Капітальний ремонт будинку без відселення мешканців, заміна вікон, сантехніка, капремонт, лічильники газу та води, поради, що не угробити квартиру

  1. Як це було
  2. Хто за все відповідає
  3. Класифікація робочих
  4. Міняти чи не міняти
  5. Заміна батарей опалення
  6. Заміна труб водопостачання та сантехніки
  7. заміна вікон
  8. заміна підлог
  9. Обклеювання стін шпалерами
  10. заміна електрики
  11. Заміна газопроводу і установка лічильників
  12. теплова реабілітація
  13. Благоустрій території
  14. тактика виживання

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Для фахівця ЖКГ капремонт - це «ремонт будівель і споруд з метою відновлення їх ресурсу з заміною, при необхідності, конструктивних елементів систем інженерного обладнання, а також поліпшення експлуатаційних показників».

Для мешканців, яких ощасливили капремонтом, але не знайшли можливості відселити, капітальний ремонт - це діюча модель пекла, але тільки в трохи більш дрібному масштабі.

Обозревателю www.interfax.by пощастило прожити в епіцентрі капремонту довгих 16 місяців для того, щоб в полоні невідомості навпіл з пилом, брудом, шумом і суєтою дотерпіти до закінчення епопеї, випустити пар і зробити висновки.

Під час випробування, іменованого капремонтом, час переходить на черепашачий крок, коли вранці прокидаєшся не під трелі солов'я, а під виття перфоратора і перекличку робітників.

Головні новини не в телеефірі в прайм-тайм, а на обшарпаної дошці оголошень біля дверей під'їзду. Саме звідси кожен мешканець будинку, охопленого капремонтом, починає планувати свій день, дивлячись на рукописні листи з вимогою «залишити ключі сусідам», «всім бути вдома» та інші імперативи.

Як це було

Капітальний ремонт, як будь-яке стихійне явище, завжди починається раптом. Як літня гроза, він може значитися в планах і прогнозах, про його наближення можуть віщати на зборах мешканців, але точної дати і часу відповідальні особи назвати не можуть.

Більш того, до останнього моменту під великим питанням знаходиться сам факт проведення в будинку капремонту.

За чотири роки до епічного капремонту в будинку, в якому проживає кореспондент порталу www.interfax.by , Голова районної адміністрації на зустрічі з населенням мікрорайону заявив: «Військовослужбовцям та військовим пенсіонерам гріх скаржитися на життя. Ніякого капремонту не буде. Уникайте самотужки ».

Ці слова були сприйняті більшістю як карт-бланш на проведення масштабного ремонту у власних квартирах за свій рахунок. Змінювалася вся сантехніка, двері, водонагрівальне обладнання, підлоги і вікна. Дубовий паркет, нові батареї опалення, підвісні стелі, теплі підлоги - солідні інвестиції. Не минуло й 3-х років, як стало відомо, що капремонт будинку все-таки буде, і почнеться він у серпні.

Але пройшов серпень, вересень, а разом з ним і жовтень. Мешканці зітхнули з полегшенням, сподіваючись, що напасти минула. Але не тут-то було. Перші битовки будівельників з'явилися в кінці листопада, а самі варвари в тілогрійка приступили до активних бойових дій в грудні.

Хто за все відповідає

Все почалося з паперу, яку мешканці були зобов'язані підписати. У типовому договорі не вказувалося, які види робіт будуть виконуватися і в які терміни, зате чітко обмовлялася відповідальність будівельників, що виконують роботи.

Чорним по білому в документі значилося, що за шкоду, заподіяну майну мешканців, підрядник відповідальності не несе. Іншими словами, мешканці пускають робітників у квартиру на свій страх і ризик: за розбиту сантехніку і побиту плитку у ванній, залиті водою шпалери і пропалений газозварюванням підвіконня ніякої компенсації не дозволяється.

Оптимізму й упевненості не надавав і відсутність якого б то не було чіткого графіка виконання поточних робіт.

Інформування проводилося методом рукописних оголошень: в кінці дня на дверях під'їзду хтось нерівним почерком повідомляє, що завтра буде проводитися заміна газопроводу.

«Всім бути вдома або залишити ключі сусідам!» - йдеться в кінці повідомлення. На наполягання на більш ранньому інформуванні батьки-командири, які «на капремонтах з 1970-го року», надували щоки, ховали очі і посилалися на перспективи фінансування. Як не дивно, прості робочі знали більше своїх начальників і охоче ділилися інформацією.

