Спалах наднової могла знищити доісторичних морських гігантів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Чергова гіпотеза масового зникнення морських мешканців враховує вплив космічних променів.

На кордоні пліоцену і плейстоцену близько 2,6 мільйонів років тому відбулося масове вимирання морських тварин - з лиця Землі зникло близько третини найбільших морських мешканців, серед яких були, наприклад, акули мегалодон. Деякі фахівці вважають, що причиною стало зміна клімату . Однак, можливо, свій внесок внесло космічна подія, яка сталася на відстані близько 150 світлових років від Землі.

Фото залишків наднової, зроблене за допомогою декількох обсерваторій. (Фото: NASA / Wikipedia )

<

>

Едріан Меллот (Adrian Melott) з Канзаського університету і його бразильські колеги зіставили дві події: зникнення великої фауни і спалах наднової, яка перебувала за астрономічними мірками не дуже далеко від нашої планети. Про спалах наднової фахівці раніше дізналися, вивчивши глибоководні відкладення. У пробах грунту геологи знаходили рідкісний ізотоп - залізо-60. Ця речовина відсутня в нашій планетарну систему, зате багато заліза-60 з'являється під час реакцій в наднової зірки. Попередні гіпотези припускали, що посилився потік космічних променів (розігнаних до гігантських швидкостей ядер і електронів) від наднової став руйнувати озоновий шар, який поглинає найбільш небезпечну частку сонячного ультрафіолету. Але одного лише ультрафіолету було б недостатньо, щоб заморити морських мешканців.

Дослідники створили модель, яка дозволила дізнатися, як змінився радіаційний фон для морських тварин. В основному він змінювався за рахунок потоку мюонів, пояснюють автори в публікації в Astrobiology . Ці елементарні частинки виникають при зіткненні космічних ядер і електронів з молекулами і частинками атмосфери. Енергії мюонів виявляється досить, щоб проникати вглиб морської товщі.

Енергії мюонів виявляється досить, щоб проникати вглиб морської товщі

Модель показала, що радіаційний вплив відчували навіть ті, хто жив на глибинах близько півкілометра. Причому радіаційний фон залишався високим протягом сотень років, вважають дослідники. Чим більше морський мешканець, тим більше мюонів він отримував.

І хоча у дослідників немає статистики щодо впливу фонової радіації на древніх морських мешканців, відомо, що зіставні рівні випромінювання здатні викликати захворювання у людей. А ось сучасним китам подібне не загрожує, тому що зараз внесок мюонів в природний радіаційний фон над поверхнею океанів не перевищує 8%.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online