Вибір енергозберігаючої лампи, економія електроенергії або міф? Що таке світлова температура, холодну, тепле світіння.

  1. Як вибрати «альтернативну» лампу
  2. Рекомендації при покупці енергозберігаючої лампи
  3. Що таке «Колірна температура»?
  4. Енергозберігаючі лампи ЗА і ПРОТИ
Під ємним визначенням «енергозберігаючі» ховаються два абсолютно різних типу джерел світла. Перший - це компактні люмінесцентні лампи. Другий - лампи, основою яких служать світлодіоди. Якими тонкощами потрібно володіти при виборі кожного світильника, нас проконсультував редактор галузевого порталу LEDCommunity. Денис Миколаїв. В даний час на полицях магазинів можна зустріти чимало зберігаючих ламп різних виробників:
Philips, GE General Electric, Gauss, OSRAM, MAKSILED, Canyon, Ecola, Космос, ЛЕДАРЕ, Навігатор. Компактні люмінесцентні лампи (КЛЛ) - це газорозрядні джерела світла, в трубках яких, завдяки наявності парів ртуті, «горить» електричний розряд. В результаті виникає ультрафіолетове випромінювання, яке перетворюється люмінофором, нанесеним на стінки трубки, в видиме світло.
Більшість КЛЛ оснащені стандартним патроном, що дозволяє встановлювати ці лампи в стандартні цоколі замість ламп розжарювання. У пластмасовому корпусі таких приладів поміщений електронний пускорегулюючі апарати - свого роду джерело живлення, необхідний з двох причин: по-перше, люмінесцентні лампи не можуть працювати від звичайної електромережі (~ 220В); по-друге, режим пуску (включення) у них відрізняється від режиму роботи (який настає після загоряння ламп). Світлодіодні лампи (С Л) працюють за іншим принципом, основа якого - світлодіод. Він складається з напівпровідникового кристала, типовий розмір якого становить 1x1 міліметр. При протіканні струму через такий кристал виникає випромінювання синього кольору, яке частково перетворюється люмінофором в червоно-жовто-зелений спектр. У поєднанні з випромінюванням кристала виходить білий світ. У типовій світлодіодним лампі використовується близько десяти таких світлодіодів.

Як вибрати «альтернативну» лампу

Зазвичай споживачі не відчувають труднощів при виборі потужності лампи розжарювання - потрібно всього лише знати, в якому приміщенні вона буде світити. Якщо, припустимо, в кухні достатньо світла від 100-ватної лампочки, то покупці зупиняються на цьому і не експериментують далі. До того ж на більшості світильників вказують необхідний тип лампи. Однак при покупці КЛЛ виникає питання: яку лампу вибрати для заміни колишньої?
На щастя, майже всі виробники КЛЛ вказують потужність лами розжарювання, яку замінює КЛЛ. Але покупець може здивуватися, що для однієї і тієї ж лампи розжарювання всі виробники вказують різні значення споживаної потужності. Наприклад, 100 ватам ЛН зазвичай відповідає КЛЛ потужністю від 18 до 23 Вт. Як правило, така різниця, з одного боку, обумовлено технологіями і матеріалами, які застосовують виробники. Але в деяких випадках зустрічаються і навмисні завищення показників. Варто відзначити, що з часом КЛЛ тьмяніють - відпрацювавши половину ресурсу, вони знижують яскравість приблизно на 20 відсотків.
Багато покупців не хочуть купувати компактні люмінесцентні лампи з-за їх «холодного», блакитного кольору. Як зазначив наш співрозмовник, в цьому здебільшого винні виробники КЛЛ, які не зуміли пояснити споживачам правила вибору таких ламп. Джерела світла характеризуються не тільки потужністю, але і відтінком (кольором). Для зручності був введений параметр «Колірна температура», який виражається в кельвінах. Лампа розжарювання завжди має колірну температуру (Тс) близько 2700 К, галогенні лампи розжарювання - близько 3000 К. Параметр ЛН КЛЛ СЛ Колірна температура 2700 від 2700 до 6000 від 2700 до 10 000 Передача кольору 100 від 60 до 90 від 60 до 95 Ресурс (сумарний час роботи лампи), годинник 1 тис. Від 3 до 10 тис. Близько 50 тис. Ресурс при експлуатації по 3 години на добу, роки 1 від 3 до 9 порядку 45 Часте включення / вимикання Практично не впливає Істотне зниження ресурсу Практично не впливає Вплив підвищеної напруги живлення мережі (до 260 в) Істотне скорочення терміну служби Вихід з ладу деяких типів ламп Практично не впливає на термін служби Вплив зниженого напруги піт ня (до 170 В) Істотне зниження яскравості Як правило, не впливає Чи не впливає на яскравість Низька температура повітря (нижче мінус 15 ° С) не впливає Багато типів ламп не включаються, істотно знижена яскравість Чи не впливає Швидкість включення Практично миттєве Багато типів ламп розпалюються по статечно протягом однієї-двох хвилин, деякі включаються із затримкою близько 2 секунд Практично миттєве Вміст ртуті, що вимагає спеціальної утилізації Не містять містять ртуть Не містять Міцність Скляна колба при падінні розбивається Стекля ная трубка при падінні розбивається викликаючи, ртутне забруднення Як правило, не псуються при падінні

