вважаються нарахування до Пенсійного фонду, обмежений. До реформи - 15-ма мінімальними зарплатами (виходячи з сьогоднішньої суми мінімалки 960 грн., Верхня планка по зарплаті, від якої нараховувалася пенсія, становила 14,4 тис. Грн.). Після реформи - 17-ма мінімальними зарплатами (з 1.10.2011 мінімалка буде дорівнювати 985 грн., А значить планка - складати 16 745 грн.). Тобто, і той, хто отримує 17 000 грн., І той, хто отримує 20 000 грн. при однаковому стажі і відсутності будь-яких надбавок і пільг, будуть мати однакову пенсію. Тобто для них підвищити розмір пенсії можна, тільки наростивши стаж.

ВІД 15 000 І ВИЩЕ. За словами віце-прем'єр-міністра Сергія Тігіпко , Vip-пенсії вище 8 тис. Грн. сьогодні отримують лише близько 3,8 тис. громадян, причому 800 з них є Героями України, тоді як інші ставляться до держслужбовців вищого рангу. Наприклад, колишні президенти країни. "Я і Леонід Данилович Кучма отримуємо близько 15 тисяч грн., - розповів в інтерв'ю" Сегодня "Леонід Кравчук. Примітно, що це - не президентська, а депутатська пенсія, так як закон про пенсії глави держави в Україні досі не прийнятий.

Примітно, що це - не президентська, а депутатська пенсія, так як закон про пенсії глави держави в Україні досі не прийнятий

Пенсії під 20 тис. Грн. заслужили до десяти співробітників Генеральної прокуратури, а також кілька високопоставлених осіб Нацбанку. Як розповів в інтерв'ю газеті "Сегодня" глава Пенсійного фонду Борис Зайчук, найбільшу пенсію в Україні - 41 тис. Грн. в місяць - отримує Герой України, льотчик. Ім'я володаря настільки гідної пенсії в Пенсійному фонді не оголошують. Але такі солідні пенсії призначаються на прохання президента країни, спікера Верховної Ради, прем'єр-міністра України або Автономної республіки Крим, а також діючих міністрів. Тепер же з прийняттям пенсійної реформи максимальний розмір пенсії для держчиновників будь-якого рангу - 7840 грн., А для Героїв України - 15 000 грн.

ЯКЩО ГРОШІ В КОНВЕРТІ. Сьогодні, за даними Державної податкової служби, близько 95% роботодавців порушують законодавство, виплачуючи зарплати в конвертах. І для багатьох з працюючого покоління скромні 1 тис. Грн., Які сьогодні отримують пенсіонери, можуть здатися розкішшю - так як трудящим за "конверти" світить пенсія на рівні трохи вище прожиткового мінімуму, який з жовтня буде 784 грн. "Моя помилка була в тому, що з моменту введення персоніфікованого обліку в 2000 році я втратила кілька років, працюючи на фірму з конвертами. І тільки потім перейшла в страхову компанію з високою" білої "зарплатою. Через втраченого часу я отримую пенсії за все 2,5 тис. грн., хоча мій стаж - 38 років! Якби я працювала на "білі" гроші, моя пенсія була б в 1,5-2 рази вище ", - розповідає свою історію 65-річна Ольга Силантьєва, екс -співробітникам великої страхової компанії. Очевидно, що найпростіший рецепт потурбуватися про пенсії - це перейти в компанію з високим офіційним окладом. Інший варіант - влаштовуючись на роботу за сумісництвом. Припустимо, харківський менеджер Олександр С. працює в приватній фірмі, на якій його офіційний оклад становить всього 960 грн. Якщо він домовиться з двома компаніями, приголосними оформити його за мінімальною ставкою - в ті ж 960 грн., Офіційний дохід Олександра збільшитися до 2880 грн. у місяць. З такими грошима він може розраховувати на пенсію вже в 1360 грн.

ПЕНСІЙНА РЕФОРМА: урізати пенсії ПРЕЗИДЕНТА В 3 РАЗИ

9 вересня Віктор Янукович підписав Закон "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи". Так що з 1 жовтня Україна заживе за новими пенсійним правилам. Жінки, як і чоловіки, будуть виходити на пенсію в 60 років (правда, тільки через 10 років - до того пенсійний вік для них буде збільшуватися на 6 місяців щороку з нинішніх 55 років). При цьому обов'язковий стаж виростає для них з 20 до 30 років, а для представників сильної статі - з 25 до 35 років. На розмір пенсії це відіб'ється несуттєво.

Судіть самі: за кожен рік сверхстажа покладена надбавка у вигляді 1% від прожиткового мінімуму (на сьогодні 7,64 грн.). До реформи чоловікові зі стажем в 40 років була покладена надбавка 76 грн. Тепер же у нього сверхстаж буде 5 років, а значить, надбавка - 38 грн. Але в цілому розмір пенсії для звичайних українців не зміниться, тому що не змінилася формула розрахунку пенсії. А ось пенсії для чиновників реформа урізала значно. Тепер ні президент, ні депутати не можуть отримувати пенсію, яка буде вище 10 прожиткових мінімумів. На 1 жовтня 2011 роки мінімум становитиме 784 грн., А значить, пенсійний "стелю" буде 7840 грн. Ця сума в 3 рази менша від тієї пенсії, на яку міг би розраховувати президент (27 900 грн.), І в 2 рази менше сьогоднішніх депутатських пенсій.

ЯК ВОНИ ЗАПРАЦЮВАЛИ ГІДНУ ПЕНСІЮ

Василь Іванович, 52 роки

Екс-майор міліції, ліквідатор аварії на ЧАЕС

Пенсія: 7000 грн.

"Свою високу пенсію я відсудив у держави. Під час аварії в Чорнобилі допомагав вивозити людей із зони. Але в 1998 році, коли прийшов час виходити на пенсію, мені дали третю групу інвалідності і ганебну пенсію в 680 грн.! У Пенсійному фонді запевняли, що я не зважаю на ліквідатором, хоча у мене 5-й ступінь опромінення. у 2008 році я пішов до суду, так як чорнобильцям покладається забезпечення в розмірі 8 мінімальних пенсій. я виграв суд, і сьогодні отримую 7 тис. грн. ".

Маріанна Миколаївна, 62 роки

Приватний підприємець, надає послуги з бухгалтерського супроводу

Пенсія: 6804 грн.

"Я працювала у фінансовому відділі великого підприємства, але коли в кінці 1990-х воно було закрите, в 49 років я пішла на курси підвищення кваліфікації і стала приватним підприємцем, провідним на дому бухгалтерський облік. У мене завжди був непоганий дохід. Так, за одного спрощенця я отримувала 500 грн., за середнє підприємство - декілька тисяч. Працюючи на єдиному податку, я ніколи не користувалася пільгою по Пенсійному фонду, що дозволяє платити внесок від мінімальної зарплати. І завжди платила в ПФ внески з усього мого заробітку, який становив в середньому $ 4 тис. На місяць. До того ж, у мене великий стаж - понад 35 років, і я продовжую працювати зараз ".

Людмила Мусатенко, 75 років

Член-кореспондент НАН України, заслужений діяч науки і техніки, доктор наук, професор Інституту ботаніки ім. Н.Г. Холодного НАН України.