Проте найнадійнішим джерелом були мешканці сусідніх будинків і під'їздів, де ремонт почався раніше. Особливості білоруського капремонту такі, що до процесу залучається відразу декілька багатоповерхових будинків (зазвичай - 3-4), все цикли робіт виконуються попод'ездно і носять стрибкоподібний характер: заміна вікон і місяць очікування, заміна систем опалення та знову дві-три тижні томління і так півтора -два роки.

Класифікація робочих

Для того щоб мінімізувати шкоду своєму майну, мешканці будинку, в якому капремонт вступив в активну фазу, повинні вміти самостійно класифікувати фахівців БМУ, але тільки не на предмет їх професійної спроможності, а з урахуванням шкоди, який ці фахівці можуть заподіяти окремо взятій квартирі.

В імпровізованому рейтингу лідируючі позиції займають сантехніки. Як показав власний сумний досвід, цим людям можна сміливо довірити знищення сантехнічного обладнання та серійне затоплення сусідів ...

Якщо потрібно криво закріпити в стіні кронштейн або забити водопровід піском і металевими тирсою, то це теж до сантехнікам. Щоб уникнути суворих протікання в системі гарячого і холодного водопостачання, краще самостійно до пуску води перевірити затяжку гайок в місцях кріплення кранів і рушникосушки.

Не менш небезпечні і електрики, в присутності яких на об'єкті мешканцям краще не користуватися побутовою технікою і електронними приладами. У кращому випадку пральна машина перестане прати, а в гіршому - через стрибки напруги в мережі доведеться ремонтувати наявну або купувати нову. Виною тому - подача відверто брудної води зі сміттям і робота електромережі в режимі стоп-старт.

Постраждали від стрибків напруги і пенсіонери, які звикли дивитися телесеріали днем. Для того щоб продовжити стежити за розвитком сюжету останніх ряду любителів мильних опер довелося розщедритися на новий телевізор.

Всі роботи в будинку виробляють вузькі фахівці: газівники, сантехніки, електрики, столяри, муляри і різноробочі. Як ми переконалися, в ролі таких вузьких фахівців виступали і досвідчені професіонали, і вчорашні ПТУшники.

Втім, на якість і швидкість виконання робіт це ніяк не впливало. Найбільш відповідальними і акуратними виявилися зовсім ще молоді газівники, яким чомусь довірили не тільки прокладку нових газових труб, а й заміну системи опалення.

На жаль, це був єдиний позитивний приклад відповідального ставлення до роботи.

Міняти чи не міняти

У переліку видів робіт, які заплановані в будинку на час капремонту, є обов'язкові і опціональні, від яких власник квартири може відмовитися.

Наприклад, від заміни газопроводу, водопровідного і каналізаційного стояка відмовитися не можна, а від усього іншого дуже навіть можна. У квартирі можна не міняти електропроводку, підлоги, вікна, сантехніку та розведення водопровідних труб, особливо якщо перед капремонтом господаря попало інвестувати в якісний ремонт квартири.

Заміна батарей опалення

Ваші колишні чавунні батареї зріжуть і відвезуть в невідомому напрямку, а натомість залишать у вас в передпокої тижні на 3-4 акуратну пірамідку з нових батарей Ваші колишні чавунні батареї зріжуть і відвезуть в невідомому напрямку, а натомість залишать у вас в передпокої тижні на 3-4 акуратну пірамідку з нових батарей. Завжди тримайте батареї будівельникам ніде - з побутівок можуть вкрасти колеги, а тимчасових складів не передбачено.

До установки їх будуть два рази фарбувати, причому спробують зробити це прямо у вас вдома. Дозволити таке свавілля у себе в передпокої може тільки затятий токсикоман.

Заміна батарей в опалювальний період - вдалий збіг обставин, так як свіжовстановленому систему робочі зможуть протестувати під тиском вже ввечері і виявити дефекти лиття і зварювання. Якщо батареї змінюють влітку, то випробувань доведеться чекати до кінця осені. Тому з укладанням паркету і поклейкой шпалер доведеться почекати, щоб потім, в разі протікання, не переробляти. Шлюб батарей трапляється часто, так що ризикувати не варто.

