Як підключити будинок до газопроводу?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Про те, що газ - одне з головних багатств нашої країни, знають, звичайно, всі росіяни Про те, що газ - одне з головних багатств нашої країни, знають, звичайно, всі росіяни. Але знати одне, а реально користуватися ними - інше. Якщо ви тільки збираєтеся долучити свою дачу до надр Батьківщини, то вам варто прочитати цей матеріал. Розповідаємо про всі проблеми, з якими доведеться зіткнутися при газифікації житла.

Дорожня карта - модне зараз поняття. Вона являє собою покрокову інструкцію, список того, що потрібно зробити для досягнення мети. підключення заміського будинку до газопроводу в Росії часом перетворюється в таку шалену пригода, що покрокова інструкція буває просто необхідна ... Отже, пункт за пунктом, - ось що вам потрібно зробити, щоб теж стати щасливим споживачем «народного надбання».

1. Направити запит в районну адміністрацію з проханням вказати, яка організація займається газифікацією в вашому населеному пункті. У вас буде спокуса пропустити цей пункт. Ви ж і так знаєте, де знаходиться «N-скрайгаз». Але все-таки краще почати з запиту. Чому? Тому що, прийшовши в «N-скрайгаз», ви майже напевно натрапите на Всеросійську Тітку, яка живе в кожному подібному закладі. Глянувши на вас суворим і незадоволеним поглядом, Тітка мовчки подасть вам папір зі списком документів і майже напевно до нього буде прикладена платіжка. І наступного разу без оплаченої платіжки до Тітці краще не підходити. Нічого, що газ ви ще не підключили! Ви ж витрачаєте дорогоцінний Тьоткіне час!

Є і більш тонкі схеми: Тітка відправляє вас у певну фірму робити топос'емку, проект або який-небудь «ситуаційний план» ... Це все вам зараз не потрібно. Перше завдання - отримати технічні умови (ТУ) на приєднання до мереж газопостачання. Дана папірець засвідчує, що за такою-то вулиці проходить газова труба, ви маєте право до неї підключитися і споживати певний обсяг палива.

ТУ вам зобов'язана видати якраз спеціалізована газова організація, яка обслуговує ваш район. Але Тітка може вас відправити за ТУ куди завгодно: в газовий кооператив або до посередників. Щоб не гуляти по кабінетах, вам потрібна офіційна папір з районної адміністрації, де чорним по білому буде написано, що видавати ТУ уповноважений «N-скрайгаз».

2. Тепер вам потрібно оформити заявку на ТУ.

На сайті райгази або на стіні в коридорі цієї поважної організації, напевно, є список документів, які потрібні для отримання ТУ. Однак краще вам для початку відкрити Правила визначення і надання технічних умов підключення об'єкта капітального будівництва до мереж інженерно-технічного забезпечення (затв. Постановою Уряду РФ від 13 лютого 2006 р N 83) . У пункті 8 ви знайдете повний список необхідних документів і відомостей:

  • правовстановлюючі документи на земельну ділянку (для правовласника земельної ділянки);
  • інформація про межі земельної ділянки, на якому планується здійснити будівництво об'єкта або на якому розташований реконструйований об'єкт капітального будівництва (простіше кажучи, кадастрову виписку);
  • інформація про дозволений використанні земельної ділянки (ця інформація так само є в кадастрової виписки і в свідоцтві про право власності);
  • інформацію про граничні параметри дозволеного будівництва (реконструкції) об'єктів капітального будівництва, які відповідають цій земельній ділянці (ця інформації міститься в дозволі на будівництво, а також в генплані ділянки, який ви надавали в місцеву архітектуру, щоб отримати дозвіл на будівництво);
  • необхідні види ресурсів , Одержуваних від мереж інженерно-технічного забезпечення (Магістральний газ);
  • планований термін введення в експлуатацію об'єкта капбудівництва;
  • планована величина необхідної підключається навантаження.

