Головні причини, за якими мешканця можуть виселити з квартири

  1. Використання житлового приміщення не за прямим призначенням
  2. Систематичне порушення мешканцями законних прав та інтересів мешканців, які проживають по сусідству
  3. Безгосподарне поводження з житловим приміщенням, що приводить до його руйнування і псування
  4. Заборгованість за комунальні послуги
  5. Санкції за борги при оренді житла за договором соціального найму
  6. Санкції за борги в разі, коли житло у власності боржника
  7. Санкції за борги по ЖКГ коли квартира в іпотеці
  8. Можливі зміни в законодавстві щодо виселення з квартири

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Багатьом з вас знайома проблема вимушеного сусідства з людьми, для яких асоціальний спосіб життя є нормою - бешкетниками, наркоманами, алкоголіками. Бідним сусідам регулярно доводиться терпіти галасливі компанії, крики, використані шприци на сходових майданчиках, гучну музику в нічний час, сміття, а часом навіть образи на свою адресу за те, що вони відстоюють законне право спокійно жити в своїй квартирі.

Мало приємного в такому сусідстві, і ось коли терпіння вичерпується, починається боротьба за право жити тихо і спокійно, і в хід йдуть різні методи: загрози, забиття дверей, рукоприкладство та інше. Найчастіше такі методи не приносять результату, а ось добропорядні сусіди самі можуть бути притягнуті до відповідальності. Не отримавши бажаного результату, мешканці замислюються, як, не порушуючи закон, можна виселити неблагополучних особистостей із займаної житлоплощі. Чи є якісь методи боротьби, певні рамками закону? Чи дійсно існують причини, за якими мешканця можуть виселити з квартири?

На сьогоднішній день законодавством РФ передбачений комплекс заходів, що встає на захист прав мешканців багатоквартирного будинку від асоціальних і недобросовісних сусідів, що отруюють життя. Ось ці заходи:

  1. Адміністративне попередження або штрафні санкції. Наприклад, за порушення санітарно-епідеміологічних вимог до експлуатації приміщень, які передбачені в ст. 6.4 КоАП РФ. Або за псування приміщення, призначеного для житла - ст. 7.21 КоАП РФ.
  2. Більш жорстка міра - виселення з займаного на підставі договору соціального найму приміщення, призначеного для проживання. Вагомі підстави для застосування такого заходу прописані в ст. 91 ЖК РФ.
  3. Виняткова міра - виселення та позбавлення прав власності на житлове приміщення - в цьому допоможе стаття 293 ЦК України. Дана міра застосовується до мешканців з асоціальною поведінкою тільки тоді, коли більш щадні заходи не мали успіху. Тобто, по-доброму домовитися не виходить.

Законом встановлено три самостійні підстави, за якими можна примусово припинити право власності асоціальної сусіда на житлове приміщення:

Використання житлового приміщення не за прямим призначенням

Якщо звернутися до ст. 288 ГК РФ і ст. 17 ЖК РФ, то там можна знайти інформацію, що основне і єдине призначення житлового приміщення - проживання. У ньому не допускається розміщення промислових виробництв. Також заборонено здійснювати в житловому приміщенні підприємницьку діяльність, якщо не дотримуються встановлені законодавством умови.

Наведемо приклад з реального життя, як можна дана підстава використовувати в суді. У місті Іркутську в 2011 році розглядалася справа, де позивачем виступала адміністрація міста. Позов був про продаж трьох житлових приміщень з прилюдних торгів з причини, що вони не використовувалися за прямим призначенням. У грудні 2009 року мешканці будинку № звернулися до комітету з управління їх округом, з проханням про вжиття заходів до власника, який порушував їх законні права, використовуючи належні йому житлові приміщення не за призначенням. Через пару місяців фахівці відділу ЖКГ виявили, що власник, без отримання відповідних дозвільних актів, справив в трьох житлових приміщеннях перепланування, і тепер використовує їх під готельні номери. Відповідачу було видано припис про усунення порушень, і його притягнули до адміністративної відповідальності за ч.ч. 1,2 ст. 7.21 КоАП РФ. Власник ніяк не відреагував на постанови і розпорядження, продовжуючи використовувати житлові приміщення під готель, тим самим порушуючи законні права живуть по сусідству людей. У суді були представлені наступні підстави для задоволення позову:

  • Використання житлових приміщень не за призначенням. Підсумок - права і інтереси мешканців систематично порушуються;
  • Власник справив перепланування з порушенням пожежних, будівельних і санітарних норм, причому необхідні дозволи та погодження не було отримано.

