ЕНЕРГОЗБЕРІГАЮЧІ ЛАМПИ. Навіщо купувати і як вибирати?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Ще по темі Енергозбереження в побуті


Про енергозберігаючих лампах висловлюють найрізноманітніші думки: починаючи від того, що це краще висвітлення з можливого, і закінчуючи тим, що вони як мінімум шкідливі, а то і провокують фатальні наслідки ... Спробуємо розібратися.

Ми всі відчуваємо дискомфорт, коли втрачаємо чогось звичного. Дійшла черга і до «лампочки Ілліча», на використання якої федеральним законом № 261-ФЗ «Про енергозбереження і про підвищення енергетичної ефективності та про внесення змін до окремих законодавчих актів Російської Федерації» буде вводиться поступовий заборону, а саме: з 2011 року неможливо буде придбати лампи розжарювання потужністю 100 Вт і більше, з 2013 року - потужністю 75 Вт і більше, а з 2014 - потужністю від 25 Вт. Можна, звичайно, поступити як британська пенсіонерка, яка, при введенні аналогічної заборони в ЄС на продаж 100-ватних ламп розжарювання, закупила їх понад тисячу штук, що за її розрахунками вистачить їй до кінця життя. Напевно з'являться в продажу лампи потужністю 99 Вт і 74 Вт ... Але тим не менш, рано чи пізно ми постанемо перед вибором енергозберігаючої лампи (тут і далі в статті йдеться про компактних люмінесцентних лампах або КЛЛ, світлодіодні лампи в цій статті не розглядаються - прим. авт.). Так як же її вибирати?

Що бачимо?

Перше, на що ми звертаємо увагу - це ціна енергозберігаючих ламп. Психологічно дуже важко раптом заплатити за звичну лампу 200-300 рублів, тобто в 50 разів більше ніж за лампу розжарювання. Якось не віриться, що свої кревні повернутися за рахунок економії. При вирішенні цього питання перейдемо на суху мову цифр. Виробники заявляють, що КЛЛ потужністю 15 Вт заміняє звичайну лампу в 75 Вт, але на практиці, як правило, 75 Вт звичайну лампу замінюють КЛЛ потужність 20 Вт. Отже, ми отримали економію в 55 Вт. Багато це чи мало? Якщо ми купили нову енергозберігаючу лампу за 300 руб., То це еквівалентно вартості 100 тис. КВт.год електроенергії (при поточній вартості електроенергії близько 3 руб. / КВт.год), які наша лампа зможе заощадити (при різниці споживання в 55 Вт) за 1800 год. Таким чином якщо лампа прослужить лише один рік, то вона окупиться при роботі 5 годин на день, якщо прослужить два роки, то відповідно, їй для окупності потрібно працювати всього 2,5 ч в день. Якщо ж термін її життя буде відповідати заявленому виробником, а вони обіцяють 8-10 тис. Годин роботи (для порівняння - термін служби лампи розжарювання - 1000 годин), то не тільки окупимо лампу, а й дійсно заощадимо. Але тут вступають в силу інші резони, бо ми всі не раз «обпікалися» на різні товари, які відразу після покупки розвалювалися або ламалися на наступний день (або, в кращому випадку, відразу після закінчення гарантії). Та й при гарантії багато хто вже стикався з проблемами, що виникають при спробах заміни несправних гарантійних товарів навіть в «іменитих» торгових мережах.

Тому ми робимо висновок, що високі ціни на енергозберігаючі лампи виправдані тільки в разі їх надійної роботи протягом терміну, не менше, ніж зазначений на коробці лампи (зазвичай 8-10 тис. Годин). На жаль, велика кількість користувачів вже зіткнулися з тим, що лампа, всупереч красивим рекламним написам на коробці, перегорає вже через місяць. Автори мають власний досвід використання вдома енергозберігаючих ламп: і частина з них перегоріла, що не виробивши і 1000 годин з 8000 заявлених. Від чого це відбувається і як вибрати надійну лампу - трохи нижче.

