Як витратити мільйон

  1. Дама з бездомною собачкою
  2. Хто хоче залишитися мільйонером
  3. Гроші на повітря
  4. Витратити з науки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Уміння заробити великі гроші - це здібності. Уміння витратити мільйони - це особлива культура. Про те, як вона з'являється в Росії, де вже кілька десятків тисяч доларових мільйонерів, - ці матеріали «Огонька»
Уміння заробити великі гроші - це здібності

Дама з бездомною собачкою

Переможниця гри «Останній герой» Яна Волкова залишила роботу охоронця і виконує обіцяне з екрану - допомагає тваринам

Ч ем відрізняється реальне шоу від реального життя? У шоу десятки телекамер вдень і вночі стежили за тим, як Яна Волкова на екзотичному острові в Карибському морі разом з Миколою Дроздовим, Максимом Покровським, Катериною Семенової, Децла, Владом Сташевським і Жанною Фріске бігала, стрибала, харчувалася кокосами і бананами, долаючи штучно створені телебаченням труднощі. А в житті жодна телекамера не знімає, як та ж Яна Волкова, переможниця шоу «Останній герой», в рідному Петербурзі підбирає бездомних кішок і собак, викликає до них лікарів, шукає їм господарів, долаючи справжні, а не вигадані труднощі. Телебаченню таке нецікаво. Хіба це геройство? Та й хороших рейтингів програма не збере.

Півроку тому Яна Волкова з екрану телевізора оголосила, що якщо переможе в грі, частина грошового призу витратить на створення притулку для тварин. Яна виграла три мільйони рублів. Кореспондент «Огонька» вирушила до Петербурга дізнатися, як справи з будівництвом притулку.

Фонд і «Моська»

У день нашої зустрічі Яна мала розвезти їжу по так званим домашнім притулкам для тварин - тобто по квартирах і дачах, де жалісливі люди тримають від 10 до 70 собак і кішок.

Спочатку Яна вирішила відвідати собак Ніни Василівни. У 59-річної жінки 12 собак і остання стадія раку. Собаки підібрані на вулиці і живуть з нею вже багато років, за винятком двох останніх, яких хтось ощадливо прив'язав до дверей її квартири. У цій квартирі вже давно немає газу і води - відключили за несплату, всі гроші йдуть на тварин. Коли лікарі наполягли на госпіталізації Ніни Василівни, її подруга тимчасово забрала собак на свою дачну ділянку. Двох Яна прилаштувала до притулку. Залишилося десять.

Ідею будівництва власного притулку Яні довелося поки що відкласти. З'ясувалося, що це не так просто (важко отримати землю), не так дешево (буде потрібно 300 - 400 тисяч доларів), а головне - один притулок не вирішить проблем, що існують в місті. І Яна створила благодійний фонд допомоги безпритульним тваринам «Віва-фонд».

Ми під'їхали до воріт підприємства з виробництва ковбасних виробів і м'ясних делікатесів «Ситний двір». Цей двір повинен найближчим часом стати ситним для п'яти собак, яких Яна відбере в притулках, - їх влаштують сюди охоронцями. А колись це підприємство охороняла сама Яна, ще до того як стати охоронцем. Про «Ситний двір» Яна згадала, коли постало питання допомоги домашнім притулкам - найбільше там потребували їжі для тварин. Відходи м'ясного виробництва для цих притулків - велика підтримка.

Нам винесли величезні мішки. Але їх вага налякав тільки мене: Яна десять років професійно займалася важкою атлетикою - піднімала штангу. Неодноразово ставала чемпіонкою країни. Її кращі досягнення: ривок - 62,5 кілограма, поштовх - 82,5.

Поштовхом до створення благодійного фонду стали кілька подій, що сталися в Петербурзі в останні місяці. Спочатку почали труїти щурів. Яна каже, що практично ніде не було вивішено покладені в таких випадках оголошення - в своєму районі вона бачила тільки одне. Поряд з щурами від отрути гинули і бездомні, і домашні тварини.