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

На відміну від них, КЛЛ і СЛ можуть характеризуватися раз особистими значеннями колірної температури, в залежності від використовуваного люмінофора Тс може становити від 2700 К до 10000 К. При цьому рівень 2700 К - це показник звичного нам теплого кольору, 3000 К - ній тральні білий колір, від 4000 до 6000 К - холодне (або, інакше, денний колір), а вище 6000 К колір характеризується явним блакитним відтінком. Таким чином, кожен покупець може вибрати для себе саме той колір лампи, який йому більше подобається або підходить, - для цього достатньо вивчити упаковку.
Передача кольору
Колірна температура - не єдиний колірний параметр, на який слід звертати увагу. Ще одна важлива характеристика - індекс передачі кольору. Він показує, наскільки правильно будуть виглядати кольору предметів, що освітлюються лампою. Чим вище цей індекс, тим правильніше відображаються кольори. Низька передача кольору проявляється в тому, що кольори предметів починають виглядати неправильно
Найкраще цей ефект помітний в темну пору при штучному вуличному освітленні, яке забезпечується за допомогою натрієвих ламп. Через їх оранжевого кольору практично не видно синій і зелений кольори.
Індекс передачі кольору у натрієвих ламп близько 25. У лампи розжарювання індекс передачі кольору 100,
у КЛЛ - зазвичай 80-90, тобто має місце невелике спотворення кольору, практично не помітне в звичайному житті. Однак в деяких випадках світло КЛЛ може стати джерелом неприємних сюрпризів, наприклад для дам не всякий макіяж однаково виглядає при різному освітленні. Однак зустрічаються КЛЛ з низьким індексом - 60-70. Світильники з таким індексом точно не підходять для роботи з кольором і можуть застосовуватися лише в таких місцях, як коридори, комори, гаражі.
Ресурс і термін окупності
Ресурс, тобто кількість годин яке може відпрацювати лампа є превалюючим показником для споживача, що здобуває КЛЛ. Якщо ЛН різні? виробників при нормальному харчуванні мають практично один і той же ресурс (близько 1000 годин) то з КЛЛ ситуація неоднозначна На упаковках більшості ламп є інформація про те, що термін служби складає 8-10 тисяч годин (близько року безперервне роботи). Якщо на етикетці все добре, то на ділі виявляється що деякі лампи виходять і: будуючи дуже рано - не встигнувши навіть окупити витрати при їхній покупці На це зазвичай скаржаться покупці найдешевших ламп.
Між іншим, завдяки низькому енергоспоживанню КЛЛ окупаються в середньому за 1 тисячу годин роботи. Зате у відносно дорогих ламп відомих брендів проблем з передчасним ви ходом з ладу, як правило, не спостерігається.
Давайте трохи порахуємо, - прокоментував Денис Миколаїв,
- Порівняємо 2 лампи - ЛН потужністю 100 Вт з ресурсом 1000 годин і ціною 10 рублів і КЛЛ потужністю 20 Вт з ресурсом 8 тисяч годин і ціною 250 рублів.
При вартості електроенергії 3 рубля за 1 кВт-год енергії термін окупності складе 1000 годин (див. Таблицю). При цьому за 8 тисяч годин (за 8 років при використанні лампи по 3 години на день або за 1 рік при цілодобовому використанні) економія складе 1750 рублів. Як бачите, навіть відносно дорога КЛЛ в результаті дає покупцю відчутну вигоду, а економія на покупці КЛЛ може, навпаки, призвести до перевитрати коштів.
Утилізація ламп
Скоро у населення почнуть скупчуватися компактні люмінесцентні лампи, і якщо держава не вирішить проблему з утилізацією цих приладів, всі вони виявляться на звичайних міських сміттєвих звалищах. Навіть в надзвичайно еко номічної Німеччини, наприклад, незважаючи на всі заходи, в утилізацію здаються тільки 40 відсотків ламп. У нашій країні ці показники можуть бути набагато нижче. А це значить, що в наших сміттєвих контейнерах можуть виявитися розбиті лампи, не кажучи вже про тотальний ртутному забрудненні міських звалищ.
Безпечна заміна ламп
КЛЛ - не єдина альтернатива лампам розжарювання. Скоро в наших магазинах почнуть з'являтися світлодіодні лампи, позбавлені більшості недоліків люмінесцентних світильників. І через 5 років, можливо, їх вартість буде порівнянна з КЛЛ. Якщо КЛЛ назвати «екологічної» лампою можна з великою натяжкою - незважаючи на енергозберігаючі властивості, вони все-таки містять ртуть, - то СЛ заслуговують це звання в повній мірі.
Отже, фахівці радять: володіючи інформацією щодо характеристик світильника, маючи в руках картинку зі шкалою колірних температур, споживач може візуально оцінити якість КЛЛ - з гарантійного терміну, виробнику, ціною, іншими словами, з відомостей на упаковці. Незайвими будуть і відгуки знайомих - вони поганого не порадять.