Пенсія - 5148 грн.

"Моя пенсія становить понад 5 тис. Гривень, що більше, ніж у багатьох пенсіонерів. Але тільки при цьому мій робочий стаж - 53 роки, а зараз я ще продовжую працювати. Як учений, я є фахівцем в галузі вивчення ростових процесів рослин. Завдяки своєї діяльності, я отримую доплату як заслужений діяч науки і техніки України та член-кореспондент НАН України (пенсія наукових співробітників складає 80% від зарплати, і за кожен додатковий рік роботи після виходу на пенсію вони отримують надбавку в розмірі до 90% від середньомісячної за рплати. - Ред.) ".

Володимир Іванов , 60 років

Старший інженер відділу управління ресурсами продажів компанії "МТС Україна"

Пенсія: 4000 грн.

"Ще в липні 1993 року я прийшов працювати водієм в компанію-мобільний оператор. Через пару років перейшов до відділу обслуговування абонентів. А з 1998 року і по ці дні, я займався створенням, впровадженням, а потім управлінням принт-центром компанії. У мене був великий оклад (близько 8000 грн.), відповідно високими були і відрахування в Пенсійний фонд, тому і така висока пенсія ".

Олексій Кравчук, 65 років

Інженер з розробки та експлуатації систем управління АЕС, учасник ліквідації аварії на ЧАЕС

Пенсія: 4300 грн.

35 років я займався атомною енергетикою, причому останні 10 років працював в держструктурах. Щоб розмір пенсії був пристойним, останні 5 років до пенсії я влаштовувався на роботу за сумісництвом, в трьох організаціях, крім моєї основної роботи - як інженер і як консультант. Якби у мене була тільки одна робота, то розмір пенсії був би в 2 рази менше. Також як учасник робіт по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, я отримую надбавку "на харчування". Це смішні 160-170 грн. у місяць. Я ніколи не працював за "чорний нал", тому що це порожній швидкоплинний заробіток, з нього не надходять відрахування на пенсійний рахунок. Це ж раджу молоді - бути відсутнє на роботу з зарплатою в конверті ... ну хоча б після 30 років ".

ЯК РАХУВАТИ ПЕНСІЮ?

Розмір пенсії визначається, виходячи з вашого стажу, розміру заробітної плати і середньої зарплати по країні, що діє на момент призначення пенсії. Найпростішим способом підрахунку є електронний онлайн-калькулятор - буквально на днях його запустили на сайті Пенсійного фонду (pfu.gov.ua, розділ "Програмне забезпечення"). Правда, поки він працює зі збоями. Крім того, за словами заступника голови правління фонду Валентини Никитенко, калькулятор не може врахувати всіх обставин, які впливають на розмір пенсії (наприклад, надбавки до пенсій різних категорій пенсіонерів, то, що в різний час вводили або скасовували відрахування в ПФ з матеріальної допомоги і т.д.), і точну суму пенсії конкретній людині може визначити тільки працівник фонду на підставі всіх поданих йому документів.

), і точну суму пенсії конкретній людині може визначити тільки працівник фонду на підставі всіх поданих йому документів

Для самостійного розрахунку вам потрібні два коефіцієнта. Перший - так звана оцінка одного року страхового стажу, визначається Кабміном. Сьогодні він дорівнює 1,35%. Другий показник - Кз, коефіцієнт зарплати - визначається як відношення вашого заробітку за весь період роботи до середньої зарплати по країні, що діє на момент призначення пенсії (на червень 2011-го, за даними Пенсійного фонду, становив 2574 грн. 35 коп). Припустимо, для 1703 грн. - мінімальної середньої зарплати, яку сьогодні отримують, за даними Держкомстату, в Чернігівській області, Кз = 0,66. А ось для топ-менеджера банку, який отримує 16-17 тис. Грн., Кз = 5,59.

Сама пенсія обчислюється за формулою: Кз (ваш середній заробіток / середня зарплата по країні) х Стаж х 1,35% х 2574,35 (середня зарплата по країні) = пенсія. Так, водій з Харкова, який заробляє в середньому 5 тис. Грн., При стажі в 35 років буде отримувати пенсію в розмірі 2362,5 грн. Розраховувати ж на пенсію, що дорівнює свого заробітку, він зможе, заслуживши стаж в ... 75 років. В середньому ж, за словами Миколи Шамбіра, розмір пенсії дорівнює приблизно половині заробітної плати, яку людина отримувала, виходячи на пенсію. Тобто при зарплаті в 2500 грн. пенсія буде приблизно 1200-1300 гривень. У той же час, українець, який отримує середню зарплату по країні, може розраховувати на пенсію в 5 тис. Грн., Пропрацювавши ... 150 років.

Любов Ормоцадзе

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Кому дають великі пенсії і як заробити на пристойний" оклад "в старості". інші бізнес новини дивіться в блоці "Останні новини"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Спасибі! Повідомлення надіслано.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Кому дають великі пенсії і як заробити на пристойний "оклад" в старості

12 вересня 2011, 7:30 Переглядів:

12 вересня 2011, 7:30 Переглядів:

Vip-пенсії вище 8 тис. Грн. сьогодні отримують лише близько 3,8 тис. громадян, причому 800 з них є Героями України, тоді як інші ставляться до держслужбовців вищого рангу.

Високі доходи не є гарантією гідної старості. За прикладом довго ходити не треба. Взяти хоча б тих же іменитих акторів-пенсіонерів, які зараз змушені зніматися в рекламі, тому що не можуть прожити на 1500 грн. пенсії. Тому ми вирішили розібратися, ким, де і скільки потрібно працювати, щоб в старості отримувати гідну пенсію.

ВІД 4 ТИС. ГРН. І ВИЩЕ. Ми довго обговорювали, яку пенсію сьогодні можна назвати великою. Спочатку планку виставили в 5000 грн. Але, поспілкувавшись з людьми, прийшли до висновку, що треба її знижувати до 4000 грн. Вже ця сума для українських пенсіонерів звучить як космічна. І вона на 42% вище, ніж середня зарплата по країні, яка, за даними Держкомстату, на початку 2011 року дорівнювала 2297 грн. у місяць. Втім, навіть щоб заслужити пенсію на рівні середньої зарплати, людині потрібно пропрацювати не менше 25 років з окладом ... 6 тис. Грн. Такими зарплатами можуть похвалитися актор II категорії театру ім. Франко, капітан круїзного теплохода, гірничий робітник очисного забою 4 розряду шахти ім. Скочинського. А ось пенсія в 4 тис. Грн., При стажі в 35-40 років, світить фахівцям, які отримують 10-11 тис. Грн. - це співробітники великих банків, IT-компаній, програмісти, науковий персонал антарктичної станції.

МОЇ РОКИ МОЄ БАГАТСТВО. Як бачите - посади різнопланові: при розрахунку пенсій для всіх, крім вчених і чиновників, посада не грає ніякого значення. "Розмір пенсій залежить від розміру середньомісячної заробітної плати та коефіцієнта страхового стажу. Таким чином, чим вище зарплата і чим довше працюєш, тим більшу пенсію будеш отримувати", - говорить Катерина Гутгарц, партнер адвокатського бюро "АБГ". Так, на пенсію в 4 тис. Грн. можуть розраховувати люди, які отримують і менш 10 тис. грн., але наростили великий трудовий стаж. Наприклад, юрист, який заробляє по 7 тис. Грн. в місяць, але працював протягом 50 років, буде отримувати 4725 грн. пенсії - стільки ж, скільки інженер на АЕС з 35-річним стажем і зарплатою в 10 тис. грн.

