Як виселити квартирантів за невиконання зобов'язань

  1. Як законно виселити квартирантів
  2. Як виселити квартирантів з договором
  3. Відмова від одержання повідомлення квартиронаймачем
  4. Чи можна виселити через суд квартирантів
  5. Як виселити квартирантів без договору

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Досить часто виникають моменти, коли орендарями не виконуються певні зобов'язання, гарантовані укладеним раніше договором.

Ще більш неприємною є ситуація, якщо виникає загроза цілісності переданого в оренду майна. Тоді у орендодавця і виникає гостре питання як виселити квартіранов за невиконання зобов'язань обумовлених у договорі.

Як законно виселити квартирантів

За Цивільним кодексом (стаття 687) передбачається можливість розірвання договору раніше зазначеного терміну в конкретних випадках. Такого роду договір цілком можна розірвати трьома способами, передбаченими законодавством: з ініціативи однієї зі сторін, а також у зв'язку з рішенням судового чи іншого органу влади.

Саме наймодавцем договір може бути розірваний за кількома обґрунтованих причин, але остаточне рішення про виселення квартирантів приймається в судовому порядку.

Варіанти дострокового розірвання орендного договору:

  1. У разі несплати наймачем оренди житла. Відповідно до ГК, за наймодавцем закріплюється право на виселення квартирантів при дворазовому відсутності орендної плати при укладанні короткострокового договору (терміном до року), а також несплати житла протягом півроку при більш ніж річному договорі.
  2. У разі використання квартирантами житлової площі не за призначенням, а також після виконання ними дій, що сприяють погіршенню стану майна або безпосередньо приміщення. Наймач також не має права порушувати спокій соседей.Немаловажним моментом є й те, що наймач несе повну відповідальність не тільки за свої дії, але і за поведінку проживають з ним осіб - співмешканців по приміщенню, родичів і т.д. Виявивши порушення правил проживання і поведінки, наймодавець зобов'язаний зробити проживають особам попередження і дати певний відрізок часу на виправлення ситуації. Ігнорування попередження і неприйняття позначених заходів є приводом для виселення.
  3. У разі, коли орендоване майно (або приміщення) оцінюється як аварійний і вважається небезпечним для проживання.

Укладання договорів на території РФ носить виразно вільний характер, в зв'язку з чим сторони можуть і самі визначати норми і умови всіх пунктів договору. В такому випадку дострокове розірвання договору про найм можливо і по іншим, узгодженим сторонами причин (при обов'язковій вказівці їх в договорі).

Як виселити квартирантів з договором

Коли договором визначається термін повідомлення з обох сторін про достроковому розірванні , Обидві сторони повинні його дотримуватися.

Цивільним кодексом передбачаються терміни для того щоб направити повідомлення тільки з боку наймача. Такий момент є дійсним, так як лише наймач може односторонньо відмовитися від договору оренди.

У цьому випадку повідомлення наймодавця з приводу розірвання договору має проводитися наймачем за 3 місяці до того дня, коли договір повинен бути розірваний. Така позиція регламентується статтею 687 ГК, за умови, що інших термінів не передбачається договором.

Розірвання договору раніше встановленого терміну і виселення квартирантів з боку наймодавця можливо з урахуванням перерахованих законом пунктів або в окремих випадках, передбачених додатковими умовами договору. Якщо в умовах договору передбачені права розірвання з боку наймодавця і регламентовані відрізки часу для направлення відповідного повідомлення, він повинен слідувати зазначеним в договорі пунктам. При відсутності додаткових умов в договорі, терміни дострокового звільнення житлової площі встановлюються судом.

За чинним законодавством, перед безпосереднім зверненням до судових інстанцій або в держоргани, наймодавець зобов'язаний попередити квартирантів і дати час на зміну ситуації. При цьому для суду важливим доказом повідомлення мешканців вважається проставлення підпису наймача, а також дата вручення, зазначена на другому екземплярі.

Причому досить важливим нюансом є саме дата, так як з неї починається відлік часу терміну, зазначеного для усунення непорядку або дострокового звільнення приміщення. Відлік починається о 00 годині наступних за днем ​​вручення повідомлення діб.

Відмова від одержання повідомлення квартиронаймачем

При відмові прийняти повідомлення, воно надсилається рекомендованим листом поштою з повідомленням. Отриману квитанцію про відправлення листа необхідно зберігати, як доказ виконання встановлених законом зобов'язань.

Виходячи із зазначеної інформації в договорі оренди, лист необхідно відправляти за вказаною в договорі адресою фактичного проживання наймача. При особистому відмову наймача від отримання рекомендованого листа c повідомленням, для суду і цей момент буде умовним доказом того, що всі обов'язки наймодавця були виконані їм у повному обсязі.

Чи можна виселити через суд квартирантів

Якщо сторони не можуть знайти спільне вирішення питання, то звернення до суду стає неминучим.

У такому випадку від наймодавця потрібно складання позовної заяви з додатком до нього наявних документів:

  • договору оренди
  • Розписок про орендну оплату
  • Експертизи оренди житла
  • Поштової квитанції про відправку того примірника повідомлення, в якому є відмітка наймача про отримання та ін.

Оренда житла під час судового розгляду, як і терміни звільнення приміщення, встановлені судом, оплачуються квартирантами в звичайних, зазначених за договором, розмірах.

Також можливо заяву з приводу відшкодування судових витрат. В цьому випадку для компенсації витрат важливо їх реальне підтвердження.

Як виселити квартирантів без договору

Цивільним кодексом передбачена конкретна письмова форма договору про найм. Невідповідне укладення договору і недотримання встановленої форми не дасть сторонам прав послатися на свідчення свідків.

Після визнання судом наявності договору, подальші розгляди будуть проводитися в установленому порядку. При відсутності доказів про наявність договору, єдиним варіантом виселення квартирантів за невиконання зобов'язань буде заяву в поліцію про проживання на що належить Вам житлоплощі сторонніх осіб. Істотний мінус цього варіанта полягає в подальших труднощів у компенсації можливих збитків і неоплаченої оренди.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online