Житловий кодекс РФ: стаття про виселення

Стаття на тему: житлові спори

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Часто людей, які звертаються за консультацією до юриста в сфері нерухомості, хвилює питання: чи вправі чиновники виселити людей, які перебувають на житловому обліку і не мають житла, не надавши їм альтернативне житло. Проаналізуємо, що на цей рахунок говорить Закон.

Житловий кодекс РФ, а саме ст. 3 ч. 4 - стаття про виселення, говорить, що виселення людини з житла або обмеження в праві користування житлом (в тому числі і в праві отримання комунальних послуг) може здійснюватися тільки на законних підставах і лише в передбаченому законом порядку.

У законодавчих актах суб'єктів РФ, локальних актах державних органів не можуть бути передбачені підстави для виселення, не відповідають Житлового кодексу РФ, а якщо вони і передбачені, то не повинні застосовуватися. Їх застосування вважається адміністративним порушенням. Адже законодавство РФ не дає ніяких додаткових повноважень, які стосуються виселення громадян, суб'єктів законотворчої діяльності. Крім того, є і ст. 25 Конституції РФ про недоторканність житла.

Позбавлення людини житла - це не тільки вилучення цього житла в проживаючих в ньому людей. Це припинення права людини на проживання в квартирі або кімнаті. Житловий кодекс РФ встановлює певні рамки вилучення житла у громадян. Підстави і порядок виселення прописані в статтях 84-110 Житлового кодексу. Жодна стаття про виселення не порушує прав і свобод громадян, які дотримуються закон.

Виселенню (за рішенням суду) підлягають громадяни, які порушують права і свободи інших громадян, які проживають в будинку, систематично псують і руйнують оселі. Виселяють громадян, позбавлених батьківських прав, якщо ті створюють несприятливі умови для проживання неповнолітніх дітей. Це категорії громадян, які грубо порушують конституційні норми. Невідкладно (можливо навіть в несудовому порядку) виселяються громадяни, якщо їх подальше перебування в квартирі або будинку небезпечно для їх життя і здоров'я.

У більшості випадків Закон передбачає надання альтернативного житла для громадян, які виселяються. Виняток становлять люди, які займають спеціалізовані житлові приміщення за договором найму. Після розірвання або припинення дії договору, вони зобов'язані звільнити житло. У разі відмови, виселення здійснюється в судовому порядку.

Окремі категорії громадян не можуть бути виселені без надання альтернативного житла в межах даного населеного пункту навіть після розірвання або припинення договору найму. Це військовослужбовці та члени їх сімей, інваліди, пенсіонери, члени сім'ї загиблого при виконанні службових обов'язків, члени сім'ї померлого працівника, якому було надано службове гуртожиток.

Щоб розкласти по поличках законодавчі норми про виселення і отримати консультацію по вашій ситуації, зверніться до адвокату з житлових спорів . Ви можете зателефонувати за телефоном або заповнити форму внизу сторінки.

Інші статті на тему: житлові спори
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online