КОРДОНУ ДЛЯ ЗВИЧАЙНИХ ПЕНСІЙ. Як пояснив директор департаменту пенсійного забезпечення Мінпраці Микола Шамбір, сьогодні максимальний розмір доходу, від якого вважаються нарахування до Пенсійного фонду, обмежений. До реформи - 15-ма мінімальними зарплатами (виходячи з сьогоднішньої суми мінімалки 960 грн., Верхня планка по зарплаті, від якої нараховувалася пенсія, становила 14,4 тис. Грн.). Після реформи - 17-ма мінімальними зарплатами (з 1.10.2011 мінімалка буде дорівнювати 985 грн., А значить планка - складати 16 745 грн.). Тобто, і той, хто отримує 17 000 грн., І той, хто отримує 20 000 грн. при однаковому стажі і відсутності будь-яких надбавок і пільг, будуть мати однакову пенсію. Тобто для них підвищити розмір пенсії можна, тільки наростивши стаж.

ВІД 15 000 І ВИЩЕ. За словами віце-прем'єр-міністра Сергія Тігіпко , Vip-пенсії вище 8 тис. Грн. сьогодні отримують лише близько 3,8 тис. громадян, причому 800 з них є Героями України, тоді як інші ставляться до держслужбовців вищого рангу. Наприклад, колишні президенти країни. "Я і Леонід Данилович Кучма отримуємо близько 15 тисяч грн., - розповів в інтерв'ю" Сегодня "Леонід Кравчук. Примітно, що це - не президентська, а депутатська пенсія, так як закон про пенсії глави держави в Україні досі не прийнятий.

Примітно, що це - не президентська, а депутатська пенсія, так як закон про пенсії глави держави в Україні досі не прийнятий

Пенсії під 20 тис. Грн. заслужили до десяти співробітників Генеральної прокуратури, а також кілька високопоставлених осіб Нацбанку. Як розповів в інтерв'ю газеті "Сегодня" глава Пенсійного фонду Борис Зайчук, найбільшу пенсію в Україні - 41 тис. Грн. в місяць - отримує Герой України, льотчик. Ім'я володаря настільки гідної пенсії в Пенсійному фонді не оголошують. Але такі солідні пенсії призначаються на прохання президента країни, спікера Верховної Ради, прем'єр-міністра України або Автономної республіки Крим, а також діючих міністрів. Тепер же з прийняттям пенсійної реформи максимальний розмір пенсії для держчиновників будь-якого рангу - 7840 грн., А для Героїв України - 15 000 грн.

ЯКЩО ГРОШІ В КОНВЕРТІ. Сьогодні, за даними Державної податкової служби, близько 95% роботодавців порушують законодавство, виплачуючи зарплати в конвертах. І для багатьох з працюючого покоління скромні 1 тис. Грн., Які сьогодні отримують пенсіонери, можуть здатися розкішшю - так як трудящим за "конверти" світить пенсія на рівні трохи вище прожиткового мінімуму, який з жовтня буде 784 грн. "Моя помилка була в тому, що з моменту введення персоніфікованого обліку в 2000 році я втратила кілька років, працюючи на фірму з конвертами. І тільки потім перейшла в страхову компанію з високою" білої "зарплатою. Через втраченого часу я отримую пенсії за все 2,5 тис. грн., хоча мій стаж - 38 років! Якби я працювала на "білі" гроші, моя пенсія була б в 1,5-2 рази вище ", - розповідає свою історію 65-річна Ольга Силантьєва, екс -співробітникам великої страхової компанії. Очевидно, що найпростіший рецепт потурбуватися про пенсії - це перейти в компанію з високим офіційним окладом. Інший варіант - влаштовуючись на роботу за сумісництвом. Припустимо, харківський менеджер Олександр С. працює в приватній фірмі, на якій його офіційний оклад становить всього 960 грн. Якщо він домовиться з двома компаніями, приголосними оформити його за мінімальною ставкою - в ті ж 960 грн., Офіційний дохід Олександра збільшитися до 2880 грн. у місяць. З такими грошима він може розраховувати на пенсію вже в 1360 грн.

ПЕНСІЙНА РЕФОРМА: урізати пенсії ПРЕЗИДЕНТА В 3 РАЗИ

9 вересня Віктор Янукович підписав Закон "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи". Так що з 1 жовтня Україна заживе за новими пенсійним правилам. Жінки, як і чоловіки, будуть виходити на пенсію в 60 років (правда, тільки через 10 років - до того пенсійний вік для них буде збільшуватися на 6 місяців щороку з нинішніх 55 років). При цьому обов'язковий стаж виростає для них з 20 до 30 років, а для представників сильної статі - з 25 до 35 років. На розмір пенсії це відіб'ється несуттєво.

Судіть самі: за кожен рік сверхстажа покладена надбавка у вигляді 1% від прожиткового мінімуму (на сьогодні 7,64 грн.). До реформи чоловікові зі стажем в 40 років була покладена надбавка 76 грн. Тепер же у нього сверхстаж буде 5 років, а значить, надбавка - 38 грн. Але в цілому розмір пенсії для звичайних українців не зміниться, тому що не змінилася формула розрахунку пенсії. А ось пенсії для чиновників реформа урізала значно. Тепер ні президент, ні депутати не можуть отримувати пенсію, яка буде вище 10 прожиткових мінімумів. На 1 жовтня 2011 роки мінімум становитиме 784 грн., А значить, пенсійний "стелю" буде 7840 грн. Ця сума в 3 рази менша від тієї пенсії, на яку міг би розраховувати президент (27 900 грн.), І в 2 рази менше сьогоднішніх депутатських пенсій.

ЯК ВОНИ ЗАПРАЦЮВАЛИ ГІДНУ ПЕНСІЮ

Василь Іванович, 52 роки

Екс-майор міліції, ліквідатор аварії на ЧАЕС

Пенсія: 7000 грн.

"Свою високу пенсію я відсудив у держави. Під час аварії в Чорнобилі допомагав вивозити людей із зони. Але в 1998 році, коли прийшов час виходити на пенсію, мені дали третю групу інвалідності і ганебну пенсію в 680 грн.! У Пенсійному фонді запевняли, що я не зважаю на ліквідатором, хоча у мене 5-й ступінь опромінення. у 2008 році я пішов до суду, так як чорнобильцям покладається забезпечення в розмірі 8 мінімальних пенсій. я виграв суд, і сьогодні отримую 7 тис. грн. ".

Маріанна Миколаївна, 62 роки

Приватний підприємець, надає послуги з бухгалтерського супроводу

Пенсія: 6804 грн.

