Кишенькова книжка бездомного

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

кишенькова книжка
бездомних

8. ВИСЕЛЕННЯ З ЖИТЛОВИЙ ПЛОЩІ.

Дуже і дуже часто дах над головою була втрачена людиною, так би мовити, на законних підставах - у зв'язку з виселенням в судовому або в поза судовому порядку. Доведеться і нам поговорити про правові основи і рамках виселення громадянина з житлової площі.

Чи допускає міжнародне право примусове виселення з житлового приміщення?
- Ні, не допускає, тому що Резолюцією 1993/77 Комісії ООН з прав людини, яка так і називається - "Примусове виселення!", Практика примусового виселення проголошена грубим порушенням прав людини і всім урядам запропоновано вжити невідкладних заходів щодо викорінення такої практики.

Однак у нас все ще не дуже шанують норми, прийняті в цивілізованому світі. Хто ж, за російським законодавством, може бути виселений без надання іншого житлового приміщення?
- Особи, систематично руйнують чи псують жиле приміщення, або використовують його не за призначенням, або систематичним порушенням роблять для інших осіб неможливим проживання з ними в одній квартирі чи в одному будинку, в разі, якщо заходи попередження або громадського впливу щодо них виявилися неефективними , можуть бути виселені в судовому порядку на вимогу наймодавця або зацікавлених осіб. Крім того, таким же чином можуть бути виселені особи, позбавлені батьківських прав, якщо їх спільне проживання з дітьми визнано неможливим (ст. 98 ЖК РФ).

Можуть бути виселені особи, які самоправно зайняли жиле приміщення (ст. 99 ЖК РФ), і ті, чиї ордера визнані недійсними у зв'язку з тим, що вони ввели органи, що надають житлоплощу в оману або отримали житлоплощу, зробивши інші неправомірні дії (ст. 100 ЖК РФ). В останньому випадку, якщо ці громадяни раніше займали інше житлове приміщення, їм надається колишнє житлове приміщення або інше. Також можуть бути виселені без надання іншого житла громадяни, які припинили трудові відносини з підприємством чи установою, на службовій квартирі якого вони проживали, і члени їх сім'ї (ст. 107 ЖК РФ), крім інвалідів війни, членів сімей військовослужбовців, осіб, які працювали на підприємстві, котра надала житлоплощу, не менше 10 років, або звільнених, в зв'язку з ліквідацією підприємства або скороченням штатів, пенсіонерів по старості, членів сім'ї померлого працівника, інвалідів праці та інвалідів-військовослужбовців 1-й і 2-ї груп, самотні х батьків, разом з якими проживають неповнолітні діти (ст. 108 ЖК РФ). З гуртожитків без надання іншого жилого приміщення може бути виселено особи, які припинили роботу, сезонні працівники та особи, що працювали за строковим трудовим договором, а також ті, хто був поселений в гуртожитку в зв'язку з навчанням, звільнився з підприємства, котрий надав гуртожиток, за власним бажанням без поважних причин, а також був звільнений за порушення трудової дисципліни або вчинення злочину (ст. 110 ЖК РФ). Крім того, з квартири (кімнати) ЖБК без надання іншої житлоплощі виселяється особа, виключена з членів кооперативу. Залишення на цій житлоплощі інших членів сім'ї залежить від того, чи передбачена така можливість статутом ЖБК (ст. 124 ЖК РФ).

Будь-яке виселення, крім випадків, якщо будинок загрожує обвалом чи приміщення зайнято самоправно (в цьому випадку досить санкції прокурора), може бути здійснено тільки в судовому порядку.

Чи допускається виселення громадянина з житлової площі без рішення суду?
- Так, допускається, але тільки в двох випадках:


  1. якщо громадянин самоправно зайняв житлове приміщення
  2. якщо вдома, в якому він проживає, загрожує обвал. Однак навіть таке виселення можливо лише з санкції прокурора (ст. 90 ЖК РФ).

зразок заяви

прокурору Москви
Герасимову С.І. від гр ...,

ЗАЯВА.