Відповідач в судове засідання не з'явився. На підставі поданої доказової бази, суд задовольнив позов адміністрації Іркутська від імені мешканців.

Систематичне порушення мешканцями законних прав та інтересів мешканців, які проживають по сусідству

Тут ви повинні розуміти, що слід правильно трактувати це поняття. Це не будь-які дії, що здійснюються асоціальними сусідами, а ті, в яких об'єктом порушення є приміщення, призначене для житла. До таких дій відносяться ремонтні роботи, порушення перепланування, нове житлове будівництво, переобладнання без відповідних дозволів, реконструкція житлового приміщення, створення перешкод до забезпечення комунальними послугами сусідів. Законодавчі документи з цих питань - п. 4 ст. 687 ГК РФ і ст. 98 ЖК РФ.

Як приклад можна навести справу в Мурманської області, коли з позовною заявою до гр. N про виселення з упорядкованого житла за безгосподарне поводження з житлом, за систематичне порушення законних інтересів і прав, про стягнення заборгованості по оплаті комунальних послуг і житла звернулася адміністрація від імені мешканців. Обгрунтуванням позову було те, що наймач (відповідач) 3-х кімнатної квартири більш ніж 5 років систематично порушував права сусідів: влаштовував гучні застілля з провідними антигромадський спосіб життя особами, голосно слухав музику, смітив, зловживав спиртними напоями, заважав відпочивати в нічний час мешканцям будинки. За систематичні порушення неодноразово притягувався до адміністративної відповідальності, при цьому йому виносилися неодноразові попередження про виселення. Відповідач ніяких заходів по виправленню ситуації не приймав.

В результаті відповідач був виселений із займаного жилого приміщення, без надання іншого житла. При цьому його зобов'язали сплатити заборгованість по комунальним платежам. Як бачите, безхазяйне поводження з житлом - це вагома причина, по якій мешканця можуть виселити з квартири.

Безгосподарне поводження з житловим приміщенням, що приводить до його руйнування і псування

Це може виражатися в двох варіантах:

  • Дії, спрямовані на псування приміщення. Це може бути самовільне перепланування, що створює загрозу житлового будинку, скорочення терміну його експлуатації, псування комунікаційних мереж, руйнування інженерного обладнання, порушення санітарних правил і норм з утримання житлових приміщень.
  • Бездіяльне поводження з житлом. Власник не виконує обов'язків з утримання приміщень і не здійснює необхідні ремонтні роботи.

Реальний приклад: прокурор міста N звернувся до суду із заявою про захист інтересів групи мешканців до відповідача про спонукання до продажу з торгів приміщення, призначеного для проживання. Суть справи така: відповідач справив незаконне перепланування, тим самим скоротивши термін служби житлового будинку і таким чином усуваючи обвалення житлових приміщень, розташованих вище. Відповідачу було наказано усунути перепланування, але це вимога він не виконав. Позов був задоволений, і житлове приміщення виставлено на публічні торги.

Важливо!

  1. Незалежно від того, чи є власником муніципалітет або приватна особа, якщо проживають в квартирі громадяни систематично порушують встановлений порядок, їх можна виселити, але боротися краще всім під'їздом, а краще будинком.
  2. Пам'ятайте, що ні наймачі житла, ні власники не можуть на свій розсуд звертатися до суду із заявою про виселення асоціальних сусідів. Спочатку необхідно звернутися в правоохоронні органи, і лише потім в місцеву адміністрацію.
  3. Згідно ЦПК, не підлягає ні за яких обставин виселенню власник, якщо це житло у нього є єдиним.
  4. Недобросовісні сусіди можуть бути виселені лише за судовим рішенням.
  5. Незважаючи на всі труднощі, способи боротьби з асоціальними сусідами все-таки є, але доведеться запастися терпінням. Судові тяжби, збір доказової бази віднімають фінанси, час і нерви. Пробуйте вирішувати проблему мирним шляхом.