"Я працювала у фінансовому відділі великого підприємства, але коли в кінці 1990-х воно було закрите, в 49 років я пішла на курси підвищення кваліфікації і стала приватним підприємцем, провідним на дому бухгалтерський облік. У мене завжди був непоганий дохід. Так, за одного спрощенця я отримувала 500 грн., за середнє підприємство - декілька тисяч. Працюючи на єдиному податку, я ніколи не користувалася пільгою по Пенсійному фонду, що дозволяє платити внесок від мінімальної зарплати. І завжди платила в ПФ внески з усього мого заробітку, який становив в середньому $ 4 тис. На місяць. До того ж, у мене великий стаж - понад 35 років, і я продовжую працювати зараз ".

Людмила Мусатенко, 75 років

Член-кореспондент НАН України, заслужений діяч науки і техніки, доктор наук, професор Інституту ботаніки ім. Н.Г. Холодного НАН України.

Пенсія - 5148 грн.

"Моя пенсія становить понад 5 тис. Гривень, що більше, ніж у багатьох пенсіонерів. Але тільки при цьому мій робочий стаж - 53 роки, а зараз я ще продовжую працювати. Як учений, я є фахівцем в галузі вивчення ростових процесів рослин. Завдяки своєї діяльності, я отримую доплату як заслужений діяч науки і техніки України та член-кореспондент НАН України (пенсія наукових співробітників складає 80% від зарплати, і за кожен додатковий рік роботи після виходу на пенсію вони отримують надбавку в розмірі до 90% від середньомісячної за рплати. - Ред.) ".

Володимир Іванов , 60 років

Старший інженер відділу управління ресурсами продажів компанії "МТС Україна"

Пенсія: 4000 грн.

"Ще в липні 1993 року я прийшов працювати водієм в компанію-мобільний оператор. Через пару років перейшов до відділу обслуговування абонентів. А з 1998 року і по ці дні, я займався створенням, впровадженням, а потім управлінням принт-центром компанії. У мене був великий оклад (близько 8000 грн.), відповідно високими були і відрахування в Пенсійний фонд, тому і така висока пенсія ".

Олексій Кравчук, 65 років

Інженер з розробки та експлуатації систем управління АЕС, учасник ліквідації аварії на ЧАЕС

Пенсія: 4300 грн.

35 років я займався атомною енергетикою, причому останні 10 років працював в держструктурах. Щоб розмір пенсії був пристойним, останні 5 років до пенсії я влаштовувався на роботу за сумісництвом, в трьох організаціях, крім моєї основної роботи - як інженер і як консультант. Якби у мене була тільки одна робота, то розмір пенсії був би в 2 рази менше. Також як учасник робіт по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, я отримую надбавку "на харчування". Це смішні 160-170 грн. у місяць. Я ніколи не працював за "чорний нал", тому що це порожній швидкоплинний заробіток, з нього не надходять відрахування на пенсійний рахунок. Це ж раджу молоді - бути відсутнє на роботу з зарплатою в конверті ... ну хоча б після 30 років ".

ЯК РАХУВАТИ ПЕНСІЮ?

Розмір пенсії визначається, виходячи з вашого стажу, розміру заробітної плати і середньої зарплати по країні, що діє на момент призначення пенсії. Найпростішим способом підрахунку є електронний онлайн-калькулятор - буквально на днях його запустили на сайті Пенсійного фонду (pfu.gov.ua, розділ "Програмне забезпечення"). Правда, поки він працює зі збоями. Крім того, за словами заступника голови правління фонду Валентини Никитенко, калькулятор не може врахувати всіх обставин, які впливають на розмір пенсії (наприклад, надбавки до пенсій різних категорій пенсіонерів, то, що в різний час вводили або скасовували відрахування в ПФ з матеріальної допомоги і т.д.), і точну суму пенсії конкретній людині може визначити тільки працівник фонду на підставі всіх поданих йому документів.

), і точну суму пенсії конкретній людині може визначити тільки працівник фонду на підставі всіх поданих йому документів

Для самостійного розрахунку вам потрібні два коефіцієнта. Перший - так звана оцінка одного року страхового стажу, визначається Кабміном. Сьогодні він дорівнює 1,35%. Другий показник - Кз, коефіцієнт зарплати - визначається як відношення вашого заробітку за весь період роботи до середньої зарплати по країні, що діє на момент призначення пенсії (на червень 2011-го, за даними Пенсійного фонду, становив 2574 грн. 35 коп). Припустимо, для 1703 грн. - мінімальної середньої зарплати, яку сьогодні отримують, за даними Держкомстату, в Чернігівській області, Кз = 0,66. А ось для топ-менеджера банку, який отримує 16-17 тис. Грн., Кз = 5,59.

Сама пенсія обчислюється за формулою: Кз (ваш середній заробіток / середня зарплата по країні) х Стаж х 1,35% х 2574,35 (середня зарплата по країні) = пенсія. Так, водій з Харкова, який заробляє в середньому 5 тис. Грн., При стажі в 35 років буде отримувати пенсію в розмірі 2362,5 грн. Розраховувати ж на пенсію, що дорівнює свого заробітку, він зможе, заслуживши стаж в ... 75 років. В середньому ж, за словами Миколи Шамбіра, розмір пенсії дорівнює приблизно половині заробітної плати, яку людина отримувала, виходячи на пенсію. Тобто при зарплаті в 2500 грн. пенсія буде приблизно 1200-1300 гривень. У той же час, українець, який отримує середню зарплату по країні, може розраховувати на пенсію в 5 тис. Грн., Пропрацювавши ... 150 років.

Любов Ормоцадзе

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Кому дають великі пенсії і як заробити на пристойний" оклад "в старості". інші бізнес новини дивіться в блоці "Останні новини"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Спасибі! Повідомлення надіслано.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Кому дають великі пенсії і як заробити на пристойний "оклад" в старості

12 вересня 2011, 7:30 Переглядів:

12 вересня 2011, 7:30 Переглядів:

Vip-пенсії вище 8 тис. Грн. сьогодні отримують лише близько 3,8 тис. громадян, причому 800 з них є Героями України, тоді як інші ставляться до держслужбовців вищого рангу.

Високі доходи не є гарантією гідної старості. За прикладом довго ходити не треба. Взяти хоча б тих же іменитих акторів-пенсіонерів, які зараз змушені зніматися в рекламі, тому що не можуть прожити на 1500 грн. пенсії. Тому ми вирішили розібратися, ким, де і скільки потрібно працювати, щоб в старості отримувати гідну пенсію.

ВІД 4 ТИС. ГРН. І ВИЩЕ. Ми довго обговорювали, яку пенсію сьогодні можна назвати великою. Спочатку планку виставили в 5000 грн. Але, поспілкувавшись з людьми, прийшли до висновку, що треба її знижувати до 4000 грн. Вже ця сума для українських пенсіонерів звучить як космічна. І вона на 42% вище, ніж середня зарплата по країні, яка, за даними Держкомстату, на початку 2011 року дорівнювала 2297 грн. у місяць. Втім, навіть щоб заслужити пенсію на рівні середньої зарплати, людині потрібно пропрацювати не менше 25 років з окладом ... 6 тис. Грн. Такими зарплатами можуть похвалитися актор II категорії театру ім. Франко, капітан круїзного теплохода, гірничий робітник очисного забою 4 розряду шахти ім. Скочинського. А ось пенсія в 4 тис. Грн., При стажі в 35-40 років, світить фахівцям, які отримують 10-11 тис. Грн. - це співробітники великих банків, IT-компаній, програмісти, науковий персонал антарктичної станції.