Останній пункт найскладніший, бо газовики можуть вимагати вказати цю величину в самих різних одиницях виміру. До того ж важко спрогнозувати, скільки газу вам буде потрібно. Краще запросити газу з запасом і тут же домовитися про те, що величина навантаження може бути скоригована.

Найкраще відправити заявку на ТУ рекомендованим листом, щоб позбутися від зайвих суперечок з Всеросійської тітки. Через два тижні райгази зобов'язаний надіслати вам ТУ, або відповідь про неможливість підключення. Якщо ви вже встигли прочитати «Правила визначення технічних умов ...», то, звичайно, знаєте, що ТУ надаються безкоштовно.

3. ... І ось ви отримали ТУ. Тепер нове завдання - отримати договір про приєднання до мереж. На етапі підготовки договору потрібно вирішити всі спірні питання з власниками труби, сусідами, газовим кооперативом. Перед тим, як почати переговори, радимо вам уважно вивчити « Правила підключення об'єкта капітального будівництва до мереж інженерно-технічного забезпечення »І« Правила укладення та виконання публічних договорів про підключення до об'єктів комунальної інфраструктури ».

Прочитавши ці документи, ви напевно прийдете до висновку, що вам зовсім не обов'язково платити що-небудь газового кооперативу або іншим зацікавленим особам. Власник труби може качати права в одному єдиною випадку: якщо він є основним абонентом. Тобто набуває газ для своїх потреб і передає вам невикористані залишки. Чисто технічно таким основним абонентом може бути який-небудь завод, але ніяк не газовий кооператив.

Тут потрібно вирішити для себе принципове питання: або ви погоджуєтеся поділитися грошима просто «за поняттями», або починаєте війну, спираючись на законодавчу базу. Майте на увазі: голова кооперативу майже напевно має налагоджені «ділові» контакти з райгазів. Якщо у вас вимагатимуть гроші за підписання договору, можна звернутися в поліцію з приводу вимагання. Якщо будуть нав'язувати невигідні умови договору, можна скаржитися в Федеральну антимонопольну службу. Саме вона - головний контролюючий орган по відношенню до газовиків. ФАС частенько штрафує газовиків за зловживання становищем і видає розпорядження змінити договори.

Вирішили ви ділитися грошима чи ні, але в будь-якому випадку настав час для наступного кроку: писати в райгази заяву про підключення до розподільних мереж. Суть його приблизно така:
«Відповідно до пункту 7« Правил підключення об'єкта капітального будівництва до мереж інженерно-технічного забезпечення »прошу направити на мою адресу підписаний договір про підключення і умови підключення».

До заяви додаються документи, перераховані в пункті 6 «Правил підключення ...»:

  • копії сторінок паспорта;
  • копію свідоцтва про право власності на земельну ділянку;
  • ситуаційний план розташування об'єкта;
  • топографічну карту ділянки з усіма надземними і підземними комунікаціями, узгоджену з експлуатуючими організаціями.
  • копію раніше виданих ТУ.

4. Працюємо над договором.

Отриманий від газовиків договір навряд чи вас порадує, якщо ви хоча б здалеку знайомі з юриспруденцією. Майже напевно вийде так, що райгази в рамках договору нічого вам не винен, а ви обмежені безліччю зобов'язань. Для кожного етапу робіт вам доведеться залучати різних підрядників. Ці підрядники спочатку виконають проектні роботи, потім земляні, встановлять опори, проведуть зовнішній і внутрішній газопроводи і т.д. І всі ці роботи повинні бути узгоджені з райгазів. Причому, узгодження одного етапу робіт зовсім не дає гарантії того, що і наступний етап буде прийнятий. Якщо вас влаштовує ця ситуація, підписуйте запропонований договір. Якщо немає, то намагайтеся посилити свої позиції.

«Правила укладення та надання публічних договорів» містять список істотних умов, які повинні бути включені в договір. Там є виразно сформульовані права та обов'язки кожної зі сторін. Якщо договір не містить цих істотних умов, то у вас є всі підстави написати мотивовану відмову від підписання договору (див. Пункт 11 «Правил укладення ...») і зажадати новий варіант договору з урахуванням ваших зауважень.