Потім сталося інше нещастя - почали знаходити відрубані лапи і голови. Кажуть, відомий пункт, де собак купують за 100 рублів і обробляють на м'ясо. Місяць тому Яна надрукувала листівки зі зверненням до жителів - перш ніж купувати м'ясо на вулиці, подумати, може, це сусідський собака.

Ще одним потрясінням стала історія з собачим кладовищем. Було у Фрунзенському районі Петербурга місце, де з 70-х років господарі ховали своїх улюблених тварин. Спочатку могили не сильно кидалися в очі, а потім кішкам і собакам стали ставити пам'ятники з мармуру, часом в людський зріст. Зрозуміло, що кладовище було незаконним, але іншого-то, законного, в місті немає. У травні приїхали бульдозери і зрівняли могили з землею. «У мене досі перед очима - бабуся, що лежить в бруду і обіймаються то, що залишилося від могилки її кота, єдину рідну істоти на світі», - згадує одна з відвідувачок кладовища в газеті «Моська». Цю благодійну газету «Віва-фонду» почала видавати на свої гроші Яна.

Гараж з видом на РФ

Піклувальником «Віва-фонду» погодився стати соліст групи «Ногу звело» Максим Покровський, з яким Яна подружилася на Панамському острові.

- Макс сказав, що якщо потрібно буде дати благодійний концерт, він виступить, - каже Яна.

Один із засновників фонду - відомий в місті захисник тварин депутат Петербурзького законодавчих зборів Ігор Риммер. За словами Яни, відсутність гарного закону не дає вирішувати багато проблем, а Риммер якраз розробив законопроект про захист тварин.

Беззахисним тваринам нерідко допомагають беззахисні люди. Нашим наступним адресою був гараж в одному з районів Петербурга.

Нам назустріч вибігли півтора десятка собак і дуже спритна жінка Тетяна.

Нам назустріч вибігли півтора десятка собак і дуже спритна жінка Тетяна

- У березні я мала піти на пенсію, - почала розповідати мені Тетяна, - а у мене документи вкрали. Днями я нарешті паспорт отримала. Привітай мене, доча, я тепер громадянка Російської Федерації.

Громадянка Російської Федерації Тетяна вже три роки живе в гаражі. Влітку ще нічого, а ось взимку холодно - грубку купити не на що, а наявні два обігрівача не рятують. Тетяна, правда, не скаржиться, але Яна чула від людей, що взимку жінка спить стоячи.


Тетяна працювала на заводі, жила в гуртожитку. У неї було чотири собаки, яких, як це водиться, вона підібрала на вулиці. У гуртожитку поставили умову: або залишаєшся без собак, або йдеш. Кинути тварин, до яких вона вже прив'язалася, Тетяна не змогла. Перший час жила десь під мостом, потім перебралася в порожній гараж поруч з садівничим товариством. З тих пір вона ці сади і охороняє. Правда, кількість собак за цей час збільшилася.

- Я ж, доча, при дорозі смерті перебуваю, - продовжує Тетяна, показуючи на що пролягає поруч трасу. - Машини збивають тут багато собак, а я підбираю. Я і як швидка допомога, і як похоронне бюро. Мимоволі.

Ми залишаємо Тетяні мішок з відходами ковбасного виробництва.

- Шарик, - звертається Яна до однієї з собак. - Я тебе скоро на «Ситний двір» в охорону заберу, чекай. А що з вами робити, тьотя Таня, будемо думати - треба вас на зиму кудись прилаштовувати.

Кімната страху

Про наступний притулку, куди ми з Яною заїхали, я практично нічого не можу розповісти.

Я розмовляла з його господарем Борисом, але мало що розчула. На цьому дачній ділянці живуть Борис, Валентина Сергіївна, безліч кішок, яких ніхто не вважав, і собаки, яких порахували, - їх 47. Сказати, що нас облаяли 46 з них, було б деяким зменшенням. Лай не припинився ні на хвилину.