МОЇ РОКИ МОЄ БАГАТСТВО. Як бачите - посади різнопланові: при розрахунку пенсій для всіх, крім вчених і чиновників, посада не грає ніякого значення. "Розмір пенсій залежить від розміру середньомісячної заробітної плати та коефіцієнта страхового стажу. Таким чином, чим вище зарплата і чим довше працюєш, тим більшу пенсію будеш отримувати", - говорить Катерина Гутгарц, партнер адвокатського бюро "АБГ". Так, на пенсію в 4 тис. Грн. можуть розраховувати люди, які отримують і менш 10 тис. грн., але наростили великий трудовий стаж. Наприклад, юрист, який заробляє по 7 тис. Грн. в місяць, але працював протягом 50 років, буде отримувати 4725 грн. пенсії - стільки ж, скільки інженер на АЕС з 35-річним стажем і зарплатою в 10 тис. грн.

КОРДОНУ ДЛЯ ЗВИЧАЙНИХ ПЕНСІЙ. Як пояснив директор департаменту пенсійного забезпечення Мінпраці Микола Шамбір, сьогодні максимальний розмір доходу, від якого вважаються нарахування до Пенсійного фонду, обмежений. До реформи - 15-ма мінімальними зарплатами (виходячи з сьогоднішньої суми мінімалки 960 грн., Верхня планка по зарплаті, від якої нараховувалася пенсія, становила 14,4 тис. Грн.). Після реформи - 17-ма мінімальними зарплатами (з 1.10.2011 мінімалка буде дорівнювати 985 грн., А значить планка - складати 16 745 грн.). Тобто, і той, хто отримує 17 000 грн., І той, хто отримує 20 000 грн. при однаковому стажі і відсутності будь-яких надбавок і пільг, будуть мати однакову пенсію. Тобто для них підвищити розмір пенсії можна, тільки наростивши стаж.

ВІД 15 000 І ВИЩЕ. За словами віце-прем'єр-міністра Сергія Тігіпко , Vip-пенсії вище 8 тис. Грн. сьогодні отримують лише близько 3,8 тис. громадян, причому 800 з них є Героями України, тоді як інші ставляться до держслужбовців вищого рангу. Наприклад, колишні президенти країни. "Я і Леонід Данилович Кучма отримуємо близько 15 тисяч грн., - розповів в інтерв'ю" Сегодня "Леонід Кравчук. Примітно, що це - не президентська, а депутатська пенсія, так як закон про пенсії глави держави в Україні досі не прийнятий.

Примітно, що це - не президентська, а депутатська пенсія, так як закон про пенсії глави держави в Україні досі не прийнятий

Пенсії під 20 тис. Грн. заслужили до десяти співробітників Генеральної прокуратури, а також кілька високопоставлених осіб Нацбанку. Як розповів в інтерв'ю газеті "Сегодня" глава Пенсійного фонду Борис Зайчук, найбільшу пенсію в Україні - 41 тис. Грн. в місяць - отримує Герой України, льотчик. Ім'я володаря настільки гідної пенсії в Пенсійному фонді не оголошують. Але такі солідні пенсії призначаються на прохання президента країни, спікера Верховної Ради, прем'єр-міністра України або Автономної республіки Крим, а також діючих міністрів. Тепер же з прийняттям пенсійної реформи максимальний розмір пенсії для держчиновників будь-якого рангу - 7840 грн., А для Героїв України - 15 000 грн.

ЯКЩО ГРОШІ В КОНВЕРТІ. Сьогодні, за даними Державної податкової служби, близько 95% роботодавців порушують законодавство, виплачуючи зарплати в конвертах. І для багатьох з працюючого покоління скромні 1 тис. Грн., Які сьогодні отримують пенсіонери, можуть здатися розкішшю - так як трудящим за "конверти" світить пенсія на рівні трохи вище прожиткового мінімуму, який з жовтня буде 784 грн. "Моя помилка була в тому, що з моменту введення персоніфікованого обліку в 2000 році я втратила кілька років, працюючи на фірму з конвертами. І тільки потім перейшла в страхову компанію з високою" білої "зарплатою. Через втраченого часу я отримую пенсії за все 2,5 тис. грн., хоча мій стаж - 38 років! Якби я працювала на "білі" гроші, моя пенсія була б в 1,5-2 рази вище ", - розповідає свою історію 65-річна Ольга Силантьєва, екс -співробітникам великої страхової компанії. Очевидно, що найпростіший рецепт потурбуватися про пенсії - це перейти в компанію з високим офіційним окладом. Інший варіант - влаштовуючись на роботу за сумісництвом. Припустимо, харківський менеджер Олександр С. працює в приватній фірмі, на якій його офіційний оклад становить всього 960 грн. Якщо він домовиться з двома компаніями, приголосними оформити його за мінімальною ставкою - в ті ж 960 грн., Офіційний дохід Олександра збільшитися до 2880 грн. у місяць. З такими грошима він може розраховувати на пенсію вже в 1360 грн.

ПЕНСІЙНА РЕФОРМА: урізати пенсії ПРЕЗИДЕНТА В 3 РАЗИ

9 вересня Віктор Янукович підписав Закон "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи". Так що з 1 жовтня Україна заживе за новими пенсійним правилам. Жінки, як і чоловіки, будуть виходити на пенсію в 60 років (правда, тільки через 10 років - до того пенсійний вік для них буде збільшуватися на 6 місяців щороку з нинішніх 55 років). При цьому обов'язковий стаж виростає для них з 20 до 30 років, а для представників сильної статі - з 25 до 35 років. На розмір пенсії це відіб'ється несуттєво.

Судіть самі: за кожен рік сверхстажа покладена надбавка у вигляді 1% від прожиткового мінімуму (на сьогодні 7,64 грн.). До реформи чоловікові зі стажем в 40 років була покладена надбавка 76 грн. Тепер же у нього сверхстаж буде 5 років, а значить, надбавка - 38 грн. Але в цілому розмір пенсії для звичайних українців не зміниться, тому що не змінилася формула розрахунку пенсії. А ось пенсії для чиновників реформа урізала значно. Тепер ні президент, ні депутати не можуть отримувати пенсію, яка буде вище 10 прожиткових мінімумів. На 1 жовтня 2011 роки мінімум становитиме 784 грн., А значить, пенсійний "стелю" буде 7840 грн. Ця сума в 3 рази менша від тієї пенсії, на яку міг би розраховувати президент (27 900 грн.), І в 2 рази менше сьогоднішніх депутатських пенсій.

ЯК ВОНИ ЗАПРАЦЮВАЛИ ГІДНУ ПЕНСІЮ

Василь Іванович, 52 роки

Екс-майор міліції, ліквідатор аварії на ЧАЕС

Пенсія: 7000 грн.

