03. Розділ житлового приміщення і виділ в ньому частки

  1. Консультація юриста по телефону:
  2. Офіси в Москві і Московській області: Схеми проїзду
  3. Спільна часткова власність: розділ житлового приміщення і виділ з нього частки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Консультація юриста по телефону:   Офіси в Москві і Московській області: Схеми проїзду   Спільна часткова власність: розділ житлового приміщення і виділ з нього частки   В умовах досить гострої житлової дефіциту, що зберігається в Російській Федерації вже не одне десятиліття, і, в результаті масової приватизації житлових приміщень, здійсненої в 90-х рр

Консультація юриста по телефону:

Офіси в Москві і Московській області: Схеми проїзду

Спільна часткова власність: розділ житлового приміщення і виділ з нього частки

В умовах досить гострої житлової дефіциту, що зберігається в Російській Федерації вже не одне десятиліття, і, в результаті масової приватизації житлових приміщень, здійсненої в 90-х рр. минулого століття, значна кількість житлових приміщень, в першу чергу, квартир в багатоквартирних будинках, виявилося у спільній частковій власності. Чимале число житлових будинків і дач, що передаються у спадщину численним спадкоємцям, також придбали статус майна, що перебуває у спільній частковій власності, а багато хто з них і спочатку будувалися не одним, а кількома громадянами і відразу надходили в загальну власність. Стосовно до більшості таких об'єктів право спільної власності - це режим скоріше вимушений, тимчасовий, ніж постійний. Таким чином, питання припинення права спільної власності на житлові приміщення за допомогою розділу житла або припинення для кого-небудь з власників, за допомогою виділу його частки стають практично дуже актуальними.

Першим житловим приміщенням, безумовно визнаним в якості самостійного об'єкта, є житловий будинок. За своєю природою цей об'єкт слід віднести до діленим, в значній кількості випадків він ділимо і практично, тому правила ст. 252 ГК РФ про розподіл і виділ частки застосовуються до нього в повному обсязі.

Закон містить кілька досить чітких правил, за якими може здійснюватися припинення спільної власності за допомогою розділу майна, що перебуває у спільній частковій власності, і припинення спільної власності для одного або декількох власників, тобто виділ частки.

1. Розділ майна здійснюється лише за згодою між власниками (пункт 1 ст. 252 ЦК України). У разі недосягнення згоди жоден з власників не має права в судовому порядку вимагати ні розділу, ні продажу майна, що перебуває у спільній власності, з метою подальшого розділу виручених за нього грошових коштів.

2. Будь-який учасник спільної часткової власності в будь-який момент має право вимагати виділу своєї частки із спільного майна (пункт 2 ст. 252 ЦК України), що є послідовним виразом свободи здійснення власником належних йому правомочностей.

3. В обох названих вище випадках при неможливості виділу частки в натурі компенсація за вартість частки повинна бути визначена угодою власників, а у разі недосягнення угоди, розмір такої компенсації може бути встановлений судом за позовом виділяється власника.

4. Якщо виділяється власнику виділяється в натурі майно, невідповідне його частці у праві власності, невідповідність усувається виплатою відповідної грошової суми або іншої компенсацією (частина перша пункту 4 ст. 252 ЦК України). Оскільки невідповідність може бути як у бік перевищення частки, так і у зворотний бік, залежно від конкретної ситуації зобов'язаним до виплати відповідної компенсації буде виділяється власник або залишаються власники відповідно.

5. За загальним правилом, виплата учаснику часткової власності компенсації замість виділу його частки в натурі допускається за його згодою, а при відсутності згоди виділяється власника на виплату йому компенсації виділ його долі не відбудеться. Єдиним винятком закон вважає випадок, коли частка власника незначна, не може бути реально виділена і він не має суттєвого інтересу у використанні спільного майна.

При наявності в сукупності цих трьох обставин, навіть при відсутності згоди власника, на підставі судового рішення, йому може бути виплачена компенсація замість виділення майна в натурі (частина друга пункту 4 ст. 252 ЦК України).

Таким чином, право на виділ частки надається будь-якому власнику і може бути реалізовано кожним із власників, в тому числі і в разі наявності двох власників, частки яких рівні.

Однак, слід розуміти, що такий підхід потребує додаткового осмислення та обґрунтуванні, оскільки при всіх зроблених раніше застережень, що дозволяють брати до уваги соціально значимі фактори, він свідомо припускає можливість позбавлення майна в натурі того учасника спільної часткової власності, який не заявляв про виділ, а це є вже досить серйозним концептуальним зміною змісту права спільної часткової власності і, відповідно, регулювання відносин спільної часткової власності. Більш детальну інформацію можна отримати при зверненні в один з офісів МГК "Вектор Права"

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online