Перший в'їзд до Чехії по довгостроковій візі і реєстрація в Поліції у справах іноземців

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Бюрократичні муки іноземця не закінчуються на отриманні заповітної візи в Чехію. Незалежно від типу вклеєного дозволу він зобов'язаний в найкоротші терміни після перетину кордону повідомити чеську поліцію про своє місце перебування - простіше кажучи, зареєструватися. Крім того, в інтересах іноземця дотримати і деякі інші формальності.

Прикордонний контроль

При перетині кордону Шенгенської зони вкрай важливо проконтролювати, щоб прикордонник поставив в паспорт відповідну позначку-штамп з датою в'їзду. Особливо це актуально для тих іноземців, які в'їжджають до Чехії по довгостроковій візі (більше 90 днів) і планують в майбутньому отримувати ВНЖ або ПМЖ.

Зокрема, за цими штампам чиновник чеського МВС буде дивитися, скільки днів іноземець провів на території Чехії за останній рік. Чи справді йому для керівництва фірмою або підприємництва необхідно постійно жити в країні.

Останнім часом цьому питанню приділяється особлива увага при розгляді справ про надання або продовження ВНЖ. Якщо з'ясується, що іноземець проводить в Чехії місяць або два на рік, то, швидше за все, його заява буде відхилена. Маючи штампи про перетин кордону в своєму паспорті, ви завжди легко зможете довести постійність свого проживання в Чеській Республіці.

Трапляється, що при проходженні паспортного контролю прикордонники забувають поставити штамп в паспорт. Завжди вимагайте виправити помилку - від цього залежить ваше подальше, а то й майбутнє, то душевний спокій.

Перший приїзд по довгостроковій візі і реєстрація в поліції. Куди йти?

Відповідно до закону č. 326/1999 Sb, іноземці з третіх країн, які прибули в Чехію по довгостроковій візі, зобов'язані протягом 3-х робочих днів з моменту перетину кордону повідомити поліцію про своє місце перебування. Звіт цих днів йде від дати в'їзду на штампі, проставленного в паспорт при проходженні прикордонного контролю. Обов'язок не поширюється на осіб молодше 15 років.

Іншими словами, після приїзду до Чехії у вас є три робочих дні, щоб з'явитися в Поліцію у справах іноземців (Cizinecká policie) і зареєструватися. Повний список відділень цього відомства по всіх регіонах Чехії можна подивитися тут . Нижче наведено адресу і робочі години празького відділення.

Поліція у справах іноземців, яка обслуговує всі райони Праги

Адреса: Olšanská 2, 130 51, Praha 3

Телефон: 974 820 317

Графік роботи:

Понеділок 08.00 - 17.00

Вівторок 08.00 - 15.00

Середа 08.00 - 17.00

Четвер 08.00 - 15.00

П'ятниця 08.00 - 12.00

Важливо: первинну реєстрацію здійснює Поліція у справах іноземців, тому відразу після приїзду йти потрібно саме туди. Відділення Міністерства внутрішніх справ ЧР з питань притулку та міграційної політики (Odbor azylové a migrační politiky або OAMP) проводять первинну реєстрацію тільки в разі, якщо іноземець прибув до Чехії з метою отримання готового (раніше схваленого) ВНЖ або ПМЖ.

Причому кожне відділення OAMP обслуговує жителів конкретного чеського регіону, міста і навіть району. Дізнатися, в яке саме з них вам слід звертатися можна тут . Знайдіть у списку відділень те, яке обслуговує ваш місто і район / міську частину (графа působnost). Наприклад, якщо ви живете в міській частині Прага 10, то вам потрібно відділення Pracoviště Praha III, розташоване за адресою Cigánkova 1861/2.

Які документи необхідні для реєстрації?

Для реєстрації необхідні такі документи:

- діючий закордонний паспорт з вклеєною довгостроковою візою;

- медична страховка на весь термін дії довгострокової візи (співробітник поліції обов'язково попросить її пред'явити);

- заповнений реєстраційний бланк-картка;

- заповнена прикордонна відомість (hraniční průvodka).