"Свою високу пенсію я відсудив у держави. Під час аварії в Чорнобилі допомагав вивозити людей із зони. Але в 1998 році, коли прийшов час виходити на пенсію, мені дали третю групу інвалідності і ганебну пенсію в 680 грн.! У Пенсійному фонді запевняли, що я не зважаю на ліквідатором, хоча у мене 5-й ступінь опромінення. у 2008 році я пішов до суду, так як чорнобильцям покладається забезпечення в розмірі 8 мінімальних пенсій. я виграв суд, і сьогодні отримую 7 тис. грн. ".

Маріанна Миколаївна, 62 роки

Приватний підприємець, надає послуги з бухгалтерського супроводу

Пенсія: 6804 грн.

"Я працювала у фінансовому відділі великого підприємства, але коли в кінці 1990-х воно було закрите, в 49 років я пішла на курси підвищення кваліфікації і стала приватним підприємцем, провідним на дому бухгалтерський облік. У мене завжди був непоганий дохід. Так, за одного спрощенця я отримувала 500 грн., за середнє підприємство - декілька тисяч. Працюючи на єдиному податку, я ніколи не користувалася пільгою по Пенсійному фонду, що дозволяє платити внесок від мінімальної зарплати. І завжди платила в ПФ внески з усього мого заробітку, який становив в середньому $ 4 тис. На місяць. До того ж, у мене великий стаж - понад 35 років, і я продовжую працювати зараз ".

Людмила Мусатенко, 75 років

Член-кореспондент НАН України, заслужений діяч науки і техніки, доктор наук, професор Інституту ботаніки ім. Н.Г. Холодного НАН України.

Пенсія - 5148 грн.

"Моя пенсія становить понад 5 тис. Гривень, що більше, ніж у багатьох пенсіонерів. Але тільки при цьому мій робочий стаж - 53 роки, а зараз я ще продовжую працювати. Як учений, я є фахівцем в галузі вивчення ростових процесів рослин. Завдяки своєї діяльності, я отримую доплату як заслужений діяч науки і техніки України та член-кореспондент НАН України (пенсія наукових співробітників складає 80% від зарплати, і за кожен додатковий рік роботи після виходу на пенсію вони отримують надбавку в розмірі до 90% від середньомісячної за рплати. - Ред.) ".

Володимир Іванов , 60 років

Старший інженер відділу управління ресурсами продажів компанії "МТС Україна"

Пенсія: 4000 грн.

"Ще в липні 1993 року я прийшов працювати водієм в компанію-мобільний оператор. Через пару років перейшов до відділу обслуговування абонентів. А з 1998 року і по ці дні, я займався створенням, впровадженням, а потім управлінням принт-центром компанії. У мене був великий оклад (близько 8000 грн.), відповідно високими були і відрахування в Пенсійний фонд, тому і така висока пенсія ".

Олексій Кравчук, 65 років

Інженер з розробки та експлуатації систем управління АЕС, учасник ліквідації аварії на ЧАЕС

Пенсія: 4300 грн.

35 років я займався атомною енергетикою, причому останні 10 років працював в держструктурах. Щоб розмір пенсії був пристойним, останні 5 років до пенсії я влаштовувався на роботу за сумісництвом, в трьох організаціях, крім моєї основної роботи - як інженер і як консультант. Якби у мене була тільки одна робота, то розмір пенсії був би в 2 рази менше. Також як учасник робіт по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, я отримую надбавку "на харчування". Це смішні 160-170 грн. у місяць. Я ніколи не працював за "чорний нал", тому що це порожній швидкоплинний заробіток, з нього не надходять відрахування на пенсійний рахунок. Це ж раджу молоді - бути відсутнє на роботу з зарплатою в конверті ... ну хоча б після 30 років ".

ЯК РАХУВАТИ ПЕНСІЮ?

Розмір пенсії визначається, виходячи з вашого стажу, розміру заробітної плати і середньої зарплати по країні, що діє на момент призначення пенсії. Найпростішим способом підрахунку є електронний онлайн-калькулятор - буквально на днях його запустили на сайті Пенсійного фонду (pfu.gov.ua, розділ "Програмне забезпечення"). Правда, поки він працює зі збоями. Крім того, за словами заступника голови правління фонду Валентини Никитенко, калькулятор не може врахувати всіх обставин, які впливають на розмір пенсії (наприклад, надбавки до пенсій різних категорій пенсіонерів, то, що в різний час вводили або скасовували відрахування в ПФ з матеріальної допомоги і т.д.), і точну суму пенсії конкретній людині може визначити тільки працівник фонду на підставі всіх поданих йому документів.

), і точну суму пенсії конкретній людині може визначити тільки працівник фонду на підставі всіх поданих йому документів

Для самостійного розрахунку вам потрібні два коефіцієнта. Перший - так звана оцінка одного року страхового стажу, визначається Кабміном. Сьогодні він дорівнює 1,35%. Другий показник - Кз, коефіцієнт зарплати - визначається як відношення вашого заробітку за весь період роботи до середньої зарплати по країні, що діє на момент призначення пенсії (на червень 2011-го, за даними Пенсійного фонду, становив 2574 грн. 35 коп). Припустимо, для 1703 грн. - мінімальної середньої зарплати, яку сьогодні отримують, за даними Держкомстату, в Чернігівській області, Кз = 0,66. А ось для топ-менеджера банку, який отримує 16-17 тис. Грн., Кз = 5,59.

Сама пенсія обчислюється за формулою: Кз (ваш середній заробіток / середня зарплата по країні) х Стаж х 1,35% х 2574,35 (середня зарплата по країні) = пенсія. Так, водій з Харкова, який заробляє в середньому 5 тис. Грн., При стажі в 35 років буде отримувати пенсію в розмірі 2362,5 грн. Розраховувати ж на пенсію, що дорівнює свого заробітку, він зможе, заслуживши стаж в ... 75 років. В середньому ж, за словами Миколи Шамбіра, розмір пенсії дорівнює приблизно половині заробітної плати, яку людина отримувала, виходячи на пенсію. Тобто при зарплаті в 2500 грн. пенсія буде приблизно 1200-1300 гривень. У той же час, українець, який отримує середню зарплату по країні, може розраховувати на пенсію в 5 тис. Грн., Пропрацювавши ... 150 років.

Любов Ормоцадзе

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Кому дають великі пенсії і як заробити на пристойний" оклад "в старості". інші бізнес новини дивіться в блоці "Останні новини"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Спасибі! Повідомлення надіслано.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Кому дають великі пенсії і як заробити на пристойний "оклад" в старості

12 вересня 2011, 7:30 Переглядів:

12 вересня 2011, 7:30 Переглядів:

Vip-пенсії вище 8 тис. Грн. сьогодні отримують лише близько 3,8 тис. громадян, причому 800 з них є Героями України, тоді як інші ставляться до держслужбовців вищого рангу.

Високі доходи не є гарантією гідної старості. За прикладом довго ходити не треба. Взяти хоча б тих же іменитих акторів-пенсіонерів, які зараз змушені зніматися в рекламі, тому що не можуть прожити на 1500 грн. пенсії. Тому ми вирішили розібратися, ким, де і скільки потрібно працювати, щоб в старості отримувати гідну пенсію.