«Правила укладення» взагалі містять багато цікавого. Наприклад, в них встановлено, що газовики в деяких випадках повинні за свій рахунок підвести трубу до кордонів вашої ділянки. Роблячи поступки по одному пункту, можна виторгувати собі кращі умови по іншому. Але це - якщо в райгази є осудний юрист. Коли переговори йдуть за принципом «як об стіну горохом», то можна писати скаргу у ФАС.

Є прецеденти, коли ФАС своїми рішенням змушувала газовиків відмовитися від права «узгоджувати» проектні та інші роботи підрядників. ФАС посилалася, зокрема, на частину 3 статті 48 Містобудівного кодексу. Ця норма дозволяє приватному забудовнику будувати індивідуальний будинок і комунікації до нього зовсім без проекту. А якщо проекту формально немає, то немає і погоджень.
Газовики зазвичай намагаються оскаржити такі рішення ФАС в судах. Справедливості заради відзначимо, що в подібних ситуаціях суди виносять часом протилежні рішення. Все залежить від підготовленості протиборчих юристів.

Отже, договір в тому чи іншому вигляді, підписаний. Робимо черговий крок ...

5. Створюємо проект газифікації будинку.

Зазвичай проектувальники тісно співпрацюють з райгазів і підрядниками. Проектувальник обіцяє вам без проблем узгодити проект в райгази і навіть підкаже підрядників, які зроблять все якісно. У цього сервісу є зворотна сторона. У вартість проекту закладаються «послуги за погодженням». При цьому проектні рішення можуть дуже сподобатися підрядникам, але ніяк не вашому гаманцю.

Якщо ви через ФАС або іншим способом домоглися свободи від погоджень, то краще запросити проектувальника з іншого району, пояснивши йому, що вам потрібен всього-на-всього хороший проект, пророблений з урахуванням ваших інтересів.

Перед тим, як остаточно розрахуватися з проектувальником, добре б показати проект знає людині або уважно вивчити його самому. Людині властиво помилятися, а проектувальнику - і поготів. Тому краще мати справу з фахівцем, який працює на комп'ютері. Він зможе внести зміни в проект в кілька кліків.

Бережіться: безліч проектувальників і в 21 столітті працюють в олівці! І цьому є резонне пояснення. Навіщо купувати ліцензію на професійне ПО (понад 100 тис. Рублів), якщо вони чудово вміють узгоджувати свої олівцеві проекти в райгази. Чи варто говорити, як неохоче проектувальник буде переробляти олівцем проект. Йому простіше «уламати» замовника прийняти роботу, як є ...

6. Тепер вам потрібно знайти підрядника, який побудує газопровід, згідно з проектом. Якщо за договором про підключення ви не позбавлені погоджень, то підрядник повинен здати роботу представнику райгази.

7. Після цього етапу ви шукаєте підрядника, який встановить і підключить газове обладнання. Якщо ви дорожите гарантією на обладнання, краще шукати такого фахівця в магазині. Якщо ви цінуєте хороші відносини з райгазів, - то в ньому.

8. Тепер фахівці райгази повинні зробити врізку в вуличний газопровід і, власне, відкрити вентиль. Ця процедура майже напевно не була в деталях прописана в договорі на підключення. Тому вам, швидше за все, запропонують підписати ще одну угоду. І озвучать цінник, про який раніше ви не здогадувалися ... Тільки в цей день ви отримаєте уявлення про остаточну вартість газифікації вашого будинку.

Природні багатства Батьківщини небесконечни і важкодоступні. І тому логічно, що шлях до них довгий і тернистий - ви ж розумієте ... Ну, а якщо серйозно, - то бажаємо вам терпіння і наполегливості. Цілком може виявитися, що саме в вашому районі працює найкраща газова служба в Росії. Але навіть тоді - не соромтеся звертатися до нас за допомогою! Природні багатства Батьківщини небесконечни і важкодоступні

Чому?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online