Заміна труб водопостачання та сантехніки

Болгаркою зрізаються старі труби водопроводу і каналізації, розбиваються підлоги під каналізаційними стояками, і на 2-3 тижні з усіх зручностей цивілізації людині залишається задовольнятися лише електрикою. Всі інші зручності - на вулиці або в гостях у друзів і знайомих.

Під час заміни водопроводу сантехніки протягом одного дня примудрилися тричі затопити одну і ту ж квартиру: труби обрізали, але не заглушили, а потім підключили воду. Щоб протягом 3 тижнів мешканці не померли від зневоднення, була налагоджена тимчасова подача води на сходовому майданчику по одному краника на поверх.

Люди, які пережили капремонт без відселення, зі знанням справи радять берегти від рук будівельників унітаз. Старий або новий - його спробують розбити в першу чергу.

Якщо в квартирі встановлено нову сантехніку, то на час проведення робіт краще знайти можливість демонтувати її самостійно і заздалегідь.

заміна вікон

Якщо ви не встигли до капремонту встановити в квартирі склопакети за свій рахунок, за вас це зроблять будівельники. Наприклад, в березні встановлять дерев'яний склопакет і запінили його по периметру, а все інше - обробку укосів, установку відливу і підвіконня - зроблять тільки в грудні.

Щоб нові гладкі скла не стали нагадувати на дотик наждачний папір, на час проведення вправ з болгаркою краще заклеювати їх папером: розпечені залізні ошурки відмінно вплавляются в поверхню скла і іноді видно навіть неозброєним оком.

Свіжовстановленому пластикове підвіконня - улюблене місце зварника. Саме сюди він покладе розпечену пальник зварювального апарату, розвідний ключ або гарячу чавунну кришку. Примітно, що за склопакети, встановлені до капремонту, ніякої компенсації власнику квартири не годиться.

заміна підлог

Якісний підлогу - це хороший матеріал плюс майстерність установника. Від заміни підлоги було вирішено відмовитися, так як максимальна ширина нових дощок був близько 10 см. Крім того, викликало сумнів якість просушування деревини.

Всі, хто погодився на цю процедуру, виявився незадоволений термінами і якістю. Нові підлоги не рівніше старих, але зате більш скрипучі.

Обклеювання стін шпалерами

Шпалери будівельники пропонують клеїти тільки свої, без підгонки по малюнку і без особливого ентузіазму. Якість залишає бажати кращого. Родині пенсіонерів «майстра» примудрилися поклеїти одну стіну шпалерами з різним малюнком. Ніхто б не помітив помилки, якби шпалери не стали відклеюватися.

заміна електрики

Якщо в колишні роки мідну проводку замінювали алюмінієвої, то тепер мідь знову в моді. Квартиру знеструмлюють і починають руйнувати стіни за півметра від стелі і сам стелю, висвердлюють отвори під розетки і вимикачі.

В канави, що простягнулися вздовж стін, потім укладається проводка, дірки замазують розчином і штукатуряться. Процес може розтягнутися на тиждень і більше.

Перш ніж погоджуватися на таку процедуру, що живуть в квартирі слід тверезо оцінити свої можливості. Щоб терпіти бруд, клуби пилу і інші незручності, а також можливість того, що після завершення процесу пара розеток може вийти з ладу, потрібно бути дуже стійким людиною, як фізично, так і психологічно.

Разом з проводкою електрики змінюють щитове устаткування та електролічильник, який нібито сам повинен підраховувати розмір місячної плати. На жаль, до сих пір ніхто толком не знає, як користуватися цим диво-приладом і як знімати показання.

Заміна газопроводу і установка лічильників

Найменш хвороблива процедура. Ось тільки плиту газову доведеться придбати нову і близько місяця осягати мистецтво кулінарії в компанії з електроплиткою.

Апофеозом заміни старих газових труб на більш тонкі і витончені буде установка лічильника газу, який, можливо, і відповідає всім технічним стандартам, але ніяк не вписується в інтер'єр кухні.

Місце для лічильника газівники дозволяють вибрати самостійно, але з низкою обмежень. Квадратного сірого «друга» після акту приймання можна буде заховати в навісний шафка.

