Росія - 4-я в світі за споживанням алкоголю

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) назвала саму п'є країну в світі в 2016 році

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) назвала саму п'є країну в світі в 2016 році. Її стала ... Литва. Росія зайняла "почесне" четверте місце, повідомляє кореспондент ДТРК "Південний Урал" з посиланням на інформацію агентства новин Sputnik.

Відповідну заяву зробив напередодні, виступаючи в Вільнюсі, директор Департаменту неінфекційних хронічних захворювань і зміцнення здорового способу життя Європейського бюро ВООЗ Ґауден Галі.

Так ось, за даними ВООЗ, найбільш питущою країною в світі в минулому році стала Литва, де річне споживання алкоголю склало 16 літрів на одного громадянина.

"Це, по новітнім підрахунками, робить її (Литву - прим. Ред.) Найбільшої п'яницею в Європі, а також найбільш питущою країною в світі", - заявив журналістам Галі.

Друге місце в списку ВООЗ займає Білорусь. Тут річне споживання алкоголю становить 15 літрів на одного громадянина. Третє місце за Латвією - 13 літрів, четверте місце розділили Росія і Польща - трохи більше 12 літрів на кожного жителя в рік.

У доповіді ВООЗ зазначається, що найкраще з проблемою надмірного вживання алкоголю справляються в країнах Західної Європи. Певною мірою це пояснюється культурою споживання спиртного, існуючої в європейських країнах, що в значній мірі перешкоджає скачуванню людей до зловживання "міцними". Як правило, там прийнято випивати в барах і пабах, при цьому випивка чи не перетворюється на самоціль, але супроводжує проведення часу в приємній компанії.

Слід зазначити, що ще пару років тому, за даними тієї ж ВООЗ, нинішня трійка лідерів навіть не входила в десятку найбільш питущих країн світу, а сьогодні Литва, Белороуссія і Латвія - в числі лідерів.

Що стосується Росії, то вона і два роки тому займала четверте місце. Правда, останнім часом в нашій країні намітилася тенденція до зниження рівня споживання алкоголю. Так, в січні 2017 року Росспоживнагляд повідомив, що з 2009 року в Росії на третину знизилося споживання алкоголю. Зараз кожен росіянин в середньому випиває трохи більше 10 літрів спиртного на рік, а шість років тому цей показник становив 15 літрів спиртного.

І все ж росіяни як і раніше вживають більше спиртного, ніж рекомендує ВООЗ. За нормами цієї організації кількість спиртного не повинно перевищувати 8 літрів в рік.

На жаль, сьогодні в країні, тільки за офіційними даними, близько двох мільйонів алкоголіків. Однак, судячи з цифр, більше наближеним до реальності, від алкоголізму страждають близько 10 млн росіян.

За даними медиків і судмедекспертів, від зловживання алкоголем в Росії щорічно вмирає близько 500 тисяч громадян. До того ж 44% російських чоловіків не доживають до пенсійного віку внаслідок надмірного вживання алкоголю.

Мабуть, саме з цієї причини ще в кінці минулого року депутати від "Єдиної Росії" запропонували Держдумі повернутися до практики примусових заходів медичного характеру алкоголіків. Разом з тим наркологи запевняють, що, на відміну від чоловічого алкоголізму, жіночий алкоголізм невиліковний в принципі.

За часів СРСР, нагадаємо, примусове лікування від алкоголізму було досить поширеним. Запійних алкоголіків поміщали на лікування до спеціалізованих установ - лікувально-трудові профілакторії (ЛТП). Однак в 1992 році Держдума прийняла закон, в якому було прописано основне правило лікування від алкоголізму - добровільність. З тих пір примусове лікування і кодування від алкоголізму можна застосовувати тільки за рішенням суду.

До того ж все медвитверезники в Росії були ліквідовані восени 2011 року, тому ось уже шість років займатися п'яними, які перебувають у нетверезому стані в громадських місцях, зобов'язали цивільні медичні установи.

Наведемо ще один факт. Не так давно "Левада-Центр" провів всеросійське опитування щодо можливості повернення до радянських методів боротьби з алкоголізмом. Зокрема, за повернення витверезників і ЛТП проголосували 80% респондентів.

Але поки на федеральному рівні вирішують, як боротися з алкоголізмом, в Челябінську роблять конкретні кроки в цьому напрямку. Так, з початку поточного року в обласному центрі Південного Уралу почав функціонувати відроджений витверезник. "Центр тимчасового перебування осіб, які перебувають у стані алкогольного сп'яніння" (так офіційно називається тепер ця установа) розрахований на 35 ліжко-місць. Термін перебування громадян в ньому від 3 до 24 годин. Метою відтворення цієї установи є надання долікарської медико-санітарної допомоги особам, які перебувають у стані алкогольного сп'яніння.

До речі, нагадаємо, що в 2017 році виповнюється кругла дата: 115-річчя з дня відкриття в Росії першого витверезника. Він був організований лікарем Федором Архангельським в Тулі в листопаді 1902 року. Притулок для сп'янілих створили для порятунку Туляков від смерті з перепою.

Служба інформації cheltv.ru, фото: tvk6.ru

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online