Я розібрала, що тварини з людьми цілий рік живуть в двох дощатих будиночках - одноповерховий собаки займають цілком, а в іншому вони обмежилися першим поверхом. Практично всі ці тварини були кинуті своїми колишніми господарями після закінчення дачних сезонів. Правда, деяких бездомних привозили спеціально. Найзнаменитіша з собак - дворняжка Чапа: за словами господаря, її років десять назад доставив сюди Олександр Невзоров.

В останньому притулку, куди ми приїхали, я все чула (хоча краще б цього не чути), але зате там я нічого не бачила - то, що відбувається в кімнаті в комунальній квартирі, не показують нікому.

Нас зустріла на вулиці жінка середніх років, Наташа. З нею були три собаки. У одній, ротвейлера Ніки, з закритій пащі мляво звисав набік мову. Наташа підібрала Ніку два роки тому. В той момент собака, яку, мабуть, збила машина, представляла собою скелет і складалася навпіл. Ветеринарні лікарі, до яких Наташа відвезла ротвейлера, сказали, що тварина треба присипляти. Наташа не погодилася. Паща у Нікі не відкривається до сих пір. Два роки Наташа з піпетки і шприца годує і поїть свою улюблену собаку.

Найнещасніші чи Ніка інших тварин, за якими доглядає її господиня? Напевно ні. Адже серед 13 підібраних Наташею собак є такі, яких вона за багато років ніколи не гладила - натерпілися знущань від людей, вони не підпускають до себе навіть господиню, не дають себе вигулювати, а одна дворняжка, боячись світла і шуму, роками не вилазить з шифоньєра .

Ніка і ще дві собаки живуть разом з господинею, для інших Наташа в сусідньому будинку знімає ту саму кімнату в комуналці. Історія триває вже п'ять років. За цей час через кімнату-притулок пройшли сотні собак - Наташа їх лікувала і пристроювати до нових господарів. Залишилося десять - жалюгідних і наляканих, яких не бере ніхто.

Весь цей час Наташа прибирає в кімнаті за собаками, платить різним службам, яких викликають незадоволені мешканці будинку, і щомісяця дає гроші сусідам по комуналці - за терпіння і мовчання.

Наташа розуміє, що сусідам набридли запах і гавкіт. Вона вже не витримує сама - схудла на 15 кілограмів. Грошей не вистачає ні на що.

- Двох собак я можу взяти собі, - розмірковує Наталя. - А що робити з рештою? На мені ж ще 4 місцеві кішки, 9 котів і 6 собак на роботі і ще дві дворняги у дороги - їх господарі (дід з бабусею) померли в один день.

У таких випадках у деяких наших співчутливих громадян виникає питання: «А про що вона думала, коли всіх їх підбирала?»

Вона думала про те, що їх можна врятувати.

І багатьох дійсно врятувала.

Людина, собака, вовк

У Яни будинку дві собаки - стаффордширський тер'єр Віва, в честь якої і названо фонд, і щеня кавказької вівчарки Ютта. До своєї перемоги в шоу Яна тягла всіх тварин в будинок - доглядала і потім прилаштовується. Кого не підбирала вона, приводила в квартиру її 19-річна дочка Інга. А коли Інга працювала в зоопарку - катала дітей на коні, цього коня за свої гроші лікувала Яна.

Телевізійна популярність обернулася для неї тим, що маса людей дзвонить і просить допомоги - то тварина збила машина, то дворняг відстріляли забороненим у всьому світі препаратом дитиліном, то треба визволити собаку з віварію ... Зараз Яна стурбована тим, де дістати макарони і крупи для домашніх притулків. Рибні відходи для кішок начебто знайшла - в одному місці обіцяли продавати по 10 рублів за кілограм.

Знайомі вже почали говорити Яні, що вона розмінюється на дрібниці. Вона і сама розуміє - всім не допоможеш. Навіть якщо роздаси свій виграш, це буде одноразова допомога тваринам, а вона повинна бути постійною.

Яна вже пригледіла у Фрунзенському районі Петербурга ділянку землі, хоче попросити його у глави адміністрації Всеволода Хмирова під пункт перетримки, пункт стерилізації та цвинтарі.

