Як виділити свою частку власності - землі і вдома?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Yuriy Poznukhov / Fotolia   Так, Вашу долю можна виділити в окрему земельну ділянку, який буде належати тільки Вам Yuriy Poznukhov / Fotolia

Так, Вашу долю можна виділити в окрему земельну ділянку, який буде належати тільки Вам. Але для цього потрібна згода інших співвласників, межування, кадастровий облік і реєстрація нового ділянки. Чи доведеться відмовлятися від частки в будинку залежить тільки від того, як Ви домовтеся з іншими. Земельна ділянка та розташований на ній будинок дійсно дуже тісно пов'язані між собою юридичними нормами, але називати їх єдиним майновим комплексом не зовсім коректно. У Вашому випадку важливо, щоб що виділяється земельна ділянка не перешкоджав використанню будинку.

Як змінився порядок реєстрації ділянок?

Як оскаржити кадастрову вартість ділянки і будинку?

В першу чергу, щоб виділити частку в натурі, необхідна згода всіх співвласників і їх участь. Потім треба замовити проект поділу ділянки з визначенням точок доступу на кожен з ділянок і точних меж. Узгодити всі це з співвласниками, віддати на затвердження в земельний комітет, зробити межування, отримати нові кадастрові номери і зареєструвати право власності. В принципі, все це можливо, але довго і складно. Особливо при такій кількості співвласників. Дуже велика ймовірність, що хтось із Ваших родичів з шкідливості відмовиться в цьому брати участь. Тоді Вам доведеться змиритися або судитися з усією родиною.

Поділ земельної ділянки можливий двома способами. У першому випадку підписується угода про розподіл і виділ в натурі всіх частин за згодою двох сторін, робляться облікові картки, запрошуються кадастрові інженери і вирішується питання про те, як і що робити. Другий спосіб має на увазі вирішення питання через суд: готується пакет документів, у кадастрових інженерів запитується судова картка на певний вид облікового документа і фіксується частина, яку потрібно виділити. Далі питання або вирішується за допомогою винесення відповідного рішення, або підписується мирова угода і затверджуються кордону новостворених ділянок. Після цього необхідно звернутися в Росреестр з питаннями про постановку на кадастровий облік і реєстрацію права власності.

Відмови від права власності немає, можливо тільки розпорядження. Частина будинку нерозривно пов'язана з земельною ділянкою, але в цій ситуації існують різні варіанти. Вам краще звернутися до професіоналів-геодезистам, щоб зрозуміти, як краще вчинити чи можна виділити частину будинку або краще виділити частину будинку з невеликою частиною ділянки, а іншу частину зафіксувати і залишити як вільну (для подальшого будівництва на ньому нового об'єкта).

Межування ділянки та кадастровий паспорт: що і як

Як побудувати заміський будинок: 15 корисних статей

Виділити частину земельної ділянки з спільної часткової власності можна. Для цього необхідно отримати згоду на цю процедуру від всіх власників загальнопайової власності. Якщо хтось із інших власників проти, то оформити виділення частини ділянки в натурі можливо тільки в судовому порядку. Суд буде приймати рішення, виходячи з розміру часток сторін у праві або на підставі фактично сформованого порядку користування земельною ділянкою.

При виділі земельної ділянки в натурі необхідно враховувати, що його розмір повинен відповідати мінімальним нормам, встановленим законодавством. Також повинна бути врахована технічна і фізична можливість виділення цієї ділянки в натурі.

Для здійснення робіт по виділу необхідно замовити проведення геодезичних робіт і встановити точні межі ділянки в результаті виділення. На підставі проведених вимірювань кадастровим інженером готується межовий план, нову ділянку ставиться на кадастровий облік, і потім, на підставі цих даних, реєструється право власності на новостворений ділянку.

Згідно ст. 252 ГК РФ, майно, що перебуває у спільній частковій власності, може бути поділене між її учасниками за згодою між ними. Учасник часткової власності має право вимагати виділу своєї частки із загального майна.

У разі недосягнення учасниками часткової власності угоди про спосіб і умови поділу спільного майна або виділу частки одного з них учасник часткової власності має право в судовому порядку вимагати виділу своєї частки із загального майна. Земельна ділянка може бути розділений з урахуванням граничних (мінімальних і максимальних) розмірів окремих ділянок, які регламентовані чинними законодавчими актами (попередньо слід уточнити допустимі розміри земельної ділянки у Вашому районі в органах місцевого самоврядування). До кожного з утворених в результаті поділу ділянок повинен бути забезпечений окремий під'їзд. Не можна розділити земельну ділянку, зайнятий домоволодінням і вимагає при розподілі виведення окремої його частини з власності при його строгому відношенні до відокремленому ділянці.

Разом з тим, у разі згоди Ваших співвласників з Вашими пропозиціями про розподіл земельної ділянки, Ви можете скласти з ними відповідну угоду, в якому можете вказати принцип поділу земельної ділянки. Перед складанням угоди про розподіл земельної ділянки необхідно запросити кадастрового інженера, щоб він надав висновок про те, чи можливо розділ земельної ділянки, і про варіанти такого розділу. Якщо рішення буде позитивним, кадастровий інженер виконає межові роботи, після чого Ви зможете поставити новостворений земельну ділянку на кадастровий облік, а також зареєструвати на нього право власності.