Бланки двох останніх документів лежать у вільному доступі в холі (залі очікування) відділення поліції. Ви також можете завантажити, роздрукувати та заповнити їх вдома. Посилання на скачування тут і тут .

Бланки заповнюються або на чеському, або англійською мовою. Процедура займе не більше п'яти хвилин. Про всяк випадок розберемо кожен пункт в реєстраційній картці:

Pobyt od / do - скільки часу ви пробудете на території Чехії (пишемо дату в'їзду і дату закінчення візи);

1) Прізвище

2) Ім'я

3) Ім'я та прізвище при народженні (якщо відрізняються від справжніх)

4) Дата, місце і країна народження

5) Громадянство (повна назва країни писати не обов'язково, досить вказати тільки її код: Росія - RUS, Україна - UKR, Білорусія - BLR, Казахстан - KAZ і т.д.)

6) Адреса постійного проживання за межами Чехії (вказуємо адресу «прописки» в країні постійного проживання)

7) Мета перебування в Чеській Республіці (пишемо мета, для якої була видана віза - підприємництво: навчання - studium, підприємництво - podnikání, возз'єднання з сім'єю - sloučení rodiny, наука - vědecký výzkum і т.д)

8) Номер закордонного паспорта

9) Номер діючої візи (у правому верхньому кутку після слова VIZUM)

10) Реєстраційний номер особистого транспортного засобу, на якому іноземець прибув до Чехії (якщо приїхали не на своєму автомобілі, літаку чи поїзді - заповнювати цей пункт не потрібно)

11) Адреса проживання в Чехії

12) Дата і підпис

13) Ім'я та прізвище людини / назва юридичної особи, яка надала житло іноземцю

Як проходить процедура реєстрації, куди конкретно звертатися?

Більшість відділень Поліції у справах іноземців обладнано системою електронної черги. У Празі, наприклад, термінал видачі номерків навіть «знає» російську мову. Тому просто вибираємо в меню «Реєстрація іноземців», отримуємо номерок і чекаємо своєї черги.

Коли на табло загориться заповітне число, йдемо до відповідного кабінет і віддаємо поліцейському паспорт (попередньо вийнявши його з обкладинки) і заповнені бланки. Після того, як співробітник поліції внесе в свою базу даних необхідні відомості, він проставить в паспорт штамп і впише туди адресу вашого проживання.

Ця відмітка і є так звана «чеська прописка». На цьому процедура реєстрації закінчується - все просто.

Важливі моменти:

1) Не забудьте взяти в поліцію медичну страховку. Згідно із законом, іноземець зобов'язаний завжди мати її при собі. Співробітник поліції з імовірністю 99% попросить продемонструвати поліс, і якщо ви цього не зробите - буде біда. Порушення закону в перші дні перебування на чеській землі - зовсім не те, що вам потрібно.

2) Також слід напам'ять вивчити адресу свого проживання в Чехії. В ході оформлення реєстрації поліцейські люблять ставити це «контрольний» питання.

3) Відразу після приїзду на місце свого постійного проживання необхідно:

- підписати кнопку дзвінка на дверях під'їзду (ім'я та прізвище);

- підписати свою поштову скриньку;

- підписати двері своєї квартири;

Те ж саме стосується об'єкта, в якому розташовується юридична адреса вашої фірми. Детальніше про це читайте в нашій окремій статті.

Приїзд по туристичній візі, чи потрібно реєструватися?

Відповідно до закону č. 326/1999 Sb «про перебування іноземців», обов'язок повідомити поліцію про своє місце перебування в Чехії протягом 3-х днів з моменту в'їзду в країну накладається на кожного іноземця старше 15 років (крім громадян Євросоюзу, у яких цей обов'язок теж є, але на інших умовах). Причому без поділу за типом візи, короткострокова вона або довгострокова, туристична або підприємницька. Це також стосується і громадян тих країн, яким не потрібна віза для короткочасного відвідування Чехії (США, Канада, Ізраїль і т.д). Однак закон дозволяє іноземцю перекласти свій обов'язок на особу (фізична або юридична), що надало йому житло на платній основі.

