Особливості виселення з приватизованої квартири за борги по комуналці

  1. Які є підстави для виселення з приватизованої квартири
  2. Як відбувається виселення мешканця
  3. Виселення за борги по комунальним платежам
  4. Як відбувається виселення з муніципальної квартири за борги
  5. За борги перед банком по кредиту
  6. Коли в родині є діти
  7. Схема виселення з приватизованої квартири за борги
  8. Повідомлення про заборгованості
  9. Позовна заява до суду
  10. Які документи потрібні
  11. Ухвалення рішення судом
  12. Підведення підсумків

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Чинне законодавство РФ говорить, що кожен громадянин, у власності якого є житлова нерухомість або він орендує її, зобов'язаний вчасно погашати комунальні витрати. Якщо звернутися до ст. 153 ЖК РФ , То там прописаний порядок оплати комунальних платежів, і якщо борги неплатника досягли певного рівня, то його можуть виселити в судовому порядку.

У даній статті ми розглянемо, що цікавить багатьох російських громадян питання: «Чи можуть виселити з приватизованої квартири за борги по квартплаті?».

Які є підстави для виселення з приватизованої квартири

Є ряд підстав, згідно з якими можливо виселити громадянина з його житла:

  1. Власник житлового приміщення не платить по рахунках комунальних служб більше 6 місяців.
  2. Регулярне порушення прав співмешканця, через якого неможливо спільне проживання під одним дахом.
  3. Власник або інші громадяни (за вчинки і дії яких відповідальність несе власник житла) завдали шкоди приміщенню. Наприклад: невирішена самовільне перепланування квартири.
  4. Житлова нерухомість використовується не за прямим призначенням. Наприклад, в квартирі організували бюро послуг або магазин.

Як відбувається виселення мешканця

Безумовно, виселити з квартири власника з житла, яке є приватизованим, дуже складно. На законодавчому рівні передбачено всього кілька способів виселення:

  1. Непогашення заборгованості.
  2. Систематичне порушення норм пожежної безпеки або інших вимог, що загрожують здоров'ю та життю третіх осіб.
  3. Будинок вилучили в муніципальну власність. Для подібних дій потрібні певні підстави.

Виселення за борги по комунальним платежам

Якщо звернутися до статті 90 Житлового Кодексу РФ, то там сказано, що якщо громадянин і його сім'я, не маючи на те поважних причин, не платять комунальні платежі, то вони можуть бути виселені через суд.

Але в разі такого розвитку подій сім'ї повинно бути надано інше приміщення для житла, яке оформляється на них за угодою соціального найму.

Важливо! Житлова площа, яка надається сім'ї, виділяється відповідно до норм проживання в гуртожитку. Кожен регіон встановлює власні норми.

Є ряд причин, які законодавець визнає поважними у разі непогашення боргів по комунальних платежах. Серед них:

  • Члени сім'ї втратили свого робочого місця.
  • Головний член сім'ї захворів або отримав важкі травми.
  • Заробітна плата або пенсія затримується.
  • Громадянин не має можливості знайти робоче місце.

Причин, які суд візьме до уваги, безліч.

Важливо знати! Запам'ятайте, що за борги по комунальним платежам власника житлового приміщення (приватизованої квартири) виселити не можуть.

Законодавство РФ не передбачив такого варіанту.

Як відбувається виселення з муніципальної квартири за борги

Якщо громадянин проживає в муніципальній квартирі, то його можна виселити за наступною схемою:

  • Якщо громадянин не платить тривалий час за комунальні послуги, ніякі попередження на нього не впливають, і сума боргу продовжує збільшуватися, власник зобов'язаний ще раз попередити власника про те, що до нього будуть застосовані інші методи впливу. Згідно з чинним законодавством, опалення та каналізацію відключати забороняється, але відключити електроенергію та газ відповідні служби можуть.
  • Позов можна подати лише тоді, коли громадянин не платить за комунальними рахунками більше півроку.
  • Право стягнути повну суму боргу може бути отримано на підставі судового рішення. Знадобиться забрати виконавчий лист, після чого, використовуючи його, стягнути заборгованість з доходів і майна.

За борги перед банком по кредиту

З квартири громадянина можна виселити з приватизованої квартири за борги в тому випадку, якщо у нього є борги по іпотеці, і він не погашає їх у визначений термін. Суть в тому, що коли йде оформлення іпотечного кредиту , Нерухоме майно стає заставою.

Але і тут є невеликі лазівки, як уникнути виселення - серйозні причини, які боржник може підтвердити. Наприклад, він втратив своє місце роботи, або зі здоров'ям виникли серйозні проблеми, які потребують тривалого і дорогого лікування і т.д. Смерть близького родича також стане перешкодою до радикальних дій. Суд винесе рішення, грунтуючись на вимогах кредитної установи.

Схема виселення через борги перед банком:

  • Боржник не виконує взяті на себе зобов'язання і не виплачує належним чином іпотеку, яка була оформлена під заставу нерухомості для проживання.
  • Банк-кредитор з позовною заявою звертається до суду з вимогою розрахуватися за своїми зобов'язаннями по заставі.
  • У разі позитивного рішення суду в сторону кредитної установи, буде встановлена ​​схема реалізації об'єкта нерухомого майна. Практика показує, що найчастіше реалізація відбувається методом публічних торгів. Якщо вони не відбулися через певні причини, то нерухоме майно переходить у власність банку.

