Розділ майна, що перебуває у спільній (пайовий та спільною) власності і виділ з нього частки

  1. Загальна власність
  2. Розділ майна, що перебуває у спільній (пайовий та спільною) власності і виділ з нього частки
  3. переваги звернення
  4. Рішення про виділення частки
  5. Виділення частки в натурі
  6. Поділ спільного майна подружжя
  7. Обставини що підлягають встановленню

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Розділ майна та виділ частки - послуга   адвоката у цивільних справах   юридичної фірми   AGTL Харків

Розділ майна та виділ частки - послуга адвоката у цивільних справах юридичної фірми AGTL Харків. Проблеми власності стоять, напевно, на першому місці серед безлічі питань, яких вирішує сучасна людина щодня. Невиправдано завищені ціни на нерухомість не дозволяють купувати квартири або кімнати.

Суди завалені позовами, які стосуються прохань про врегулювання спірних житлових питань. Дуже багато проблем в сфері, яка пов'язана з виділенням частки в житловому приміщенні.

Загальна власність

Відповідно до чинного законодавства майно може перебувати у власності кількох осіб. У такому випадку мова йде про право спільної власності.

Якщо частки власників визначені, то дане майно знаходиться у спільній частковій власності. Якщо частки не встановлені угодою і не можуть бути визначені на підставі закону, то вони вважаються рівними. Учасники часткової власності можуть встановлювати порядок визначення, зміни часткою. За замовчуванням загальна власність на майно є пайовий, якщо законом не передбачено утворення спільної власності на майно.

При спільній власності частки не визначені. За угодою учасників спільної власності, на спільне майно може бути встановлена ​​часткова власність. Якщо згоди не досягнуто часткова власність встановлюється за рішенням суду.

Розділ майна, що перебуває у спільній (пайовий та спільною) власності і виділ з нього частки

Власники майна, що перебуває у спільній частковій власності розпоряджаються ним за угодою, при цьому кожен власник має право розпорядитися часткою на свій розсуд з дотриманням при її безкоштовне відчуження права інших учасників часткової власності на переважне право купівлі частки за ціною, за яку вона продається, і на інших рівних умовах, крім випадку продажу з публічних торгів.

Дуже часто питання розділу майна і виділу часток встає при розділі майна подружжя, а також при роз'їзді спільно проживають членів сім'ї, які отримали житлове приміщення у спільну власність при приватизації. Часто буває так, що спільне проживання стає неможливим, а фінансове становище не дозволяє вирішити житлове питання шляхом придбання додаткового житлового приміщення, тоді єдиним виходом для вирішення житлового питання є виділ частки в житловому приміщенні для подальшого продажу.

переваги звернення

Консультація допоможе передбачити тонкощі і наслідки поділу майна і виділу частки, адже іноді доцільніше домовитися і вирішити питання в досудовому порядку, а якщо така угода неможливо фахівець представить Ваші інтереси в суді або підкаже, як самостійно відстояти своє право.

Рішення про виділення частки

Рішення про виділення частки можливо як в добровільному порядку, при цьому частки визначаються самостійно, за згодою, якщо угода не досягнуто - потрібно звернення до суду.

Майно, що перебуває у спільній частковій власності, може бути поділене за угодою між власниками. Учасник часткової власності має право вимагати виділу своєї частки із загального майна. Якщо угода з даних питань не досягнуто учасник часткової власності має право вимагати виділу в натурі своєї частки із спільного майна в судовому порядку. У разі невідповідності майна, що виділяється в натурі виплачується відповідна грошова сума або інша компенсація. Виплата компенсації замість виділу частки допускається лише за згодою, але в разі незначності виділеної частки, суд може вирішити це питання і за відсутності згоди цього власника, зобов'язавши інших учасників часткової власності виплатити йому компенсацію.

Якщо виділ частки в натурі неможливий без невідповідного збитку майну або заборонена законом, що виділяється має право на виплату йому вартості його частки співвласниками. Розділ майна, що перебуває у спільній власності, і виділ з нього частки можуть бути здійснені після попереднього визначення частки кожного з учасників у праві на спільне майно.

Виділення частки в натурі

Визначенням поняття «виділення частки в натурі» займається Цивільний кодекс. Він містить статтю, яка детально пояснює це поняття і пояснює, коли виробляються такі процедури. Згідно ст. 364 Цивільного кодексу України співвласник має право на виділення в натурі частки із майна, що перебуває у спільній частковій власності.

До того ж, якщо виділ в натурі частки із спільного майна не допускається згідно з законом або неможливий (частина друга статті 183 цього Кодексу), співвласник, який бажає виділу, має право на одержання від інших співвласників грошової або іншої матеріальної компенсації вартості його частки . Це, наприклад, можливо в наступному випадку: протягом спільного життя чоловіком і дружиною був придбаний або побудований будинок. Фактично це приватна будова є нерухомим предметом власності кількох осіб. У разі його розділу, у подружжя може виникнути бажання не тільки поділити своє майно, але і виділити фактично частки в натурі в порядку поділу майна, щоб було зрозуміло, хто чим може користуватися і розпоряджатися.

Здавалося б, все просто. Однак людям, далеким від юриспруденції, буває складно часом зорієнтуватися в тому, про що каже закон. Поділ і виділення частки в натурі здійснюється з наданням Висновку щодо технічної можливості поділу об'єкта нерухомого майна або Висновку щодо технічної можливості виділу в натурі частки з об'єкта нерухомого майна, що зробити без допомоги фахівця досить складно.

Сама ж процедура виділення часток в натурі описується докладно, проте, людям потрібні додаткові роз'яснення фахівців в області права - адвокатів, щодо того, в яких ситуаціях і яким чином проводиться процедура, коли можна ділити і виділяти, а також коли призначена компенсація за частку в спільному майні.

Поділ спільного майна подружжя

Спільна власність подружжя припиняє своє існування у зв'язку з її розділом. В результаті цього кожен з подружжя стає самостійним власником частини належав їм раніше загального майна.

Розділ спільного майна подружжя може бути проведений як під час шлюбу, так і після його розірвання або вже після розлучення. Розділ проводиться на вимогу одного з подружжя, одночасного вимогу подружжя або в разі заяви кредитором вимоги про поділ спільного майна подружжя для звернення стягнення на частку одного з подружжя у спільному майні.

При відсутності розбіжностей подружжя може самостійно укласти угоду про розподіл їх спільного майна. Сімейний кодекс не пред'являє яких-небудь особливих вимог до форми такої угоди. Воно може бути укладено в усній або письмовій формі, за бажанням подружжя ця угода може бути нотаріально посвідчена.

У разі виникнення спору поділ спільного майна подружжя, а також визначення їх часток в цьому майні виробляються в судовому порядку.

Обставини що підлягають встановленню

При розгляді спору подружжя про поділ спільного майна судом встановлюється:

- склад майна, що підлягає розподілу;

- відсутність прав вимог третіх осіб на це майно;

- майно, яке не підлягає розділу;

- яке майно підлягає передачі кожному з подружжя;

- відповідна грошова або інша компенсація, яка може бути присуджена дружину в разі, якщо іншого члена подружжя передається майно, вартість якого перевищує належну йому частку;

- інші заслуговують на увагу обставини.

Якщо у Вас виникла суперечка про розподіл майна або виділ частки - звертайтеся до послуг адвоката у цивільних справах юридичної фірми AGTL Харків.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online