З 14.08.95 Г.Я з трьома неповнолітніми дітьми проживаю за адресою ... 17.09.96 г.Бутирскім міжрайонним прокурором дана санкція на моє виселення в порядку ст. 90 ЖК УРСР, в зв'язку з тим, що я, нібито, самоправно зайняла житлове приміщення. У законодавстві під самоправними діями мається на увазі самовільне, всупереч встановленому законом або нормативним актом порядку, вчинення будь-яких дій. Однак на момент заняття мною даного житлового приміщення воно пустувало і не було надано особам, які потребують поліпшення житлових умов.

Я і мої діти є бездомними, місця проживання не маємо і, відповідно до ст. 31 ЖК УРСР, в зв'язку з цим не можемо бути поставлені на житловий облік. Таким чином, порядок надання нам житлової площі законом або іншим нормативним актом не визначено. Отже, наші дії порушують закон або інший нормативний акт вважати не можна (в зв'язку з відсутністю відповідного закону або нормативного акту) Крім того, ми звернулися до суду з позовом до Адміністрації округу про забезпечення нашого конституційного права на житло.

У зв'язку з цим, ПРОШУ:

Відкликати санкцію Бутирській міжрайонного прокурора про наше виселення з житлового приміщення за адресою ...

додатки:
1). Копія позовної заяви до суду;
2). Повідомлення про надходження позовної заяви до суду.
3) ______________________.

Підпис, дата.

Чи повинно бути надано інше житлове приміщення громадянам, які виключені з членів колгоспів або вийшли з колгоспів за своїм бажанням, якщо вони проживали в колгоспних будинках?
- Так, може бути (ч. 2 ст. 95 ЖК РФ).

Чи може сусід по комунальній квартирі вимагати визнання свого сусіда, більше півроку був відсутній на своїй житлоплощі, що втратив право на житлову площу, звернувшись з такою заявою до суду?
- Ні не може. Відповідно до ст. 2 Постанови Пленуму Верховного Суду РФ від 26.12.84 р "Про деякі питання, що виникають ... при застосуванні Житлового Кодексу Української РСР", таке право належить лише особам, пов'язаним з такою людиною договором найму, тобто родичам або представникам житлово-комунальних органів. Якщо Вас позбавили житлової площі через Ваше тривалої відсутності за скаргою сусідів, знайте - це зроблено незаконно.

Якщо Ви, як дитина з дитбудинку, поселені після випуску з дитбудинку в гуртожиток, чи можуть Вас виселити з гуртожитку без надання іншого жилого приміщення?
- Ні, не можуть, тому що ст. 110 ЖК РФ передбачає виселення з гуртожитків, приміщення в яких надано у зв'язку з роботою чи навчанням, в той час як випускникам дитячих будинків місце в гуртожитку надається на іншій підставі - відповідно до ст. 37 ЖК РФ як громадянам, які закінчили перебування в державному дитячому закладі, у родичів або опікунів і нужденним у позачерговому забезпеченні житлом.

зразок

В народний суд г.Хреновска.
Позивач: Сиротюк В.І., який проживає за адресою ...
Відповідач: Адміністрація тресту "Хренхапстрой"
Співвідповідач: Адміністрація г.Хреновска.

Позовна заява ПРО ВИЗНАННЯ ПРАВА НА ЖИТЛО.

У 1999 році я, після закінчення перебування в державному дитячому закладі - дитбудинку N 3 г.Хреновска, відповідно до ст. 37 ЖК УРСР, мав бути забезпечений жилим приміщенням. У цій іпостасі житлового приміщення, я був забезпечений кімнатою в гуртожитку тресту "Хренхапстрой" за адресою ..., в якому був прийнятий на роботу на посаді слюсаря-ремонтника.

У березні 2000 року я звільнився з "Хренхапстроя" і перейшов на роботу в іншу організацію.

У червні 2000 року я отримав повідомлення про те, що в тижневий термін повинен звільнити займану мною житлоплощу.

Відповідно до ст. 110 ЖК виселенню з гуртожитку підлягають особи, які отримали житлоплощу в гуртожитку, як працівники підприємства, якому належить гуртожиток, і припинили трудові відносини з підприємством. Однак я отримав зазначену житлоплоща не в зв'язку з роботою на підприємстві, а в зв'язку з випуском з дитячого будинку, на підставі конституційного права громадян РФ на житло, яке мені, в силу ч. 3 ст. 40 Конституції РФ, має бути надано безкоштовно.