ВІД 4 ТИС. ГРН. І ВИЩЕ. Ми довго обговорювали, яку пенсію сьогодні можна назвати великою. Спочатку планку виставили в 5000 грн. Але, поспілкувавшись з людьми, прийшли до висновку, що треба її знижувати до 4000 грн. Вже ця сума для українських пенсіонерів звучить як космічна. І вона на 42% вище, ніж середня зарплата по країні, яка, за даними Держкомстату, на початку 2011 року дорівнювала 2297 грн. у місяць. Втім, навіть щоб заслужити пенсію на рівні середньої зарплати, людині потрібно пропрацювати не менше 25 років з окладом ... 6 тис. Грн. Такими зарплатами можуть похвалитися актор II категорії театру ім. Франко, капітан круїзного теплохода, гірничий робітник очисного забою 4 розряду шахти ім. Скочинського. А ось пенсія в 4 тис. Грн., При стажі в 35-40 років, світить фахівцям, які отримують 10-11 тис. Грн. - це співробітники великих банків, IT-компаній, програмісти, науковий персонал антарктичної станції.

МОЇ РОКИ МОЄ БАГАТСТВО. Як бачите - посади різнопланові: при розрахунку пенсій для всіх, крім вчених і чиновників, посада не грає ніякого значення. "Розмір пенсій залежить від розміру середньомісячної заробітної плати та коефіцієнта страхового стажу. Таким чином, чим вище зарплата і чим довше працюєш, тим більшу пенсію будеш отримувати", - говорить Катерина Гутгарц, партнер адвокатського бюро "АБГ". Так, на пенсію в 4 тис. Грн. можуть розраховувати люди, які отримують і менш 10 тис. грн., але наростили великий трудовий стаж. Наприклад, юрист, який заробляє по 7 тис. Грн. в місяць, але працював протягом 50 років, буде отримувати 4725 грн. пенсії - стільки ж, скільки інженер на АЕС з 35-річним стажем і зарплатою в 10 тис. грн.

КОРДОНУ ДЛЯ ЗВИЧАЙНИХ ПЕНСІЙ. Як пояснив директор департаменту пенсійного забезпечення Мінпраці Микола Шамбір, сьогодні максимальний розмір доходу, від якого вважаються нарахування до Пенсійного фонду, обмежений. До реформи - 15-ма мінімальними зарплатами (виходячи з сьогоднішньої суми мінімалки 960 грн., Верхня планка по зарплаті, від якої нараховувалася пенсія, становила 14,4 тис. Грн.). Після реформи - 17-ма мінімальними зарплатами (з 1.10.2011 мінімалка буде дорівнювати 985 грн., А значить планка - складати 16 745 грн.). Тобто, і той, хто отримує 17 000 грн., І той, хто отримує 20 000 грн. при однаковому стажі і відсутності будь-яких надбавок і пільг, будуть мати однакову пенсію. Тобто для них підвищити розмір пенсії можна, тільки наростивши стаж.

ВІД 15 000 І ВИЩЕ. За словами віце-прем'єр-міністра Сергія Тігіпко , Vip-пенсії вище 8 тис. Грн. сьогодні отримують лише близько 3,8 тис. громадян, причому 800 з них є Героями України, тоді як інші ставляться до держслужбовців вищого рангу. Наприклад, колишні президенти країни. "Я і Леонід Данилович Кучма отримуємо близько 15 тисяч грн., - розповів в інтерв'ю" Сегодня "Леонід Кравчук. Примітно, що це - не президентська, а депутатська пенсія, так як закон про пенсії глави держави в Україні досі не прийнятий.

Примітно, що це - не президентська, а депутатська пенсія, так як закон про пенсії глави держави в Україні досі не прийнятий

Пенсії під 20 тис. Грн. заслужили до десяти співробітників Генеральної прокуратури, а також кілька високопоставлених осіб Нацбанку. Як розповів в інтерв'ю газеті "Сегодня" глава Пенсійного фонду Борис Зайчук, найбільшу пенсію в Україні - 41 тис. Грн. в місяць - отримує Герой України, льотчик. Ім'я володаря настільки гідної пенсії в Пенсійному фонді не оголошують. Але такі солідні пенсії призначаються на прохання президента країни, спікера Верховної Ради, прем'єр-міністра України або Автономної республіки Крим, а також діючих міністрів. Тепер же з прийняттям пенсійної реформи максимальний розмір пенсії для держчиновників будь-якого рангу - 7840 грн., А для Героїв України - 15 000 грн.

ЯКЩО ГРОШІ В КОНВЕРТІ. Сьогодні, за даними Державної податкової служби, близько 95% роботодавців порушують законодавство, виплачуючи зарплати в конвертах. І для багатьох з працюючого покоління скромні 1 тис. Грн., Які сьогодні отримують пенсіонери, можуть здатися розкішшю - так як трудящим за "конверти" світить пенсія на рівні трохи вище прожиткового мінімуму, який з жовтня буде 784 грн. "Моя помилка була в тому, що з моменту введення персоніфікованого обліку в 2000 році я втратила кілька років, працюючи на фірму з конвертами. І тільки потім перейшла в страхову компанію з високою" білої "зарплатою. Через втраченого часу я отримую пенсії за все 2,5 тис. грн., хоча мій стаж - 38 років! Якби я працювала на "білі" гроші, моя пенсія була б в 1,5-2 рази вище ", - розповідає свою історію 65-річна Ольга Силантьєва, екс -співробітникам великої страхової компанії. Очевидно, що найпростіший рецепт потурбуватися про пенсії - це перейти в компанію з високим офіційним окладом. Інший варіант - влаштовуючись на роботу за сумісництвом. Припустимо, харківський менеджер Олександр С. працює в приватній фірмі, на якій його офіційний оклад становить всього 960 грн. Якщо він домовиться з двома компаніями, приголосними оформити його за мінімальною ставкою - в ті ж 960 грн., Офіційний дохід Олександра збільшитися до 2880 грн. у місяць. З такими грошима він може розраховувати на пенсію вже в 1360 грн.

ПЕНСІЙНА РЕФОРМА: урізати пенсії ПРЕЗИДЕНТА В 3 РАЗИ

9 вересня Віктор Янукович підписав Закон "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи". Так що з 1 жовтня Україна заживе за новими пенсійним правилам. Жінки, як і чоловіки, будуть виходити на пенсію в 60 років (правда, тільки через 10 років - до того пенсійний вік для них буде збільшуватися на 6 місяців щороку з нинішніх 55 років). При цьому обов'язковий стаж виростає для них з 20 до 30 років, а для представників сильної статі - з 25 до 35 років. На розмір пенсії це відіб'ється несуттєво.

Судіть самі: за кожен рік сверхстажа покладена надбавка у вигляді 1% від прожиткового мінімуму (на сьогодні 7,64 грн.). До реформи чоловікові зі стажем в 40 років була покладена надбавка 76 грн. Тепер же у нього сверхстаж буде 5 років, а значить, надбавка - 38 грн. Але в цілому розмір пенсії для звичайних українців не зміниться, тому що не змінилася формула розрахунку пенсії. А ось пенсії для чиновників реформа урізала значно. Тепер ні президент, ні депутати не можуть отримувати пенсію, яка буде вище 10 прожиткових мінімумів. На 1 жовтня 2011 роки мінімум становитиме 784 грн., А значить, пенсійний "стелю" буде 7840 грн. Ця сума в 3 рази менша від тієї пенсії, на яку міг би розраховувати президент (27 900 грн.), І в 2 рази менше сьогоднішніх депутатських пенсій.