Друге, на що ми звертаємо увагу - це не зовсім звичний світ від лампи або колір світіння. Тут, як кажуть, на смак і колір ... вони різні. Сучасні лампи добре імітують звичний жовтуватий світло ламп розжарювання, є любителі і білого кольору. Що тут важливо знати? Як визначити колір світіння і чи будуть спотворюватися кольору в світлі цих ламп. Для уточнення характеристики світла зазвичай вказують «колірну температуру». КЛЛ можуть давати теплий білий світ (колірна температура 2700 К), холодний білий (4200 К), денне світло (6500 К). Перший варіант найбільш поширений в побуті - він імітує звичну лампу розжарювання, створюючи звичне домашнє освітлення. Холодне світло, однак, точніше передає кольори; він доречний в робочих і громадських зонах. Закономірність наступна - чим менше «колірна температура» - тим «жовтіше» колір (рис 1.). Треба відзначити, що якщо ви вибираєте лампу в магазині днем, то на сонячному світлі «теплий» здається занадто жовтим, а «холодний» - занадто синім. Коли лампа буде використовуватися за призначенням в темний час доби, то відчуття зміняться.


Мал. 1. Діаграма «колірної температури» КЛЛ


Але на упаковці ви можете не знайти прямої вказівки на «кольорову температуру» в Кельвіна (К). Там може бути, наприклад, написано: 21W / 41-827, де перші цифри означають потужність 21 Ватт, а далі - маркування кольоровості (41), індекс передачі кольору (8) і колірна температура (27 - відповідає температурі 2700 К). Лампи для побуту і офісів позначаються цифрою 8, а лампи з поліпшеною передачею кольору для друкарень і картинних галерей позначають цифрою 9. Тобто, при виборі лампи для будинку потрібно шукати маркування останніх трьох цифр 8хх або 9хх, якщо ж там якісь інші цифри, або подібних цифр немає зовсім - така покупка може піти не на користь .. Якщо лампи купуються для гаража або інших місць, де передача кольору не важлива, то тут цілком можна заощадити. Не можна не відзначити, що комфортність світла і його близькість до сонячного спектру визначається якістю люмінофора, який, звичайно, чим краще - тим дорожче, саме тому у люмінесцентних ламп такий розкид цін.

Що всередині?

Ще на ціну впливає електронна начинка лампи. Вона забезпечує пуск лампи і її стабільну роботу (рис 2). У компактних люмінесцентних лампах ця начинка знаходиться між колбою і цоколем, на відміну від офісних ламп у вигляді трубок, де електроніка є частиною світильника, а не лампи. До речі, офісні люмінесцентні лампи можуть мерехтіти з частотою 50 Гц, тобто 50 раз в секунду. Наш мозок цього мерехтіння не помічає, а ось око намагається компенсувати це мерехтіння (світло / темно) викривленням кришталика і скороченням відповідних очних м'язів, тому таке світло стомлює очі. Компактні лампи розжарювання позбавлені цього недоліку, спеціальний високочастотний електронний блок забезпечує роботу КЛЛ з частотою 30-40 кГц (30-40 тис. Мерехтінь в секунду) - цього достатньо, щоб вирішити проблему.

Мал. 2. Електронна «начинка» КЛЛ

Так само електроніка покликана забезпечити плавний пуск лампи, який потрібен для того, щоб електрод в колбі не "зношувався». У якісних лампах існує спеціальний електронних контур для прогріву електрода (тому вони розпалюються плавно) - для таких ламп часте включення-виключення не є чимось руйнівним, чого не можна сказати про лампах, зроблених за принципом максимально низьку собівартість однієї, де електроди включаються без прогріву і кожне включення / вимикання помітно знижує ресурс лампи, що в підсумку призводить до її швидкого виходу з ладу.