Простіше кажучи, якщо іноземець оселився в готелі, пансіонаті чи зняв квартиру, то йому не потрібно йти реєструватися в поліцію, оскільки це за нього зобов'язаний зробити готель, пансіон або власник квартири. Все що потрібно від іноземця в цьому випадку - надати дані свого паспорта і візи, а також розписатися у відповідному бланку реєстрації. Саме його завжди просять заповнити при заселенні в готель. Якщо з якихось причин власник житла не повідомить поліцію, то вся відповідальність ляже повністю на нього. Для іноземця в такому випадку доказом виконання його обов'язку буде документ, який підтверджує оплату за розміщення (чек, виписка з банківської карти, рахунок-фактура і т.д.).

Якщо ж іноземець приїхав до Чехії і розмістився десь безкоштовно (у друзів, родичів і т.д.) то в цьому випадку він зобов'язаний особисто з'явитися в поліцію і зареєструватися. Процедура нічим не відрізняється від описаної вище, з єдиним доповненням: якщо іноземець отримав візу на підставі запрошення, то до списку необхідних для реєстрації документів додасться бланк цього самого запрошення.

Відзначимо, в теорії іноземець з довгостроковою візою, який орендує житло в Чехії, також не повинен реєструватися в поліції. Однак на практиці змусити власника квартири (тим більше, якщо він чех) читати закони, заповнювати бланки, йти в поліцію - практично нереально. У кращому випадку це буде тягнутися кілька місяців, тому набагато простіше і надійніше сходити в поліцію самому.

Як бути, якщо при оформленні візи турист докладав бронь одного готелю, а в підсумку оселився в інший?

Ніякого порушення тут немає і хвилюватися не варто. Іноземець має право вільно пересуватися по Чехії і міняти місце проживання стільки раз, скільки йому заманеться. Головне, щоб поліція протягом 3-х робочих днів отримала повідомлення про місце перебування іноземця. В даному випадку абсолютно не важливо, який з готелів зареєструє свого гостя.

Турист п'ять днів прожив в готелі, а потім вирішив перебратися в квартиру друзів: чи потрібно реєструватися в поліції?

Закон говорить, що потрібно. Поліція отримала інформацію від готелю тільки про перші п'ять днів перебування іноземця в Чехії. Відповідно, він повинен повідомити відомство про місце свого перебування в даний момент.

Що робити, якщо дати поїздки випали на святкові дні, коли державні відомства не працюють?

Відповідно до закону, іноземець зобов'язаний повідомити Поліцію у справах іноземців протягом 3-х робочих днів з моменту в'їзду на територію Чеської Республіки. Ключове слово тут «робочих». У період різдвяних свят календар може скластися так, що поліція буде відпочивати п'ять днів поспіль. Відповідно іноземець в силу незалежних від нього причин просто не зможе виконати свій обов'язок по реєстрації. В цьому випадку порушення закону не виникає.

Що буде, якщо не зареєструватися? Яка передбачена відповідальність?

За несвоєчасне повідомлення поліції про місце свого перебування передбачено штраф у розмірі до 3000 чеських крон. Однак це не найстрашніше. Історія ваших провин буде перед очима будь-якого чиновника МВС, тому якщо в майбутньому ви розраховуєте отримати ВНЖ, ПМЖ або шенгенську візу, то краще не порушувати закон.

Куди йти?
Приїзд по туристичній візі, чи потрібно реєструватися?
Як бути, якщо при оформленні візи турист докладав бронь одного готелю, а в підсумку оселився в інший?
Турист п'ять днів прожив в готелі, а потім вирішив перебратися в квартиру друзів: чи потрібно реєструватися в поліції?
Що робити, якщо дати поїздки випали на святкові дні, коли державні відомства не працюють?
Що буде, якщо не зареєструватися?
Яка передбачена відповідальність?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online