ЯК ВОНИ ЗАПРАЦЮВАЛИ ГІДНУ ПЕНСІЮ

Василь Іванович, 52 роки

Екс-майор міліції, ліквідатор аварії на ЧАЕС

Пенсія: 7000 грн.

"Свою високу пенсію я відсудив у держави. Під час аварії в Чорнобилі допомагав вивозити людей із зони. Але в 1998 році, коли прийшов час виходити на пенсію, мені дали третю групу інвалідності і ганебну пенсію в 680 грн.! У Пенсійному фонді запевняли, що я не зважаю на ліквідатором, хоча у мене 5-й ступінь опромінення. у 2008 році я пішов до суду, так як чорнобильцям покладається забезпечення в розмірі 8 мінімальних пенсій. я виграв суд, і сьогодні отримую 7 тис. грн. ".

Маріанна Миколаївна, 62 роки

Приватний підприємець, надає послуги з бухгалтерського супроводу

Пенсія: 6804 грн.

"Я працювала у фінансовому відділі великого підприємства, але коли в кінці 1990-х воно було закрите, в 49 років я пішла на курси підвищення кваліфікації і стала приватним підприємцем, провідним на дому бухгалтерський облік. У мене завжди був непоганий дохід. Так, за одного спрощенця я отримувала 500 грн., за середнє підприємство - декілька тисяч. Працюючи на єдиному податку, я ніколи не користувалася пільгою по Пенсійному фонду, що дозволяє платити внесок від мінімальної зарплати. І завжди платила в ПФ внески з усього мого заробітку, який становив в середньому $ 4 тис. На місяць. До того ж, у мене великий стаж - понад 35 років, і я продовжую працювати зараз ".

Людмила Мусатенко, 75 років

Член-кореспондент НАН України, заслужений діяч науки і техніки, доктор наук, професор Інституту ботаніки ім. Н.Г. Холодного НАН України.

Пенсія - 5148 грн.

"Моя пенсія становить понад 5 тис. Гривень, що більше, ніж у багатьох пенсіонерів. Але тільки при цьому мій робочий стаж - 53 роки, а зараз я ще продовжую працювати. Як учений, я є фахівцем в галузі вивчення ростових процесів рослин. Завдяки своєї діяльності, я отримую доплату як заслужений діяч науки і техніки України та член-кореспондент НАН України (пенсія наукових співробітників складає 80% від зарплати, і за кожен додатковий рік роботи після виходу на пенсію вони отримують надбавку в розмірі до 90% від середньомісячної за рплати. - Ред.) ".

Володимир Іванов , 60 років

Старший інженер відділу управління ресурсами продажів компанії "МТС Україна"

Пенсія: 4000 грн.

"Ще в липні 1993 року я прийшов працювати водієм в компанію-мобільний оператор. Через пару років перейшов до відділу обслуговування абонентів. А з 1998 року і по ці дні, я займався створенням, впровадженням, а потім управлінням принт-центром компанії. У мене був великий оклад (близько 8000 грн.), відповідно високими були і відрахування в Пенсійний фонд, тому і така висока пенсія ".

Олексій Кравчук, 65 років

Інженер з розробки та експлуатації систем управління АЕС, учасник ліквідації аварії на ЧАЕС

Пенсія: 4300 грн.

35 років я займався атомною енергетикою, причому останні 10 років працював в держструктурах. Щоб розмір пенсії був пристойним, останні 5 років до пенсії я влаштовувався на роботу за сумісництвом, в трьох організаціях, крім моєї основної роботи - як інженер і як консультант. Якби у мене була тільки одна робота, то розмір пенсії був би в 2 рази менше. Також як учасник робіт по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, я отримую надбавку "на харчування". Це смішні 160-170 грн. у місяць. Я ніколи не працював за "чорний нал", тому що це порожній швидкоплинний заробіток, з нього не надходять відрахування на пенсійний рахунок. Це ж раджу молоді - бути відсутнє на роботу з зарплатою в конверті ... ну хоча б після 30 років ".

ЯК РАХУВАТИ ПЕНСІЮ?

Розмір пенсії визначається, виходячи з вашого стажу, розміру заробітної плати і середньої зарплати по країні, що діє на момент призначення пенсії. Найпростішим способом підрахунку є електронний онлайн-калькулятор - буквально на днях його запустили на сайті Пенсійного фонду (pfu.gov.ua, розділ "Програмне забезпечення"). Правда, поки він працює зі збоями. Крім того, за словами заступника голови правління фонду Валентини Никитенко, калькулятор не може врахувати всіх обставин, які впливають на розмір пенсії (наприклад, надбавки до пенсій різних категорій пенсіонерів, то, що в різний час вводили або скасовували відрахування в ПФ з матеріальної допомоги і т.д.), і точну суму пенсії конкретній людині може визначити тільки працівник фонду на підставі всіх поданих йому документів.

), і точну суму пенсії конкретній людині може визначити тільки працівник фонду на підставі всіх поданих йому документів

Для самостійного розрахунку вам потрібні два коефіцієнта. Перший - так звана оцінка одного року страхового стажу, визначається Кабміном. Сьогодні він дорівнює 1,35%. Другий показник - Кз, коефіцієнт зарплати - визначається як відношення вашого заробітку за весь період роботи до середньої зарплати по країні, що діє на момент призначення пенсії (на червень 2011-го, за даними Пенсійного фонду, становив 2574 грн. 35 коп). Припустимо, для 1703 грн. - мінімальної середньої зарплати, яку сьогодні отримують, за даними Держкомстату, в Чернігівській області, Кз = 0,66. А ось для топ-менеджера банку, який отримує 16-17 тис. Грн., Кз = 5,59.

Сама пенсія обчислюється за формулою: Кз (ваш середній заробіток / середня зарплата по країні) х Стаж х 1,35% х 2574,35 (середня зарплата по країні) = пенсія. Так, водій з Харкова, який заробляє в середньому 5 тис. Грн., При стажі в 35 років буде отримувати пенсію в розмірі 2362,5 грн. Розраховувати ж на пенсію, що дорівнює свого заробітку, він зможе, заслуживши стаж в ... 75 років. В середньому ж, за словами Миколи Шамбіра, розмір пенсії дорівнює приблизно половині заробітної плати, яку людина отримувала, виходячи на пенсію. Тобто при зарплаті в 2500 грн. пенсія буде приблизно 1200-1300 гривень. У той же час, українець, який отримує середню зарплату по країні, може розраховувати на пенсію в 5 тис. Грн., Пропрацювавши ... 150 років.

Любов Ормоцадзе

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Кому дають великі пенсії і як заробити на пристойний" оклад "в старості". інші бізнес новини дивіться в блоці "Останні новини"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Спасибі! Повідомлення надіслано.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

ЯК РАХУВАТИ ПЕНСІЮ?
ЯК РАХУВАТИ ПЕНСІЮ?
ЯК РАХУВАТИ ПЕНСІЮ?
ЯК РАХУВАТИ ПЕНСІЮ?
ЯК РАХУВАТИ ПЕНСІЮ?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online