Заборгованість за комунальні послуги

Для багатьох росіян ростуть тарифи ЖКГ - хвора тема. Тарифи підвищуються як на дріжджах, як і борги комунальникам, і сьогодні можна побачити, як злісних неплатників виселяють з квартир, часом навіть в нікуда..Давайте розберемося, як цей процес регулюється на законодавчому рівні.

Санкції за борги при оренді житла за договором соціального найму

Платити комунальним службам, звичайно ж, треба, і якщо ви своє житло все ще не приватизували, то можете його позбутися за борги. Тут все просто: якщо наймач і члени його сім'ї протягом 6 місяців не платять за рахунками, то їх можуть виселити. Причому все буду рівні, і діти, і дорослі. Але тут треба враховувати важливі нюанси:

  • не платити треба 6 місяців безперервно. У разі якщо за цей період була оплачена хоч одна платіжка, то вас не виселять. Але сьогодні на державному рівні активно обговорюється питання про введення норми, згідно з якою можна виселяти мешканців, хто за 6 місяців заплатив менше 50% загальної нарахованої за послуги ЖКГ суми. Але, наголошуємо, поки цієї норми ще немає;
  • суду повинні бути представлені незаперечні докази, що у боржника не було поважних причин, через які він не платив. До поважних причин належать: наявність в сім'ї інваліда, втрата роботи, тяжке матеріальне становище, хвороба, невиплата в термін пенсії або зарплати, наявність неповнолітніх дітей. Ці причини зафіксовані в пленумі Верховного суду РФ №14 від 2.07. 2009 року;
  • важливий момент: виселяти мають право не на вулицю, а в житлове приміщення за нормами гуртожитку. Тобто на кожного члена сім'ї припадатиме 6 кв. м. житлової площі. Ст. 89 ЖК РФ чітко регламентує в рішенні суду про виселення вказати, в яке саме приміщення боржник буде виселений.

Пам'ятайте, що виселення не рятує від сплати пені та заборгованості.

Санкції за борги в разі, коли житло у власності боржника

Якщо ви є власником більше двох житлових приміщень, то виселити вас за несплату буде простіше. Не платіть півроку комуналку - можете враз позбутися однієї квартири. Але знову-таки, тут є свої моменти: спеціальні агентства виставляють квартиру на торги, причому по самій мінімальної для власника ціною. Після продажу борги погашаються, а залишок віддається власнику.

Санкції за борги по ЖКГ коли квартира в іпотеці

Це найскладніша ситуація для боржників, які не заплатили за житлово-комунального господарства єдиного житла, що знаходиться в іпотеці. Їх в прямому сенсі слова можуть виселити прямо на вулицю разом з дітьми, причому не буде надана навіть звичайний дах над головою у вигляді кімнати. Незважаючи на те, що в законі є норма про переселення на час продажу житла, як правило, тимчасового житла не перебуває. Ця сувора законодавча норма істотно знизила ризики кредитних організацій. Хоча в більшій мірі боржниками вважаються не ті, хто не платить комуналку, а ті, хто не подужав саму іпотеку.

Можливі зміни в законодавстві щодо виселення з квартири

На сьогоднішній день забороняється виселяти за законом власників житлових приміщень, якщо це єдино наявне житло і якщо це не іпотека. Навіть, незважаючи на те, що мешканці є злісними боржниками. Стає зрозуміло, чому комунальники лобіюють зміна закону, відповідь проста - щоб можна було виселяти за несплату за комунальні платежі .

Сьогодні, максимум, що можуть зробити за законом комунальні служби - подати позовну заяву до суду, де майно неплатника буде описано і частково продано в рахунок сплати боргів по ЖКГ. Але що нам готує законодавство в майбутньому, і чи зможуть комунальники виселять неплатників з квартири за борги - цього ніхто не знає.

Чи є якісь методи боротьби, певні рамками закону?
Чи дійсно існують причини, за якими мешканця можуть виселити з квартири?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online