На капоті машини Яни Волкової намальований вовк. Вона обожнює цього звіра. Микола Миколайович Дроздов обіцяв звозити Яну в розплідник, де розводять вовків. Вона хоче взяти собі вовченя.

Можна не сумніватися, що у Яни і вовки будуть ситі, і собаки цілі.

Юлія ЛАРІНА

Юлія ЛАРІНА

Сергій Філатов
(екс-глава Адміністрації Президента РФ):
"Важке питання. Половину б я витратив на програми, які є у нас у фонді. Зокрема, на програму підтримки молодих письменників. А другу половину витратив би на свою сім'ю, допоміг би онукам ».

А другу половину витратив би на свою сім'ю, допоміг би онукам »

Євген Тарле
(глава адвокатської компанії «Тарло і партнери»):
«Легко! На процвітання нашої Батьківщини! Зніс би деякі пам'ятники, а на їх місці розбив сквери і посадив дерева ».

Зніс би деякі пам'ятники, а на їх місці розбив сквери і посадив дерева »

Леонід РОШАЛЬ
(директор Московського НДІ невідкладної дитячої хірургії та травматології, член Комісії з прав людини при Президентові РФ):
«Кажу абсолютно щиро. Мільйон рублів я віддав би в Міжнародний фонд допомоги дітям при катастрофах і війнах ».

Мільйон рублів я віддав би в Міжнародний фонд допомоги дітям при катастрофах і війнах »

Максим СУХАНОВ
(актор):
«У нас в театрі на невизначений час скасований« Король Лір ». Справа в тому, що його декорації дуже важкі, і Вахтанговського сцена їх просто не витримує. На реконструкцію потрібен якраз мільйон. Якби у мене він був, я б, не замислюючись, витратив ці гроші, щоб зберегти гідний і з творчою, і з економічної точки зору спектакль. А біля Театру імені Вахтангова на це грошей немає ».

А біля Театру імені Вахтангова на це грошей немає »

Ірина Хакамада
(політик):
«Якщо він зовсім несподівано звалиться ... А мільйон рублів - це скільки, тридцять тисяч доларів? Сорок? .. Ну, я б поїхала в Непал. Привести душу у відповідність зі світовою космосом ».

Привести душу у відповідність зі світовою космосом »

Володимир МОКРИЙ

(голова Комітету Держдуми з питань місцевого самоврядування):

Хто хоче залишитися мільйонером

Правильно вкласти гроші не легше, ніж їх виграти

З а всю історію російської версії гри «Хто хоче стати мільйонером» мільйон вигравали двічі. У 2001 році це зробив петербуржець Ігор сазі, а в минулому році його успіх повторили жителі Кірова Юрій та Ірина Чудіновскіх (тоді грали сімейними парами). Найдивнішим у цих перемогах був той факт, що обидва мільйонера закінчили одну школу і - більш того - вчилися в паралельних класах.

Випускники фізико-математичної школи-інтернату № 45 при Ленінградському університеті сазі і Чудіновскіх без праці вирахували, яку суму становитимуть 13 відсотків податків від виграшу, і кожен з них прийняв рішення, як витратити гроші, що залишилися.

Зараз, через три роки після перемоги, Ігор сазі говорить, що розпорядився виграної сумою не найкращим чином. Він вклав гроші в справу, але в таке, яким раніше не займався, тому очікуваних доходів не отримав. Вважає, краще б пішов по простому шляху і купив квартиру. Але все-таки якісь придбання зроблені були: обзавівся хорошою, хоч і старої, машиною «рено» і сучасним комп'ютером (він макетує на ньому книги). Загалом, з тих пір грошей, може, і не додалося, зате кількість спадкоємців збільшився: в минулому році в родині Сазеевих народилася шоста дитина.

Інженер-математик Юрій Чудіновскіх в минулому році, в момент перемоги в грі «Хто хоче стати мільйонером», працював в Кірові в комп'ютерній фірмі. Коли ми зателефонували в цю фірму на минулому тижні, нам відповіли: «Він тепер працює в банку».

