Чи можуть виселити з квартири за борги?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сім питань читалень «Урядового кур'єра» про отримання державної допомоги на оплату комунальних послуг.

Чим ближче до 15 квітня, коли почнуть оформляти субсидії за новим законодавством, тим більше питань виникає у наших читачів. Отже, «УК» звернувся з ними до відомого фахівця директора департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталія Музиченко ..

1. Люди похилого віку з мінімальною пенсією і малозабезпечені багатодітні сім'ї, які мають борги за комуналку, стурбовані: якщо ці борги будуть рости, то їх врешті-решт можуть виселити з квартири? Дзвінків до редакції з питанням «виселять - не виселять?» Дуже багато. Ці люди стурбовані, що саме через заборгованість не зможуть претендувати на субсидію. Що їм робити?

- Почнемо з того, що за новим законодавством наявність боргів за комунальні послуги не є пересторогою для отримання субсідіі.Так, раніше, якщо були борги, держава в допомоги відмовляла. Але зараз для нас головне, щоб людина або сім'я вчасно платила свою частку платежу за комунальні послуги, яку за розрахунками фахівців і з огляду на доходи вона може платіть.Ведь мети і завдання субсидії - зробити так, щоб борги не накопичувалися. І якщо свій платіж домогосподарство вносити повністю і вчасно, то навіть при наявності боргів субсидію отримувати.

Хоча старі борги нікуди не подінуться, їх необхідно платіть.С цим питанням боржник особисто звернутися до компанії - постачальника послуг, якою він заборгував (водоканал, газова або енергокомпанія). Разом вони повинні вирішити, як цей борг ефективно реструктуризувати, коли і які суми потрібно виплачівать.Ітак, якщо сім'я або людина не є принциповим затятим неплатником, який приховує доходи і зловживає довірою держави, має тільки одну квартиру, ініціює реструктуризацію і справно платити за борги , то я переконаний, що їм обов'язково підуть назустріч, можливо, також (в особливих ситуаціях) спишуть частину боргу. І з квартири таку сім'ю або людини не виселятимуть.

2. В Інтернеті нещодавно з'явилася інформація, що за певних обставин і умов людина або сім'я, яка протягом року зробила одноразову покупку на суму понад 50 000 гривень, таки зможе отримати право на субсидію. Чи так це? І що це за виняткові обставини?

- Ця інформація відповідає дійсності. Адже бувають ситуації, коли, скажімо, виходить з ладу відразу кілька дорогих побутових приладів, які служили сім'ї не одне десятиліття і без яких просто неможливо обойтісь.Ілі сім'я змушена змінити місце проживання або більшу квартиру на меншу. Тому, продавши одну, відразу повинен придбати іншу, щоб не залишитися просто небом.Поетому органам виконавчої влади на місцях надано право з урахуванням конкретних обставин приймати рішення про надання субсидії. Але спочатку вони повинні обстежити матеріально-побутові умови сім'ї і скласти відповідний акт.

3. Відомо, що субсидію надавати на чітко визначені соціальні норми метражу житлового приміщення. Це 48,87 квадратного метра, якщо домогосподарство складається з однієї людини. А ось мати право на субсидію самотня бабуся, яка проживає в квартирі площею, скажімо, 50 або 52 квадратних метра і отримує мінімальну пенсію?

- З 1 травня 2015 року ми надали право місцевим комісіям в індивідуальному порядку надавати субсидію у виняткових ситуаціях понаднормову площу житла. Пріоритет - самотні непрацездатні люди після обстеження умов проживання. Однак тільки якщо це понаднормова площа буде не дуже великий: 2-5, максимум 10 метрів. Але якщо, наприклад, спритні діти прописали таку бабусю одного будинку площею 200-300 квадратів, держава не зобов'язана допомагати їй утримувати весь цей будинок. Субсидію в цьому випадку можна отримати на соціальну норму метрів, інші ж доведеться оплачувати повністю за свій рахунок.

4. Соціальні норми поширюються і на споживання комунальних послуг: воду, газ, свет.Представім, що в такий сім'ї приїхали родичі (двоє, троє і більше) на кілька місяців. Тому в домогосподарстві значно збільшиться обсяг споживання комунальних послуг. За це перевикористання сім'ю не позбавлять права на субсидію?

