Привид полігону в Левашовському таборі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Гучна справа про шахрайство з землями Левашовська табору, в матеріалах якого фігурують підписи подруги екс-міністра оборони Євгенії Васильєвої, на перевірку лише вершина в масштабах самозахоплення територій військових полігонів. «Фонтанка» придивилася до одного з таких садів-привидів, де без будь-яких юридичних підстав збудовані презентабельні особняки людей, які знають присмак влади.

Гучна справа про шахрайство з землями Левашовська табору, в матеріалах якого фігурують підписи подруги екс-міністра оборони Євгенії Васильєвої, на перевірку лише вершина в масштабах самозахоплення територій військових полігонів. «Фонтанка» придивилася до одного з таких садів-привидів, де без будь-яких юридичних підстав збудовані презентабельні особняки людей, які знають присмак влади.


На кількох десятках гектарів в ялиновому лісі під Петербургом розкинулося селище-привид. Просторі котеджі за ґрунтовними парканами, пост охорони, лінії електропостачання - всього цього офіційно не існує.

Виборгськоє шосе. 15 кілометрів від Лемболово. Поворот наліво. Дорогу перегороджує шлагбаум, оголошення: далі проїзд по пропусках, територія дачного некомерційного партнерства «Мідне озеро 3». На посту охорони - добродушна жінка, яка, задовольнившись поясненням «їжу так, поки подивитися», відкрила рогатку.

На посту охорони - добродушна жінка, яка, задовольнившись поясненням «їжу так, поки подивитися», відкрила рогатку

Фото: Денис Коротков

Картина не дуже нагадувала дачне партнерство. У всякому разі, двох-трирівневі капітальні будови на дачі не схожі. Та й не дивлячись на зимовий сезон, в будинках явно жили.

Фото: Денис Коротков

загублений світ

Публічність ситуація навколо селища знайшла в березні 2013 року, коли ДНП «Мідне озеро 3» звернулося в Арбітражний суд Санкт-Петербурга і Ленінградської області, оскарживши відмову місцевого відділення Росимущества надати займаний ділянку в довгострокову оренду. В обґрунтування своїх вимог заявники представили суду два листи від чиновників Міноборони, датовані 2006 роком, в яких військове відомство повідомляє, що відмовляється від права постійного користування земельною ділянкою площею 150 гектарів. Точніше, не самі листи, а ксерокопії, без доказів їх доставки адресату. При чому тут ДНП «Мідне озеро 3», засноване в січні 2013 року, і люди, які вважають себе власниками ділянок, представники партнерства в суді пояснити не змогли.

Під час попереднього засідання, в якому в якості зацікавлених осіб були присутні представники територіального управління Федерального агентства з управління федеральним майном, Північно-Західного управління майнових відносин Міноборони і адміністрації Всеволожского району, з'ясувалося: сьогодні ніхто не може точно визначити, хто має право розпоряджатися цією землею.

Представник Росимущества зізнався, що йому незрозуміло, як ці ділянки взагалі були утворені. «У нас немає відомостей, як проводилося виділення цих земельних ділянок, на якій підставі. Ці ділянки не враховано в реєстрі федерального майна Ленінградської області, права РФ не зареєстровані. Право розпорядження даними землями Міноборони не припинено і раніше належить Міноборони », - заявив він суду при повній підтримці територіального управління департаменту майнових відносин. А ось муніципальна влада Всеволожського району висунули контраргумент: «Ми вважаємо, що право на ділянку не з'являлися, а значить, уповноваженою особою за розпорядженням цією ділянкою є ми».

Правління «Мідного озера 3» впевнене, що землю треба віддати в довгострокову оренду саме їм. За словами представників, ДНП «Мідне озеро 2» на цій землі було створено Міністерством оборони, а «Мідне озеро 3» нібито є його правонаступником (що, до речі, не підтверджується даними ЕГРЮЛ). Протягом двох попередніх засідань суддя Преснецова намагалася з'ясувати, на яких положеннях закону ДНП засновує свої вимоги. Присутнього кореспонденту «Фонтанки» в якийсь момент здалося, що він бачить постановку в дусі румунсько-французького драматурга Ежена Іонеско.

- Чому ви вважаєте, що вам зобов'язані ці землі надати в оренду без торгів? Якою нормою закону це передбачено? Ви можете сформулювати вимоги? - Запитала суддя.

- Ті підстави, які викладені нами, вони підтверджуються нашою позицією, - після хвилинної паузи вимовив представник ДНП.

Преснецова оголосила чергову перерву.

Про масштаби проблеми можна судити з промови представника ДНП в суді, в якій він згадав, що на «землях космічного призначення, що належать Міноборони», в даний час є 507 ділянок, на яких зведено близько 160 ніде не зареєстрованих об'єктів нерухомості, а в самолад проживає близько 4 тисяч чоловік.