Ну що ж, подумали ми, все правильно: якщо гроші йдуть до грошей, то мільйонери повинні йти до банків. Тепер Юрій Чудіновскіх - менеджер відділу платіжних систем банку «Хлинов» і займається пластиковими картками. Каже, що був конкурс на цю посаду і він його виграв. Можливо, допомогла телевізійна популярність. Дружина Ірина, як і раніше працює заступником директора в школі.

Як і Ігор сазі, Юрій Євгенович вклав гроші, але в різні місця, і вони приносять сім'ї невеликий прибуток, який можна порівняти з зарплатою. Машину «фольксваген пасат» поміняв на більш придатну для кіровських доріг «ниву». Вважає, що якість життя завдяки призу поліпшити вдалося.

Напевно, можна сказати, що вкладення виграної суми стало для однокашників Ігоря Сазеева і Юрія Чудіновскіх ще однією доброю школою.

Гроші на повітря

Сергій Полонський, власник великого будівельного концерну, вирішив витратити свої гроші найнесподіванішим чином - злетіти в космос

З арабативая свій перший мільйон, Сергій Полонський пішов на жертву. Він заборонив собі дивитися телевізор. Так і не дивився, поки не став мільйонером. Зараз йому 34 роки, мільйон у нього вже не один.

Їх багато.

Настільки багато, що він може витратити мільйонів п'ятнадцять (доларів, зауважте) на політ в космос. «Заробити гроші нескладно, - міркує молодий мільйонер. - Важко їх витратити так, щоб отримати від цього задоволення ».

Журналісти на це його заява гмикнули з великим сумнівом, але Сергій не здригнувся. На його думку, витрачати гроші потрібно вміти. Золоті тарілки, оксамитові портьєри, відпочинок на райських узбережжях - все це приїдається. І тут потрібно підключати фантазію, щоб придумати що-небудь отаке.


З Ергей - молодий красень, схожий на Іллю Муромця (як я його собі уявляю). Зростання - 1 метр 94 сантиметри. Це мало не припинило його спроби відправитися в космос на самому початку (2002 рік): за розрахунками космічних конструкторів, герой космосу аж ніяк не повинен бути вище 180 сантиметрів. «Взагалі, звичайно, вкоротити людини можна, - задумливо говорить Сергій. - Але мене, слава богу, не укорочували. Подовжили космічний корабель. Спасибі американцям - вони все величезного зросту, переробляти вирішили через них, і мені пощастило ».

До космосу Сергій дістався НЕ відразу - спочатку досліджував земний простір. Например, три роки тому ВІН Зробив духовне паломніцтво в Дусі Кастанеди. Молодий мільйонер взявши намет, спальний мішок и ліхтарик и відправівся на берег озера кудісь в нетрі Карелії. Проживши там без будь-якої їжі (Не кажучи Вже про спілкування c Собі подібнімі и зручності) Чотири доби. Спека - 35 градусів, комахи - злі и Голодні. «Таке Відчуття, що ти сидиш в одіночній камері, - діліться Спогади Полонський. - Через годину такого сидіння я відчував, что мені дали срок 25 років, а я сиджу перший рік. Через добу - Ніби п'ять років відсідів. А ось через два дні ... почав отрімуваті удовольствие. Став помічати прості речі навколо ».

Повз води Сергій теж не пройшов. Він займається підводним плаванням, і у нього вже 70 занурень. Максимальна глибина - 54 метри.

Снігова стихія? Теж ласка: семирічний досвід катання на сноуборді. Плюс подорож на снігоході по Колимі.

Що там ще залишилося на планеті ... Ага, джунглі, тигри і леви. В цьому році Сергій побував в Камбоджі і на тиждень йшов в дрімучі зарості. «Там одних тільки отруйних змій - з рахунком можна збитися», - говорить Сергій із задоволенням.

До оли всі доступні стихії себе вичерпали, Сергій вирішив зазіхнути на недоступне: махнути планеті рукою з космосу.