">

Рекомендації при покупці енергозберігаючої лампи

Звичні нам лампи розжарювання мають різьблення під патрон Е27. Лампи типу "міньйон" - Е14. Вибираючи енергозберігаючі лампи враховуйте патрон Е27 або Е14 наявний у Вашому світильнику.
Не забудьте врахувати розміри лампи під які дозволяє встановити світильник.
Крім потужності, на упаковці зазвичай вказується інтенсивність світла в люменах. Її ділимо на 12 (дванадцять) і отримуємо ту потужність, яка потрібна була б порівнянною лампочці розжарювання.
Наприклад, на упаковці написано, що перед вами дуже лампочка потужністю 20 ват, яка легко замінює собою звичайну 100-ватну лампочку, створюючи освітленість 1100 люменів. Перераховуємо: 1100/12 = 92 Вт. Тобто для заміни 100-ватної лампочки розжарювання краще взяти лампочку більшої потужності. Наприклад, економічну лампу потужністю 23 Вт.
Кольорова температура. Визначає колірний тон її світла (до якої температури в кельвінах треба розжарити щось, щоб це щось світило таким же тоном, як Ваша лампочка). Якщо Ви не бажаєте, включивши щойно вкручених лампочки стати шокованими їх світлом, колірна температура енергозберігаючої лампи повинна бути 2700К - 3000К. Це світло, схожий на лампу розжарювання. Наприклад, якщо вкрутити лампу з колірною температурою 6500К, освітлення стане різко білим, «лікарняним». З кімнат, освітлених звичайними лампами, воно здаватиметься навіть синім. Ні, колір - він на любителя - але для відпочинку більше підходить колірна температура до 3500К.
Клас якості спектру бажано 8 або 9. Якщо уявити собі спектр лампи, в якому є тільки вузька синя і вузька жовта складова. Ні, він може (в залежності від інтенсивності цих складових) мати необхідну колірну температуру. Але наше око безпомилково розкручує убогість такого освітлення. Прямо скажемо, що колір лампи класу «8» ще біднуватий, хоча вже прийнятний. Краще в нашому випадку 9-ка. Але тут може виявитися, що хороша лампочка 9-го класу коштує зовсім не стільки, скільки поруч лежача 6-го або 8-го класу. Головне - пам'ятати, що більш дорогі лампочки зазвичай мають кращі характеристики і велику довговічність.
Під «кращими характеристиками», крім спектра, мається на увазі, що світло лампи не мерехтить, що вона не дзижчить, запалюється відразу, не «промаргівается» ... А час служби може відрізнятися в рази і зазвичай вказується на упаковці лампи.
Якщо енергозберігаючу лампочку передбачається включати через светорегулятор (реостат, диммер або ще якийсь регулятор освітленості), то краще зберегти лампу розжарювання. Енергозберігаюча лампа в такій схемі навряд-чи буде працювати стійко і, найімовірніше, (неправильно працювати не буде, зможе вивести з ладу диммер або вийде з ладу електронний блок енергозберігаючої лампи). Якщо у Вашому вимикачі встановлений світловий індикатор (щоб не видно було в темряві), такий вимикач теж не підходить, його треба замінити на звичайний.
Швидше за все на упаковці не розписаний окремо кожен з параметрів енергозберігаючої лампи. Тоді знаходимо позначення типу WW827.
WW - warmweiss, extra-warmweiss, а цифра 8 в коді «827» означає якість світла 80% і цифра 27 - температуру 2700 градусів Кельвіна. Хоча літери тут у різних виробників можуть означати дещо різне. Наприклад, форму лампи або щось інше.
Підсумок. Позначення: перша цифра позначає клас спектру, а дві останні (помножені на 100) - колірну температуру. У наведеному прикладі, у нас лампа, спектр світла якої відноситься до класу 8, а колірна температура - 2700К.
Приклад схеми електронного блоку енергозберігаючої лами.