Як стверджують члени правління ДНП, серед учасників партнерства «офіцери і ветерани, багато з яких, ризикуючи життям, служили батьківщині в гарячих точках». Всі списки нібито формувалися в Ленінградському військовому окрузі (був розформований у 2010 році). За ділянки ніхто нічого нікому не платив - стверджують в «Мідному озері 3». Однак від відповідей на прості питання, хто конкретно приймав рішення про виділення ділянок конкретним особам і яким документом це підтверджується, представники ДНП ухилилися: «Якщо хочете поспілкуватися, ми призначимо вам час, під'їдете до нас, ми готові до відкритого діалогу».

Незважаючи на ряд письмових звернень «Фонтанки», відкритого діалогу так і не відбулося. Адвокат Олена Варкентін, що представляє в суді інтереси ДНП, почувши по телефону слова «Мідне озеро», повісила трубку. Голова ДНП «Мідне озеро 3» Володимир Клоков ні на редакційний запит, ні на звернення через що представляє його інтереси адвоката не відповів. Втім, пану Клокову зараз дійсно не до розмов з пресою - за нашими даними, йому тепер доводиться спілкуватися зі слідчим у рамках порушеної кримінальної справи про шахрайство.

Фото: Денис Коротков

Справа в тому, що, поки арбітражний суд намагається зрозуміти, яке відношення заявник має до федеральної землі, жвава торгівля ділянками і побудованими на них котеджами йде не перший рік. Зараз за ділянку в 20 соток просять 5 мільйонів рублів, за ділянки з котеджами - від 7 до 11 мільйонів. «Елітне охороняється ДНП», «заможні сусіди», «навколо немає старих або бідних будинків». До речі, шансів, що суд встановить статус землі, небагато. Суддя Преснецова пояснила, що вона не має наміру виходити за рамки заявлених вимог і факультативно робити роботу за уповноважені державні служби: «Я розумію, що ви хочете в рамках цієї справи з'ясувати статус цієї земельної ділянки, його приналежність і так далі. Але це не є предметом даного судового розгляду ». Зате це тепер є предметом розгляду слідчими органами Всеволожського УМВС.

округ протиріч

Як уже зазначалося, правління ДПН «Мідне озеро 3» свої домагання на 150 га військової землі аргументує двома ксерокопіями листів, датованих 2006 роком. В одному з них, за підписом т.в.о. начальника служби розквартирування та облаштування Міноборони Віктора Власова, йдеться про прийняте рішення про передачу «Мідному озера» відповідного розміру ділянки.

На жаль, генерал-полковника Власова вже ні про що не спитаєш - в 2008 році він застрелився у власному службовому кабінеті . Однак зазначимо, що в той період часу Власов мав право підписувати такі документи. Більш того, наш співрозмовник в органах військової юстиції повідомив, що сьогодні вони спостерігають десятки подібних документів за підписом генерала Власова, але частина з них викликають у слідчих органів сумніви в автентичності.

Що ж стосується другого листа, підписаного начальником Осінорощінской КЕЧ Олегом Коржавіним і передавального право користування землею ДНП «Мідне озеро 3», то воно викликає сумніви, чи мав він відповідні повноваження на його підписання.

Нам вдалося зв'язатися з Олегом Коржавіним, який заявив, що впевнений у правомочності своїх дій. «Ситуація була така. Ми пишемо заяву на відмову від земель, які не потрібні Міноборони, а Росимущество приймає рішення. Ми ж не знаємо, потрібно воно, не потрібно в стратегічних цілях. Якщо ви мене розумієте. А в Міноборони рішення ніхто не приймав, це рішення приймає начальник КЕЧ. Це було в моїх повноваженнях. Але я відчуваю, ви питання задаєте не в ту сторону. А хто формував список садівництва, я не знаю », - розговорився по телефону Коржавин. Судячи з документів, які опинилися в розпорядженні «Фонтанки», рішення про формування ДНП все-таки готувалося і в 2006 році було затверджено командувачем ЛенВО Ігорем Пузановим.

«Фонтанка» звернулася за роз'ясненням ситуації в Західний військовий округ (правонаступник ЛенВО). Відповідь вразив своєю категоричністю: в 2006 році земля, дійсно, була виведена з оперативного управління Міноборони і передана Росимуществу, але, так як останні не оформили договір оренди, то список учасників ДНП не формувати, виділення земельних ділянок не проводилося.

При всій прямолінійності ЗВО наявний у «Фонтанки» ще один документ остаточно заплутує ситуацію. З листа 2009 року за підписом начальника Північно-Західного КЕУ полковника Івана Кондратьєва слід, що земельні ділянки все-таки були сформовані і «закріплені» за ДНП «Мідне озеро 2», згадуються розпорядження заступника командувача ЛенВО і заступника міністра оборони.

Далі слід політ військової думки. Виявляється, що існує ДНП «технічно застаріло», в зв'язку з чим полковник «вважає за доцільне призначити правонаступником ДНП« Мідне озеро 2 »ДНП« Мідне озеро 3 ». Мабуть, технічно досконаліший. Умова - виділення для військових і ветеранів не менше 60% землі.

Не менш 60 відсотків?

