Чи потрібно вигулювати кішку?

Яких кішок не можна вигулювати, а яким, навпаки, корисні прогулянки. Як вибрати і привчити кішку до повідця.

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Чи потрібно вигулювати кішку

Домашні лежебоки часом і не уявляють, який величезний і повний пригод світ ховається за дверима затишної квартири. Чи варто відкрити ці двері, щоб познайомити котейку з навколишнім світом?

Чи варто відкрити ці двері, щоб познайомити котейку з навколишнім світом

Інтерес до вулиці рано чи пізно виникає у всіх домашніх кішок. Через незнання багато пухнастиків так і норовлять вибігти. Прогулянка з улюбленцем на вулиці може стати хорошою профілактикою пагонів, злякавшись одного разу - тварина втратить інтерес. А якщо цікавість, навпаки, посилиться, і прокинеться бажання гуляти на свіжому повітрі, набагато краще, якщо улюбленець буде робити це під наглядом. Оточені любов'ю і ніжністю вихованці, не зможуть зорієнтуватися в стресовій ситуації в поодинці і потраплять в неприємності. Адже, вони і не підозрюють, що не всі тварини і люди налаштовані дружелюбно. Місто сповнений машин та інших небезпечних речей, тому, випускаючи домашню кішку в вільний вигул, Ви повинні розуміти, що велика ймовірність, що вона загине.

Прогулянки з кішкою заняття добровільне, на цей рахунок не існує однозначної думки. Якщо кішці комфортно живеться в будинку і без відвідування вулиці, в вигулі немає необхідності. Але щоб скрасити будні вихованцеві і зробити його життя яскравішим, іноді варто вийти разом за поріг. Очевидний факт: прогулянки на свіжому повітрі ще нікому не шкодили: вони загартовують нервову систему і допомагають підтримувати фізичну форму, головне дотримуватися простих правил безпеки:

Перед виходом у світ у кішки повинні бути зроблені всі щеплення Перед виходом у світ у кішки повинні бути зроблені всі щеплення.

Необхідно заздалегідь провести процедури щодо захисту від бліх і кліщів.

Необхідно заздалегідь провести процедури щодо захисту від бліх і кліщів

Шлейка і поводок - обов'язкові аксесуари.

На прогулянці з кішкою, господар повинен бути готовий в будь-який момент взяти кішку на руки і припинити прогулянку. Не варто розтягувати за часом перше знайомство з вулицею, для визначення реакції тваринного і ознайомчого огляду території достатньо 10 хвилин.

Яких кішок не можна вигулювати


Перед тим, як прийняти рішення, де поставити кому в реченні «гуляти не можна сидіти вдома», варто врахувати індивідуальні особливості мугикаючи, його характер, звички і спосіб життя. Деяким кішкам прогулянки на свіжому повітрі строго заборонені:

Деяким кішкам прогулянки на свіжому повітрі строго заборонені:

Кошенята до 5 місяців ще фізично і психологічно не готові підкорювати простори зовнішнього світу. У такому юному віці пухнастиків протипоказані деякі види щеплень, які необхідні для безпечних прогулянок. Коли кошеня зміцніє, і повний курс щеплень буде зроблений, можна організувати першу вилазку на свіже повітря.

Коли кошеня зміцніє, і повний курс щеплень буде зроблений, можна організувати першу вилазку на свіже повітря

Дорослим тваринам без щеплень вулиця протипоказана, є великий ризик захворіти або «підхопити» небезпечну інфекцію.

Дорослим тваринам без щеплень вулиця протипоказана, є великий ризик захворіти або «підхопити» небезпечну інфекцію

Вагітних, ослаблених, хворих на туберкульоз і недавно перенесли захворювання тварин краще залишити в тиші і спокої, зайвий стрес їм абсолютно не потрібен.

Вагітних, ослаблених, хворих на туберкульоз і недавно перенесли захворювання тварин краще залишити в тиші і спокої, зайвий стрес їм абсолютно не потрібен

Коти і кішки, які не пройшли процедуру кастрації або стерилізації, почнуть активно шукати собі пару. Небезпека полягає не в майбутнє потомство, а в активних спробах втечі, які підуть після першого знайомства з вулицею.

Небезпека полягає не в майбутнє потомство, а в активних спробах втечі, які підуть після першого знайомства з вулицею

Полохливі і нервові тварини не оцінять навіть самого красивого пейзажу і улюблених іграшок, нехай залишаються в затишному будинку, їх і «тут непогано годують».

