«ФАКТ.» Підвів підсумки непростого року і розповів, як заводити ялинки


Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

- Як ви оцінюєте 2018 рік для ринку заміської нерухомості? Чим він відрізнявся від минулого року?

- Рік був непростий, втім, як і попередній. На результати 2018 го вплинув Чемпіонат світу з футболу, який тимчасово знизив попит і змістив купівельний інтерес в інші сторони. Через що традиційно високий літній сезон вийшов менш врожайним, ніж зазвичай.

Крім того, 214-ФЗ і підвищення іпотечних ставок перерозподілили попит у «негарячій клієнтів» в бік міської нерухомості. Заміський же ринок - це ринок настрою, емоцій. Нестабільна економічна і політична ситуація, в якій ми знаходимося вже не перший рік, теж впливає і на ринок заміської нерухомості. Але в рамках всього року картина попиту залишається стабільною: спади одного сезону, компенсують підйоми в іншому.

- Скільки зараз у вас в продажу селищ? Які користувалися особливим успіхом в цьому році?

- У 2018-му році ми повністю реалізували проект «Рідні Пенати» у Всеволожську районі ЛО. Зараз ми пропонуємо ділянки в 12-ти селищах. А продажу в новому КП «Заводний Ялинки» стартують з лютого, але вже зараз ми пропонуємо раннє бронювання. Більшою популярністю користувалися наші проекти у Всеволожську районі, в яких вже готові комунікації і активно ведеться будівництво домоволодінь: КП «Прилісне» , «Прилісне 2» і «Кокос» .

- Яким має бути пропозиція для клієнта, щоб він не зміг від нього відмовитися?

- Щоб від пропозиції неможливо було відмовитися, воно повинно бути як кращий випускник престижного університету: готовим до життя, перспективним, що постійно розвивається і задовольняє зростаючі потреби ринку.

- Тренд на продаж ділянок без підряду в найближчим часом збережеться?

- Зараз на даний продукт припадає 60-70% продажів по області. При цьому ми вже не перший рік бачимо зростання клієнтського попиту на готові і комплексні пропозиції. Саме вони дають можливість покупцеві відразу оцінити підсумковий обсяг вкладень, оптимальну площу будинку, терміни будівництва, вибрати зручний спосіб оплати всього комплексу послуг і не турбуватися про самостійний пошук надійного підрядника.

- Чи користується популярністю пропозицію щодо купівлі домоволодінь - у вас пам'ятається була пропозиція будинок + ділянка за 1,4 млн рублів?

- У нас в цьому році було багато подібних «пакетних» пропозицій в різних цінових діапазонах. Будівництво домоволодінь ведеться під замовлення. Так, клієнтам цікаво і зручно отримувати готові рішення питань, що стосуються нерухомості.

- Чи можете ви в процентах порівняти з вашим проектам залежність попиту від наявності інфраструктури?

- Можемо навести приклад, як готовність селища впливає на продажу наших популярних проектів. У 2017 році добре йшли продажі в дебютному проекті компанії в ЛВ - КП «Прилісне» . Тоді було укладено 49 угод, в 2018-му році товарний залишок став малий, але запустився проект-продовження флагманського селища - КП «Прилісне 2» . До 2018-го року в чергах вже були здані комунікації (вода, електрика) і дороги. Продажі пішли активніше, і за підсумками 2018 року в ньому було продано 54 ділянки. До того, як комунікації були здані, проект продавався повільніше і користувався меншим попитом, ніж готовий «Прилісне» .

- Ви активно працюєте з банками, які видають іпотеку на заміському ринку. Наскільки таке кредитування затребуване, розширюється чи пул банків, таку послугу пропонують?

- Попит наших клієнтів на кредитні продукти виріс за поточний рік мінімум в 3 рази. Угоди з залученням банківських кредитів досягли 30% в загальній структурі продажів. Банки теж зрозуміли, що заміський ринок - неосвоєний і перспективний «океан», а мінімальні ставки дозволяють зробити привабливе для клієнта пропозицію, тому в 2018-му році їх активність в нашій ніші значно посилилася. Ми почали співпрацювати з трьома новими банками-партнерами за програмами іпотек, цільових і нецільових споживчих кредитів. Розвиток цього напрямку буде для нас пріоритетним і в наступному році.

- Як ви оцінюєте ефективність заходів підтримки федеральними властями дерев'яного домобудівництва, в тому числі і пільгового кредитування з держсубсидування?

- Підтримка - це добре, але для себе ми не помітили жодного ефекту від вже діючих заходів. Заводів, на які спрямована підтримка, мало і поки що вони не витримують цінову конкуренцію з тими ж каркасними будинками, зібраними на майданчику. Крім того, заводи випускають лише коробку, а фундамент і інші елементи будинку клієнту все одно доведеться замовляти. А ринок все-таки показує, що попит вище на готові продукти і рішення.

Ймовірно, відсутність ефекту від підтримки державою дерев'яного домобудівництва криється і в недостатньому освітленні переваг законопроекту для громадян, коротких термінах реалізації програми «субсидується іпотеки» і невеликому колі банків, готових сприяти ініціативі.

- На заміському ринку досить багато проблем законодавчого регулювання. Щось змінюється в цьому плані?

- Змінюється в зв'язку зі вступом в дію 340-ФЗ і 217-ФЗ. Звичайно, вони не закривають всі нагальні питання, але деякі процеси спрощують як девелоперам, так і клієнтам заміського ринку.

- Як ці два закони можуть вплинути на заміський ринок?

- Два нових закону спрямовані на впорядкування будівництва приватних будинків і їх податкового обліку, а також регламентують відносини в «садівничих господарствах». Якщо узагальнити найважливіше, то 340-ФЗ на землях ІЖС спростив процедуру будівництва, реєстрації будинку, а на землях СНТ і ДНП зробив прописку можливої ​​і доступною. 217-ФЗ покликаний регулювати діяльність ТСН: зробити її більш прозорою, справедливою, контрольованою, а основні визначення, такі як «садовий будинок», «господарські будівлі», «майно і землі загального користування» регламентує чіткіше і зрозуміліше. Зміни в теорії повинні бути позитивними, але на практиці багато потребує доопрацювання часу на налагодження процесів з боку державних структур.

- Розумію, що робити прогнози - справа невдячна. Але не можу не запитати про ваші плани на наступний рік, чи збираєтеся виводити на ринок нові проекти? Які проекти будуть завершені в 2019 році?

Як ви оцінюєте 2018 рік для ринку заміської нерухомості?
Чим він відрізнявся від минулого року?
Скільки зараз у вас в продажу селищ?
Які користувалися особливим успіхом в цьому році?
Яким має бути пропозиція для клієнта, щоб він не зміг від нього відмовитися?
Тренд на продаж ділянок без підряду в найближчим часом збережеться?
Чи користується популярністю пропозицію щодо купівлі домоволодінь - у вас пам'ятається була пропозиція будинок + ділянка за 1,4 млн рублів?
Чи можете ви в процентах порівняти з вашим проектам залежність попиту від наявності інфраструктури?
Наскільки таке кредитування затребуване, розширюється чи пул банків, таку послугу пропонують?
Як ви оцінюєте ефективність заходів підтримки федеральними властями дерев'яного домобудівництва, в тому числі і пільгового кредитування з держсубсидування?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online