Отримання компенсації за частку в квартирі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Велика кількість цивільних справ, пов'язаних з спільної часткової / сумісною власністю розглядаються в судах Велика кількість цивільних справ, пов'язаних з спільної часткової / сумісною власністю розглядаються в судах. Як правило, позивач (позивачі) бажає отримати компенсацію за свою частку, або ж припинити права на частку в спільному майні інших осіб (відповідача, відповідачів). Розглянемо випадки, коли позивач хоче отримати компенсацію за свою частку.

Розглянемо приклад виділення частки з квартири або будинку. Як правило, до суду необхідно надати докази того, що виділення належної Позивачу частки з вказаної квартири (будинку) технічно неможливий, спільне користування квартирою з відповідачами також неможливо і ін. Звичайно, надаються докази того, що позивач є співвласником майна.

Самобуд: визнання права власності або знесення?

Перш за все зазначу, що в силу положень статей 21, 24, 41 Конституції України, статей 319, 358 ЦК України всі громадяни рівні у своїх правах, усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення цих прав, в тому числі щодо захисту права власності.

Право співвласника на виділ частки із спільного майна шляхом отримання грошової компенсації вартості частки в майні не може бути обмежений іншими співвласниками і таким правом співвласника кореспондується обов'язок інших співвласників сплатити грошову компенсацію частки, розмір якої визначається з дійсної вартості майна на момент розгляду судом справи. При цьому обов'язковою умовою призначення грошової компенсації є лише згода співвласника, який заявив вимоги про виділ частки, і не передбачається обов'язковість згоди інших співвласників на такий виділ і не ставиться право співвласника на виділення в залежність від згоди інших співвласників і мотивів, з яких власник має намір реалізувати своє право на виділ.

Виплата процентів за договором позики, Укладення между фізічнімі особами

У більшості випадків суди керуються саме такими доводами при винесенні рішення.

Але існують і протилежні висновки судів, з посиланням, зокрема, на те, що відповідачі не мають коштів оплатити компенсацію. Так, суди зазначають, що виділення грошової компенсації позивачеві відповідач оплатити не може. Припинення права власності частки квартири позивача, при неможливості сплати відповідачами компенсації, призведе до порушення прав позивача. У свою чергу примус відповідача викупити у позивача частку квартири призведе до порушення їх прав, оскільки законодавством не передбачена можливість придбання права власності в примусовому порядку.

Стягнення безпідставно отриманий коштів

Зверну увагу, що правовий режим спільної часткової власності визначається главою 26 ГК України з урахуванням всіх її учасників. Володіння, користування і розпорядження частковою власністю здійснюється за згодою всіх співвласників, а при відсутності згоди - спір вирішується судом. Незалежно від розміру часток, співвласники при здійсненні зазначених правочинів мають рівні права.

Відповідно до частин першої, другої статті 364 ЦК України кожен із співвласників спільної часткової власності має право на виділ у натурі частки із майна, що перебуває у спільній частковій власності.

Якщо виділ в натурі частки із спільного майна не допускається згідно з законом або неможливий (частина друга статті 183 ЦК України), співвласник, який бажає виділу, має право на одержання від інших співвласників грошової або іншої матеріальної компенсації вартості його частки. Компенсація співвласникові може бути надана лише за його згодою.

Стягнення пені з фізичних осіб за кредитними договорами

При вирішенні такого роду справ, суди, крім ст. 364 ГК України, повинні врахувати і загальні засади цивільного законодавства (стаття 3 ГК України) по справедливості, сумлінності та розумності з урахуванням прав і інтересів всіх співвласників. При цьому необхідно ретельно вивчити обставини справи з метою з'ясувати, чи не зловживає позивач, який бажає виділу частки із загального майна шляхом отримання грошової компенсації вартості частки в майні і що реалізація цього права не порушить прав інших осіб, які не мають можливості оплатити співвласнику грошову компенсацію вартості його частки.

Сторонам, в свою чергу, необхідно своєчасно надавати докази на підтвердження своєї позиції, щоб судові баталії не тривали

Самобуд: визнання права власності або знесення?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online