NEWSru.com :: Через Курбан-байраму в деяких школах Петербурга можуть прибрати з вулиць лінійки 1 вересня

Мусульманське свято Курбан-байрам може вплинути на святкування Дня знань 1 вересня не тільки в Москві, але і в Петербурзі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Мусульманське свято Курбан-байрам може вплинути на святкування Дня знань 1 вересня не тільки у Москві , Але і в Петербурзі, де ряд шкіл Петроградського району збираються провести урочисті лінійки в будівлях, а не на вулиці. Про це повідомляє "Фонтанка" з посиланням на Смольнинський комітет за освітою.

Лінійку всередині шкіл, можливо, проведуть ті освітні установи, що знаходяться найближче до Санкт-Петербурзької соборної мечеті на Кронверкском проспекті, повідомили в комітеті.

Переносити свято на понеділок, 4 вересня, як це планували в Москві, в Петербурзі не збираються. У відомстві вважають, що до початку лінійок, до дев'ятої ранку, віруючі вже повинні закінчити молитву і відправитися по домівках.

Традиційно намаз в Курбан-байрам в Петербурзі відбувається в 7 ранку, але рух в районі «Горьківської» в Москві перекривають з 6:30 і до 10:30 ранку.

У московських школах спростували перенесення 1 вересня через мусульманського свята

Як повідомлялося раніше, шкільні лінійки перенесуть на 4 вересня в трьох московських школах, хоча муфтій Москви Альбір Крганов запевнив, що необхідності в цьому немає, оскільки молитви проходять рано вранці і на восьму годину віруючі вже будуть вдома.

Ідею перенесення розкритикували в Держдумі і Совфед. Сенатор Олег Казаковцев нагадав, що Росія - світська держава, а депутат від КПРФ Олег Смолін підкреслив, що не слід штучно провокувати конфлікти в суспільстві.

пізніше кореспонденти РІА Новини" обдзвонили всі школи, які знаходяться в районі мечеті, і там їм повідомили, що перенесення лінійок більш не планується. РБК в адміністрації навчальних закладів теж розповіли, що офіційного рішення про перенесення урочистої лінійки немає.

"На прохання батьків учнів на керуючому раді школи розглянуть можливість перенесення урочистої лінійки з 1 на 2 вересня", - сказала директор школи N2107 Олеся Лукашук. Відповідаючи на питання, чи пов'язаний можливе перенесення лінійки зі святкуванням Курбан-байраму, Лукашук сказала: "Це пов'язано із забезпеченням безпеки учнів".

У школі N2054 Міщанського району Москви повідомили, що заняття через святкування Курбан-байраму переносити не будуть. Про те ж заявили в школі N1219 на вулиці Садова-Сухаревська. Там уточнили, що нічого не знають про перенесення першого навчального дня на 4 вересня.

Однак рішення підтвердив віце-мер: воно було прийнято напередодні

Віце-мер Москви з питань регіональної безпеки та інформаційної політики Олександр Горбенко розповів Life , Що міська влада прийняла рішення перенести лінійку, тому що проводити в один день два заходи було б незручно для всіх - і для школярів з батьками, і для мусульман.

"Курбан-байрам не в перший раз потрапляє на 1 вересня, і лінійки в деяких московських школах і раніше переносили. І все було нормально, ніяких проблем ми тут не бачимо. Я не знаю, чому зараз це все роздули", - заявив Горбенко.

Шкіл, де лінійка переноситься шість, рішення було прийнято вчора на нараді, підтвердив віце-мер. За його словами, глава Департаменту освіти Ісаак Калина визнав, що рішення навіть сподобається дітям: "Я запитав Ісаака Йосиповича Калину, чи не будуть люди обурюватися? Він сказав:" Так вони щасливі будуть, що навчання розпочнеться не в п'ятницю, а в понеділок і що у них буде більше вільних днів ".

"Звичайно, людей може дратувати, коли сто тисяч мусульман збираються поруч з їхнім будинком. Але що робити - з іншого боку, і православні свята можуть когось дратувати", - додав віце-мер.

За словами чиновника, за останні роки ситуація з міжнаціональними конфліктами стала краще. "Ми зупинили забій худоби на вулицях Москви, за останні п'ять років не було жодного випадку. Зараз в Московській області визначено 16 місць для забою худоби на Курбан-байрам і ніяких проблем немає".

У мерії РБК сказали, що виступають "за комфортне проведення заходів як релігійного характеру, так і Дня знань 1 вересня". "В даному випадку батьки звернулися з таким проханням, щоб можна було розглянути дату або час лінійки. І тут абсолютна компетенція школи. Найближчим часом має відбутися керуючий рада в школі N 2107, де спільно з батьками буде прийнято остаточне рішення", - пояснила керівник прес-служби мера і уряду Москви Гульнара Пенькова.

Про перенесення початку навчального року замислювалися і в деяких інших регіонах, наприклад, в Уфі, де адміністрація завчасно провела опитування городян про дату святкування Дня знань. Нагадаємо, урочисті лінійки пропонувалося провести 1 вересня (свято Курбан-байрам), 2 або 4 вересня.

На офіційних групах і сайтах всього проголосувало більше 21 тисячі городян. В результаті 60% респондентів вибрали 4 вересня, повідомляв сайт UfaTime.Ru . Глава адміністрації Ірек Ялалов в своєму зверненні зазначив, що свято 1 вересня в Уфі все-таки буде: в цей день планується відкриття двох шкіл.

Курбан-байрам - свято жертвопринесення, що відзначається через 70 днів після Ураза-байраму, в 10-й день місяця Зуль-хіджа в пам'ять жертвопринесення пророка Ібрахіма. Згідно з Кораном, Аллах, відчуваючи пророка, велів йому принести в жертву свого сина, але в останній момент замінив сина бараном. Курбан-байрам також знаменує закінчення щорічного паломництва (хаджу) в Мекку, яке хоча б раз у житті повинен по можливості зробити кожен мусульманин.

У цей день віруючі повинні принести в жертву барана, корову або верблюда, зробити повне обмивання, надіти чисту святковий одяг. Богослужіння в мечетях починаються рано вранці.

За його словами, глава Департаменту освіти Ісаак Калина визнав, що рішення навіть сподобається дітям: "Я запитав Ісаака Йосиповича Калину, чи не будуть люди обурюватися?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online