Виселення боржників по іпотеці

  1. Коли можливе виселення боржника з єдиного житла
  2. Процедура виселення з іпотечної квартири
  3. Хто має прво на виселення боржника?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Мін'юст розробив законопроект, за яким боржники, котрі заборгували понад 65% від вартості нерухомості, можуть втратити єдине житла. У чому справжня суть законопроекту і які правила він передбачає - консультують фахівці порталу Виберу.ру.

Росіяни заборгували вже близько 11 трлн рублів через кризу - і це тільки видані фізичним особам кредити . Мін'юст розробив законопроект, за яким боржники, якщо вони заборгували понад 65% від вартості нерухомості, можуть втратити єдине житла. Така пропозиція викликала хвилю обурення, проте мало хто спробували розібратися в суті законопроекту, правила якого передбачають, що виселення боржника можливо тільки в тому случає, якщо його житлоплощу в два рази перевищує соціальну норму 18 кв. метрів на людину.

Коли можливе виселення боржника з єдиного житла

Коли можливе виселення боржника з єдиного житла

За законопроектом, втратити квартиру можуть позичальники споживчих кредитів, іпотеки , А боржники по аліментах. Так на даний момент в роботі Федеральної служби судових приставів, за словами заступника голови Тетяни Ігнатьєвої, знаходиться вже більше 800 тис. Проваджень про стягнення аліментів на суму близько 100 млрд рублів. Також піднімалося питання про виселення боржників по ЖКГ, однак, на даний момент дозволено вилучати лише нерухомість, закладену в рамках іпотечних кредитів - і тільки за рішенням суду.

Вилучати єдину житлоплощу у боржників можна у випадках:

  • коли борг становить 5% або більше від вартості нерухомості;
  • площа житла в два рази перевищує соціальні норми 14-18 кв. м на людину (в залежності від регіону);
  • ціна квартири в два рази вище за ціну приміщення, яке буде потім надано боржнику;
  • у боржника немає ні коштів, ні майна для виплати боргу.

Квартира після вилучення виставляється на торги, а з виручених коштів гасяться борги позичальника. Що залишилися після торгів кошти віддаються боржника, і їх він повинен витратити на покупку житла, що задовольняє соціальним нормам - 18 кв. метрів на людину. У разі, якщо у боржника не вийшло знайти протягом трьох місяців нову квартиру , Йому надається інше, «придатне для проживання» житлове приміщення.

Тобто, закон Конституції не суперечать - боржники не залишаться на вулиці.

Процедура виселення з іпотечної квартири

Процедура виселення з іпотечної квартири

Виселення за борг по кредиту проходить в три етапи:

  • У позичальника повинна бути прострочення в оплаті за кредитом , Об'єктом застави якого виступає нерухомість;
  • Банківська організація звертається до суду з позовом про стягнення заборгованості за кредитним договором. Стягнення звертається на заставлене майно - іпотечну квартиру.
  • Суд задовольняє вимоги кредитора і спосіб реалізації закладеної нерухомості, як правило - публічні торги.

Право власності на реалізовану квартиру переходить до переможця торгів. Якщо квартиру не вдалося реалізувати на торгах, вона передається у власність банку, який в подальшому може розпоряджатися їй на свій розсуд.

Хто має прво на виселення боржника?

Боржника можуть виселити з іпотечної квартири тільки на підставі рішення суду, а отримати його можуть як судові пристави виконавці, так і сам кредитор.

Вилучення квартири боржника відбувається в рамках виконавчого провадження відповідно до ФЗ №229. Перш за все пристав зобов'язаний повідомити боржника про добровільне звільнення квартири в термін, що не перевищує 10 днів з моменту отримання письмового повідомлення. Другий повторний термін з призначенням виконавчого збору призначається, якщо боржник проігнорував вимогу приставів.

Згідно із законом при виселенні повинні бути присутніми самі пристави, поняті і співробітники поліції. Пристави, крім того, можуть викликати співробітників МНС в разі, якщо вилучається квартиру доведеться звільняти. Іноді боржникам надається послуга з транспортування і зберігання особистого майна на строк не більше ніж 2 місяці.

Процедура повинна здійснюватися тільки за згодою двох сторін в тому випадку, коли виселення виконує сам кредитор. Тоді виселення через суд відбувається в адміністративному порядку в присутності працівників прокуратури або ж через суд.

Важливо пам'ятати, що будь-які дії по виселенню боржника без судового рішення сам боржник може оскаржити в суді із задоволенням його вимог.

Хто має прво на виселення боржника?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online