Брестчане скаржаться, що власники собак не прибирають за вихованцями. Чи належить за це штраф?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Побачила черевики - і захотілося плакати

Брестчанка Наталія Кухтіна проживає в будинку по вулиці Ленінградській. Під вікнами її квартири - дитячий майданчик, де із задоволенням грає дітвора кількох будинків і прилеглої 24-ї школи. Затьмарює ситуацію тільки одне: двір також став улюбленим місцем для вигулу собак. Причому за своїми вихованцями власники не прибирають.

Причому за своїми вихованцями власники не прибирають

Брестчанка Наталія Кухтіна проживає в будинку по вулиці Ленінградській. Дитячий майданчик поруч з ним стала не тільки улюбленим місцем дітвори, а й власників собак. Фото: Вадим ЯКУБЕНОК

Страждають мами, які змушені віддирати екскременти від курток і чобіт дітвори. Нещодавно 7-річний син Наталії приніс «подарунок» на куртці, а через деякий час - на черевиках. «Коли я побачила ці черевики, мені хотілося плакати. За ніч усі присохло. Я їх ставила в тазик, відмочувати. Ви думаєте, віддер? Ні! »- розповіла вона.

Наталія зізнається, що любить собак, розуміє, що часом довести тварина до місця вигулу складно, бо нічого не може терпіти. Однак вважає, що власники зобов'язані прибирати за своїми улюбленцями.

Але за 15 років, які живе в Бресті, жінка тільки одного разу на набережній бачила дівчину з пакетом в руках. Наталія намагалася розмовляти з тими, хто вигулює вихованців поруч з дитячим майданчиком. «Діти тікають, мужики посилають», - поскаржилася вона.

Проблема хвилює не тільки Наталію. Між дитячим садом, медичним центром «Тонус» і Ленінградської «ногою ніде ступити», розповіла 66-річна мешканка Бреста. Собак вигулюють прямо під вікнами. «Я живу на першому поверсі і кожен день влітку цим дихаю. А мені це неприємно. Мені це на каструлі, на підвіконня, на стіл обідній на кухні все летить », - бідкалася вона.

Брестчанка скаржиться, що через власників собак, які не прибирають за вихованцями, їй навіть ніде гуляти з онукою. «Я не проти тварин. Тварини тут ні при чому. Людина винен », - зазначила жінка.

Що говорить закон

На запитання відповідає юрист-правозахисник Олег Мацкевич: На запитання відповідає юрист-правозахисник Олег Мацкевич:

- Чи існує закон, який регулює вигул собак?

До прийняття Закону «Про поводження з тваринами» основним нормативно-правовим актом, що регулює Правила утримання домашніх тварин (в тому числі вигул собак), є постанова Ради міністрів Республіки Білорусь від 4 червня 2001 р №834 «Про затвердження Правил утримання домашніх собак, кішок , а також вилову бездоглядних тварин в населених пунктах Республіки Білорусь ».

- В яких місцях господар повинен вигулювати собаку?

Відповідно до підп. 4.5 п. 4 Правил утримання домашніх собак, кішок, а також вилову бездоглядних тварин в населених пунктах Республіки Білорусь (далі - Правила) власники собак, кішок зобов'язані виробляти вигул собак в місцях, відведених для цих цілей місцевими виконавчими і розпорядчими органами. Підпис. 5.2 п. 5 Правил забороняє власникам собак вигулювати їх на прибудинкових територіях.

- Якщо поруч немає майданчика для вигулу, чи може людина вигулювати собаку у дворі, на вулиці?

З огляду на те що подп. 5.2 п. 5 Правил встановлено заборону на вигул собак на прибудинкових територіях, при відсутності місць, відведених для вигулу собак, припустимо вигул собак поза прибудинкових територій. При цьому власники собак повинні дотримуватися норм, встановлені п. 2, подп. 4.4 п. 4 Правил:

- власники собак, кішок зобов'язані строго виконувати санітарно-ветеринарні норми і правила їх утримання, забезпечувати безпеку людей, не допускати забруднення цими тваринами загальнодоступних місць;

- виводити в разі потреби собак з квартир чи інших ізольованих приміщень, а також з ізольованих територій в місця загального користування на короткому повідку і в наморднику, за винятком цуценят у віці до трьох місяців і декоративних собак ростом до 25 сантиметрів у холці, яких можна виводити на повідку без намордника.

- Прописана чи обов'язок прибирати екскременти, мати при собі совок і пакет?

