Чи можливо виселення неповнолітньої дитини?

  1. Стаття на тему: житлові спори
  2. Чи може дитина вважатися колишнім членом сім'ї?
  3. Чи можна виселити неповнолітніх дітей з муніципального житла?
Стаття на тему: житлові спори

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Як відомо, законодавство РФ захищає права дітей. Але, не дивлячись на те, що давно діє новий Житловий кодекс, право користування дітей житловим приміщенням та виселення неповнолітньої дитини з квартири широко обговорюються в пресі. Одні стверджують, що дитина - такий же колишній член сім'ї, як і чоловік, отже, його можна без проблем виселити. Інші впевнені, що дитина не може бути колишнім членом сім'ї, оскільки навіть позбавлення батьківських прав не звільняє людину від обов'язку утримувати свою дитину.

Чи може дитина вважатися колишнім членом сім'ї?

Згідно з позицією Верховного суду РФ, дитина власника житлового приміщення не може стати колишнім членом його сім'ї. Справа в тому, що спочатку діяло таке правило: якщо угодою про дітей при розлученні подружжя місцем проживання дитини визначено місце проживання батьків, який не є власником житла, то дитина підлягає виселенню разом з чоловіком, який став колишнім членом сім'ї в порядку, передбаченому ст. 31 п. 4 ЖК РФ.

Але через два роки в «Огляді судової практики» Верховний суд дав прямо протилежне роз'яснення. Згідно з ним, Сімейним кодексом передбачений захист прав та інтересів дітей. Захист здійснюють батьки на підставі п. 1 ст. 56 Сімейного кодексу РФ. Вони зобов'язані піклуватися про здоров'я, фізичний і психічний, духовний і моральний розвиток своєї дитини. Обов'язки батьків по відношенню до дитини зберігаються і після розірвання шлюбу.

Отже, виселення неповнолітньої дитини з квартири, яка знаходиться у власності одного з батьків, неможливо. Хоч дитина і не має прав на власність батьків, право користування житловим приміщенням за ним зберігається до його повноліття. Після досягнення дитиною 18-річного віку власник-батько може виселити його на підставі ч. 4 ст. 31 ЖК РФ як колишнього члена сім'ї.

Зверніть увагу

Єдиний нюанс: якщо батько-власник вирішить продати або подарувати свою квартиру близькому родичу, новий господар може виселити дитину на підставі ч. 2 ст. 292 Цивільного кодексу РФ. Згідно з цією статтею, перехід права власності на житлове приміщення до інших осіб є підставою для припинення права користування приміщенням членами сім'ї колишнього власника. Значить, від виселення в ситуації, коли квартира «дарується» родичу батька, дитина не застрахований. Квартира ж після виселення може бути «подарована» назад (за умови порядності рідних).

Чи можна виселити неповнолітніх дітей з муніципального житла?

Ні. Виняток становлять випадки, коли подальше проживання в даному житловому приміщенні становить загрозу для життя і здоров'я дитини. Неповнолітні діти ні в якому разі не можуть виселятися без надання альтернативного житлового приміщення.

Якщо ви зіткнулися з незаконним виселенням дитини і хочете отримати консультацію адвоката з житлових питань , Заповніть форму внизу сторінки або зателефонуйте за вказаним номером телефону. Досвідчений юрист готовий відповісти на всі ваші запитання, а також захистити інтереси дитини в суді.

Інші статті на тему: житлові спори
Чи можна виселити неповнолітніх дітей з муніципального житла?
Чи може дитина вважатися колишнім членом сім'ї?
Чи можна виселити неповнолітніх дітей з муніципального житла?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online