Коли в родині є діти

Безумовно, якщо громадянин-неплатник проживає з дітьми, які не досягли повноліття, то виселити його з ними буде важко. Є випадки, коли здійснити таку процедуру практично неможливо. Причина криється в тому, що права неповнолітніх дітей знаходяться під охороною суду і органів опіки.

Важливо! Якщо квартира належить до муніципальному майну, і дитина має в ній реєстрацію за заявою з боку батьків, то без письмової згоди двох батьків виселити його не представляється можливим.

Але в даному правилі є винятки - доказ, що реєстрація була здійснена фіктивним чином. Якщо дитина має в приватизованій квартирі власність, то тільки лише після отримання позитивної відповіді від органів опіки та піклування, можна зняти його з реєстрації. Але при цьому дитина повинна бути виписаний в житло, яке не поступається за площею і станом колишньої нерухомості.

У разі надходження на виховання держави, в одному з банків повинен бути відкритий рахунок на ім'я дитини, на який компенсується вартість житла. Але розпорядитися цими коштами він зуміє лише тоді, коли досягне повноліття.

Схема виселення з приватизованої квартири за борги

Виселити громадянина з приватизованої квартири за непогашення боргів неможливо. До громадянину можуть бути застосовані штрафні санкції. До того ж, якщо банк звернеться до суду для задоволення своїх вимог щодо погашення боргу, то суд може винести позитивне рішення в його сторону.

Виселення з нерухомого майна (квартири) чоловіка, з яким громадянин розірвав шлюб, може бути здійснено, якщо до цього моменту житлова площу не належала йому на правах власності. Якщо звернутися до ст. 31 Житлового Кодексу РФ , То там сказано, що коли розлучення трапився, то у подружжя на квартиру права зрівнюються. Але тут є виняток: якщо на момент укладення шлюбу був підписаний шлюбний контракт і там були особливі положення про майнові права подружжя.

Важлива інформація! Якщо батьки розлучилися, то виселити дитину можна лише в тому випадку, якщо його новим місцем проживання стане квартира батька, чи не прописаного по даному місцю проживання.

Повідомлення про заборгованості

Якщо громадянин не платить комунальним службам за надані послуги, його зобов'язані в письмовому вигляді повідомити про наявну заборгованість. До того ж, боржника можуть очікувати штрафні санкції. На додаток до цих заходів, на що утворився борг може бути нарахована неустойка. Практика свідчить, що письмове повідомлення і нарахування пені «протвережує» боржника і він погашає борги.

Позовна заява до суду

Комунальні служби до злісних неплатників застосовують жорсткі заходи - направляють йому позовну заяву, складену для судової інстанції.

Ця запобіжний захід говорить про те, що якщо боржник не погасить борги, позов попрямує до суду, і вирішенням проблеми буде займатися суддя. Спираючись на позовну заяву, буде винесено відповідне рішення суду.

Важливо! У ряді ситуацій позовну заяву направляється в прокуратуру, і в цьому випадку неплатника виселяють на підставі санкції прокурора.

Виселити власника з приватизованої квартири можна все-таки можна, але лише в тому випадку, якщо у нього є ще одна житлова нерухомість. Якщо цього немає, то з метою відшкодування боргів на продаж буде виставлено рухоме майно платника податків.

Які документи потрібні

Щоб скласти позов до суду для виселення злісного боржника за несплату рахунків від комунальних служб, потрібно зібрати такі документи:

  • Довідку про непогашену заборгованість.
  • Документ, який свідчить, що боржник має реєстрацію в належної йому нерухомості.
  • Копії повідомлень про борги, які були спрямовані громадянину.

Кредитор, що склав позовну заяву, повинен докласти до нього іпотечний договір і документи, що підтверджують, що грошові кошти на погашення боргу не надходили.

Ухвалення рішення судом

Судова практика свідчить про багато справ, коли з приватизованої квартири виселяли власника, і причини могли бути зовсім різні. Є ряд випадків, коли суддя піде назустріч боржнику і може надати йому відстрочку, але її термін не може перевищувати 6 місяців.

Підведення підсумків

Запам'ятайте, що виселити громадянина з приватизованої квартири за несплату житлово-комунальних послуг - неможливо! Такого моменту немає в законодавстві РФ. Дане підставу для виселення може бути використано лише в разі муніципальної власності, причому неплатнику зобов'язані надати інше соціальне житло (нерівноцінне).

Якщо громадянин не платить щомісячні внески за іпотечним кредитом в банк, то останній наділений законним правом звернутися з позовною заявою до суду для захисту своїх фінансових інтересів. В даному випадку на торги буде виставлена ​​належить власнику квартира. Причина такого явища полягає в тому, що при оформленні кредиту саме квартира передавалася в заставу кредиту.

Виселення осіб, на утриманні яких перебувають не досягли повноліття діти, неможливо в деяких ситуаціях. Для цього необхідно отримати від обох батьків письмову згоду. Не забувайте, що інтереси дітей, яким ще не виповнилося 18 років, захищає держава. Зокрема, їх інтереси представляє орган опіки та піклування.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online