На підставі викладеного, ПРОШУ:
1. Визнати за мною право на житлове приміщення за адресою ...
2. У разі невизнання за мною такого права, зобов'язати Адміністрацію г.Хреновска надати мені інше житлове приміщення в будинках муніципального житлового фонду.

Додатки: ... Дата, підпис.

Якщо приватне житлове приміщення, орендоване мешканцем, переходить до іншого власника, чи може той розірвати договір оренди і виселити орендаря?
- Ні, не може (ст. 133 ЖК РФ).

Чи може громадянин, житловий будинок якого підлягає знесенню, вимагати перенесення і установки цього будинку на новому місці?
- Так, може (ст. 13 ЖК РФ).

Якщо відомче житло перейшло у володіння приватної організації, чи можуть мешканці цієї житлоплощі громадяни бути виселені або переселені в інше місце без їх згоди?
- Ні, не можуть, тому що всі їхні житлові права за ними зберігаються (Закон РФ "Про основи федеральної житлової політики", ст. 9).

Втрачаєте Ви, якщо суд засудив Вас до позбавлення волі на термін понад 6 місяців, житлової площі?
- Ні, не втрачаєте. Відповідно до п. 8 ч. 2 ст. 60 ЖК РФ особи, засуджені до ізоляції на строк понад 6 місяців, позбавлялися права на житлову площу. Однак Постановою Конституційного Суду РФ від 23.06.95 р.по перевірку конституційності ч. 1 і п. 8 ч. 2 ЖК РФ зазначено, що дана норма носить дискримінаційний характер і фактично вводить додаткове, не передбачене кримінальним законом, покарання у вигляді конфіскації житлоплощі, що порушує гарантований державою принцип рівності прав і свобод людини (ст. 19, ч. 1 і 2 Конституції РФ). Ухвалою Конституційного суду ч. 1 і п. 8 ч. 2 ст. 60 ЖК РФ визнані не відповідними Конституції і не чинними з моменту проголошення Постанови, тобто з 23 червня 1995 г.Кроме того, відповідно до Постанови підлягають перегляду і справи конкретних громадян, які звернулися до суду з позовом про визнання права на житлову площу, яку вони втрат, в зв'язку з засудженням (п. 4 Постанови). Таким чином, громадяни, раніше втратили право на житлову площу в зв'язку з засудженням, можуть звертатися до суду з позовом про повернення їм їх житла. Однак при засудженні реєстрація за місцем проживання припиняється.

Якщо житло продано, чи може новий власник виселити з квартири членів сім'ї колишнього власника?
- Ні, не може, тому що перехід права власності на житловий будинок або квартиру не тягне за собою припинення права користування житловим приміщенням членами сім'ї колишнього власника ( ст. 292 ГК РФ ). Більш того, при укладанні договору продажу житлового приміщення, в якому проживають особи, що зберігають право користування житловим приміщенням після продажу, повинен вказуватися перелік цих осіб, із зазначенням їх прав на користування продаваним приміщенням ( ст. 558 ГК ).

Як зобов'язаний суддя вчинити, виявивши, що в заяві про виселення з наданням іншого жилого приміщення не вказано конкретне вільне житлове приміщення?
- У цьому випадку суддя, відповідно до ст. 130 ЦПК РРФСР, виносить ухвалу про залишення заяви без руху. У разі невиконання вимоги судді заява вважається неподаною і повертається позивачеві. Однак позивач не зобов'язаний вказати приміщення для надання виселяється, якщо підставою виселення є недійсність ордера, так як, в разі задоволення позову, обов'язок надати житлове приміщення лежить на місцевій адміністрації (п. 3 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 26 грудня 1984 г.N 5 "Про деякі питання, що виникли в судовій практиці при застосуванні Житлового кодексу Української РСР" (в редакції від 21 грудня 1993 року, зі змінами від 29 серпня 1989 року, від 25 жовтня 1996 г.)