Полохливі і нервові тварини не оцінять навіть самого красивого пейзажу і улюблених іграшок, нехай залишаються в затишному будинку, їх і «тут непогано годують»

Занадто агресивні коти не отримають задоволення, а тільки Наживуться неприємності. У спробі змахнути в поєдинку з іншими тваринами, хтось обов'язково заробить травму. «Крайнім» може виявитися і сам господар, який спробував заступитися і розняти бійку.

«Крайнім» може виявитися і сам господар, який спробував заступитися і розняти бійку

Якщо перші спроби познайомити котейку з живою природою не увінчалися успіхом, можливо, варто відмовитися від цієї затії на деякий час.

Яким кішкам будуть корисні прогулянки

Мугикаючи спокійно можуть вести виключно домашній спосіб життя, але регулярні прогулянки допоможуть урізноманітнити котячі будні і побороти страх в поїздках до ветеринара або на дачу Мугикаючи спокійно можуть вести виключно домашній спосіб життя, але регулярні прогулянки допоможуть урізноманітнити котячі будні і побороти страх в поїздках до ветеринара або на дачу.

Прогулянки будуть корисні тваринам, які вже розсмакували смак свободи. Влітку на дачі пухнаста шкода зуміла непомітно пробратися до зеленій травичці, і вільне життя припала їй до душі, не лишайте вихованця радості - організуйте спільні прогулянки.

Гіперактивні котейки, яким мало місця і вражень в квартирі, з радістю виплеснуть енергію на свіжому повітрі. Яскраві враження та нові відкриття допоможуть побороти нудьгу. Тваринам, які відрізнялися невгамовним характером, а останнім часом розледачіли, прогулянки допоможуть «здригнутися» і повернутися до активного способу життя.

Спекотного літа, коли в квартирі душно і кішка страждає від перегріву, прогулянка прохолодним ввечері по соковитій травичці допоможе поліпшити самопочуття.

Деякі породи, наприклад, мейн-куни, бенгали, тойгери - загальновизнані «кото-собаки», яким подобається гуляти на повідку, тому Ви сміливо можете почати привчання до прогулянок.

Де і як правильно вигулювати кішку

Для спокійної і приємної прогулянки варто вибрати паркову зону, де у котейки буде можливість походити по м'якій, невисокою травичці. Піша прогулянка по грунтовій поверхні або асфальту доставить дискомфорт лапок, тому улюбленець не отримає позитивних вражень.

Чи не вигулюйте вихованця поряд з жвавими автомобільними дорогами, на це є як мінімум дві вагомі причини: шум від машин налякає вихованця, а зелень поруч з трасами покрита брудом, пилом і невідомо, чим ще Чи не вигулюйте вихованця поряд з жвавими автомобільними дорогами, на це є як мінімум дві вагомі причини: шум від машин налякає вихованця, а зелень поруч з трасами покрита брудом, пилом і невідомо, чим ще. Все це виявиться на лапках і вовни вихованця, а після обов'язково в шлунку, тому що чистюля неодмінно почне вилизуватися, як тільки випаде можливість.

Виходити на прогулянку варто до настання активного часу собаківників: до 18-19 годин. Якщо під час прогулянки Ви з Котейко все ж натрапили на собаку, уважно стежте за реакцією вихованця і стороннього тварини. Якщо улюбленець занервував, краще взяти його на руки і понести в спокійне місце.

Прогулянка з кішкою на повідку повністю відрізняється від вигулу собаки. Мугикаючи самостійно вибирає напрямок, її не можна змушувати, квапити або тягнути за собою насильно. Дайте улюбленцю час освоїться і озирнутися. Якщо кішка відмовляється йти, боїться, тулиться до ніг і абсолютно не зацікавлена ​​у вивченні навколишнього середовища варто припинити прогулянку і віднести тварину додому.

Уникайте високих дерев - від стресу вихованець може швидко забратися по стовбуру вгору, і зняти його може виявитися досить проблематичним.

Правила першої прогулянки з кішкою

Перед виходом на вулицю необхідно заздалегідь познайомити кішку з повідцем і шлеєю, дати час звикнути до нових аксесуарів.

Перед виходом на вулицю необхідно заздалегідь познайомити кішку з повідцем і шлеєю, дати час звикнути до нових аксесуарів

Для першого знайомства з вулицею вистачить 10 хвилин, далі поступово збільшуйте час перебування на свіжому повітрі.