ДОДАТКОВО для допитливих:

Що таке «Колірна температура»?

Різні люди сприймають один і той же колір по-різному. Образно кажучи, поняття того чи іншого кольору - це всього лише результат неписаного угоди між людьми називати певне відчуття зорового нерва конкретним кольором, наприклад, «червоним». Більш того, в книзі Ч.Педхема і Дж.Сондерса «Сприйняття світла і кольору» згадано, що «є відомості про відмінності в пігментації кришталика у різних рас, що може призводити до відмінностей в колірному зорі». Також відомо, що з віком кришталик жовтіє, що призводить до порушень в ідентифікації квітів. Тобто можна сказати, що адекватне колірне сприйняття - це результат швидше психологічного процесу, ніж фізичного. Як бачите, науці довелося чимало повозитися, що б систематизувати і строго науково визначити характеристики різних кольорів спектра!
Якщо колір поверхні не нагрітого невипромінюючі предмета, тобто одну з його відбивних (а значить і фільтруючих) характеристик, можна описати довжиною хвилі або зворотного їй величиною - частотою, то з нагрітими і випромінюючими тілами ми поступимо по-іншому. Уявімо собі абсолютно чорне тіло, тобто тіло, яке не відображає ніякі світлові промені. Для примітивного експерименту нехай це буде спіраль з вольфраму в електричній лампочці. З'єднаємо цю нещасну лампочку з електричним колом через реостат (змінюване опір), виженемо всіх з ванної кімнати, вимкнемо освітлення, подамо струм і спостерігатимемо за кольором спіралі, поступово знижуючи опір реостата.
В один прекрасний момент наше абсолютно чорне тіло почне світитися ледве помітним червоним кольором. Якщо заміряти в цей момент його температуру, то виявиться, що вона буде приблизно дорівнює 900 градусам за Цельсієм. Оскільки все випромінювання походять від швидкості руху атомів, яка дорівнює нулю при нулі градусів Кельвіна (-273С) (на чому і заснований принцип надпровідності), то в подальшому забудемо про шкалу Цельсія, і будемо користуватися шкалою Кельвіна. Таким чином, початок видимого випромінювання абсолютно чорного тіла спостерігається вже при 1200К, і відповідає червоній межі спектру. Тобто, попросту кажучи, червоному кольору відповідає колірна температура 1200К. Продовжуючи нагрівати нашу спіраль, заміряючи при цьому температуру, ми побачимо, що при 2000К її колір стане оранжевим, а потім, при 3000К - жовтим. При 3500К наша спіраль перегорить, так як буде досягнута температура плавлення вольфраму. Однак якби цього не сталося, то ми побачили б, що при досягненні температури 5500К колір випромінювання був би білим, стаючи при 6000К голубуватим, і при подальшому нагріванні аж до 18000К все більш блакитним, що відповідає фіолетовою кордоні спектру.
Ці цифри і назвали «колірною температурою» випромінювання. Кожному кольору відповідає його колірна температура. Психологічно важко звикнути до того, що колірна температура полум'я свічки (1200К) в десять разів нижче (холодніше) колірної температури морозного зимового неба (12000К). Проте це так, колірна температура відрізняється від звичайної температури.

для самоделкиних

- Виготовлення імпульсних блоків живлення з згорілої енергозберігаючої ламп лампи .

Однак їх думки енергозберігаючих ламп

Енергозберігаючі лампи ЗА і ПРОТИ

В інтернеті багато списів зламано про шкоду і користь ЕСЛ, їх недоліки, наведемо деякі з них, а погоджуватися чи ні з ними - вирішувати вам.

  • Якість роботи ламп розжарювання огидне, виходять з ладу через два місяці.
  • Лампи німецького виробництва (OSRAM) працюють справно, а до цього були випробувані China і Poland, вони швидко перегоріли.
  • Підбирайте для себе комфортну вам колірну температуру.
  • Якщо ви замінюєте накальную лампи на енергозберігаючі, то можна сміливо викидати всі свої диммери.
  • ЕЛС світять заявлений термін, за умови, якщо світять постійно або їх не так часто включають і вимикають.
  • ЖКГ. У наших темних під'їздах стане ще темніше при застосуванні ЕЛС, малоймовірно, що у керуючої компанії знайдуться зайві гроші на такі лампи.
  • Приємне світіння має 2700-3300К, тому "синюшна" 7000К нічого, крім роздратування не викликає.


Однак при покупці КЛЛ виникає питання: яку лампу вибрати для заміни колишньої?
Якщо ЛН різні?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online