У 2002 році почалися його перші тренування в Зоряному містечку.

За даними преси, вартість польоту складе 15 мільйонів доларів. Сам Сергій про точні суми говорити відмовився, пояснивши це так: «Я як жінка, всі свої таємниці видати не можу».

Але ми все-таки зрозуміли, що Полонський - справжній чоловік, подивившись про нього документальний фільм (він нам його показав сам): як він занурюється в спеціальний басейн, як літає в безповітряному просторі, з задумливим виглядом сидить в космічній лабораторії. Дівчата-журналістки зітхнули, дружно зворушені: так, гроші витрачати він вміє. Як і заробляти.

Тут хтось поставив єхидний питання: «Сергій, а працюєте-то ви коли?» Бізнесмен не розгубився. «Головне - правильний підхід до справи. Ось, наприклад, вранці можна сильно економити час. Варто тільки чистити зуби і приймати душ одночасно », - авторитетно заявив він. Ось так.

Таємниця мільйонів вмістилася в одному рядку. Витрачати, мабуть, дійсно складніше ...

Причому набагато складніше, ніж здавалося. Днями в ЗМІ з'явилася інформація, що політ Сергія в космос відміняється. Причина - «недостатня фізична підготовка». Коментарів Полонський поки не дає, хоча на прес-ланчі заявив, що 10% вартості польоту вже були проплачені, костюм для польоту зшитий і сувеніри для «освячення» в космосі заготовлені ... Чи вдасться Сергію витратити свої мільйони на безповітряний простір, поки неясно .

Олена РОДИНА

Витратити з науки

Професор Дмитро Чернавський, заввідділом теоретичної біології ФІАН витратив мільйон євро на своїх конкурентів. Майже весь.

Мільйон умовних одиниць об'єднаної Європи він отримав за перемогу в конкурсі «На краще пояснення ключових питань будови світу», який проходив в нічному ефірі програми Олександра Гордона в 2003 році. Чернавський був широко відомий завдяки цікавій ідеї, що еволюція в країнах, що розвиваються системах тече однаково - в хімії, фізиці, соціальних науках, економіці.

Отримати-то мільйон він отримав, але тут же на церемонії оголошення лауреата оголосив про бажання розділити його порівну між 191 учасником конкурсу. На кожного довелося приблизно по 5 тисяч євро (180 тисяч рублів), тобто сума, абсолютно не вражає уяву сучасного росіянина.

На адресу переможця тут же посипалася критика. «Навіщо він розпорошив такі серйозні гроші? Можна було створити фонд, який підтримує окремих вчених, або цілий інститут », - дискутували колеги. І чомусь нікому не спало на думку, що в конкурсі брали участь провідні вчені - фізики, біологи, математики, філософи, економісти. Значить, розділивши виграш з ними, Чернавський найреальнішим чином підтримав вітчизняну науку.

Замість післямови. Гру «Як витратити мільйон доларів» придумав американський учитель математики Пол Брайс. В як відволікаючий маневр для нудьгуючих від безликої цифр американських тінейджерів. Оснащення нехитре - дошка, іграшкові долари і калькулятори, щоб підраховувати витрати. Так американські восьмикласники вчать математику на практиці.

У матеріалі використані фотографії: ГЕОРГІЯ ПОГОРЕЛОВА, ОЛЕКСІЯ ВИСОЦЬКОГО, ТЕЛЕІГИ «ЯК СТАТИ МІЛЬЙОНЕРОМ»

Хіба це геройство?
Найнещасніші чи Ніка інших тварин, за якими доглядає її господиня?
А що робити з рештою?
У таких випадках у деяких наших співчутливих громадян виникає питання: «А про що вона думала, коли всіх їх підбирала?
А мільйон рублів - це скільки, тридцять тисяч доларів?
Сорок?
Снігова стихія?
Тут хтось поставив єхидний питання: «Сергій, а працюєте-то ви коли?
«Навіщо він розпорошив такі серйозні гроші?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online