Для першого знайомства з вулицею вистачить 10 хвилин, далі поступово збільшуйте час перебування на свіжому повітрі

Під час першої прогулянки тримайте кішку на руках. Не можна відразу ставити кішку на землю, дайте їй можливість озирнутися, нехай звикне до незнайомих звуків і запахів.

Не можна відразу ставити кішку на землю, дайте їй можливість озирнутися, нехай звикне до незнайомих звуків і запахів

Щоб вихованець полюбив прогулянки, вони повинні бути регулярними. Якщо рідко виходити з кішкою на вулицю, вона буде забувати позитивні емоції, отримані від попередніх прогулянок і кожен раз буде відчувати стрес.

Якщо рідко виходити з кішкою на вулицю, вона буде забувати позитивні емоції, отримані від попередніх прогулянок і кожен раз буде відчувати стрес

Вибирайте для прогулянки безлюдні, тихі місця.

Вибирайте для прогулянки безлюдні, тихі місця

Не зайвим буде захопити з собою на першу прогулянку улюблені ласощі або іграшку вихованця.

Не зайвим буде захопити з собою на першу прогулянку улюблені ласощі або іграшку вихованця

Не можна тягнути поводок і змушувати кішку йти за собою, така поведінка точно відіб'є бажання гуляти. Дозвольте вихованцеві самому вибрати напрямок.

Вибираємо амуніцію для прогулянок

Якщо рішення про спільні прогулянках з вихованцем нарешті прийнято, необхідно придбати відповідну шлею і поводок. У кішок, на відміну від собак, слабкі м'язи шиї, тому нашийники їм категорично не підходять.

Щоб не травмувати вихованця ні в якому разі не кріпіть поводок до нашийника!

Спеціальні шлейки для кішок легко знайти в нашому інтернет-зоомагазині. Вони зроблені з урахуванням фізіології тварин, тому абсолютно безпечні при використанні.


Щоб підібрати правильний розмір, слід виміряти обхват грудей кішки за передніми лапами і вибрати відповідну модель. Шлейка повинна сидіти щільно, але не здавлювати вихованця, між ремінцями і тілом тварини повинен поміщатися палець.

Повідці для кішок відкривають набагато більше можливостей покрасуватися, на відміну від повідків для собак, які створені для стримування сильних ривків великої тварини. Вага кішки набагато менше, тому можна не відмовляти собі в задоволенні і подарувати улюбленцю поводок, прикрашений різними декоративними елементами: стразами або намистинами.

Вага кішки набагато менше, тому можна не відмовляти собі в задоволенні і подарувати улюбленцю поводок, прикрашений різними декоративними елементами: стразами або намистинами

Для прогулянок з кішкою відмінно підійде поводок-рулетка . Він забезпечить кішці необхідну свободу пересування. Трос повідця-рулетки знаходиться в постійному натягу і змотується при зменшенні відстані, тому вихованець не буде заплутується і чіплятися лапами. Повідці-рулетки розраховані на вагу собаки, для кішки підійде найменший розмір S.

Повідці-рулетки розраховані на вагу собаки, для кішки підійде найменший розмір S

Завжди міцно тримайте ручку повідця. Якщо рулетка впаде і почне з гуркотом тікати, переслідуючи вихованця - це стане причиною паніки і втечі.

Як привчити кішку до шлейки і повідця

Після придбання шлейки і повідка, дайте кішці можливість самостійно ознайомитися і обнюхати нові аксесуари. Коли вихованець упевнитися, що боятися нічого, обережно і акуратно, щоб не злякати кішку, надіньте шлею на улюбленця. Переконайтеся, що амуніція не тисне і не заподіює дискомфорт тварині. Заохотьте вихованця вкусняшки і відпустіть походити по будинку.

Коли вихованець трохи освоїться і припинить спроби зняти шлею, причепіть поводок і походіть разом по квартирі. Не тягніть і не волочите улюбленця за собою!

Дуже важливо, щоб пухнастий друг не боявся повідця і не ставився до нього як до іграшки, тому ніколи не карайте і не грайте з улюбленцем за допомогою повідця.

Після того, як вихованець почне спокійно ставиться до прогулянок на повідку по дому, можна запланувати перший вихід у світ.

Чи варто відкрити ці двері, щоб познайомити котейку з навколишнім світом?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online