Як показав розтин ряду ламп, електронні схеми в дешевих лампах копіюють їх більш дорогих і «фірмових» побратимів, але для здешевлення використані елементи з гіршими характеристиками або деяких елементів немає зовсім, що позначається на терміні служби лампи. Наприклад, з міркувань економії ряд виробників застосовують конденсатори з низьким температурним межею, але якщо лампу використовувати в плафоні, то цоколь нагрівається, і ресурс гарячих деталей зменшується в кілька разів, і вони швидко виходять з ладу. Деякі виробники впадають в крайність, економлячи кожну копійку - і в лампі рівно стільки деталей, скільки потрібно, щоб вона не відмовила в магазині при продажу. Така КЛЛ може і мерехтіти і дзижчати і перегоріти на наступний день.

Крім температури, на роботі електроніки може відбитися і вологість, тобто КЛЛ в ванних кімнатах та інших приміщеннях з високою вологістю навряд чи прослужать довго.

Іншим екстремальним умовою для КЛЛ є температура - на морозі вони працюють не стійке (на упаковці має бути вказано температурний діапазон їх застосування).

Не можна не сказати про ртуть, яка міститься в газорозрядної колбі. Її кількість мінімально, більш ніж в 1000 разів менше, ніж в градуснику. Але, тим не менше, якщо така лампа розбилася в приміщенні, то потрібно обов'язково провітрити приміщення, тому що ртуть - сильна отрута. Щоб знешкодити всі, аж до найменшої, непомітної оку частинки ртуті, фахівці рекомендують провести дезінфекцію. Місце, над яким була розбита лампа, слід змочити 0,2% розчином марганцівки або мильно-содовим розчином (30 г соди і 40 г мила на літр води). Непогано протерти будь-яким з цих розчинів близько розташовані дерев'яні та металеві поверхні - дрібні крупинки ртуті дуже люблять на них падати. Якщо ртуть потрапила на одяг, то її теж потрібно обробити. Загалом, з КЛЛ треба звертатися акуратно. На захист КЛЛ потрібно сказати, що колби часто використовуються не скляні, а зі спеціального пластика, що робить їх помітно менше крихкими.

Ще одне зауваження про ртуть - це утилізація ламп. Якщо всі мешканці будинку не замислюючись викидатимуть КЛЛ в сміттєпровід, де вони швидше за все будуть розбиті або розчавлені, то з часом накопичилася ртуть і її пари можу стати небезпечними для здоров'я мешканців. Але поки в крокової доступності пунктів прийому КЛЛ немає, і будемо сподіватися, що вони з'являться протягом терміну служби Ваших нових і якісних ламп.

висновки

  1. Люмінесцентні енергозберігаючі компактні лампи окупають свою високу вартість тільки за умови надійної роботи протягом всього її заявленого терміну служби (зазвичай 8-10 тис. Годин)

  2. КЛЛ окупаються швидко при використанні їх в місцях, де постійно горить світло (тамбури перед квартирами, темні переходи, сходи і т.д.). У квартирах не має сенсу використовувати КЛЛ в місцях, де світло запалюється рідко і ненадовго - туалети, комори, темні кімнати, ванні кімнати - там КЛЛ, швидше за все, не окупляться.

  3. При виборі необхідно враховувати колірну температуру і передачу кольору в залежності від місця застосування КЛЛ

  4. Скупий платить двічі. Низька ціна на КЛЛ може бути тільки на шкоду якості, а відповідно і терміну служби, що автоматично означає, що витрачені гроші не встигнуть окупитися. Орієнтуйтеся на якісну продукцію.


роздрукувати   |  скачати безкоштовно ЕНЕРГОЗБЕРІГАЮЧІ ЛАМПИ роздрукувати | скачати безкоштовно ЕНЕРГОЗБЕРІГАЮЧІ ЛАМПИ. Навіщо купувати і як вибирати? , Джерело: ЕнергоСовет.ру,
www.energosovet.ru
скачати архів.zip (185 кБт)

Так як же її вибирати?
Що бачимо?
Багато це чи мало?
Що тут важливо знати?
Що всередині?
Навіщо купувати і як вибирати?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online