- Ні в якому случае.Субсідія для сім'ї залишиться. Збільшиться тільки оплата за надурочно спожиті воду, газ, світло і тому подобное.То Тобто якщо, наприклад, соціальна норма споживання холодної води на людину 4 кубометри на місяць (при відсутності гарячої), субсидію сім'я отримає як зазвичай на кількість людей, офіційно зареєстрованих в квартіре.За то, що буде спожите понад цю норму, сім'я змушена заплатити в повному обсязі. Але, підкреслюю, через тимчасове надмірне використання комунальних послуг субсидії нікого не позбавляти.

Також зауважу, що з 1 жовтня 2015 НЕ будуть перерахунок розміру призначених субсидій на підставі фактичного споживання житлово-комунальних услуг.То Тобто якщо раніше сім'я за місяць споживала менше встановленої норми газу, електрики чи води, робили перерахунок, і, нарешті, її навіть могли позбавити субсидії за економію. От і доводилося людям, що гріха таїти, включати газ на повну і відкривати форточкі.Но зараз зекономлені кошти (наприклад, субсидія на газ нарахована на 200 гривень, а фактично за місяць було спожито його лише на 100 гривень) залишати на рахунках організації, яка надає послуги, і сім'я буде можливість ними заплатити за споживання в наступних месяцах.Такім чином ми намагаємося стимулювати людей економити ресурси.

5. У новому законодавстві вказано, що коли подається запит на отримання субсидії, вирішувати це питання протягом двох месяцев.А як в цей період людям платити за комуналку, якщо у них просто немає можливості оплачувати рахунки повністю?

- Два місяці це питання буде вирішуватися тільки з моменту підвищення цін і тарифів на комуналку, тобто з 1 апреля.Поетому якщо за субсидією сім'я звернеться в травні, коли і отримає нові платіжки, вона зможе оформити її попереднім числом, тобто з квітня - на два місяці тому. Взагалі звертатися за державною допомогою можна в будь-якому місяці, коли сім'ї це потрібно і удобно.Но якщо звернення буде після травня 2015 року, то повернення не буде - субсидію призначати чітко з 1 числа місяця звернення.

6. Якщо в сім'ї є пільговик - чорнобилець, дитина війни та ін., - На якого виписаний особовий рахунок, тому за комуналку сім'я платить меньше.Будет така сім'я право ще й на субсидію? Доведеться вибирати - пільга чи субсидія?

- Буде мати право людина або сім'я на отримання субсидії чи ні, визначати після того, як будуть виявлені і враховані всі пільговики квартіри.І якщо навіть при наявності цих пільг за новими тарифами домогосподарство не зможе повністю оплачувати комуналку, тоді субсидія йому буде належати. Або якщо за підрахунками сім'ї буде вигідніше, пільговик може відмовитися від своєї пільги і вибрати тільки субсідію.Ето кожна сім'я буде вирішувати сама.

7. Відтепер наявність у власності кількох квартирах - не застереження для звернення за субсидією. Якщо вони не здають в оренду і дохід від них власник не отримує, то чи може він претендувати на субсидію по кожній?

- Ні, отримувати субсидію можна тільки на житлоплощу (квартиру, будинок), де людина або сім'я зареєстрована і фактично проживає. За комунальні послуги в інших житлових приміщень доведеться платити повну вартість.

Так, якщо людина або сім'я має кілька квартир, а платити за отримані в них комунальні послуги не здатна, економічно доцільно їх продать.Ведь надвеликої борг, накопичуватися 5-10 років, в кінцевому підсумку може спонукати державу змусити власників продати цю житлоплощу, щоб розрахуватися за борги.

джерело: ukurier.gov.ua

Можливо, Вам також буде цікаво

Дзвінків до редакції з питанням «виселять - не виселять?
Що їм робити?
Чи так це?
І що це за виняткові обставини?
А ось мати право на субсидію самотня бабуся, яка проживає в квартирі площею, скажімо, 50 або 52 квадратних метра і отримує мінімальну пенсію?
За це перевикористання сім'ю не позбавлять права на субсидію?
А як в цей період людям платити за комуналку, якщо у них просто немає можливості оплачувати рахунки повністю?
Будет така сім'я право ще й на субсидію?
Доведеться вибирати - пільга чи субсидія?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online