Частка в квартирі. Виділення частки в Казахстані

  1. Документи на частку
  2. Приклад з юридичної практики
  3. Отримання частки в квартирі за законом
  4. Частка дітей в квартирі
  5. Цивільний шлюб і розділ квартири

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У житті нерідко в силу певних обставин постає питання про виділ частки в нерухомості. Як бути в таких випадках, хто має право на частку і яка процедура її виділення?

Відповіді на ці питання ми шукали за допомогою юриста ТОВ «Компанія Мувінг» Сакена Ешмуратова.

Документи на частку

Найперший і, напевно, визначальне питання - хто має право на виділення частки, а хто не зможе її отримати? Щоб вирішити цю дилему, необхідно заглянути в право-встановлюють документи на квартиру - в графу «власники».

- Виділити частку можуть тим людям, які вказані в правовстановлюючому документі в якості співвласника, - пояснює юрист. - І якщо людина, що претендує на виділ частки в нерухомості, не є співвласником, то не зможе нічого отримати за законом.

Приклад з юридичної практики

Коли пішов розлад в стосунках між Інною і її матір'ю, зараз ніхто з них і не згадає. Дочка дратували постійні докори і моралі матері, мати ж ніяк не могла зрозуміти, на якому етапі виховання вона відсторонилася від формування світогляду своєї єдиної доньки. Психологи б поставили діагноз - «конфлікт« батьків і дітей ». У запалі чергового скандалу Інна вирішила розрубати цей гордіїв вузол - розділити квартиру, а свої родинні почуття до матері висловлювати на відстані. Однак у всіх юридичних конторах, куди вона зверталася за консультаціями, її чекав один відповідь - «у вас немає підстав на виділ частки в квартирі матері, ви не є співвласником. Претендувати на квартиру ви маєте право тільки після смерті власника - за нормами спадкового права ».

Отримання частки в квартирі за законом

Після з'ясування того, хто має право на виділення частки, виникає закономірне питання - як її отримати?

- Майно, що перебуває у власності двох або декількох осіб, належить їм на праві спільної власності - Майно, що перебуває у власності двох або декількох осіб, належить їм на праві спільної власності. Воно може перебувати у спільній власності з визначенням часток кожного співвласника (спільна часткова власність) або без визначення часток (спільна сумісна власність), - пояснює Сакен Ешмуратов. - Якщо нерухомість перебуває у спільній частковій власності, то в право документі повинно бути конкретно вказано, які частки мають співвласники. Якщо розмір часток учасників часткової власності не визначений, то частки вважаються рівними. Якщо нерухомість перебуває у спільній сумісній власності, то, щоб виділити частку, необхідно спочатку визначити частину, яка належить кожному співвласнику і тільки потім вимагати її виділу. Визначити частку, а також провести її виділ можна обопільним угодою, або в судовому порядку. Якщо справа дійшла до суду, то суддя, вже виходячи з кількості співвласників, зазначених в правовстановлюючому документі, визначає частку кожного з них. Залежно від того, яку користь були зроблені співвласником, він має право вимагати збільшення своєї частки і в судовому порядку доводити це.

Після визначення частки кожного співвласника виділ частки проводиться або в натурі, або в грошовому вираженні. Людина, яка звертається до суду з позовом про виділ йому частки, повинен попередньо звернутися в незалежну оціночну компанію для визначення середньої ринкової вартості спірної нерухомості. Виходячи з цієї вартості, визначається сума в якості компенсації за його частку. Якщо сторона відповідача не згодна з оцінкою середньоринкової вартості, то вона має право замовити оцінку фактичного стану нерухомості.

Частка дітей в квартирі

Серік і Алан - двоюрідні брати-однолітки. Після успішних вступних іспитів (закінчення школи) батьки братів відправили їх вчитися до обласного центру і купили квартиру, щоб діти не поневірялися по гуртожитках і знімним кімнатах. Однак з часом дороги братів розійшлися, кожен пішов своїм шляхом. Після закінчення вузу Серік поїхав в інший регіон. А Алан залишився - обзавівся сім'єю і жив в квартирі, колись купленої ним на двох з братом.