теплова реабілітація

Утеплення зовнішніх стін і даху будинку пінопластовими блоками носило уповільнений характер і розтягнулося на півроку Утеплення зовнішніх стін і даху будинку пінопластовими блоками носило уповільнений характер і розтягнулося на півроку.

За перші 2 місяці зими фахівці охопили утепленням лише перший поверх будинку, а потім була перерва до серпня. За цей час в щілинах між пінопластом птиці встигли вивести пташенят і поставити їх на крило.

Вся земля навколо будинку була всіяна шаром кульок від пінопласту, який, до речі, є канцерогеном. Ідеальним рішенням тут було б утеплення з мінеральної вати, але фахівцям, звичайно, видніше.

Благоустрій території

Облагороджений двір порадує око і великою кількістю тротуарної плитки, укладанням якої будуть займатися не професіонали, а різноробочі. Через неузгодженість дій і відсутності координації частина зовнішніх робіт будуть переробляти по кілька разів.

Наприклад, після установки і бетонування бордюрів по ним починають їздити навантажені піском самоскиди, виламуючи все на своєму шляху Наприклад, після установки і бетонування бордюрів по ним починають їздити навантажені піском самоскиди, виламуючи все на своєму шляху. Після укладання доріжки тротуарною плиткою електрики раптом починають рити траншею для прокладки силового кабелю. Природно, плитку доведеться перекладати.

Як тільки переклали плитку в перший раз, раптом дозріє рішення спиляти частину великих дерев уздовж доріжки і викорчувати пні. Після викорчовування плитку треба перекласти ще раз.

В результаті доріжкою завдовжки близько ста метрів будівельники займалися з весни до листопада.

Незважаючи на велику кількість теплих сонячних днів в липні, укладання асфальту на проїжджій частині припала якраз на період рясних злив: робочі під дощем розкидали лопатами гарячий асфальт.

Проте, варто відзначити, що після великої кількості витрачених людино-годин двір дійсно змінився на краще, став зручніше і функціональніша.

тактика виживання

Кращий спосіб анестезії під час операції під назвою «капремонт без відселення» - зняти квартиру або тимчасово переїхати до родичів. При цьому буде розсудливо попросити сусідів інформувати про наближення «фронту» і з початком «бойових дій» особисто контролювати проведення робіт.

Навіть по закінченні часу життя в квартирі, де постійно щось штробят, зрізають болгаркою, довбають кувалдою, варять електрогазосваркі, фарбують фарбою, малюють крейдою і поливають водою і раніше здається суворим випробуванням на кшталт іспиту на право носіння крапового берета.

При цьому для того щоб квартира безповоротно не перетворилася в барліг, в кінці кожного дня мешканцеві доводиться самостійно прибирати залишені будівельниками сміття і грязь.

Якщо не накривати меблі, посуд, килими, люстри і побутову техніку пластиковою плівкою, все буде покрито і забито дрібної цементним пилом. Для електроприладів такої імпровізований пиловий душ загрожує неприємними нюансами в роботі і виходом з ладу.

Якщо зробити, як сказано в оголошенні на дверях під'їзду, і залишити ключі сусідам, швидше і якісніше роботи виконуватися не будуть, але квартира запросто перетвориться в битовку і склад для зберігання будматеріалів та інструменту (статеві дошки, перфоратори, цемент, змійовики та інше).

Як показує досвід, при проведенні будь-якого виду робіт ніколи не буде зайвим постояти у будівельників над душею. Варто тільки відвернутися на хвилину, як уже якийсь досвідчений фахівець починає замішувати цемент прямо у вас в передпокої.

При цьому у відповідь на питання, чи багато буде сміття, кожен будівельник вважає своїм обов'язком запевнити, що все буде майже стерильно. Як показує досвід, в 9 випадках з 10 буде пильно, як у вугільній шахті, мокро, як на рисовому полі, і брудно, як навесні на ріллі.

Якщо квартира не потребує ремонту, але будинок потрапив під капиталку, можна просто дозволити будівельникам замінити батареї, газопровід, каналізаційний і водопровідний стояки.

Від інших безкоштовних «пряників» краще відмовитися і терпляче дочекатися повного закінчення всіх робіт в будинку, коли зникнуть битовки разом з будівельниками.

Потім, оцінивши понесені втрати, залишається найняти професіоналів і зайнятися внутрішньою обробкою приміщень. Це заощадить час, нерви і фінанси.

Борис Жуков

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online