«Фонтанка» вирішила перевірити, скільки ветеранів дійсно отримали ділянки в престижному садівництві. За допомогою членів правління вдалося дізнатися імена десятків власників. Скільки з них заслужених офіцерів, з'ясувати досить складно: як правило, їх імена залишаються невідомі широкому загалу і не індексуються пошуковими системами Інтернету.

Але деяких військових ми виявили. Так, кілька ділянок числяться за Олександром Белевітін, колишнім начальником Головного військово-медичного управління Міноборони і Військово-медичної академії, засудженим до 8 років колонії за шахрайство . Є в списках і колишній заступник Белевітін, і ще кілька співробітників ВМА.

Також в списках колишній начальник Ольгинської квартирно-експлуатаційної частини (КЕЧ), а нині директор філії ВАТ «Слов'янка», колишній директор Смирновскую КЕЧ, колишній начальник відділу військових сполучень, заступник командира повітряно-десантної дивізії (по тилу) і кілька військових прокурорів.

Однак більшість з власників ділянок, яких «Фонтанці» вдалося ідентифікувати, виявилися людьми цілком цивільними, як правило не мають за плечима військової служби. Побачили ми і декількох директорів і співробітників невеликих будівельних фірм, і власників контор по торгівлі нерухомістю, а також директора і головного інженера філії «Приміські електричні мережі» «Лененерго». Крім того, в тих же списках значилися суддя 13-го Арбітражного апеляційного суду, нотаріус, кілька адвокатів, і навіть проректор Петербурзького університету.

Кілька більш детально розповів про ситуацію один з військових прокурорів - членів ДНП. За його словами, ділянка виділяв штаб округу: «Я прибув на прийом і кажу: товариші, так і так, ось вислуга, ось послужний список. Мене включили ». При цьому прокурор підкреслив, що на ділянці нічого не будував і власником землі до того, як все буде оформлено за законом, себе не вважає, а будь-яке будівництво в ДНП зараз - порушення закону.

Деякі бізнесмени були більш відверті. Так, керівник і власник компанії «БФТ» Олександр Моносов, якому належать кілька ділянок і виставлених на продаж котеджів, заявив журналістам, що отримав він їх «не безкоштовно», а порядок цін за давністю років не пригадає.

Так, керівник і власник компанії «БФТ» Олександр Моносов, якому належать кілька ділянок і виставлених на продаж котеджів, заявив журналістам, що отримав він їх «не безкоштовно», а порядок цін за давністю років не пригадає

Фото: Денис Коротков

Інші власники, які попросили їх імен не згадувати, кажуть, що, «звичайно, за ділянки платили, і чимало». Деякі виражалися конкретніше: «Все платили. І всіх кинули. Якщо не всіх, то більшість ». Тільки одна людина з десятків опитаних розповів, що придбав землю у відставного офіцера за символічну суму, яка компенсувала розчищення ділянки.

Слідами «Речника»

У військовій прокуратурі ЗВО з «Фонтанка» поділилися, що тема з самозахопленням земель полігонів досить болюча. Це не тільки Левашовська табір , Це і Ржевський полігон , Де сотні гектарів військових територій забудовані житловими будинками. За останні кілька років за різними епізодами було порушено не одну кримінальну справу, однак жодне з відомих пресі не завершилося судовим вироком.

«Така ситуація склалася повсюдно. Більшість садів на військовій території незаконні. Масова забудова, захоплення земельних ділянок. Всі ці люди, які там побудувалися, сподіваються на дачну амністію, хоча вона на них і не може за законом поширюватися. Це нерозумні люди, які набувають книжку садівника, і все. Згідно із законом доля всіх цих котеджів повинна бути одна - знесення. Чи піде на це держава, з огляду на, що незаконна забудова - масова, велике питання. Відомий прецедент поки один - "Речник" в Москві », - поділилися міркуваннями в окружній прокуратурі.

За даними «Фонтанки», в даний час прокуратурою округу проводяться перевірки приблизно по 20 садівництва на землях Левашовська полігону. І це не рахуючи тих 15, за якими розслідує кримінальну справу Слідчий комітет Ленобласті. Однак досить поглянути на карту Всеволожського району, щоб зрозуміти, що уваги правоохоронних органів удостоїлися поки не все дачні партнерства. За наявною інформацією, Ленінградським військовим округом крім «Мідного озера» були сформовані в інтересах військовослужбовців ще і ДНП: «Діамант», «Граніт», «Березовий гай» і «Північна перлина». З огляду на історію «Мідного озера 3», думається, буде не зайвим перевірити таємницю цих садів. Крім того, з міркувань «Фонтанки», інтерес для наглядової інстанції можуть представляти розташовані поруч ДНП «Заозерне», «Зарічне 1», «Град», а також багато інших.

PS Просимо вважати цю публікацію офіційним зверненням до прокуратури Західного військового округу.

Денис Коротков,
Юлія Нікітіна,
«Фонтанка.ру»


© Фонтанка.Ру

Чому ви вважаєте, що вам зобов'язані ці землі надати в оренду без торгів?
Якою нормою закону це передбачено?
Ви можете сформулювати вимоги?
Не менш 60 відсотків?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online