Коли Серік повернувся, то родинні почуття поступилися місцем конкуренції, адже квартирне питання, про яке говорив ще булгаковський Воланд, здатний зіпсувати не тільки москвичів. Брати, підганяли своїми дружинами, кинулися в боротьбу за квартиру. Серік подав судовий позов про виділ частки. Однак в позові йому відмовили, мотивуючи це тим, що квартира була у спільній сумісній власності, і тому для початку необхідно було визначити частку кожного власника і тільки потім вимагати свою. А так як про добровільне угоді не могло бути й мови, довелося вирішувати це питання в судовому порядку.

Серік попросив суд визнати їх частки в квартирі рівними. А заодно звернувся в незалежну оціночну компанію для визначення середньоринкової вартості квартири. Алан, в свою чергу, попросив суд визнати за ним велику частку, надавши до суду документи, що підтверджують вартість ремонту, виробленого за його рахунок. Зваживши всі «за» і «проти», суд вирішив: за Аланом залишити ¾, а за Сериком ¼. А так як частку Серика неможливо було виділити в натурі, то суд зобов'язав виплатити Алана компенсацію в грошовому вираженні. Уже після судових слухань Алан дізнався від свого адвоката, що якби Серік замовив оцінку фактичної, а не середньоринкової вартості квартири, тоді матеріальна компенсація могла бути значно вище.

Попереджений значить озброєний

Перед тим як робити будь-яку угоду, необхідно звернутися за юридичною консультацією. Якщо стоїть питання про придбання нерухомості, наприклад, на пару з другом, братом чи в цивільному шлюбі, то щоб уникнути можливих непорозумінь краще оформити її як спільну часткову власність, тоді кожен із співвласників буде знати, яка частка йому належить.

Цивільний шлюб і розділ квартири

Галина і Володимир жили в цивільному шлюбі - обидва були в розлученні, причому у кожного про шлюб залишилися не найкращі спогади. Тому ні у кого не виникло бажання обтяжувати свої відносини «зайвим штампом». Коли зайшов питання про придбання квартири, то кожен вирішив, що любов любов'ю, а «тили» повинні бути прикриті. Перед тим як оформити квартиру, вони звернулися за юридичною консультацією. І не дарма. Адже майно, придбане в цивільному шлюбі, не буде вважатися спільно нажитим. А значить і норми законодавства про шлюб та сім'ю на нього не поширюються - власником вважається той, на чиє ім'я оформлено договір купівлі-продажу квартири. Після проведеного екскурсу в юрис-Пруденція Галина і Володимир вирішили на «сімейній раді» оформити квартиру як спільну часткову власність із зазначенням часток кожного з них. А для підстраховки вказати в договорі купівлі-продажу внесені кожним суми.

- Але як в будь-якому правилі, в судовій практиці також є винятки, - зазначає Сакен Ешмуратов. - Згадався мені такий неординарний випадок: молода сім'я, що не реєструючи свій шлюб в РАГСі, проживала в цивільному шлюбі, і на момент початку спільного проживання у чоловіка, як то кажуть, «не було за душею ні гроша», а ось у його дами була велика сума грошей, отримана в спадщину. В період спільного проживання чоловік, отримавши гроші від цивільної дружини, вирішив зайнятися підприємницькою діяльністю. Почав з невеликого бізнесу по розливу газованих напоїв, який згодом він зміг розвинути до цеху з виробництва цих напоїв.

Вигідно продавши свій цех, чоловік почав будівництво автомийки та завдяки своїй «підприємницьку жилку» зміг розгорнути свій бізнес на «широку ногу». Справа приносило стабільний дохід, при якому родина ніколи не мала потреби в грошах. Пара прожила в цивільному шлюбі близько 10 років, виростила сина і вирішила розійтися. З метою поділу майна подружжя звернулася з позовною заявою до суду і зуміла довести, що для бізнесу використовувалися саме її гроші. За результатами розгляду заяви було винесено рішення суду про поділ. В обґрунтуванні судом було зроблено посилання на норми цивільного кодексу, відповідно до якого при розділі спільного майна і виділ з нього частки, якщо інше не передбачено законодавчими актами або угодою учасників, їх частки визнаються рівними. Крім цього, чоловіком не було надано доказів того, що він вклав грошей більше, ніж його цивільна дружина.

інформаційна служба kn.kz

Як бути в таких випадках, хто має право на частку і яка процедура її виділення?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online