Подарували частина будинку. Які податки я буду платити при продажу?

Як законно продати будинок, який побудував сам?

Ні, не так. Правовий режим спільної власності, а у Вас саме цей випадок, визначається Цивільним кодексом РФ. Власники спільного майна, або так звані співвласники, має право самостійно встановлювати режим і порядок використання часткової власності, в тому числі шляхом укладення цивільно-правових договорів та угод між собою. У Вашому випадку це можна зробити так.

Ви спільно з Вашими родичами (співвласниками) проводите оцінку земельної ділянки (як цілого, що складається із сукупності часток, включаючи Вашу) і житлового будинку (аналогічно). Далі Ви проводите межування земельної ділянки, виділивши свої частки в натурі, це можна зробити як добровільно, так і в судовому порядку. Після цього Ви вирішуєте, як вчинити з 15/56 частки будинку. Ви можете її поміняти (наприклад, на додаткову площу земельної ділянки, рівного за вартістю, ось тут-то Вам і стане в нагоді оцінка), подарувати або продати іншим співвласникам.

Продати цю частку третім особам Ви також маєте право, однак при цьому Вам потрібно буде запропонувати викупити це частку родичам за ціною пропозиції третім особам. І тільки в разі невикупу або відмови операція з продажу буде легітимною. Однак, як випливає з практики, наявність у Вас частки в будинку може допомогти безконфліктно вирішити питання про виділення Вам зручного земельної ділянки за згодою сторін, за умови передачі Вашим родичам частки в будинку.

На жаль, відмовитися від частки в будинку з метою виділу своєї частки в земельній ділянці неможливо, оскільки за загальним правилом земельну ділянку слід долі розташованого на ній об'єкта нерухомого майна. Якщо відсутня частка в будинку, то і немає підстав для поділу земельної ділянки. Однак є такі варіанти мирного вирішення ситуації.

Перший варіант укласти угоду про розподіл земельної ділянки і будинку. Такий варіант є найбільш оптимальним з усіх точок зору (фінансової, тимчасової), і, головне, підписуючи таку угоду, сторони мають право розділити належить їм на праві спільної часткової власності земельну ділянку і будинок, як зручно сторонам. Єдине обмеження стосується поділу земельної ділянки: виділяються частки, з яких згодом будуть сформовані нові земельні ділянки, не повинні бути менше мінімального розміру земельної ділянки під ІЖС на відповідній території (зазвичай 6 соток).

Другий варіант звернення до суду з позовом про поділ земельної ділянки та будинки. Найскладнішим питанням буде можливість розділу житлового будинку при такій площі. Мінімальний розмір виділеної частини будинку становить 8 кв. метрів житлової площі, додатково повинна бути можливість обладнати санітарні частини такого приміщення (туалет, душ), а також кухню і окремий вхід. Але на можливість виділу впливають і інші параметри житлового будинку, в тому числі можливість технічного переобладнання в силу зносу будівлі. Швидше за все, при заданих параметрах, коли на виділяється частку припадає лише 11 кв. метрів, експерт видасть висновок про відсутність технічної можливості провести поділ будинку. Однак тоді можна укласти мирову угоду з іншими учасниками судового спору (вони ж співвласники). Фактично вирішення питання лежить в площині досягнення угоди з іншими родичами (співвласниками).

Третій варіант звернення до суду з позовом про визначення порядку користування земельною ділянкою та житловим будинком. В рамках розгляду спору буде призначена судова експертиза, яка визначить, якою частиною земельної ділянки і будинку Ви маєте право користуватися. Разом з тим, при визначенні порядку користування будинком і земельною ділянкою не діятимуть обмеження, пов'язані з можливістю або неможливістю розділу будинку і земельної ділянки. Однак юридично земельну ділянку і будинок залишаться цілими, і виділу частки не відбудеться. Але такий варіант також можна розглянути. Після отримання рішення про порядок користування можна буде обгородити виділену частину і використовувати її для будівництва будь-яких об'єктів. Втім, згодом доведеться доводити, що дані об'єкти (новий будинок і баня) були побудовані саме Вами.

Текст підготувала Марія Гурєєва

НЕ пропустіть:

Всі матеріали рубрики «Хороше запитання»

Побудував будинок в СНТ. Як отримати податкове вирахування?

Чи можна прописатися в будинку в СНТ?

Як узаконити гостьові будинки під оренду?

Статті не є юридичною консультацією. Будь-які рекомендації є приватною думкою авторів та запрошених експертів.

Як змінився порядок реєстрації ділянок?
Як оскаржити кадастрову вартість ділянки і будинку?
Які податки я буду платити при продажу?
Як законно продати будинок, який побудував сам?
Як отримати податкове вирахування?
Чи можна прописатися в будинку в СНТ?
Як узаконити гостьові будинки під оренду?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online