Якою має бути мінімальний розмір житлового приміщення, в яке громадянин, який не є власником житла, виселяється в судовому порядку?
- Розмір такого приміщення не обов'язково повинен відповідати нормі надання приміщення громадянам, які потребують поліпшення житлових умов, однак приміщення не повинно бути настільки маленьким, що, в результаті переселення в нього, громадянин стане які потребують поліпшення житлових умов (п. 18 Постанови Пленуму Верховного Суду РРФСР від 26 грудня 1984 г.N5)

Як відомо, не можуть бути виселені зі службового жилого приміщення особи, які пропрацювали на підприємстві 10 років. Чи повинен стаж роботи бути безперервним?
- Ні, не повинен. У цей стаж входить і робота за сумісництвом (ст. 108 ЖК УРСР, 21 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 26 грудня 1984 г.N 5 "Про деякі питання, що виникли в судовій практиці при застосуванні Житлового кодексу Української РСР")

Чи може громадянин виселятися в примусовому порядку з однієї службової площі на іншу?
- Ні, так як виселяти не є особою, якій відповідно до ст. ст. 101, 109 Житлового кодексу Української РСР може бути надане таке житлове приміщення (п. 21 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 26 грудня 1984 г.N 5 "Про деякі питання, що виникли в судовій практиці при застосуванні Житлового кодексу Української РСР")

Хто не може бути виселений із колгоспних будинків в разі вибуття або виключення з колгоспів?
- Наймачі службових житлових приміщень, якщо в складі їх сім'ї є вчителі, лікарі та інші фахівці, що працюють в сільській місцевості, які відповідно до законодавства підлягають забезпеченню квартирами разом з членами їх сім'ї (п. 22 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 26 грудня 1984 г.N 5 "Про деякі питання, що виникли в судовій практиці при застосуванні Житлового кодексу Української РСР")

Які питання зобов'язаний перевірити суд при розгляді справи про виселення громадянина з гуртожитку?
- Суд повинен перевірити, чи є гуртожитком приміщення, займане відповідачем, для чого слід з'ясувати: а) чи знаходиться будинок, в якому розташоване приміщення, у віданні позивача; б) побудований він в якості гуртожитку або спеціально переобладнаний для цієї мети; в) чи є дозвіл санепідемстанції на його заселення як гуртожитку; г) чи видавався в установленому порядку ордер на зайняття житлової площі в гуртожитку; д) чи укомплектований будинок (житлове приміщення) меблями, спеціальним устаткуванням, інвентарем, культурно-побутовими предметами, необхідними для проживання, занять і відпочинку громадян; е) чи є штати для обслуговування гуртожитку; стягується плата за користування ним та ін. (п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 26 грудня 1984 г.N 5 "Про деякі питання, що виникли в судовій практиці при застосуванні Житлового кодексу Української РСР"). У разі негативної відповіді на ці питання суд навряд чи визнає спірне житлове приміщення гуртожитком і задовольнить позов про виселення.

Таким чином, з виселенням можна боротися, хоча наше законодавство не відрізняється особливою справедливістю в частині захисту житлових прав громадян.

Попередня глава
Наступна глава
Зміст

Чи допускає міжнародне право примусове виселення з житлового приміщення?
Хто ж, за російським законодавством, може бути виселений без надання іншого житлового приміщення?
Чи допускається виселення громадянина з житлової площі без рішення суду?
Чи повинно бути надано інше житлове приміщення громадянам, які виключені з членів колгоспів або вийшли з колгоспів за своїм бажанням, якщо вони проживали в колгоспних будинках?
Чи може сусід по комунальній квартирі вимагати визнання свого сусіда, більше півроку був відсутній на своїй житлоплощі, що втратив право на житлову площу, звернувшись з такою заявою до суду?
Якщо Ви, як дитина з дитбудинку, поселені після випуску з дитбудинку в гуртожиток, чи можуть Вас виселити з гуртожитку без надання іншого жилого приміщення?
Якщо приватне житлове приміщення, орендоване мешканцем, переходить до іншого власника, чи може той розірвати договір оренди і виселити орендаря?
Чи може громадянин, житловий будинок якого підлягає знесенню, вимагати перенесення і установки цього будинку на новому місці?
Якщо відомче житло перейшло у володіння приватної організації, чи можуть мешканці цієї житлоплощі громадяни бути виселені або переселені в інше місце без їх згоди?
Втрачаєте Ви, якщо суд засудив Вас до позбавлення волі на термін понад 6 місяців, житлової площі?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online