Чому ціни і тарифи "люблять" рости саме влітку

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Для підвищення вибирають найспокійніший період відпусток і зниження споживання газу в тепло. Щоб людей не нервувати ...

На об'єктивність аналізу не претендуємо, але якась хитрість в літні ціни, погодьтеся, є. Ніколи не звертали увагу? Основні раунди істотного підвищення цін на товари природних монополій (газ, електрику, комунальні тарифи, проїзд в транспорті і т.п.), не завжди, але в основному, припадає на весняно-літні місяці. Причому таке враження склалося у нас, журналістів, в останні роки. Є тільки одне логічне пояснення - влітку країна об'єктивно уповільнює робочий ритм, переходячи в канікулярний режим. Столиця - та й зовсім "порожніє" мало не наполовину: припиняється навчання в школах і вузах, працюючий люд роз'їжджається по відпустках, дачах. І настає зручний момент для того, щоб підвищення вартості соціально важливих товарів і послуг пройшло як "по маслу" - увагу і чутливість широких верств населення, розслаблених літнім відпочинком, як-то притупляється. Здається, в цей момент масовою свідомістю контролюється лише курс іноземної валюти - "А ... Гривня не падає ... Ну раз катастрофи немає, можна відпочивати ..."

Про решту - судіть самі.

1. Ціни на газ підвищуються переважно навесні, щоб до початку опалювального сезону люди звикли до нової реальності

Ціни на газ підвищуються переважно навесні, щоб до початку опалювального сезону люди звикли до нової реальності

Чи не найяскравішу помічену нами тенденцію демонструють ціни на природний газ для споживачів. За статистикою Нафтогазу , Ціни на газ, в тому числі для побутових споживачів, з 2013 року піднімались 5 разів підряд- при цьому чотири рази підвищення відбувалося навесні (для порівняння взяті ціни за тисячу кубометрів для найбільш демократичного сегменту споживачів, які використовують до 2500 кубометрів на рік. - Авт .).

  • Протягом 2013 року - 725 грн / тис. м3
  • 1 травня 2014 року - 1089 грн / тис. м3
  • 1 квітня 2015 - 3600 грн / тис. м3
  • 1 травня 2016 - 6879 грн / тис. м3
  • 1 квітня 2017 - 6957 грн / тис. м3

Якби українська влада не опиралася вимогам МВФ, то чергове підвищення, швидше за все, сталося б у травні-червні цього року. Як відомо, з 1 червня 2018 року набирає чинності постанова Кабінету Міністрів України від 30.05.18 №415, якою продовжили "Положення про покладання спеціальних обов'язків на суб'єктів ринку природного газу для забезпечення громадських інтересів в процесі функціонування ринку природного газу до 01 серпня 2018 року" . Простіше кажучи, Нафтогаз до серпня залишає ціну газу для побутових споживачів без змін.

А тим часом, Міжнародний валютний фонд, як основний зовнішній кредитор України вимагає негайно вирішити питання підвищення цін на газ. За повідомленнями ЗМІ, в переговорах про черговий транш кредиту, українська сторона запропонувала МВФ щонайменше вісім варіантів зміни формули ціни на газ. В уряді пропонували виключити вартість транспортування газу з тарифу на газ для домогосподарств, підвищувати ціни на газ поквартально і встановлювати населенню пільгові ціни на газ для певного соціального обсягу спожитого газу. Однак МВФ відкидає всі ці варіанти і в ультимативній формі вимагає підвищення цін на газ, погрожуючи відмовити в наданні чергового траншу, який потрібен, перш за все, для забезпечення своєчасного погашення зовнішніх боргів.

2. Ціни на проїзд в міському транспорті підвищують влітку, коли люди знаходяться переважно за містом

Ціни на проїзд в міському транспорті підвищують влітку, коли люди знаходяться переважно за містом

Ціна столичного метрополітену теж чомусь "Любить" літню пору. Зібрана нами інформація свідчить, що з чотирьох останніх підвищень на проїзд у київській підземці, три відбулися в розпал літніх канікул (із загального тренда "випав" тільки в 2015-й рік). Хоча треба визнати - моральна підготовка пасажирів до такого кроку завжди ведеться за кілька місяців до підвищення. Мабуть розрахунок такий - коли люди виїжджають з міста за однією ціною, а повертаються з іншої, то нова ціна "за фактом" до соціальної напруги вже не призводить.

  • Август 2010 р -2 грн
  • Лютий 2015 року - 4 грн.
  • Липень 2017 року - 5 грн
  • Липень 2018 (очікується) - 8 грн

3. Вартість оренди квартир - сезонна "прив'язка" до літа і комуналці

Вартість оренди квартир - сезонна прив'язка до літа і комуналці

як стверджують експерти, після завершення опалювального сезону, у власників квартир з'являється проміжний період, коли є можливість підвищити ціни. Найчастіше, взимку ціни не підвищують, оскільки квартирантам доводиться віддавати значні суми за комуналку (в основному опалення і гарячу воду). Тому, щоб не втратити мешканців, орендодавці не наважуються на такі кардинальні кроки. А влітку, коли йде певна "орендна" міграція, як раз вдалий момент, щоб підняти ціну в розрахунку на осінній попит, який з початком нового ділового сезону гарантовано зростає в рази. В останні роки оренда квартир "додає" таким чином в середньому 15-20%. Тому вважається, що навесні краще орендувати квартиру, ніж восени.

Отже, ми привели лише три сфери, де помітили ефект специфічного річного впливу на тарифи. Розуміючи, що економічні чинники, що визначають собівартість тих чи інших ресурсів, товарів, послуг в той чи інший період часу, діють в комплексі. Можливо, підвищення цін влітку - лише збіг обставин (сезонного попиту і пропозиції, політичних і економічних рішень в державі). Хоча виключати психологічну складову таких рішень теж не варто. Підвищення цін, особливо регульованих державою, ніколи не буває популярним в народі. Тому не здивуємося, якщо дрібні цінові «фокуси», як ці літні підвищення, виявляться такий собі стратегією зниження потенційного соціальної напруги. Хто ж буде обурюється цінами, які "десь там і колись", а я "тут і зараз" на відпочинку?

Марина Нечипоренко, Київ

Ніколи не звертали увагу?
Хто ж буде обурюється цінами, які "десь там і колись", а я "тут і зараз" на відпочинку?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online