Побічно такий обов'язок закріплена в п. 2 Правил: власники собак, кішок зобов'язані строго виконувати санітарно-ветеринарні норми і правила їх утримання, забезпечувати безпеку людей, не допускати забруднення цими тваринами загальнодоступних місць. Норма, що припускає наявність у власників собак спеціальних пристосувань (совок, пакет, т. Д.), Може з'явитися в Законі «Про поводження з тваринами».

- Чи передбачено штраф за вигул собак в недозволеному місці?

Відповідальність за порушення правил утримання домашніх тварин передбачена ст. 15.47 КоАП РБ і тягне за собою попередження або накладення штрафу в розмірі від однієї до п'ятнадцяти базових величин. Те ж порушення, що призвело до заподіяння шкоди здоров'ю людей або майну, тягне за собою накладення штрафу в розмірі від десяти до тридцяти базових величин або адміністративний арешт.

- Якщо передбачена відповідальність, то хто контролює це питання, до кого звертатися, якщо бачиш, що правила вигулу порушуються?

Відповідно до ст. 3.30 ПІКоАП РБ, протокол про адміністративне правопорушення за ст. 15.47 мають право складати співробітники органів внутрішніх справ, уповноважені посадові особи сільських та селищних виконавчих комітетів, посадовці органів державного ветеринарного нагляду, посадові особи організацій, що здійснюють експлуатацію житлового фонду та (або) надають комунальні послуги.

Де вигулювати собак?

На даний момент в Бресті зареєстровано 6 568 власників домашніх тварин. З них собак - 5 082, повідомили «БГ» в КУП «ЖРЕД р Бреста».

Перелік місць для вигулу затверджується рішенням міськвиконкому. Останнє підписано в 2013 році. Цим документом затверджено 29 місць і майданчиків для вигулу домашніх тварин. Території перебувають на балансі ПКУП «Комунальник».

З початку 2017 року працівниками міліції складено 76 протоколів за порушення ст. 15.47 год. 1 Кодексу Республіки Білорусь про адміністративні правопорушення (Порушення правил утримання домашніх та (або) хижих тварин), повідомили «БГ» в прес-службі УВС Брестського облвиконкому.

Місця і майданчики вигулу собак на міській території:

  1. За парком по вулиці Фоміна
  2. Під шляхопроводом по вулиці Леніна
  1. Уздовж Варшавського шосе за шляхопроводом по бульвару Шевченка справа
  1. На березі річки Мухавец біля Суворовського моста
  1. Навпаки гарнізонного кладовища по вулиці ГОБК
  2. По вулиці Червонофлотській між вулицями Суворова і 17-го Вересня
  1. Пустир у лукодрома
  2. Під лінією електропередач по вулиці Кривошеїна
  1. Під ЛЕП по вулиці Високій
  2. Навпаки міжрайонного виробничого управління «Брестмежрайгаз» по вулиці Я. Купали
  1. На перетині вулиць Московської та Гродненської
  2. Вулицею Лактіонова за розворотним кільцем
  1. Вулицею Мошенського біля будинків №70 та №72
  2. Між залізницею і вулицею Фортечний
  3. Між вулицями Червоногвардійською та Чорнянської
  4. По вулиці Червоногвардійської в районі ППЗ
  5. В районі будинку №36 по вулиці Приміською
  1. На перехресті Гродненської і Ленінградської
  2. Під лінією електропередач по вулиці Орловській
  1. Біля Кобринського моста за складами вздовж залізниці
  2. На перетині вулиць Папаніна і Гоголя
  1. З боку церкви на перехресті вулиць Волгоградської і Жовтневої революції
  2. На перехресті вулиць Суворова та 28-го Липня
  1. Між Сябровской і житловими будинками мікрорайону Вулька
  2. На перехресті Ясенєвої і Суворова
  3. По вулиці Захисників Вітчизни за платною автостоянкою
  1. По провулку Сосновому в кар'єрі на території паркової зони
  2. По вулиці Сонячній між будинком №88 / 1 та автостоянкою
  3. Між вулицею 2-я Білоруська і під'їзної залізницею до ВАТ «Брестський завод побутової хімії»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Ви думаєте, віддер?
В яких місцях господар повинен вигулювати собаку?
Якщо поруч немає майданчика для вигулу, чи може людина вигулювати собаку у дворі, на вулиці?
Прописана чи обов'язок прибирати екскременти, мати при собі совок і пакет?
Чи передбачено штраф за вигул собак в недозволеному місці?
Якщо передбачена відповідальність, то хто контролює це питання, до кого звертатися, якщо бачиш, що правила вигулу порушуються?
Де вигулювати собак?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online